.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: звездомобил

Re: Интересна ситуация (кой е с предимство)

Мнение от M2PR » 08 Окт 2010, 8:44

Георгии, коментирахме го преди да започне мача, ти пак си блял...

Blue&White, по повод на въпроса, дето си го задал - значи, нека и теб най-учтиво те замоля да изчетеш първо темата и после да обясняваш кой не бил отговорил и т.н. Това се разисква някъде около 4-5та страница, но го има и цитирано в предишният ми, по-дълъг пост. :winky:
АПНИ, БАБА, 'АПНИ

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 08 Окт 2010, 9:08

Сондьора написа:
vld написа:Няма маневра, няма отклонение и това е.
Не е нужен мигач на такова кръстовище, аман от новобранци.
Научете се кога да ги ползвате тия мигачи, като например при паркиране, вместо да пускате аварийки пуснете мигач, за да се разбере къде възнамерявате да се паркирате ;)
Както и при отбиване в банкета, и безброй много други ситуации в които тийн шоферите обожават да позлзват шибаното копче с триъгълника :kuku:

Кое няма, колега, ти телепортираш ли се кво ли, няма отклонение, ми явно некои карате релсови превозни средства.....Задължително е да си пуснете мигача...иначе аз тряя да вада кълбото и да гадая направо ли си надясно ли си..
Пример: Искам да се вкл на път с предимство, и те чакам ли чакам, а ти си надясно...ми много майки и т.н. забременяват, баби дедвоци и стринки :mhihi:

Чакай кое не е ясно?
Ако идваш по пътя с предисмтво и продължаваш по него, а аз искам да продължа направи то аз трябва да те изчакам, при всички други ситуации трябва ти да изчакаш и това е кое му е трудното?
Интересно ми е къде сте се учили да карате и дали въобще сте сядали да четете правилника или както прави масовката 2-3 решавания на листовките за наизустяване и айде...
и затова повечето шофери като има регулировчик, на човека му се налага да прави какви ли не неестествени движения за да разберат кога да тръгнат...
Опитвате се да извъртите нещата наобратно но нещо не се получава.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 08 Окт 2010, 9:13

тази тема никога няма да умре въпреки че всичко е ясно :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 08 Окт 2010, 9:32

vld написа:
Сондьора написа:
vld написа:Няма маневра, няма отклонение и това е.
Не е нужен мигач на такова кръстовище, аман от новобранци.
Научете се кога да ги ползвате тия мигачи, като например при паркиране, вместо да пускате аварийки пуснете мигач, за да се разбере къде възнамерявате да се паркирате ;)
Както и при отбиване в банкета, и безброй много други ситуации в които тийн шоферите обожават да позлзват шибаното копче с триъгълника :kuku:

Кое няма, колега, ти телепортираш ли се кво ли, няма отклонение, ми явно некои карате релсови превозни средства.....Задължително е да си пуснете мигача...иначе аз тряя да вада кълбото и да гадая направо ли си надясно ли си..
Пример: Искам да се вкл на път с предимство, и те чакам ли чакам, а ти си надясно...ми много майки и т.н. забременяват, баби дедвоци и стринки :mhihi:

Чакай кое не е ясно?
Ако идваш по пътя с предисмтво и продължаваш по него, а аз искам да продължа направи то аз трябва да те изчакам, при всички други ситуации трябва ти да изчакаш и това е кое му е трудното?
Интересно ми е къде сте се учили да карате и дали въобще сте сядали да четете правилника или както прави масовката 2-3 решавания на листовките за наизустяване и айде...
и затова повечето шофери като има регулировчик, на човека му се налага да прави какви ли не неестествени движения за да разберат кога да тръгнат...
Опитвате се да извъртите нещата наобратно но нещо не се получава.

Освен, че е задължително да си подаваш мигача, говоря също и за колегиалност.
Примерно ти се движиш по път с предимство, който води наляво. Ако не ми подадеш мигач, че си наляво. Аз тръгвам да навлизам в пътя с предимство. В Младост 3 го има тва кръстовище. И тва няма да съм само аз ми още 10 автомобила.
С червеното е пътя с предимство : С зелено са тия дето искат да продължат направо:
Изображение

Просто ако на тва "кръстовище", не си подадеш мигача , че си наляво....си оставаш без предимството :mhihi:

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 08 Окт 2010, 9:44

Ма ти имаш знак в точно тоя случай или стоп или внимание пресичане на път с предимство :idea:
Неможеш да тръгнеш да навлизаш без да си изчакал да преминат автомобилите движещи се по пътя с предимство, те не е нужно да ти дават мигач освен ако не го напускат.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Окт 2010, 9:53

Blue&White написа:...Накрая някой да вземе да пита главен инспектор Костов и той да нарисува някоя картинка, че ше се избиеме половината ако се срещнем на такова кръстовище :mhihi:

Абе кво да питат, тук вече бяха дадени примери с 1 инструктор и 1 изпитващ от ДАИ, които твърдят, че в тази ситуация мигача ТРЯБВА ДА СЕ ПУСНЕ. Обаче тука от 9 кладенци вода вадят, за да ти обяснят, че това което правиш не е завой на кръстовище и е същото като да караш на завойчетата по прохода Шипка примерно.
И вече и книжката ти вземат, защото даваш десен мигач, когато правиш десен завой. Хора осъзнайте се, тълкувате закона грешно! Обмислете романите, които Рънауей пише за 10ти път, преди него и 325 ТДС и започнете да сигнализирате с мигач преди да завиете на дясно....

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 08 Окт 2010, 10:00

vld, за конкретния случай, който си играх да ти покажа, ако не си подадеш мигача, навлизат поне десетина автомобила. Пък ти им обяснявай, че не си длъжен да си подадеш мигача, и че си по път с предимство. Просто при подаването на мигача, улесняваш себе си и останалите участници в движението.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 08 Окт 2010, 10:08

Сондьора написа:vld, за конкретния случай, който си играх да ти покажа, ако не си подадеш мигача, навлизат поне десетина автомобила. Пък ти им обяснявай, че не си длъжен да си подадеш мигача, и че си по път с предимство. Просто при подаването на мигача, улесняваш себе си и останалите участници в движението.

Колега това ми е пределно ясно, аз неказвам , че трябва да се кара опасно, просто тук се разви спор че е задължително, а то не е.
Ако стане ПТП на това кръстовище и дойде КАТ според теб на кой ше напишат акт за вина?
На тоя дето не е дал мигач че продължава по пътя с предимство или на тоя дето не е спрял на стопа и е отнел предимство?
Много добре знам какво се опитваш да кажеш, има такива кръстовища на възлови места на които минават много хора които преди това не са минавали там, + съвкупността, че в наща държава знаците или са нарисувани със спрей или са обраснали в храсти или ги няма опасността от ПТП е ОГРОМНА и затова понякога е по добре да пуснеш един мигач отколкото после да правиш ламарини.
Което обаче неможе да се тълкува като задължително по закон не ги бъркайте двете понятия, това искам да кажа.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Окт 2010, 10:11

vld написа:...Интересно ми е къде сте се учили да карате и дали въобще сте сядали да четете правилника или както прави масовката 2-3 решавания на листовките за наизустяване и айде...

Не знам за какво четене говориш. И 100 пъти да прочета закона няма да ме убедиш, че когато съм на кръстовище и се движа по главния път, който прави завой не трябва да дам мигач. Аз правя завой на кръстовище, следователно давам мигач, това е моето тълкуване, смятам го за правилно и смятам, че вие тълкувате закона грешно. Изпитващия от ДАИ и инструктора, за които беше споменато в темата потвърждават моето тълкуване. Смятам, че всички вие дето ме пращате на опреснителен курс, защото давам мигач при десен завой на кръстовище сте супер самонадеяни и мнението ви не е по-тежко от това инструктор и изпитващ, това е. Тая тема верно няма да има край...

Между другото не вярвам липсата на тоя десен мигач да доведе до ПТП, но със сигурност ще улесни евентуален пешеходец или някой, който чака да се включи в движението и вижда, че ти си решил да продължиш направо, понеже не си сигнализирал с мигач, че смяташ да завиеш. И да, по закон тоя мигач е задължителен : )
Последна промяна pampo на 08 Окт 2010, 10:16, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 08 Окт 2010, 10:15

vld, пускането на мигач е задължително. В случай на ПТП при тая ситуация, се пише акт на единия и акт на другия ;)
На единия за тва което ти говориш, а на другия за това което аз говоря.

Удря ли са ме на кръстовище, аз завивах наляво, а некъв ме изпреварваше. Добре, че имаше кафе наблизо и хората свидетелстваха, че съм пуснал мигач. Независимо, че ония е в нарушение, понеже е забранено изпреварването на кръстовище.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 08 Окт 2010, 10:17

pampo написа:
vld написа:...Интересно ми е къде сте се учили да карате и дали въобще сте сядали да четете правилника или както прави масовката 2-3 решавания на листовките за наизустяване и айде...

Не знам за какво четене говориш. И 100 пъти да прочета закона няма да ме убедиш, че когато съм на кръстовище и се движа по главния път, който прави завой не трябва да дам мигач. Аз правя завой на кръстовище, следователно давам мигач, това е моето тълкуване, смятам го за правилно и смятам, че вие тълкувате закона грешно. Изпитващия от ДАИ и инструктора, за които беше споменато в темата потвърждават моето тълкуване. Смятам, че всички вие дето ме пращате на опреснителен курс, защото давам мигач при десен завой на кръстовище сте супер самонадеяни и мнението ви не е по-тежко от това инструктор и изпитващ, това е. Тая тема верно няма да има край...

И за чий го даваш мигача в ситуацията с шкодата от началото на снимката?
Защо обясни ми, просто искаш да има кажеш на къде ще ходи?
Ма безмислено е, топ е равносилно, защото така или иначе ако не го пуснеш те знаят че ще караш по главния, ако спреш значи ще продължиш направо...
Не е трудно за досещане.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 08 Окт 2010, 10:17

Сондьора написа:vld, пускането на мигач е задължително. В случай на ПТП при тая ситуация, се пише акт на единия и акт на другия ;)

Удря ли са ме на кръстовище, аз завивах наляво, а некъв ме изпреварваше. Добре, че имаше кафе наблизо и хората свидетелстваха, че съм пуснал мигач. Независимо, че ония е в нарушение, понеже е забранено изпреварването на кръстовище.

Това е съвсем дуга ситуация.
Изображение

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 08 Окт 2010, 10:26

pampo написа:
Blue&White написа:...Накрая някой да вземе да пита главен инспектор Костов и той да нарисува някоя картинка, че ше се избиеме половината ако се срещнем на такова кръстовище :mhihi:

Абе кво да питат, тук вече бяха дадени примери с 1 инструктор и 1 изпитващ от ДАИ, които твърдят, че в тази ситуация мигача ТРЯБВА ДА СЕ ПУСНЕ. Обаче тука от 9 кладенци вода вадят, за да ти обяснят, че това което правиш не е завой на кръстовище и е същото като да караш на завойчетата по прохода Шипка примерно.
И вече и книжката ти вземат, защото даваш десен мигач, когато правиш десен завой. Хора осъзнайте се, тълкувате закона грешно! Обмислете романите, които Рънауей пише за 10ти път, преди него и 325 ТДС и започнете да сигнализирате с мигач преди да завиете на дясно....

Ще се опитам за последен път.

Този път без сарказъм и ирония, защото колегите се обиждат.

От един час чета листовки. Да, онлайн листовки. Не са като истинските, но пак са верни. Освен в много малки изключения. По същество - в листовките не намерих пример за ППС, което завива без мигач при знак Б3 и допълнителна табела Т13. А както всички знаем - в отговорите става въпрос за това кой е с предимство, а не дали е задължен да сигнализира. Сигнализирането е по подразбиране задължително.

Има само още едно нещо, което ме притеснява.

Как така колегите, които твърдят, че не е задължително използването на мигач, завиват във въпросното кръстовище (следвайки пътя с предимство) и твърдят, че това не е маневра ? Горе посочих много точно какво е маневра - завъртиш ли волана в една от двете посоки - това е маневра. Завоят е маневра. Как така не се отклонявате ? Както и да погледнем ситуацията - пътят си завива и трябва да го следвате - т.е. трябва да завиете. Единствената ситация, при която бих се съгласил, че не е нужно използването на мигач е, ако не съществуваше кръстовище там. Т.е. представяме си, че напред не е възможно да продължиш и единствената посока на движение, която можеш да следваш е надясно. В противен случай законът задължава да си използваме мигачите при всяка маневра.
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Окт 2010, 10:30

vld написа:И за чий го даваш мигача в ситуацията с шкодата от началото на снимката?
Защо обясни ми, просто искаш да има кажеш на къде ще ходи?
Ма безмислено е, топ е равносилно, защото така или иначе ако не го пуснеш те знаят че ще караш по главния, ако спреш значи ще продължиш направо...
Не е трудно за досещане.

Ами защото например на мястото, от което е снимано може да има автомобил, който е паркиран и иска да завие на ляво и да продължи по пътя без предимство (все едно шкодата да продължи направо) и като вижда приближаващата шкода, която дава десен мигач веднага си прави завоя без да я чака, за да разбере, че тя всъщност ще завие без мигач и да напсува шофьора...
Същото важи и в случая, когато кръстовището не е Т образно, а класическо "+" кръстовище. Тогава ако идвам от лявата страна на шкодата трябва да я изчакам да напусне главния път и тогава да завия на ляво след нея, ако обаче шофьора е благоволил да сигнализира, че ще завие на дясно със мигача аз мога да си предприема маневрата без да го чакам, за да разбера, че не смята за нужно да пуска мигач...
Друг вариант: има пешеходец, който иска да пресече второстепенния път и вижда приближаващата шкода, която дава десен мигач, човека си пресича без притеснения, ако шкодата не е дала мигач пешеходеца знае, че тя ще продължи направо и изпитва колебания дали да пресече, понеже не знае дали зад волана на шкодата не стои някой джигит, които да го блъсне :mhihi:
Последна промяна pampo на 08 Окт 2010, 10:32, променена общо 2 пъти

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 08 Окт 2010, 10:32

vld написа:
Сондьора написа:vld, пускането на мигач е задължително. В случай на ПТП при тая ситуация, се пише акт на единия и акт на другия ;)

Това е съвсем дуга ситуация.

Ами същото е, на него му е забранено да изпреварва....на мен ми е забранено да навлизам на път с предимство, като ти си на него. При евентуално птп, пишат ми на мен акт, че съм навлязъл, пишат на теб акт, че не си си оказал посоката на движение, независимо, че си на път с предимство.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата