Въпрос за керамични спирачни накладки?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Въпрос за керамични спирачни накладки?

Мнение от gromovich » 26 Яну 2011, 23:44

Колеги,
предстои ми смяна на предни спирачни накладки. На едно място ми вкарват оферти за керамични спирачни накладки на "Ate" на цена около 213 лв. комплекта (дилемата е между "Textar" на цена около 70-80 лв. комплекта). Интересно ми е дали си заслужава инвестицията. Според продавач-консултанта въпросните накладки имали по-дълъг живот, спирали по-добре, по-малко прах и т.н. От друго място чух, че не били удачен вариант за градско каране, тъй като трябвало да се "загряват", за да спират добре. Благодарен ще съм на хората, ползвали такива накладки.

ентусиаст
Аватар
Кара: 12' F30 335i

Re: Въпрос за керамични спирачни накладки?

Мнение от taba4ko » 27 Яну 2011, 0:10

щом трябва да се загряват значи са идеални за в града. там ще спираш доста по-често отколкото на магистралата.......цената също им е добра......само заради нея не си заслужават според мен........3 пъти са по-скъпи от другите които казваш, но едва ли ще издържат колкото три комплекта от по-евтините....
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: ...на задна...

Мнение от zinno » 27 Яну 2011, 0:16

Аз пък досега не съм чул керамичните да са по-лоши от обикновенните...мисля,че са глупости това.Въпроса е ти как я караш колата,ако си караш кротко според мене няма смисъл от другите.Друг е въпроса дали не искаш да ги смениш...иначе са по-добри и не случайно са по-скъпи и се ползват при по-големи натоварвания.
Don't make me laugh!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 27 Яну 2011, 0:25

Май в TopGear гледах сравнение м/у обикновени и керамични накладки. Разликата в общи линии е в това, че колкото са по-горещи толкова керамичните спират по-добре. Обикновените феродови от един момент нататък ги няма никакви. Само дето става дума за наистина високи температури и теста беше на писта. При нормално каране такива температури на практика не могат да се постигнат. Иначе при ниски темп. нямаше разлика керамични и обикновени. Ако цената не те притеснява си вземи керамичните. Най-малкото, ако се наложи (не дай Боже) да набиеш някъде яко кучките ще си спокоен. Щот аз изпържих 1 комплект, ама спрях внезапно от 220 до 0.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 27 Яну 2011, 3:13

Колега,този "продавач-консултант" да му пратиш много поздрави.Първо мойто мнение по въпроса,е че това което ти е казал е наистина абсурдно...той какво си мисли,че в града няма рязки спирания? или няма тръгни спри тръгни спри? Друг е въпроса дали тези накладки са предназначени за твойте дискове,мисля че сам ще се досетиш,аз само ще ти дам жокер.Виждал ли си кола,с керамични дискове и обикновенни накладки?А сега сам си отговори дали има смисъл да слагаш тези накладки :yes:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Мнение от maikooo » 27 Яну 2011, 9:47

Колега аз доколто те разбрах искаш да смениш само накладките, а не и дисковете нали? Ако е така просто забрави. Керамични или карбонови налкадки се слагат само на керамични дискове. Специално керамиката се ядва да се кара по пътища, докато са студени малко жулят, но като загреят коват жестоко :yes: За карбон извън писта според мен не става, бързо свършват и много трудно загряват :mhihi: Най-добре си вземи обикновени накладки :yes:
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 27 Яну 2011, 10:42

Керамиката е твърда и ще ти скапе дисковете за норматив. А и Текстар накладките си вършат работата отлично. Според мен не си струва.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Яну 2011, 11:00

няма сми ако сложиш керамични накладки трябва да смениш и дисковете,като смениш и дисковете е хубаво да смениш и маркучите,полсе е хубаво и течността да се смени и идваш на едни 7-800лв и това е при положение че караш супер екстремно и тн. и сток спирачките не ти стигат,просто продавача има по голяма далавера от керамиките и за тва ти ги вкарва тези филми

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 27 Яну 2011, 11:33

ако сложиш само керамични накладки без дискове - скоро ще сменяш дискове, щото ще станат тънки като вестник! ако толкова ти се занимава- разгледай по форумите пише доста неща за ъпгрейд на спирачки към по-големи дискове и апарати. ама наистина не си заслужава според мен- цялата тая хамалогия! спирачките са доста добре сметнати на е46-цата и си спира идеално! освен ако не искаш да караш като идиот....но тогава вече нещата са други...
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 27 Яну 2011, 11:56

TEXTAR :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на ток
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от nik4o_83 » 27 Яну 2011, 12:26

За да работят оптимално добре керамичните накладки се нуждаят от висока температура. За обикновени автомобили като нашите не е препоръчително да се ползват такива спирачки, защото загряването е доста бавно и съответно докато загреят не дават толкова добри резултати при спиране. Доколкото си спомням оптималната температура за керамични спирачки беше около 700-800 градуса C че и нагоре - ...къде ще ги направиш ... ти си знаеш :mhihi: За спортен автомобил - задължително, но за нашите просто няма смисъл. Ще ти пострада спирачния път, но ако караш само на газ-спирачка...:). Също за да ползваш керамични накладки задължително трябва да ползваш и керамични дискове - тоест отиваш на голямо изваждане.
Феродови накладки са ти перфектни в случая, а и марката е добра - слагай и не му мисли за такива глупости като керамики :)

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 27 Яну 2011, 12:40

Купи си АТЕ...обикновено!!!
След сумати тестове (смени на марките - Феродо - всичките им серий май..., Текстар, Паджит, Пермафузо, Ате....ми най-доволен съм от АТЕ).

А да не забравяме, че те се вграждат и фабрично при Е46 :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 27 Яну 2011, 12:46

Ате, направо се пребия някой ден с тях. Егати якото спиране което правят :)
Много са добри :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 28 Яну 2011, 22:56

Благодаря на всички за мненията.
Определено ще се насоча към стандартните Textar или Ate.

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 29 Яну 2011, 2:27

Dimitroff написа:След сумати тестове (смени на марките - Феродо - всичките им серий май..., Текстар, Паджит, Пермафузо, Ате....ми най-доволен съм от АТЕ).

От Ferodo DS Performance и DS2500 не съм чувал никога лоши отзиви. Не знам дали си карал истински такива. Едно е Ferodo от Италия или Германия, друго е Ferodo от Симеон...
За керамичните накладки вече се изказаха колегите... и между другото не си мислете, че не спират - спират, ама не на 100%. А ако ти не можеш да ги натовариш на 100% тия накладки, защо изобщо ще ги взимаш? Чисто разхищение на средства. Ако стилът ти е първа-трета-пета и 90% от предвижването ти е в градски условия, тия керамични накладки са абсолютна изгъзица...

Каквато и марка части да избереш, не прави компромиси за 20-30 лв. Не си заслужава да те е яд после. И без това дисковете и накладките са консумативи, които се сменят през 2 години...
Изображение

Назад към E46