Москва - град Мечта .. или град Тесла

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Москва - град Мечта .. или град Тесла

Мнение от radio_manbg » 27 Окт 2010, 14:22

Здравейте колеги
Не знам дали е правилно да пусна тази тема тук.... в този раздел но предполагам ще е полезна за хора които търсят бъдеща реализация или просто са решили да посетят Москва.
Накратко навсякъде четем че Москва е един от най-скъпите градове за живот.
Ще споделя малко от опита са придобит за единият месец вече прекаран тук.
Бях предубеден че ме чакат доста тегави три години (толкова продължава програмата по която съм тук - а именно магистратура) та бях готов на много как да кажа клошарски живот. Истината е обаче малко по различна.
Да наистина Москва е скъп град. Ако например сте решили че искате да живеете в центъра то тогава трябва да се бръкнете за поне 2000 лева за една стая на месец наем. Ако сте решили че искате да ядете само в хубави ресторанти то сметките ви ще са около 100 лева. Като оставим това на страна и кажем че решите да живеете нормален живот ви чакат следните цени :
банани - 1кг около 1,55
мляко - около 2,20
хляб - около 1.70
мляко данон (малко) около 0,60 лв
бирата е около 2лв (хубава/читава)
корн флеикс - 2лв.
ЦИГАРИ - от 0,70 до 4лв като Winston (каквито аз пуша) са 1,50лв

Друго интересно е бензина - 1 литър е 1.30 лв

С две думи дотук цените не са много по различни от България.
Сега за да наемете квартира в малко по отдалечен район ще са ви нужни около 1000лв а може и по-малко.
Предвид че средната заплата тук е около 1300 лева за неквалифициран персонал и заплати от 2200лв и нагоре за квалифициран персонал.

Билет за метрото е 1.20лв. хубавото е че с един билет можеш да отидеш от всяка една точка на Москва до всяка друга пожелана защото преходи между линиите има много и не се заплаща нищо допълнително тоест влезнеш ли в метрото можеш да обикаляш колкото душа ти иска докато не излезнеш от него.

Като цяло обяснявам всичко това за тези които им предстой пътуване насам.
Защото поне аз не успях да намеря адекватна информация от първа ръка за това което ме чака тук.

Сега относно града... несъмнено това е нещо което не бях виждал досега. Улиците например нямат дупки и са с маркировки - например тази до която живея аз се нарича Ленинградски проспект - самата тя е по 10 ленти в посока... някакъв МЕГА булевард които стига до самият център на града - където са останали само 8 платна общо (под името Тверская). За чистотата тук могат да завидят и немците и швеицарците, и не че хората са особенно културни а просто всичко е добре организиране дотолкова че улиците и булевардите се мият всеки ден освен през зимата.
Всичко е доста внушително всяка една сграда е огромна но въпреки това с добре изглеждаща фасада (1,2 сгради с фасади за ремонт видях). Общо взето това е място на което не мога да дам аналог.

Сега по същество :)
В москва BMW Е36 и VW Golf 2 не съм видял - за съжаление обаче тук движението е в пъти по олигофренско отколкото в София така че не е проблема в тези два автомобила. Задръстванията са огромни и повсеместни.
За сметка на това тук се карат доста интересни машини. Като се започне от РЕНО Логан, Лада калина малина и др.... също Видях няква нова Нексия???? доста се карат Китаиски чудеса. Но като оставим тези грешки тук се тачат сериозни машини - Всякакви Джипове - Основно БМВ, Мерцедес, има адски много Лексъс и Инфините (повече от предните две) Шевролети всякви и т.н.
При леките коли почти същото Тойота много се кара и т.н. и всичко е по нови модели и с по големшки двигатели.

Ще ви спусна няколко снимки от facebook надявам се да можете да ги видите.

http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 984bdea210
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 4219fc3eef
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 634f4f8cb5
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... d7cf192591

Надявам се да ви е интересно.
За съжаление трябва да призная че не е лесно да си чужденец в този град или по скоро не е лесно да си българин тук защото ти ги разбираш а те теб почти не... и макар да поназнаивам руски е трудно.
Ако на някой му предстой пътуване насам да се свърже с мен ще помогна доколкото мога че в началото е много гадно да си сам ...

Поздрави колеги.
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Re: Москва - град Мечта .. или град Тесла

Мнение от spacepl » 27 Окт 2010, 14:58

Абе там карат ли на газ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 27 Окт 2010, 15:22

Интересна темичка. :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 27 Окт 2010, 15:26

Мда, наистина е така и не само в Москва, а и в почти всички по-големи градове.
От информация от първа ръка мога да ви кажа, че ако не сте зиморничави това е чудно място за живот.
В крайна сметка това е прекрасно място, със слаба реклама.
Като малък съм ходил в Москва, спомените ми са САМО хубави, видял съм главно красоти, като далеч не говоря за центъра на града само. :yes: :yes: :yes:
Изображение

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 27 Окт 2010, 15:43

Обърна ми представите за Москва и Русия, като цяло, на 180 градуса.
Тва добре, а я кажи температурите как са, верно ли е винаги под-нулата? Заведения какви преобладават - кръчми, пъб-ове, клубове или нещо друго? По принцип ква музика се пуска?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 27 Окт 2010, 15:51

spacepl написа:Абе там карат ли на газ?

Ами карат ама май по рядко.Но литъра е горе долу 1/2 от цената на бензина :)
Иначе няма начин да не е хубаво.Столицата на бившия съветски съюз оставаше да я разнебитена и мръсна...съветския съюз може да е рухнал ама хората си държат на постигнатото,че даже и мавзолея с Ленин си пазят.А не като нас каквото имаше за събаряне се събори,желязото отиде в пунктовете и сега сме в начално положение :)
Изображение
8.32

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 27 Окт 2010, 15:51

много интересно, но си пропуснал да кажеш и някоя дума за рускините :mhihi:
virtue and tranquillity

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 27 Окт 2010, 15:56

vladye написа:много интересно, но си пропуснал да кажеш и някоя дума за рускините :mhihi:

A това ли е най-важното :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на изпарения

Мнение от BorisBMW » 27 Окт 2010, 16:01

Баш под нулата винаги :roll: ?
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 984bdea210

Аватар

Мнение от Хаос » 27 Окт 2010, 16:37

Аз смятам да идвам в Москва да понауча това-онова в МГТУ имени Баумана, та ще ти пиша лично за това-онова : )
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 27 Окт 2010, 16:44

Хаос написа:Аз смятам да идвам в Москва да понауча това-онова в МГТУ имени Баумана, та ще ти пиша лично за това-онова : )

Аз пък замислям да се изнасям за постоянно нататък, какво мислите?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 27 Окт 2010, 16:49

Със сигурност ще е по-добре от тук.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 27 Окт 2010, 16:57

Ами подред...
Температурата чак сега почна да се усеща че пада значително иначе досега беше приятно за разходки.
Сравнително високи бяха като цяло през изминалият месец между 5 и 15 градуса че понякога и повечко така че може да се каже че беше по топло от София.
Всъщност рускините са как да кажем... абе доколкото виждам по съквартирантите са доста податливи спрямо чужденците (да вметна че съквартирантите са немци) и се кефят да си говорят на английски, това даже се хилим тук че те искат да научат руски а тези кокошки искат да си говорят на английски та не е сложно за една две вечери да завлечеш някоя в къщи стига да искаш.
Местата за излизане са ... неограничени - по неофициални данни Москва е около 20млн. през седмицата тоест има доста народ и местата на които може да отиде човек са много, като и цените не са фрапантни. За пример преди седмица излезнахме с една компания и на едното момче му отне около 4 часа, 4 големи водки, 4 бири и някъв коктеил да се накаже за което плати малко под 1500 рубли което са около 75лв. в нормално заведение - бар някъв. Има всякакви клубове досега мен са ме водили в такива където се пуска по техно и други "цикли" и цените там пак са поносими има бира от 5лв водка от 4лв и тн. Има обаче и едни места до които не е добре да се припарва ако не си поне 10 кила по тежък благодарение на портфеила.. Един познат имаше щастието да посети едно такова място по покана на познат и не се наложи да плаща вход от 250 евро :kuku: . Цените вътре кореспондирали на входа.... жените обаче били ... абе да кажем подбрани за клуба наречен РАЙ...
Относно Ленин и мовзолея... това си е малко атракция... самите московчани не му се кефят кои знае колко ама предвид че е Ленин и е преобърнал голяма част от света пазят мовзолея за атракция.
Баш на червеният площад има един огромен МОЛ наречен ГУМ очаквах че ще са някави ултра мега цените вътре и в интерес на истината не бях прав за сметка на това намерих и техният ЦУМ - намира се баш до Болшой Театр е там да видите за какво става въпрос. Допреди да вляза незнаех че има сгъваемо Верту.... е има и не само, знете ли че Таг Ауер имат специална подарък серия телефон и часовник... да кажем че това е гледката която те посреща - фирмен щанд на верту и много нули за телефони. Оттам насетне се почват всички тези чичковци и лелки дето ги пишат по FTV а цените..охххх цените нямам толкова... и да продам бавареца ... едно костюмче и стига че и за вратовръзка няма да стигнат. Има и едни много готини ресторантчета пред които обикновенно може да се видят доста скъпи коли е там не знам какви са цените - пазя си здравето и затова не съм влизал да видя :)

Поздрави

п.п.
Които има въпроси да пита ще помагам както мога.
Проверявайте в сайта на МОМН за конкурси аз от там попаднах на тази програма.
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 27 Окт 2010, 17:04

spacepl написа:Със сигурност ще е по-добре от тук.

В интерес на истината се бях замислил, защото съм посъбрал впечатления за разни страни които харесвам и бих отишъл да живея там:
САЩ - там е ясно...
Русия - подобно на щатите
Сърбия :mrgreen: - въпреки че не са в ЕС пак имат по-добре уреден живот.
Австрия, Германия - то е ясно - бачкаш здраво, но знаеш за какво, и събота и неделя 200+ по аутобана :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Испания - лесно ще се оправя да отида там, а и кинтите ще стигат както в горните примери за да свързвам доста по прилично от тук двата края.
ОАЕ - жега яко, бачкаш яко, пък и те уважават, и живееш нормално
Та равносметката ми е че явно навсякъде другаде освен може би Африка, Индия и Южна Америка, ако имаш акъл, опит и малко кфалификация ще си живееш по-добре от тук.
Което пък, честно казано, ме кара да се чуствам доста доста тъпо. :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 27 Окт 2010, 19:56

_65536_kb_sec_ написа:
spacepl написа:Със сигурност ще е по-добре от тук.

В интерес на истината се бях замислил, защото съм посъбрал впечатления за разни страни които харесвам и бих отишъл да живея там:
САЩ - там е ясно...
Русия - подобно на щатите
Сърбия :mrgreen: - въпреки че не са в ЕС пак имат по-добре уреден живот.
Австрия, Германия - то е ясно - бачкаш здраво, но знаеш за какво, и събота и неделя 200+ по аутобана :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Испания - лесно ще се оправя да отида там, а и кинтите ще стигат както в горните примери за да свързвам доста по прилично от тук двата края.
ОАЕ - жега яко, бачкаш яко, пък и те уважават, и живееш нормално
Та равносметката ми е че явно навсякъде другаде освен може би Африка, Индия и Южна Америка, ако имаш акъл, опит и малко кфалификация ще си живееш по-добре от тук.
Което пък, честно казано, ме кара да се чуствам доста доста тъпо. :dunno:

Ти откри топлата вода направо. Е очите на хората от ЕС, сме страна от Третия свят, а уж членка.... Имам френд дето замина за Русия, много добър приятел. Ест заради жена, ама няма лошо. Споделял ми е, друг свят, хубав свят, не е като нашия, схлупен, мръсен, беден и глупав.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Следваща

Назад към Извън Темата