Спирачна уредба, подобрения

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Спирачна уредба, подобрения

Мнение от vladobate » 28 Ное 2010, 1:53

Карам 318ТДС комби и ми се иска да му подобря обратната тяга :mhihi: , тъй де спирането щот като видях плътните дискове отпред и се изцъклих. А причината е че долових никакво спиране след няколко по-силни и дълги. Та идеята е да сложа от 325ТДС дискове заедно с апаратите , ма само ги правя предните вентилирани ( това е най-малкото ). Оттук следват два въпроса отговорите на които очаквам с нетърпение и благодарност. Първо ще се съберат ли новите спирачни апарати с дисковете ( от 325ТДС) като знаете ,че съм с 15 цолови ляти джанти ( за ЕТ не се сетих да проверя ) и второ ако да какво малко още отгоре или друго с цел повишаване на доброто спиране може да се направи и всъщност е необходимо - предложение за други дискове ( без да се сменят джантите е условието ), спирачни цилиндри , маркучи примерно и т.н. Благодаря . ПС: Знам че е куцо магаре , но ме интересува спирането не вървенето и няма значение колко време ще ускорявам до 150км/ч , а за колко и как ще спра след това . Затова ми е и питането.
Последна промяна vladobate на 29 Ное 2010, 12:57, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e30 m3

Re: Спирачна уредба, подобрения

Мнение от mitko_dd » 28 Ное 2010, 2:33

слагаш отзад дискове с апарати
а отпред си взимаш апарати от е36 за винтилирани сидкове и слагаш винтилирани дискове

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Ное 2010, 3:09

Мойта и отзад е с дискове ( ама тва ASC кво ги прави, мармалад :mhihi: ). А за отпред ясно че ще са вентилирани ама питам ( щот е по-лесно пък и има хора разглабяли с тонове ) дали мало по-големи няма да се съберат на тия 15-ки чче ако бях с 16-ки поне хич нямаше да се замислям вече и на по-голям размер вентилирани да мина. И друго има мерна ми се преди известно време едно мнение и за смяна на спирачната помпа че със старата няма да има разлика . Та за такива работи питам да си ги набавям каквото е нужно и да почвам че ме сърбят ръцете пък и скоро поредни изкачвания и спускания по балкнски пътища имах та беше жива мъка. Благодаря.
Последна промяна vladobate на 29 Ное 2010, 12:59, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от SILVER__ARROW » 28 Ное 2010, 11:01

vladobate написа:Карам 318ТДС комби и ми се иска да му подобря обратната тяга :mhihi: , тъй де спирането щот като видях плътните дискове отпред и се изцъклих. А причината е че долових никакво спиране след няколко по-силни и дълги. Та идеята е да сложа от 325ТДС дискове заедно с апаратите , ма само ги правя предните вентилирани ( това е най-малкото ). Оттук следват два въпроса отговорите на които очаквам с нетърпение и благодарност. Първо ще се съберат ли новите спирачни апарати с дисковете ( от 325ТДС) като знаете ,че съм с 15 цолови ляти джанти ( за ЕТ не се сетих да проверя ) и второ ако да какво малко още отгоре или друго с цел повишаване на доброто спиране може да се направи и всъщност е необходимо - предложение за други дискове ( без да се сменят джантите е условието ), спирачни цилиндри , маркучи примерно и т.н. Благодаря . ПС: Знам че е куцо магаре , но ме интересува спирането не вървенето и намя значение колко време ще ускорявам до 150км/ч , а за колко и как ще спра след това . Затова ми е и питането.

Абе брат земи си вентилирани дискове за спиреачна система карама от 3 год. само с АТЕ дисковете са ми ATE Power Sport накладките също , бате много са добри никакви ядове, а съм ги натоварвал яко. Вчера таман си смених накладките купих си пак АТЕ от LEVITIAN на нема така цена !!! вземи си от човека накладки покарай малко и съм сигурен че ще си доволен. Ти иначе с каква марка караш -накладки и дискове ? :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 28 Ное 2010, 11:15

вентилираните по малко се износват и коват по яко :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 28 Ное 2010, 12:13

От 325тдс вземаш супортите /апаратите/.Дисковете и накладките е хубаво да дадеш някой лев повече за качествени.Иначе по въпроса ти дали се събират - Да събират се 15 цола джанти на 325-цовите спирачки.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Ное 2010, 13:01

vladobate написа:Мойта и отзад е с дискове ( ама тва ESP кво ги прави, мармалад :mhihi: ). А за отпред ясно че ще са вентилирани ама питам ( щот е по-лесно пък и има хора разглабяли с тонове ) дали мало по-големи няма да се съберат на тия 15-ки чче ако бях с 16-ки поне хич нямаше да се замислям вече и на по-голям размер вентилирани да мина. И друго има мерна ми се преди известно време едно мнение и за смяна на спирачната помпа че със старата няма да има разлика . Та за такива работи питам да си ги набавям каквото е нужно и да почвам че ме сърбят ръцете пък и скороредни изкачвания и спускания по балкнски пътища имах та беше жива мъка. Благодаря.

Загинаха да ти казват , че трябва да сложиш вентлирани дискове , въпреки , че ти няколко пъти повтори , че си се ориентирал именно към такива ... :mhihi:

Значи трябва да смениш :
1- апаратите за накладките и държачите на апаратите.
(Не е задължително да е от 325тдс , може да е от който и да е 6 цилиндров двигател, еднакви са включително до 328 , само на М3 е различен , ама ако искаш сложи и от М3 със сигурност ще спира :twisted: )

2- дисковете (вентилирани , но ти си знаеш :mhihi: )
Вентилираните дискове са еднакви за всички модели с изключение на М3. Тоест можеш да вземеш и от 4 цилиндров двигател вентилиран диск и той ще е напълно еднакъв с този , който е на 6 цилиндров (въпроса е просто да е вентилиран). Тука ако искаш пак можеш да сложиш от М3 :P

Накладките са еднакви за всички модели с изключение на М3 (ама ти пак можеш да си сложиш от М3 :mhihi: )

Всички апарати и дискове се събират в 15" джанти ....

Помпата няма нужда да сменяш ! Помпите са с два номенклатурни номера (за всички модели без М3) ... , едната е до 09/94 г , другата по -новата е след 09/94. Ако колата ти е по -нова година със сигурност си с по -новата .... Различна е само на М3 , ако искаш сложи от нея ... :P

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Ное 2010, 16:28

Благодаря на всички за отговорите. Сега има ли смисъл и всъщност много ме съмнява (щот видях колко ми е разстоянието от апарата до джантата, и проблема мисля че ще е по-скоро в диаметъра ) да сложа апарати и дискове от 325i Е46 с диаметър 300мм като се знае че накладките са същите ( т.е. площтта за спиране е една и съща )като на вентилираните 286мм.Ето и схема от сайта на Brembo :
325i E46.pdf

Обаче рамото на което се прилага спирачното усилие е малко по-голямо ( това само е рзликата ) и би трябвало да има разлика в спирането . Та чакам мнения по въпроса със съгурност ли ще се съберат 300мм дискове с апаратите на мойте 15-ки и ще има ли смисъл т.е. съществена разлика от 286мм-те. metodi80 прочетох внимателно мнението ти обаче ме съмнява да ги събера тея големи дискове в 15-ки и затова пак за потвърждение питам, че сега имам някви си 8-10мм ( по диаметъра ) до диска свободно като взимам предвид и че ще фръкнат и навън с по-дебелия диск та май ще опре . Живи и здрави.Ето за сравнение и на 318-ката диска:
318TDS.pdf

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Ное 2010, 18:06

vladobate написа:metodi80 прочетох внимателно мнението ти обаче ме съмнява да ги събера тея големи дискове в 15-ки и затова пак за потвърждение питам, че сега имам някви си 8-10мм ( по диаметъра ) до диска свободно като взимам предвид и че ще фръкнат и навън с по-дебелия диск та май ще опре . Живи и здрави.

Владо , аз не можах да разбера дали ме питаш за вентилирани дискове от Е36 или за Е46 ....
Значи ако става дума за вентилирани от Е36 разликата м/у вентилираните и обикновените дискове е само в размера на профила (вентилирания е с 10мм по "дебел") ...
Обикновения диск е 286/12 (демек обикновения диск е 12 мм "дебел" ) , а вентилирания диск е 286/22 (с 10 мм по -дебел). Тоест вентилирания по никакъв начин не е по -голям като диаметър от обикновения и няма да имаш никакъв проблем с 15" джанти ! По принцип колата излиза фабрично с 15" джанти , така че не се притеснявай , салгай смело !

Ако въпроса е дали ще можеш да монтираш вентилирани от Е46 ( с диаметър 300мм) , то не мога да ти отговоря , понеже лично не съм опитвал .... , но ме накара да се замисля .... :roll: Принципно като сложиш 300 ммм диск и после от горе като легне и апарата .... и ще си "оеме" от мястото ... , та знам ли , може и да не стане ... трябва да се пробва , или някой , който е опитвал да каже ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 29 Ное 2010, 1:30

e46 с 15" джанти аз лично не съм виждал :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 29 Ное 2010, 1:36

За да няма повече неразбрани неща. Карам Е36 318ТДС , но въпроса ми беше мога ли да събера предните дискове от Е46 които са с диаметър 300мм вентилирани на мойте 15-ки джанти. Те това беше ама май май няма да може откъдето следва автоматично че спирам на вентилирани 286x22 от друго Е36 барабар с апаратите , смяна на спирачна течност , ревизия на апаратите и смяна на водачи гумени втулки и уплътнения , почистване и полиране на буталцето и айде обратно.

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 29 Ное 2010, 1:40

298 мм спирачни дискове влизат на джанти с малко ЕТ. Демек при теб няма да стане. За да запазиш размерът джанти, които ползваш, просто подмени дисковете с предни 286х22 (заедно с апаратите) и задни евентуално от 328. Малко по-малки са, но са вентилирани - 276х19 (твоите в момента са 280х10 плътни). За задните също ще ти трябват апарати за въпросните дискове. Накладките при всяка комбинация, която правиш, както и настоящата ти, са едни и същи. Препоръчвам ти някакви по-читави накладки Феродо, хубава спирачна течност и си в джаза.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 29 Ное 2010, 4:57

И-и-й страхотия ! Много ти благодаря колега ! :bowdown: Аз тва със задните 19мм го видях ама съм пропуснал че са вентилирани, супер си. Иначе точнокак си го описал това трябва да е правилната конверсия. А от Ferodo съм доволен само от спир. течност ( на 25-цата сменях цялата ) но в интерес на истината с нисък клас накладки и беше отдавна. Ама пък и на 5-цата сложих предни вент. такива и май съм доволен макар че само 2000км съм им врътнал. Засега ще си набавя апаратите и с някви стари дискове , ще събирам малко парички ( иначе предложението е мно-о-го добро ) и после с двата крака. Жив и здрав. :yes:

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 29 Ное 2010, 11:21

Ами има разлика в стоките, предлагани в България. Наскоро гледах в темата "Части за е36", в която всеки описва подробно какво е закупил и подменил на автомобила си, като включва и цени. Та там видях накладки Ferodo, закупени за 58 лв. Не знам как може да са оригинални, като на ferodo.it (официалният сайт на марката) излизат 52 eвро.
Задните вентилирани дискове не знам кога проявяват евентуално по-добрите си качества от плътните... до сега все още не съм усетил никаква разлика. Ако дойде време да препичаш задните спирачки, не мога да си представя предните на какво трябва да са били подложени.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Ное 2010, 11:27

С вентилирани дискове със същия размер като на плътните ако успееш да спреш по-бързо отколкото с другите ще си резна пикалото публично пред целия форум :mhihi:
Като сложиш задните по-малко вероятно ще спираш и по-бавно. Вентилираните са само и единствено с цел по-добро охлаждане. Т.е. след едиколко си спирания може да спреш малко по-добре,което пък се налага ако имаш силен мотор и даваш много газ и много често спираш. На тдс-ката подобна конверсия си струва единствено и само ако ти изпаднат от някъде апарати без пари.
Изображение

Следваща

Назад към E36