Е60 525DA 2004г.- пропушва синкаво от време на време

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: TDI

Е60 525DA 2004г.- пропушва синкаво от време на време

Мнение от Dorian » 28 Окт 2010, 11:13

Здравейте колеги,
става въпрос за бмв е60 525Д 177к.с. колата е с избушен катализатор и отстранен ДПФ,като дпф-а е направен софтуерно да не прави проблеми и да не набива грешки.
Незнам дали има връзка направените по-горе неща,но колата започна да припушва от време на време синкаво.Прави го когато си иска и неможем да разберем от какво се влияе този синак.Понякога грам нищо не изпушва и топла и студена и на прекъсвач дори да я държиш си няма и следа от синия дим,но понякога каже ли че ще пуши вади много грозен дим.Държа да подчертая че НЕ мирише на масло като пуши,а на нафта .Маслото си седи там и не го пипа повече от нормалното.Колата е закачана на диагностика и няма никакви грешки,всички дюзи са идеални и няма пикаещи или някакви с голяма разлика в стойностите,дебитомера е добре,турбото има съвсем минимален луфт който е почти незначителен за кола на 180х.км.
Никой незнае от какво е и последното предположение е че пропушва заради липсата на катализатора и дпф-а и като решение ни предложиха да ограничим ЕГР-а софтуерно до минимум като ''уж'' щяла да намали пушек или почти да изчезне.
Пуснаха някаква програма за тест на егр-а и при форсиране на високи обороти започва да пуши синкаво и в момента когато се намеси егр-клапата пушаците изчезват и колата стой на прекъсвач без абсолютно нищо да пуши.
Нямало начин да е мотора в смисъл сегменти и т.н. по думите на майсторите.
Нека някой ако има идея за проблема да сподели от какво може да е или поне да даде някаква насока в която да действаме,всякакв исъвети са ни от полза :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: Е60 525DA 2004г.- пропушва синкаво от време на време

Мнение от da6ip » 28 Окт 2010, 15:07

абе ти като гледам толкова неща си проверил и направил, че едва ли тук някой ще може да бъде много от полза. :yes:

все пак, предвид появата на пушека на случаен принцип, мога да ти дам една идея, без да съм майстор. ако турбото ти има малък луфт и пуска малко масло, то се събира на дъното на няква тръба, май която вкарва въздуха в двигателя. та сам се досещаш че това масло тогава само при някво разклащане или рязко даване на газ комбинирано с разклащане, попада в двигателя и става на син пушек, докато изгори. тва как ти звучи като вариант?

другото може да са ти уплътнения на всмукателния колектор, които само понякога при определени условия пускат масло вътре. твърдиш че пушека не мирише на масло, ама как иначе ще е син ако не е от масло :?:

моята кола също преди година няколко пъти ми пушеше много злобно на светофари и бях пуснал тема, ама от тогава не го е правила и предполагам че е бил ДПФ-а който се е регенерирал в тоя момент.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

Потребител
Аватар

Мнение от Dorian » 28 Окт 2010, 18:10

При махане на катализатора имах достъп до перката на турбината и си имаше супер минимален луфт който и на новите турбини си го има малко или много.Но ако кола започне да пуши от турбина,то тогава пуши постоянно а не от време на време и си мирише много на масло,а тази вади синкаво но каточе повече мирише на нафта от колкото на масло.
Относно клапите на колектора бях чел че са проблемни и правят големи бели и затова колата се води на сервиз да се види какво е положението,но майстора каза че няма смисъл да се махат пеперудите,а само някакви уплътнения на пеперудите или нещо такова които като остареели се късали и можели да влязат където не трябва,та така колата е без уплътнения там и освен и от там да завърта по малко,но пак стигаме до момента че е от време на време а не постоянно.
Казваш твоята е пропушвала от дпф-а,но на тази изобщо го няма и е направено софтуерно да не го търси и да не го почиства,освен там нещо да са опетлали и да пуска нафта от време на време за прочистване и затова да изпушва и пак без да набива грешки :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 28 Окт 2010, 19:10

"уплътненията" - твоя майстор май говори за уплътнението на самата клапа, докато аз имам предвид гарнитурата на канала за въздух, 6 броя, по един на цилиндър. ако тази гарнитура пропуска при специфични условия...

а за ДПФ-то и пускането на нафта, това може да е случая наистина. доколкото знам има няколко различни начина да се изчисти софтуерно ДПФ-а и всеки твърди че използва правилния начин, но само един е наистина правилен и премахва всичко от софтуера.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 28 Окт 2010, 19:24

кога изпушва? когато подаваш газ? в първия момент при тръгване? по време на движение? или когато е на празни обороти на място?

и още нещо... чип тунинг има ли? или си е с оригиналния 177 кс?

Потребител
Аватар

Мнение от Dorian » 28 Окт 2010, 19:34

един път я палиш и пуши,друг път я палиш и нищо няма..
има и чип но едва ли той има нещо общо

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 28 Окт 2010, 21:22

Dorian написа:...има и чип но едва ли той има нещо общо

според мен това е една от възможните причини. преди да сложиш "чип" припушвала ли е?

няколко коли без филтър за твърди частици, на които сложих "чип" (ремап на ECU), започнаха да изпушват леко при подаване на газ. едната пуши прозрачен сивко-черен дим постоянно, когато се дава пълна газ, но не пуши при първоначално запалване. другата изкарва синкаво-черен дим при първоначално запалване или в първия момент, когато се даде газ на скорост при ускорение (или се форсира на място).

третата, 525d, която е с филтър за твърди частици, изпушва прозрачен синкаво-черен дим при подаване на газ в първия момент от място или при ускорение, но го прави рядко (не винаги) и изпушването е много малко и за кратко! при теб дали е подобно? :confused:

аз си го обяснявам така (може и да не съм прав): едно от нещата, които прави промененият ("чипосан") софтуер, е да дава инструкции за подаване на повече гориво, което в първия момент не може да се смеси с достатъчно количество въздух, поради което не изгаря напълно и излиза под формата на сажди през ауспуха. синкавия отенък е много малко количество масло от турбото.

da6ip написа:...моята кола също преди година няколко пъти ми пушеше много злобно на светофари и бях пуснал тема, ама от тогава не го е правила и предполагам че е бил ДПФ-а който се е регенерирал в тоя момент.

случвало ми се е абсолютно същото и причината е точно автоматичното прочистване на филтъра за твърди частици, вследстие натрупване на сажди и сяра от "качествена" нафта, заредена в съседна държава. димът беше плътен (сиво-синкав-черен) и миришеше на сяра. също така, около ноздрите на ауспуха имаше зеленикаво-черен нагар.

Потребител
Аватар

Мнение от Dorian » 28 Окт 2010, 22:05

На място като я форсирам като е добре няма почти нищо,дори и на прекъсвач много много леко черно за секунда и изчиства веднага,а също и с пълна газ под товар само при тръгване леко черно и веднага изчиства
Но реши ли да пуши паля я и излизат кълбета синкаво бели със остра миризма като на сяра по-скоро не на масло!
От чип може да пуши само черно заради по-богатата смес,но това бяло-синкавото какво е не се знае

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 28 Окт 2010, 22:18

възможно е да е и от тунинга и от нафтата. и при мен го имаше това със сярата, както вече писах, но беше преди тунинга.

имам предвид, че при теб няма нито катализатор, нито филтър за твърди частици и е по-видимо, защото няма какво да "пречисти" изгорелите газове.

и мисля, че няма повод за особено притеснение. наблюдавай дали ще се появи нещо друго или положението ще остане такова. виждал съм и други E60-ки да припушват.

може да сложиш една добавка за прочистване и да покараш извънградско на по-високи обороти за известно време :yes:

... сетих се още нещо. веднъж, когато 525-цата беше в сервиз, дълго време работеше на празен ход. когато тръгнах, няколко минути изпушваше видимо на огледалата за обратно виждане при подаване на газ. димът беше бяло-черен (или поне това се виждаше). после изчезна.

забелязал ли си при теб да се проявява, когато колата е работила повече на място, например в задръстване?

Потребител
Аватар

Мнение от Dorian » 28 Окт 2010, 22:36

Добавка за какво?
Дюзите са проверени и са в отлично здраве,иначе колата се кара доста извънградско при това с немалки скорости и едва ли може да остане някакъв нагар.
На твоето е60 525Д след чипа има ли някакво замисляне към 3500-4000об. и каква ти е максималната скорост преди и след чипа? че май ще се ходи за донастройка на чипа :mhihi:
Единственото хубаво след махането на катализатора и дпф-а е звука на колата,стана по плътен и басов и турбината се чува как се развърта чак до последното гърне 8)

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 28 Окт 2010, 22:49

при мен няма никакво замисляне. дори на тези обороти се усеща много тяга.

любопитно ми е, това припушване при теб след "чипа" ли се появи? питам, защото на една кола бях сложил пауърбокс, а не ремап на ECU, и пушеше много , само че наситено черно. след като го махнах и направих ремап, пак пушеше, но много по-малко и димът беше доста по-прозрачен.

къде е правен твоя тунинг? ремап или пауърбокс? лицензирана фирма ли е?

това за звука ми харесва. имам още някой друг километър да мина преди да махна филтъра за твърди частици и да запуша с басов звук :smoke:

и това не е единственото хубаво... колата върви повече без нещата, които задържат излизането на изгорелите газове 8)

Потребител
Аватар

Мнение от Dorian » 29 Окт 2010, 9:06

Aми незнам кога точно започна да пуши защото те почти всички неща по колата станаха на един път.След като култов майстор реши че дпф-а е запушен и трябва да го отстрани без да се пипа нищо софтуерно колата явно влезе в сервизен режим и стана много спъната но пак не пушеше товя бялото а повечко черно и вдигна разхода.
Чипа е правен в комплект с ограничаване на дпф-а,а на следващия ден се отстрани и катализатора,но най-видимо мисля че започна да пуши след като го махнахме него.
Колата е с ремап от Brezel http://www.powerchip-germany.de/
Аз съм много против пауър бокса защото блъска само огромно количество нафта към двигателя като налягането на турбината е същото и се получава супер богата смес която неможе да изгори пълноценно,колата започва да пуши много черно,температурата в горивната камера се повишава многократно и ефекта е пагубен за мотора!

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 30 Окт 2010, 12:12

Dorian написа:...След като култов майстор реши че дпф-а е запушен и трябва да го отстрани без да се пипа нищо софтуерно колата явно влезе в сервизен режим и стана много спъната но пак не пушеше товя бялото а повечко черно и вдигна разхода...

:shock:
колата ти е на 180 хиляди - мисля, че е много е рано да се запуши този филтър. и как така го е отстранил този гений? задължително се монтира едно допълнително устройство, което подава информация на компютъра, все едно че има работещ дпф.
Dorian написа:...Чипа е правен в комплект с ограничаване на дпф-а...

какво означава ограничаване?
Dorian написа:...а на следващия ден се отстрани и катализатора,но най-видимо мисля че започна да пуши след като го махнахме него.

според мен, трябва да се сложи и устройство, което да лъже компютъра, че катализатора си е там и си работи, също като при дпф-а...
мисля, че пушенето при теб е предизвикано именно от липсата на тези устройства, които да подават правилна информация към компютъра, който управлява горивните процеси. замислянето при 3-4 хиляди оборота също идва от това. според мен се е "шашнал" ;)
но всичко може да се оправи. ако нямаш читав майстор и сервиз, пиши ми на ЛС.
Dorian написа:Аз съм много против пауър бокса защото блъска само огромно количество нафта към двигателя като налягането на турбината е същото и се получава супер богата смес която неможе да изгори пълноценно,колата започва да пуши много черно,температурата в горивната камера се повишава многократно и ефекта е пагубен за мотора!

много си прав! и аз разбрах същото, след като видях какво ми прави с колата и не препоръчвам на никого да си слага такъв боклук.

Потребител
Аватар

Мнение от Dorian » 30 Окт 2010, 16:05

1 Много му беше рано на дпф-а,но един вид майстора го открадна и каза че е бил напълно запушен и натрошен и затова го е махнал.Устройство няма никъде,просто като поръчвахме чипа във софтуера му е заложено и изключване на дпф-а и да не го търси и да дава грешки.
2 замислянето на 3-4000 си го имаше и с катализатора и дори очаквахме като го махнем да се понамали малко но не пак е същото.Ще се ходи за донастройка на чипа във високите обороти че там направо спира,иначе в ниските е много силна но явно и там нещо не е направено както трябва.Питахме на няколко места и ни казаха че няма да има проблем с махнатия катализатор и всички датчици тоест 2, един температурен и още един пак са си свързани и си функционират.
Както е с чип и другите глупости правени по колата вдига смешните 230км/ч :mhihi: :mhihi: определено нещо и има...

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 31 Окт 2010, 18:42

Dorian написа:...колата вдига смешните 230км/ч :mhihi: :mhihi: определено нещо и има...

и мойта на равно вдига толкова някъде. сериозна скорост си е :yes:
"чипът" увеличава с много малко максималната скорост. най-голяма разлика има във въртящия момент. и най-много се усеща в ускорението.

Следваща

Назад към Е60/Е61