Алтернатор-задача с две неизвестни?
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- power of bmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дифа да вие...
Re: Алтернатор-задача с две неизвестни?
Благодаря колега,ще поясниш ли само кой кабел ти е минуса и къде го закачи на алтернатора,че на мен на всякъде ми пише Б+ и Д+
Ако БМВ е религия,то Е30 е икона!
Минуса му е дебелия кабел хванат към самия заден капак до черната кутийка(тая черна кутийка е кондензатора който при тебе го няма,а трябва да е върху малката букса В+).

- владо4
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е30 м20б25 e46 320d
zzuzi написа:Минуса му е дебелия кабел хванат към самия заден капак до черната кутийка(тая черна кутийка е кондензатора който при тебе го няма,а трябва да е върху малката букса В+).
да точно така, то се вижда на втора та снимка каде е хванат за градата с - на двигателя
http://www.vbox7.com/play:489ee371
лудите сме на изчезване
лудите сме на изчезване
- power of bmw
- кандидат ентусиаст
-
за какво е този кондензатор,може ли без него или е наложително да го копувам и другото което е + на алтернатора е закачен за + на стартера,така ли трябва да е или трябва да е закачен директно към+ на акомулатора
+ на стартера е към + на акумулатора,така че не е проблем както е при тебе да остане.Кондензатора филтрира напрежението,тоест му намалява пулсациите.Не съм пробвал без него как е,но според мен е добре да го има.Не че няма да зарежда и без него де.В дару струва към 30лв.,от някой прецакан алтернатор може и без пари да ти го дадат.

- power of bmw
- кандидат ентусиаст
-
zzuzi написа:+ на стартера е към + на акумулатора,така че не е проблем както е при тебе да остане.Кондензатора филтрира напрежението,тоест му намалява пулсациите.Не съм пробвал без него как е,но според мен е добре да го има.Не че няма да зарежда и без него де.В дару струва към 30лв.,от някой прецакан алтернатор може и без пари да ти го дадат.
благодаря ти много колега за помоща

имам два алтернатора от м40 ще видя дали имат въпросния кондензатор,ако не ще го купувам нов

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Кондензатора не ти трябва, както ти писаха обира някви пулсации за музиката, но едва ли ще го усетиш. В магазин за електрони компоненти сигурно струва 0.50лв, но не пише БОШ и не е от ДАРУ. Друг "-" също не би трябвало да пускаш, освен ако обтегача не ти е пластмасов.
- power of bmw
- кандидат ентусиаст
-
днес като се загледах открих кабела който се хваща маса и въпросния син кабел ,който е за таблото,свързах и кондензатор от м40 и всичо заспа сега зареждането е 14.2 Благодаря още веднъж на всички които ми помогнаха 

- Стаевски
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е30 318i
- Мечтае да кара: Комби
zzuzi написа:Тока през лампата на таблото захранва възбудителата намотка,която създава магнитното поле.....абе без нея не може.Кабела от лампата трябва да е син.Би трябвало да излиза и на диагностичната букса на 12ти пин.Другата(малката) клема B+ е за филтриращ кондензатор вързан между нея и маса.
колега ,а като запаля мотора и ми изгасне лампата / акумулатор / на таблото,явно през нея не минава ток.тогава от къде възбудителната намотка взема ток.

Стаевски
Като запалиш вече се самовъзбужда и не му трябва външен източник 

- JoRkAtA_pld
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30-ката да си пали джапанките
- Мечтае да кара: E39 M5
Колеги от около една седмица ми пресветват като паля лампите за акумулатора на таблото и другата за спирачките.Като дам газ огасват и после пак продължават леко да премигват, от два дена вече несветят дори като дам контакт и днес запалих тръгнах и накрая загаснах защото нямаше ток акумулатора.Това реле на алтернатора ли е и от него ли да търся проблема или по таблото.Мотора е М10.
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
JoRkAtA_pld написа:Колеги от около една седмица ми пресветват като паля лампите за акумулатора на таблото и другата за спирачките.Като дам газ огасват и после пак продължават леко да премигват, от два дена вече несветят дори като дам контакт и днес запалих тръгнах и накрая загаснах защото нямаше ток акумулатора.Това реле на алтернатора ли е и от него ли да търся проблема или по таблото.Мотора е М10.
Ако всичко по алтернатора е наред, акумулатора се зарежда, дори ако таблото е в багажника, свалено. Дали е от релето проблема, можеш да разбереш като сложиш друго, работещо. На място се пробва бързо, ако не стане, динамото вън. Най-често си отиват четките.
- JoRkAtA_pld
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30-ката да си пали джапанките
- Мечтае да кара: E39 M5
И аз се спрях на релето, но реших за всеки случай да взема направо един алтернатор и довечера ще пробвам.
Най-вероятно са четките.Като не остане нищо от тях последните им издихания са точно поприсветкване на моменти и накрая няма никой.Иначе и от охлабен ремък може да присветват леко,но предполагам щеше да забележиш.

29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2