Спирачна уредба, подобрения
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Re: Спирачна уредба, подобрения
bum_bum написа:С вентилирани дискове със същия размер като на плътните ако успееш да спреш по-бързо отколкото с другите ще си резна пикалото публично пред целия форум![]()
То идеята не е да спреш веднъж по-бързо, а при интензивни спирания да останат с по-ниска температура. То в интерес на истината за едно спиране барабанните спирачки ще спрат доста прилично, ама на второто няма да има никой вече.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
И аз тва казвам,щото той ще ги смени с тая цел и ще се надява да спира по-бързо,а това няма как да стане. А на тдс-а му трябват минути да се засили и е трудно да направи поредица от интензивни спирания,щото преди това не може да направи поредица от интензивни ускорения 

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Веднъж ми се случи да претопля предните спирачки на моя tds, ама пусках някакво нанадолно с всичката газ... 

Kaкто ти каза бум-бум, няма смисал да слагаш вентилирани на твоята кола. Парите ги дай за нови дискове хубава марка, хубави накладки и нова спирачна течност и маркучета. Освен, ако бюджета ти е голям и не те притеснява даването на не толкова нужни неща.
Аз на 16-ката още не съм ги претоплял, кат се има предвид че не съм спокоен шофьор, ма то с нея засилванията се мерят с календар, не с хронометър
Аз на 16-ката още не съм ги претоплял, кат се има предвид че не съм спокоен шофьор, ма то с нея засилванията се мерят с календар, не с хронометър

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
bum_bum написа:И аз тва казвам,щото той ще ги смени с тая цел и ще се надява да спира по-бързо,а това няма как да стане. А на тдс-а му трябват минути да се засили и е трудно да направи поредица от интензивни спирания,щото преди това не може да направи поредица от интензивни ускорения
тц-тц-тц ша се заиграем някой ден .....
иначе абсолютно са прави колегите, с вентилираният диск просто ще загрява по-трудно - дефакто в първо спиране разлика няма да видиш и аз гласувам с две ръце за смяна на спирачната течност хубави нови дискове и накладки
Направо у земята ма думнахте с тоя ТДС дет бил по-бърз от самосвал ама кат разтоварва.
Нема нищо знам кво карам пък и съм писал в първите постове че не ща ускорение а спиране и ми е пределно ясно от какво зависи по-доброто спиране. Не напразно съм писал за многократно използване на средния педал в планинска местност при спускане и няма как да ме убедите да слагам плътни щото било куцо магаре. В града вече ми се е случвало да позагреят и няма спиране та затова става въпрос щото ако разсъждавате така закъв и е на Е46-та по-големи дискове отпред като площта върху която се упражнява натиска от накладките ( те и накладките са същите ) е еднаква с тая на ТДС-а.
Благодаря за отговорите ама наистина това е много пъти разисквано и не съм си правил илюзии за по-добро спиране еднократно -първоначално , а по-скоро ме касае въпроса със следващите и има доста ситуации при които макар и хилав ТДС-а ще си позгреят дисковете и те затова става въпрос. Живи и здрави.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
err0r написа:Веднъж ми се случи да претопля предните спирачки на моя tds, ама пусках някакво нанадолно с всичката газ...
На мен също ми се случи лятото с 4 човека от Варна към Бургас и на последния обратен завой педала потъна до долу

Мисълта ми е,че инвестицията може да се избегне с известна доза внимание как се кара понеже същия размер дискове с нищо няма да подобри упражнението 100-0,ако е еднократно.
Колегите с тдс-и да не се сърдят. Аз съм притежателя на първата 318тдс във форума,когато още имаше теми със спорове дали бмв прави 4 цилиндров тдс

Сега отново карам такъв зимно време и съм повече от доволен от колицата.
Има развитие. Сменени предни спирачни апарати от 328-ца , вентилирани дискове с керамични накладки ( да втора ръка но на 85% годни , без кривини ) , задни дискове с накладки ( старите дискове бяха със зъб като на съблезъб
) , ревизия на спирачните апарати и смяна на гумените им части със смазване , нови мъркучи ( напукани стари ) , нова спирачна течност с промивка на системата и резултата е доста добър. Пиша толкова късно че да си напаснат елементите. Забелязвам по-добро спиране при загрели спирачки което го отнасям на керамичните накладки и на планинско имах възможност да пробвам два-три пъти доволно държане и безпроблемно спиране при по екстремно натоварване каквото и исках. Та сега ме гложди още един възможен ъпгрейт с малка инвестиция и идеята е да сложа спирачна помпа ( главен спирачен цилиндър ) от Е34 , гледам е същия е за доста модели 5-та серия както и за М3 . Та още не съм ги сравнявал и дали някой ще знае възможно ли е и ако да какво още евентуално ще ми трябва.Благодаря. А и друго ми хрумна вчера , втори чифт спирачни апарати отпред
. Кво ли ще е . Да само ако стане другата помпа има смисъл пък и дали ще е удачно ако се раздели спрачната течност след помпата ( дебита ще стига ли не знам ). Тва на границата на безумието ама пък като инвестиция е достатъчно дребно .

- metodi80
- старши ентусиаст
-
vladobate написа: ревизия на спирачните апарати и смяна на гумените им части със смазване .... .
С какво ги смаза, че аз моите като ги рециклирах се чудех с кво да ги смажа ... Говоря най вече за частта от буталото , която реално не се маже със спирачна течност (тази част , която се пада м/у О-пръстена и ръба на буталото , където влиза прахозащитната гумичка ).
Там не съм мазал ама и за кво ли, то всъщност о-пръстена прави уплътнението и държи налягането . Имах предвид смазване на гумениете втулки горе където се движат металните водачи.То май има нещо специално вид смазка за спирачни апарати ама някой друг да каже аз не знам.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
vladobate написа:Там не съм мазал ама и за кво ли, то всъщност о-пръстена прави уплътнението и държи налягането . Имах предвид смазване на гумениете втулки горе където се движат металните водачи.То май има нещо специално вид смазка за спирачни апарати ама някой друг да каже аз не знам.
Еми има неква смазка , както казваш е некъв сорт грес , но не е обикновена грес и се маже точно там , където обясних , за да не ръждясва буталото именно в тая зона , която не се маже от спирачна течост , но малко или много е в контакт със пръстена ... Баш най горе високо , точно преди прореза , дето влиза прахозащитната гумичка , баш там требва да се мацотне с нещо , щото колкото и добре да държи гумичката , от там си влиза смрад и вода и ако има неква смазчица , "гони" водата и буклучака , а ако няма - сещай се ... , ама и аз като тебе не мазах с нищо , щото не бях сигурен с кво ... Пък ще разчитам на гумичката да пази ...

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Има по магазините разни Brake Lube, графитна смазка май е. Има на Протек една, която е пак за апарати, разни спрейове на Мотип..
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Смазката за спирачки не е на основата на графитната грес, по-скоро е силиконова.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- sas_88
- ентусиаст
-
- Кара: чайник
Най удачно е бяла грес, щото не спича.
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2