Софтуер

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Re: Софтуер

Мнение от milennyc » 18 Окт 2010, 19:55

m33333 написа:Извинявам се колега Слави -наистина на 27 стр. е моя чип ( до 04:30 преглеждах 54-те стр. и явно съм го пропуснал, защото мислех че съм с др. чип и явно се съм му обърнал внимание) но отново мерси за насоката !!!!!!! Разбирам че тук не е мястото да коментираме за ваг-ком, но след като кабела BMW OBD за INPA и GT1 DIS - USB порт от http://www.sklad66.com/cms/BMW-OBD-INPA ... S-USB.html Подходящ е за диагностика на BMW автомобили модел от 1996г. до 03.2007г. и VAG автомобили модел от 1990г. до 2004г. и др Продукта е подходящ и за диагностика и на автомобили VW, Audi, Seat и Skoda от 1990 до 2004г. чрез пълната функционалност на VAG-COM 409.1 и VCDS Lite. И за автомобили от FIAT групата чрез FiatECUScan. по пътя на логиката би трябвало да е съвместим и с ваг-ком и след модефицирането-поне според мен.....още веднъж мерси за бързия и точен отговор.......

Да кабела си е функционелен с ВАГ, карсофт, фиат еку скан, алфа диаг....., опел тех2

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5, Е60, Е30
Мечтае да кара: с талон
Детайли за колата: БМВ

Мнение от Se7ven » 18 Окт 2010, 20:17

m33333 написа:Прочетох цялата тема до момента (54 стр.) и не видях никаде дали след преправяне на кабела ( по описания на 1стр. начин) може след това да се използва с VAG-COM 409.1 ( съответно фиат екускан )....а също така има ли вариянт за използване на carsoft bmw софтуер... мерси предварително.........днес видях, че моя ваг е с чип FT232RL chip който не е квадратен, а правоъгален с крачета само от две страни...Ако няко има представа дали може да се преправи по описания начин с този FT232RL chip и каква е поредността на крачетата му...

Колега, единствено можеш да се радваш, че кабела ти е с този чип, а не като на Склада, които дава доста дефекти. Преправянето може да стане и само софтуерно, колегата е описал как, посредата на темата. Можеш да не запояваш на чипа даже, само свързваш два пина на OBD 16 pin-новата букса, пак описани в началото на темата инструкции.
Така, че действаи и ще имаш работещ кабел с минимални усилия за доста програми, даже и програми непознати от общо обсъжданите във форума, ама ще ги спестя като инфо, че ще завалят л.с.-тата :mhihi: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 18 Окт 2010, 21:17

Se7ven написа:.....
Така, че действаи и ще имаш работещ кабел с минимални усилия за доста програми, даже и програми непознати от общо обсъжданите във форума, ама ще ги спестя като инфо, че ще завалят л.с.-тата :mhihi: .

Хаха! Късно е чадо! Да си мислел както пишеш :mhihi:
А сега докладвай за какви програми иде реч, моля?
Изображение
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Se7ven » 18 Окт 2010, 22:00

pazokolarov написа:

Хаха! Късно е чадо! Да си мислел както пишеш :mhihi:
А сега докладвай за какви програми иде реч, моля?

Не ме разбирайте погрешно, че крия нещо, има хора от този форум, които четат доста и ги ползват, а иначе става въпрос за:
от рода на Win KFP, Tool 32, NCS-a и помощните към тях. Също така NAVCODER и др.
Както и много други софтуери, които не са за БМВ от рода на: pcmscan, OBDSpy, Proscan 5.1, Scanmaster, има толкова много в нета, че е трудно да се каже какво върви и какво не.
Само да поесня, че към кабела както казах се правят настройките софтуерно и за да тръгнат трябва да се променят опциите, няма универсални настройки за всички програми.
Програмата за програмиране на чипа е Mprog, тя генерира драйвери за кабела и когато се промени нещо с включване на кабела го разпознава като нов хардуер наново и качва драйвера. Това си е един микропроцесор и както го програмираш така ще работи и ще подържа, за които програми отговаря драйвера.
Ако ви прави впечатление, че кабелите които се продават в ибей са еднакви визуално и хардуерно но подържат различни софтуери и са на различна цена естествено!!!
Всичко е в програмата, която е заложена в кабела от там и идва повредите на някои кабели, отделно с тази програма може да се оправи и бъгнат софтуерно кабел, което най-вероятно правят от склада когато ги рекламирате.
Пък да не говорим колко софтуер върви от ВАГ групата с този кабел, може даже да се връщат км. с ВАГ-КАН и ВАГ Командера, но не представляват интерес за мен към момента.
Поздрави!
Последна промяна Se7ven на 18 Окт 2010, 22:29, променена общо 4 пъти

Потребител
Аватар

Мнение от m33333 » 18 Окт 2010, 23:30

Относно ОБД към 20 пин. БМВ прехода.....Имам останал от преди ОБД 2 към 4 свободни черен- ; червен+ ; зелен к ; жълт л (нещо подобно като на снимката) дали може да се използва или е задължиелен обд2 кък 20 пи. бмв . обд2 то 20пинбмв

обд2 20пин.бмв
4,5 19 -
7 17,20 K
15 15 L
16 14 +
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Аватар

Мнение от milennyc » 19 Окт 2010, 7:23

Se7ven написа:
pazokolarov написа:
Както и много други софтуери, които не са за БМВ от рода на: pcmscan, OBDSpy, Proscan 5.1, Scanmaster, има толкова много в нета, че е трудно да се каже какво върви и какво не.

Те не вървят ли с ЕЛМ чипове все пак се поддържат други протоколи с тях :?: :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Se7ven » 19 Окт 2010, 7:49

milennyc написа:
Se7ven написа:
pazokolarov написа:

Те не вървят ли с ЕЛМ чипове все пак се поддържат други протоколи с тях :?: :dunno:

Да, но може да се прегоди кабела както споменах по-горе. Сега друг е въпроса, дали има смисъл, като ELM интерфейсите са по 3 $ в ибей.

Потребител
Аватар

Мнение от m33333 » 19 Окт 2010, 15:10

Моля за бърз отговор... Относно Carsoft BMW 6.5 мога ли да го използвам с USB KKL кабел без преправяне на интерфейса както е описано на 1 стр. в поста. или само след като се преправи. Попадам на инфо в нета , че базовия кабел ( USB KKL ) и без преправяне работи с Carsoft BMW 6.5 но с ограничени възможности..........Мерси

Аватар

Мнение от milennyc » 19 Окт 2010, 15:40

Не съм пробвал с 6.5 но с 6.1.4 си бачка

Потребител
Аватар

Мнение от m33333 » 19 Окт 2010, 15:45

Мерси брат-евала наистина бърз и точен отговор.......Сега само да свала 6,1 с crack ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Se7ven » 19 Окт 2010, 16:26

m33333 написа:Моля за бърз отговор... Относно Carsoft BMW 6.5 мога ли да го използвам с USB KKL кабел без преправяне на интерфейса както е описано на 1 стр. в поста. или само след като се преправи. Попадам на инфо в нета , че базовия кабел ( USB KKL ) и без преправяне работи с Carsoft BMW 6.5 но с ограничени възможности..........Мерси

Ами правилно си попаднал, работи ама не като хората, мъчих го веднъж но явно нещо ми се губи. Трябва да видя схемата на интерфейс на карсофт 6.5, но маи не си заслужава мъчението, разликата между 6.1 и 6.5 е в по-новите модели които се подържат.

Потребител
Аватар

Мнение от m33333 » 19 Окт 2010, 20:59

Ако може и малко повече инфо за работа с MProg3.5. Какво настроики се прават и как се инвертват въпросние RI# и DSR# ... Просто несъм работил с MProg3.5 и не ми се иска после да "съживяваме" кабелчето.Мисля че някой , който е наясно може да ми спести евентуални главоболия а и предполагам ще е полезно и и за други...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Se7ven » 20 Окт 2010, 21:05

m33333 написа:Ако може и малко повече инфо за работа с MProg3.5. Какво настроики се прават и как се инвертват въпросние RI# и DSR# ... Просто несъм работил с MProg3.5 и не ми се иска после да "съживяваме" кабелчето.Мисля че някой , който е наясно може да ми спести евентуални главоболия а и предполагам ще е полезно и и за други...

Колега ето ти готов файл, за жицата само трябва да запоиш два пина на ОБД буксата описани в началото и си готов. Ако си направил всичко както трябва, когато включиш кабела трябва да го разпознае като нов хардуер и да почне да инсталира драйвери.
Успех :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от m33333 » 20 Окт 2010, 22:00

Мерси брат - евала за разборането- просто не ми се разправаше да си права опити на сляпо, а и да чакам 2 сед. за нов от ebay не ми се ще....Тази нощ ще видим к'во ще стане......с тоя Mprog............ ;) то май и да се прецака може да се препрограмира наново ама нз. дали мо се направи нещо като бекъп преди да се почне каквито и да е интервенции....ето един инт. линк на който попаднах http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2960234 а както знаем всички-брятята руснаци са...........

Потребител
Аватар

Мнение от m33333 » 20 Окт 2010, 22:36

М/у другото току що инсталирах ДИС-а и инпа-та стриктно придържайки се към описания начин на стр.1 и на теория (преди да закача автомобила) всичко стана от първия път. сложих и жълтата глава дава я активна никаде до сега не даде някаква грешка в инстала. само сега кабела да оправим .......Само искам още веднъж да попитам според колегата milennyc който ми бе отговорилна въпрос дали след мода на кабела си остава функционален с Vag com няма да има проблем. По никакъв начин не подлагам на съмнение неговите думи-напротив, но попадайки на "случайни" изказвания из нета някой го успорват и след преправяне ставал само за бмв-то, така че ако някой знае нещо по въпроса.........

ПредишнаСледваща

Назад към E46