Прболем с плафоните.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 728
Мечтае да кара: Алпина

Прболем с плафоните.

Мнение от denises26 » 05 Яну 2011, 23:59

Здравейте. Колата е Е36 Комби и има един много дразнещ проблем още от покупката. Проблемът, е че плафоните не светят при отключване на колата/отваряне на врата. Ако се светнат ръчно светват, също така когато е светнат плафона и си вътре в колата изгасва при затваряне на врата. Бях на майстор и ми казаха, че имало някакви чипчета в бравите, които сдавали багажа, но така и не ги оправи. Четох доста по форумите и по специално този, но така не можах да открия проблема. Знам, че има вероятност да е и от комфорт модула, но нещо не ми се нрави метода да сменям всичко по веригата. :no: Идеята ми е някой ако може да ме насочи къде се корени проблема, евентуално как мога да проверя определени звена и да ги изключа, като проблем. Общо взето всякакви идеи са добре дошли. Навит съм дори и на варианта да светва само, когато отвориш вратата и да изгасва, като я затявориш ( един вид без другите му там глезотийки: след, като отключиш да светва, след като запалиш да изгасва) Благодаря ви предварително и се надявам да успеем да разрешим проблема на любимата Бима. :ok: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 320i Vanos
Мечтае да кара: BMW e36 325i Vanos

Re: Прболем с плафоните.

Мнение от ivan_dalaverata1 » 06 Яну 2011, 23:57

Колега според мен е от комфорт модула земи един втора опотреба и го смени и пробваи
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Мнение от mgate » 07 Яну 2011, 0:54

с кои плафони си? пробвай да махнеш задниат плафон и пробвай пак,ако няма промяна драсни пак ще ти кажа друго :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 07 Яну 2011, 1:17

denises26 написа:Здравейте. Колата е Е36 Комби и има един много дразнещ проблем още от покупката. Проблемът, е че плафоните не светят при отключване на колата/отваряне на врата. Ако се светнат ръчно светват, също така когато е светнат плафона и си вътре в колата изгасва при затваряне на врата. Бях на майстор и ми казаха, че имало някакви чипчета в бравите, които сдавали багажа, но така и не ги оправи. Четох доста по форумите и по специално този, но така не можах да открия проблема. Знам, че има вероятност да е и от комфорт модула, но нещо не ми се нрави метода да сменям всичко по веригата. :no: Идеята ми е някой ако може да ме насочи къде се корени проблема, евентуално как мога да проверя определени звена и да ги изключа, като проблем. Общо взето всякакви идеи са добре дошли. Навит съм дори и на варианта да светва само, когато отвориш вратата и да изгасва, като я затявориш ( един вид без другите му там глезотийки: след, като отключиш да светва, след като запалиш да изгасва) Благодаря ви предварително и се надявам да успеем да разрешим проблема на любимата Бима. :ok: :driving:

Така ...
Не е лошо чат пат да се ползва търсачката и така хубавия ни раздел - "Полезни теми и линкове свързани с Е36" . Та там има една хубава тема (постарал съм се да обясня всичко подробно , кабели , пинове , всичко ....) - viewtopic.php?f=8&t=182110

Колега от сега ти казвам , че проблема 90 % е в бутоните на вратите и обяснявам защо ....
Когато даден бутон (от тези на вратите) не работи правилно , комфорт модула се стреми да го "игнорира" като прави функцията на плафона за светване при отворени врати и за огасване при затворени - неактивна. За това провери бутоните (в темата съм описал как ) , обикновено се повреждат тези на предните врати. След като остраниш проблема , комфорт модула ще ресетне и след известно време (да не кажа почти веднага) би трябвало плафоните да започнат да светят както трябва ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от denises26 » 08 Яну 2011, 14:49

Благодаря. Разгледах темата и смятам до ден два да го проверя. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от denises26 » 15 Яну 2011, 22:39

Днес имах време. Разглобих жабката и изкарах буксата. При мен клемореда беше кафяв и кабелите бяха други цветове(проследих ги от бутончетата) и открих, че задна лява я брои, като отворена винаги. Извадих кабела от буксата и се оказа, че проблема не е в бутона, а някъде по дължината на кабела. Та задна лява директно я махнах от клемореда и сега си имам плафони :driving: Благодаря на всички за помощта. Темата е за катинар!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 16 Яну 2011, 8:04

сега провери дали ти действа бутона на багажника
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от denises26 » 16 Яну 2011, 19:38

Бутончето на багажника е вързано към задна лява врата (доколкото разбрах) ама късно го разбрах и предполагам, че кабела не е прекъснат никъде ами просто докато съм замервал багажника е бил отвоерен. Та някой ден ще разглобя жабката и ще свържа кабела задна лява/багажник отново към клемореда и ще замеря пак. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от denises26 » 28 Яну 2011, 18:07

Здравейте отново, колеги. Значи плафоните са оправени, но реших, че искам и в краката. Речено сторено, сложих и светнаха. Викам си баси якото. Ама аз нагъл и искам и още. Та поръчах и за под сенниците плафони та да е пълна картинката. Взимам ги днес, режа там плата на тавана (то си има дупка :) ) и се бях подготвил да ги връзвам към лупичките. Обаче там си има кабел с буксичка, която пасва тамън там (има си там едно зъбче всичко точно) обаче не светнаха, като ги сложих. Отварях затварях сенниците, светках плафони работи, на контакт, запалена загасена, няма никой. Доколкото разбрах трябва да сменя сенниците с такива с копчета. За тях дали ще има прекаран кабел? Благодаря предварително и ще се радвам на съвети. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от denises26 » 30 Яну 2011, 17:20

Та днес си поиграх малко и сега всичко бачка. Та нека го обясня за някой, който мисли да минава по този път. За да си сложите плафони под сенниците са ви нужни следните неща:
1. Плафончета, които изглеждат така:
resIMG_3153.sized.jpg
Аз си ги взех втора ръка и незнам какъв точно е партидният им номер.
2. Макетно ножче.
3. Отвертка звезда.
4. Евентуално 2 крушки за плафона (моите дойдоха с тях).
Начин на поставяне:
1. Сваляме сенника-откопчаваме го от едната страна и там, където остава захванат има 2 видии. Развиваме ги и сенника излиза. Виждаме, че има място за буксичка. В дупката, която се е отворила търсим едно кабелче. Намира се лесно. Щом го напипаме го издърпваме, може да се запъне леко, но нищо сериозно. Щом го издърпаме виждаме, че на края има букса, която си има гумена изолация отгоре. Включваме буксата и слагаме сенника по обратния ред.
2. Сваляме щипката, на която се хваща другата част на сенника- на нея има 2 капачета отварят се от вътре навън (да не дърпате от другата страна) и развиваме 2те видии. След, като свалим щипката там също има място за букса, по същия начин я намираме и включваме. Завинтваме щипката на мястото и.
3. Опипваме мястото под сенника и виждаме, че има дупка под тапицерията. Изрязваме с макетното ножче малко по-мъничка дупка (за да няма после отстрани изрязано лсед, като сложим плафона). В ново отворената дупка също има 2кабела вързани към една букса. Вадим я включваме я в плафона и поставяме плафона, той си щраква там.
4. Даваме на контакт, отваряме сенника (при затворен не свети), отваряме капачето на огледалото и воала, плафона свети. Ако си оставяте капака на огледалцето отворен, няма проблем, след, като затворите сенника изгасва.
Ами това е от мен :driving:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 30 Яну 2011, 21:11

браво герой :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320 ванус
Мечтае да кара: Ф1
Детайли за колата: просто няма такава

Мнение от joro_bmwm3 » 31 Яну 2011, 0:43

друго е да ти свети повече :lalala:
живота е гаден,но аз сам по гаден

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 02 Фев 2011, 20:26

Дали е същата процедура и при Е46, защото ме съмнява да имам окабеляване до сенниците. Както нямаме окабеляване за халогени.
Изображение

Назад към E36