Надува маркучите след ремонт
Модератор: Технически модератори
56 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Надува маркучите след ремонт
Три пъти глава правя и никога не са ми притягали болтовете повторно.
Може би човек ( т.е. аз ) се учи докато е жив или .... нямам идея ама това сериозно ли е и какво е обяснението че ми се струва тез болтове да стигат до дъната на резбата или аз нещо съм във филм . Просто питам за информация че нещо интересно стана.

- BMario
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 524 тд
- Мечтае да кара: самолет
- Детайли за колата: невзрачна
Помисли какво би станало ако болтовете стигаха до дъното на гнездата
Дали ще можеш да стегнеш въобще гарнитурата на главата
Между края на болтовете и дъното на гнездата има поне 5 мм разстояние.Ако стигат до дъното ти вече нямяш притягане,а само усукване и деформация на болтовете.

Искаш ли да направиш нещо,намираш начин.Не искаш ли-намираш причина и то важна!
Да така е .
Просто не можех да си обясня причината всеки път да се слагат нови болтове затова , 

- BABHOMED
- ентусиаст
-
- Кара: E34 М50B25
- Мечтае да кара: E34 V12
- Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU
Сменят се защото се разпъват и излизат от допустимите норми..Поне така си спомням едно време от учебниците.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.

- Stoqnov_
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30- 324 D, E30-318 i
- Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.
BABHOMED написа:Сменят се защото се разпъват и излизат от допустимите норми..Поне така си спомням едно време от учебниците.
Колега, на прав път си логически, но се сменят само, ако са пренатягани, което значи, че си ги натегнал на повече нютонметри. Така пише в цитираните учебници, но...

С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Според мен най-истинския вариант си е хубаво почистване на отворите + нови болтове, и си спестявате доста главоболия.
Не за друго, просто си има и умора на материала, и разтягане, макар и минимално, да не говорим че ако е правена от някой булгар всякакви вариации по темата са възможни
Не за друго, просто си има и умора на материала, и разтягане, макар и минимално, да не говорим че ако е правена от някой булгар всякакви вариации по темата са възможни

Да ама нещо съм скиптик,леглата бяха перфектно чисти,но самата шайба като срещна болта почна да се завива на моменти с прискръцване,ключа го имаше всичко беше точно,но защо тогава не се завиха като хората?
_65536_kb_sec_ написа:Според мен най-истинския вариант си е хубаво почистване на отворите + нови болтове, и си спестявате доста главоболия.
Аз невярвах, че болтовете трябва да се сменят, но се оказа че е почти задълително.
Просто като се прави ремонт на главата трябва да се вземе един нов оригинален болт и да се сравни дължината със старите болтове.
Има един момент когато всички болтове изпускат едновременно. Това съм го виждал на бензинов мотор 1.6

А какво става при нашите 2.5 дизелчета

- BABHOMED
- ентусиаст
-
- Кара: E34 М50B25
- Мечтае да кара: E34 V12
- Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU
pepitoooooooooo написа:BABHOMED написа:Сменят се защото се разпъват и излизат от допустимите норми..Поне така си спомням едно време от учебниците.
Колега, на прав път си логически, но се сменят само, ако са пренатягани, което значи, че си ги натегнал на повече нютонметри. Така пише в цитираните учебници, но...Чел съм ги още в зората на демокрацията, сега в новите може да пише друго. Така че, при повторно отваряне се ползвот старите болтове. И не се мажат с масло. Просто трябва да са чисти леглата. То затова се стяга с динамометричен ключ- за да се избегне вероятността от разлягане, усукване или скъсване на болт. Инженерите са го изчислили и изпитали многократно. Приемете това, което съм написал на 100 процента, ще си спестите главоболията-- проба/грешка.
Не става въпрос за пренатягане а за нормална експлотация след свалянето на главата смяната им е задължителна.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.

- Stoqnov_
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30- 324 D, E30-318 i
- Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.
Не знам дали всички, писали тук имат опита, който би трябвало да имат, за да го правят. Визирам този колега по-горе от мен, естествено доброжелателно. Не е задължително да сменяш болтове. Това показва моят опит. Ти на база на какво се изказваш толкова категорично? Моята кола също и е правен двигателя. Със старите болтове е. След две години и прегоря гарнитурата, естествено с каране като хората и най-високооктановият бензин, до който се докопам, че и малко капки отгоре
. После и смених гарнитурката на главата и сега пак се кара, все още със старите болтове.. Така че, нека колегата, който е пуснал темата си прави изводи. По принцип тука всички разбираме...... Но когато трябва да стегнеш примерно на 10 или 11, а уж майстора ти го стегне на 14, да се презастрахова, щот си няма много понятие от тези работи, па и на ум не му е дошло да провери главата.. естествено, че ще са повредени болтовете, може и някой легло да ти развалят /на резба/ Та колегаи- колко са затягали болт на глава? И на колко са им казвали "майстори" че са им ги натегнали? Аз знам, какво говоря. Да, ако стане фал- ще се цапам още. Но.... държи. Това е.

С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.
- arr0gance
- младши ентусиаст
-
- Кара: й, и утре е ден.
- Мечтае да кара: Active Autowerke.
То може да се ползват старите болтове,но не е въпроса в това,а че с времето колкото и да е се амортизират,и след 15год работа на тоя двигател е добре да се вземат нови.Може да се кара със старите,но ако си дал 2000лв да го съзживиш тоя мотор дали ще се правиш на тарикат да сложиш старите с опасност да направят мизерия и после за 50лв да гориш с 500-1000лв пак?
п.п темата е за тдс не за бензин,разлики колко щеш,като се почне от главата..
п.п темата е за тдс не за бензин,разлики колко щеш,като се почне от главата..
Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.
56 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4