Вибрация при натискане на спирачка, скорост между 80-110 км
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
75 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Re: Вибрация при натискане на спирачка, скорост между 80-110 км
martinvn написа:Колеги провериха ми отново внимателно всичко - същата работа, било отлично.
Утре ще мина на струг предни и задни дискове, ако има някаква разлика и вибрацията във волана изчезне или дори намалее, ще се ориентирам към нови дискове + нови накладки, колкото и да не ми се иска да сменям сегашните, които са почти нови... не ми се правят компромиси за нещо свързано със спирането.
Аз да питам.... защото не бих струговал нови дискове!
Сигурни ли са от сервиза, че тампоните на предните криви носачи, (големите тампони в корите на подкалника и мотора ) не са омекнали и са за смяна пак, дори и леко закъсани вече? Ако са скъсани ще ги чуваш- чукане.
Направи си един тест.... караш по павета или чакъл с 10 км някъде. Волана тресе ли много ляво дясно-трепери, усещат се вибрации като топащи се гуми. Натискайки спирачка много лесно се вкл АБСа. Даже можеш да ги усетиш и като ритнеш гумата, тя почва да трепери лесно, ритайки я напред или назад

Да не говорим, че има и едно устройство за мерене на отклонение на дискове... но аз само веднъж съм виждал на живо такова... иначе е много тарикатско
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- plam81
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
- Мечтае да кара: М5
LUCIFER'S написа:martinvn написа:Колеги провериха ми отново внимателно всичко - същата работа, било отлично.
Утре ще мина на струг предни и задни дискове, ако има някаква разлика и вибрацията във волана изчезне или дори намалее, ще се ориентирам към нови дискове + нови накладки, колкото и да не ми се иска да сменям сегашните, които са почти нови... не ми се правят компромиси за нещо свързано със спирането.
Аз да питам.... защото не бих струговал нови дискове!
Сигурни ли са от сервиза, че тампоните на предните криви носачи, (големите тампони в корите на подкалника и мотора ) не са омекнали и са за смяна пак, дори и леко закъсани вече? Ако са скъсани ще ги чуваш- чукане.
Направи си един тест.... караш по павета или чакъл с 10 км някъде. Волана тресе ли много ляво дясно-трепери, усещат се вибрации като топащи се гуми. Натискайки спирачка много лесно се вкл АБСа. Даже можеш да ги усетиш и като ритнеш гумата, тя почва да трепери лесно, ритайки я напред или назад
Да не говорим, че има и едно устройство за мерене на отклонение на дискове... но аз само веднъж съм виждал на живо такова... иначе е много тарикатско
Колега тия симптоми не съм ги имал и въпреки това се оказаха точно тия тампони на предните носачи.
Колега само ще си загуби времето и средствата с тия проверки.
Аз минах точно по-същия път
1.за проба със струговане на диска(така каза майстора)
2.нови дискове с накладки (не се оправи)
3.смяна на тампоните и работата заспа (според много сервизи въпросните тампони за тях бяха здрави ,и категорични ,че от тях няма как де )
Поздрави и дано скоро се оправи.
- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Устройството е много елементарно. Магнитна стойка с часовник, индикатор часовников тип с две стрелки. . Измерва се радиално биене на детайл качен за струговане . Измерване на аксиално биене на детайл . Центроване на менгеме на фреза за успоредност спрямо вертикалната глава . Всяка що годе съвременна фирма за металорязане и обработка имат такива....
Като работех на корабите, с такива мерехме износването и луфтовете на корабните редуктори...Там видях такива измервателни уреди, дето нормален човек през живота си няма да види. Например индикатор вътромер за луфт на лагери...Мери и статично и динамично...
Като работех на корабите, с такива мерехме износването и луфтовете на корабните редуктори...Там видях такива измервателни уреди, дето нормален човек през живота си няма да види. Например индикатор вътромер за луфт на лагери...Мери и статично и динамично...
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
sadex5 написа:..

Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- martinvn
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E87 LCI
- Детайли за колата: 2011г, 143hp
Преди малко влязох да свалят и тестват с индикаторен предните дискове и да сменят тези тампони на кривите носачи. Ако не изчезне проблема утре ще сваля и задните дискове за същия тест.
- sadex5
- ентусиаст
-
Не знам тез пишман майстори ли са или кво ? Ще ги свалят за да ги мерят ? И кво на струга ли ще ги сложат да ги въртят и мерят ??? Бас държа че никой от сервиза не знае колко е допустимото биене
Да не вземат да пуснат една стружка за всеки случай
Пиши после какво са установили.

Пиши после какво са установили.
- martinvn
- кандидат ентусиаст
-
sadex5 основателно се шегуваш но е факт, че из Варна действат така във всички големи сервизи : ) евентуално във ВарнаКарс ще подходят по различен начин, но към тях съм доста резервиран (много тромаво става всичко, стоял съм по 3-4 дни за дребни ремонти, и за сметка на многото техника, която имат, 80% от майсторите нямат никаква практика). Това последното мнение не го натрапвам на никого.
Утре ще напиша, какво се случва с вибрацията.
- sadex5
- ентусиаст
-
martinvn написа:sadex5 основателно се шегуваш но е факт, че из Варна действат така във всички големи сервизи : ) евентуално във ВарнаКарс ще подходят по различен начин, но към тях съм доста резервиран (много тромаво става всичко, стоял съм по 3-4 дни за дребни ремонти, и за сметка на многото техника, която имат, 80% от майсторите нямат никаква практика). Това последното мнение не го натрапвам на никого.
Разбирам те, прав си, просто ти го казвам за да ти спестим паричките...Така правят за да оскубят клиента...Варна карс имат със сигурност индикатор, друг е въпроса дали го ползват....
Не си мисли обаче че само в България е така по официалните сервизи

Дано обаче ти помогнат !!
- DAEL
- Дакела
-
- Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
- Мечтае да кара: F-22 Raptor
- Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.
Колега като ти сменят тампоните ще видиш, че проблема ще изчезне. 

- martinvn
- кандидат ентусиаст
-
Сменят се в момента. Докато се занимават с тампоните отидох в Коортех да проверят дисковете:
-преден ляв: отклонение 0,10
-преден десен: отклонение 0,08
Пуснаха им по стружка. Утре ще видим в комбинация с тампоните, какво става.
- im0tep
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше Е 39 520 98 г.
martinvn написа:Сменят се в момента. Докато се занимават с тампоните отидох в Коортех да проверят дисковете:
0,10 mm и 0.08 mm ли е това? тоест 1 десета?
- Alexander Alexandrov
- кандидат ентусиаст
-
Трябва да е в милиметри...
Маса народ напусна селското стопанство и влезе в родния ШОУБИЗНЕС
- im0tep
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше Е 39 520 98 г.
ако е 1 десета на единия диск и 8 стотни на другия диск ми се вижда прекалено малко за да има вибрации от това....да не говорим,че такива малки отклонения биха се изравнили от накладките
Според мен проблема ще се реши от смяната на тампоните 

- Alexander Alexandrov
- кандидат ентусиаст
-
im0tep написа: Според мен проблема ще се реши от смяната на тампоните
И три страници тема са достатъчни за този проблем.
Между другото,такава тема се появява през около 1 месец.
Маса народ напусна селското стопанство и влезе в родния ШОУБИЗНЕС
- martinvn
- кандидат ентусиаст
-
Колега Alexander Alexandrov, ясно е, че има много сходни теми, но бъди сигурен, че когато човек има съответния проблем не винаги открива 1:1 тема отговаряща на текущите симптоми.
Сега по същество, смених тампоните, дисковете, както написах вече ги минах на струг. Отклонението, което написах е в милиметри.
Все още няма как да направя тест, утре като покарам, ще направя малко извънградско да тествам дали има вибрация при леко натискане на спирачки при същата скорост.
Благодаря отново и се извинявам на колеги като Aleksander Aleksandrov (най-малкото, което искам е да досаждам с въпросите си).
П.С. Докато се връщах от работа усетих предницата доста по-добре върху грапав път (явно заради тези тампони, които бяха започнали да се закъсват - погледнах ги след смяната).
Сега по същество, смених тампоните, дисковете, както написах вече ги минах на струг. Отклонението, което написах е в милиметри.
Все още няма как да направя тест, утре като покарам, ще направя малко извънградско да тествам дали има вибрация при леко натискане на спирачки при същата скорост.
Благодаря отново и се извинявам на колеги като Aleksander Aleksandrov (най-малкото, което искам е да досаждам с въпросите си).
П.С. Докато се връщах от работа усетих предницата доста по-добре върху грапав път (явно заради тези тампони, които бяха започнали да се закъсват - погледнах ги след смяната).
75 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5