Осветление във вратите

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Re: Осветление във вратите

Мнение от StelllsKi » 13 Ное 2010, 22:30

Дойдоха ми светодиодите светят невероятно силно и сега се замислям че и един ще е достатъчен но ако има възможност ще сложа по два във всяка врата и ще направя снимки на цялата работа стъпка по стъпка.Колега а за светлините отзад не направих снимки но ще опиша как ги направих да светят предварително се запояват жички на две лампи с по две светлини изолират се добре след това се поставят в двете светлини под тези за задна скорост окабеляват се в самия какпак от единия фар за мъгла се докарва плюс от оригиналния светещ маса съм взел от лампата за задната скорост това е свъзването за светлините за мъгла и от двете страни се използват силните светлини от двете крушки за габаритите се ползват слабите светлини от крушките връзват се паралел и се пуска нов кабел от единия стоп на колата прекарва се през гофрирания маркуч до капака и се захранват двете лампи и така като си пуснеш лампите за мъгла светят и от двата края а като си пуснеш габаритите светят нормално стоповете и слабо крушките за мъгла и се получава точно като при фейслифта
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 14 Ное 2010, 14:36

А бе колега, ползвай някоя и друга точка, че ми се зави свят докато чета :mhihi:

Каква е абривиатурата на тези диоди и какви са им показателите?
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от StelllsKi » 15 Ное 2010, 22:56

Благодаря за упрека!Като си чета мненията,на места и аз се чудя какво точно съм написал и го предпочитам отново.Ще се поправя! Ами светодиодите са с мощност 3 W ток около 50mA ъгъл на светене 120 градуса има още показатели но те не са чак толкова важни.Сега остава само да бъдат монтирани но ми се иска да си купя нови четири капачки на дръжките на вратите за да мога да експериментирам върху тях с рязането.Не съм много сигурен в крайния резултат с начина по който мисля да го направя затова ще се опитам да си намеря капачки които да срежа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 16 Ное 2010, 9:28

Къде ги намери тези 120 градусови диоди?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: купета

Мнение от vassil_bk » 16 Ное 2010, 11:03

StelllsKi написа:... Ами светодиодите са с мощност 3 W ток около 50mA ъгъл на светене 120 градуса има още показатели но те не са чак толкова важни...
Сигурен ли си, че тези светодиоди нямат нужда от радиаторче за охлаждане...?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 16 Ное 2010, 11:45

Явно колегата не е чел цялата тема внимателно... :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 34

Мнение от Munich Machine » 16 Ное 2010, 11:59

Страшно е, като на Е39 осветлението под вратите и на дръжките на вратите на новия седмак :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от StelllsKi » 18 Ное 2010, 23:05

Те диодите няма как да греят,е може би минимално стоплят въпроса е в резисторите които се слагат да се подберат правилно.Цялата сметка се прави по закона на Ом, да кажем ако имаме нормален светодиод и производителя му дава 20mA ток тогава от закона: делим напрежението с което мислим да захраним светодиода на тока който той консумира и получаваме стойноста на съпротивлението което трябва да се сложи.Важна е разбира се и мощноста в моя случай за всеки светодиод ще използвам по два резистора по 1.5 килоома/1W свързани паралел помежду си.По този начин ще избегна загряването им и тяхното ''претоварване'' ако мога така да се изразя :). Между другото от днес вече съм със ксенон но тази вечер като видях как свети честно да си призная не ми хареса особено. Най-напред компа ми показва изгорели крушки докато не светна фаровете.После светят ми супер долу и не се разпръсква светлината равномерно на пътя а стои като на снопове дано се пооправи като отида утре да ми настроят фаровете.Единственото хубаво нещо е лесния монтаж,стават буквално за 20 минути не ме озориха въобще.През почивните дни мисля да захващам вече осветлението на дръжките на вратите капачки не можах да си купя ще рискувам направо с моите дано ми стигне времето за всички врати.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 19 Ное 2010, 9:36

На самоохлаждане може да се разчита до около 100mW от там нагоре светодиодите искат охлаждане. До около 1W може да е от добре проектирана платка, без допълнителни радиатори, а от 1W нагоре или алуминиева платка или нормална платка с добавени радиатори.
Колега успех, дано да нямащ изгорели диоди :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530D

Мнение от bmw20009 » 14 Дек 2010, 19:27

Колеги аз съм намисли една шукарийка(кът се вика) :mhihi:
Значи мисля да направя така, че като отключвам колата да ми светят халогените!
Значи до сега съм решил да взема плюса(ще бъде като инпулсивен) от плафоните в краката(който пак съм ги монтирах), да преминава през реле(релето ще с вързан постоянен плюс) 20-30-ампера и от там в халогените!
И така, когато отключа светкат плафоните и от там халогените, гаснат плафоните гаснат халогените!
Има и друга опция, да се задействат само когато се отключва колата, но ще трябва и реле време!
Въпросчето е, от къде мога да взема плюс( като инпулсивен) само при отключване и заключване?
Давайте идей за подобряване на проекта :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: 320i 1999г.

Мнение от Сладур1 » 14 Дек 2010, 20:27

30 лв струва една джаджа,връзваш я,и като заключиш се включват халогени,къси или дълги за инервал от 15-20-30 секунди.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw20009 » 14 Дек 2010, 20:51

Сладур1 написа:30 лв струва една джаджа,връзваш я,и като заключиш се включват халогени,къси или дълги за инервал от 15-20-30 секунди.

Дай малко повече инфо за тази джаджа, от къде може да се намери :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw20009 » 15 Дек 2010, 17:08

bmw20009 написа:Колеги аз съм намисли една шукарийка(кът се вика) :mhihi:
Значи мисля да направя така, че като отключвам колата да ми светят халогените!
Значи до сега съм решил да взема плюса(ще бъде като инпулсивен) от плафоните в краката(който пак съм ги монтирах), да преминава през реле(релето ще с вързан постоянен плюс) 20-30-ампера и от там в халогените!
И така, когато отключа светкат плафоните и от там халогените, гаснат плафоните гаснат халогените!
Има и друга опция, да се задействат само когато се отключва колата, но ще трябва и реле време!
Въпросчето е, от къде мога да взема плюс( като инпулсивен) само при отключване и заключване?
Давайте идей за подобряване на проекта :lol:

Колеги мисията е изпълнена, реленцето е монтирано, и когато отключиш колата светкат плафоните светкат и халогените!
Но при заключване, не свети нищо :dunno: , дефакто трябва да се промени източника на инпулс, май ще трябва от алармата, или централното!
Някой да знае, от къде може да се вземе(лесно) импулсен плюс от централното, че да може при всяко заключване и откючване да подава импулс?
И ще трябва реле време, май :dummy:
Последна промяна bmw20009 на 15 Дек 2010, 17:42, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 15 Дек 2010, 17:20

Колега, бих те посъветвал да пуснеш отделна тема за твойта шукарийка, защото май тематиката ти не си пасва много с тъдявашния сюжет :roll: :mhihi:
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vavilon » 16 Дек 2010, 13:54

Освен, ако халогените му не са на вратите... :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E46