Възможност за монтиране на допълнителни уреди в купето?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Възможност за монтиране на допълнителни уреди в купето?

Мнение от gromovich » 12 Дек 2010, 0:13

Колеги, пускам темата във форума за е46, понеже считам, че тук бих получил по-добри мнения за е46-цата. Искам да попитам дали на кола с двигател M47N има възможност да се монтират допълнителни уреди и по-точно за налягането на турбината и за налягането на маслото. Може ли да стане безболезнено и съответно надеждно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мадамите да крещят :)

Re: Възможност за монтиране на допълнителни уреди в купето?

Мнение от Rundev » 12 Дек 2010, 13:10

Естествено че може,взимаш си от автоаксесоарите от онези шукаритетни бар метърчета :mhihi: дърпаш едно маркуче от вакума и си го закачаш.Относно маслото,един приятел си го беше направил,пак е лесно но да не те подведа нещо.Трябва да говоря с него.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 12 Дек 2010, 13:49

Моето лично мнение е, че не си заслужава хамалогията, освен ако не използваш колата за състезания. Точно тези два параметъра, които искаш да следиш, нямат нужда да бъдат наблюдавани при ежедневна експлоатация на колата. Замерването им, ако токова много държиш да знаеш параметрите им, е достатъчно да се прави веднъж при всяко "сезонно" обслужване или евентуално при подозрение за евентуален проблем.

Малко е като оффтопик това мнение, но исках просто да споделя мнението за незначителия ефект от подобен ъпгрейд при нормално експлоатиран автомобил :confused:
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 12 Дек 2010, 14:10

Аз пък мисля, че трябва ди ги има добавени тези уреди заводско дори- амперметър, турбото и маслото.
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 12 Дек 2010, 14:10

Наистина могат да се монтират такива уредчета, но както Пацо каза - малко е безсмислено. А и би загрозил интериора на колата според мен...
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: с кеф...
Мечтае да кара: МИГ29
Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.

Мнение от katronski_br » 12 Дек 2010, 18:26

и уред който показва въртящият момент да не забравите
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''

Потребител
Аватар
Кара: Е 46

Мнение от dragoev » 13 Дек 2010, 0:33

Ето някои полезни линкове, които бях изровил преди година, но не ми остана свободно време за да ги изпълня:
http://www.my330i.com/mod43.php#S
http://leatherz.com/Merchant5/merchant. ... de=all_E82
http://www.csua.berkeley.edu/~lleong/vdo_install/
Между другото, най-евтино се постига от уреди на ЛАДА 1500, които могат да се намерият почти във всеки пункт за вторични суровини, заедно с датчиците и кабелите. Успех колега :yes:

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 13 Дек 2010, 9:52

аз съм мераклия да си сложа едно за маслото и едно за акумулатора
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gromovich » 13 Дек 2010, 20:22

Аз на старата ми кола си бях монтирал датчик за налягането на маслото, точно от Лада. Става много лесно, понеже конзолата на масления филтър имаше свободна пробка и там монтирах датчика. Малко играчка е връзването на осветлението на скалата. Освен това си бях монтирал и волтметър, който също се монтира елементарно. В магазините от типа на Млад техник има готови схемички със светодиоди и са на цена 5-6 лева. Слага се, калибрира се и върши отлична работа.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_TO » 16 Дек 2010, 20:51

:OT: Хубава работа ама циганска !

Извинете ме,не се здаржах :nono:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 17 Дек 2010, 14:59

BMW_TO написа::OT: Хубава работа ама циганска !
Извинете ме,не се здаржах :nono:
Ако го направиш по цигански ще е циганска работа.
Има много добри решения.
Пример:
Изображение
Аз имам уред за налягането на турбото и на маслото. Волтажа го следя от скритите менюта на климатроника (колата ми е е36), както и няколко допълнителни лампи (ниво на тезноста за чистачките, тем. на двигателя над 101GradC и др)
Вършат ми прекрасна работа. Във всеки един момент знам какво как работи двигателя.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 17 Дек 2010, 17:16

Проблема е никакъв да се направи, стига да им избереш хубаво място. Добър вариант е с конзола за колонката. Изглежда малко рейсърско както казват, понеже колите ни не са някакви тунинг изроди, но пък е удобно за водача. А дали е полезно да ги имаш - естествено че да. Важно е да се следят отделните променливи - налягането на турбината (ако имаш изпускане на налягане ще можеш да го видиш), или температура на маслото (за да знаеш кога е вече безопасно за двигателя да караш във високите, щото това, че е качил темепратура на водата, не значи че и маслото е загряло добре, а както знаеш му трябват определени градуси, че да има оптимални мазилни качества). Поставянето не е философия. За бууст метри аз бих предпочел механични, и да не са разграфени до някакви космически налягания (това е лично мое мнение, просто ми се струва малко тъпо турбина, която прави 1 и нещо бара макс, да ползва уред, разграфен до 2 бара). Уредите за масло обикновено имат включен датчик в комплекта.

ПП: Горната снимка ясно показва удачен вариянт за местоположение на уредите. На централната конзола на Ауди 90 са разположени по подобен начин и стоят много добре.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 17 Дек 2010, 19:25

И защо са ти тези уреди ?
Разбирам да караш турбо бегачка и постоянно да я донастройваш- да.
Но ти караш 2 литрова печка.
Единствено виждам логика в уред за ампеража, но ако сложиш такъв от лада направо ще избиеш рибата

Сега разбирам защо си пуснал темата в Е46, а не в Тунинг - там колегите щяха да те нахранят доста повече :mhihi:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gromovich » 17 Дек 2010, 20:22

kriso85 написа:И защо са ти тези уреди ?
Разбирам да караш турбо бегачка и постоянно да я донастройваш- да.
Но ти караш 2 литрова печка.
Единствено виждам логика в уред за ампеража, но ако сложиш такъв от лада направо ще избиеш рибата

Сега разбирам защо си пуснал темата в Е46, а не в Тунинг - там колегите щяха да те нахранят доста повече :mhihi:

:OT: Колега,
1. искам да поясни, че темата не съм я пуснал за да получа Вашето разубеждаване, а по-скоро помощ.
2. Тава за датчик от Лада, подчертавам е споделяне на опит. Освен това смятам, че естетичността на автомобила ми си е изцяло мой проблем.
3. А на тези дето се опитват да ме нахранят сърдечно благодаря, че поне са си направили труда да отворят темата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 17 Дек 2010, 20:37

kriso85 написа:... Единствено виждам логика в уред за ампеража, но ако сложиш такъв от лада направо ще избиеш рибата...
Колеги има разлика между амераж и волтаж.
До сега не съм видял на някоя кола да има амперметър, защото той се връзва последователно и смятай какъв кабел трябва да имаш до таблото. :kuku:
Има волтметри, които мерят моментното напрежение, което е много полезно ако му разбираш. Знаеш кога зарешдаш и кога разреждаш, следователно кога ще буташ за да запалиш и колко си близко до ремонт на алтернатора или покупка на нов акумулатор.
Има много теми и в разделите е36, е46, е39 за AGR клапана. Е ако имаш манометър на турбото няма да му се чудиш дали отваря, затваря или ти се е скъсал някой 10 годишен маркуч.
Налягането на маслото пряко зависи от неговия вискозитет. Ако имаш налягане може да караш, но ако 5000 км. след смяната нямаш нужното налягане значи пак трябва да го сменяш. А колите ни имат и маслени радиатори и изобщо много места, от които могат да протечат.
Питата за датчик за тем. на водата при положение, че си имате. Е оригиналния е на зони и като изправи стрелката не се знае на колко градуса карате. Отклонение от 15 градуса не се регистрира и стрелката стои права.
То много автомобили нямат оборотомери, други изобщо нямат разходомери, но колко е правилно е друга тема.

Следваща

Назад към E46