Въпрос за скоростна кутия
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Karsten
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 320i coupe
Въпрос за скоростна кутия
Предварително искам да се извиня, тъй като предполагам че този въпрос е бил вече задаван и разглеждан в някой друг раздел или тема от форума, но тъй като не можах да го намеря а ме интересува наистина силно, ще го задам и ще съм благодарен ако някой може да ми каже нещо.
Става въпрос за следното: Колата ми е е36 320 и , купе, 98 г.
Скоростната ми кутия е оригиналната 5-степенна за тези модели. Искам да попитам възможно ли е да сложа 6-степенна от някой друг модел бмв( примерно м3 и др.), може ли да стане директно, необходими ли са някакви доработки и дали ИЗОБЩО е възможно.
Предварително благодаря!
Става въпрос за следното: Колата ми е е36 320 и , купе, 98 г.
Скоростната ми кутия е оригиналната 5-степенна за тези модели. Искам да попитам възможно ли е да сложа 6-степенна от някой друг модел бмв( примерно м3 и др.), може ли да стане директно, необходими ли са някакви доработки и дали ИЗОБЩО е възможно.
Предварително благодаря!
- Борис_Малинов
- старши ентусиаст
-
- Кара: По-долу изброеното...
- Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.
Re: Въпрос за скоростна кутия
Може разбира се,но трябва и доработки от към опашката,а именно,че ще трябва да се вземе и предната част от кардана(от кутията на м3-то) и да запазиш твойта задна част от същия за да стане цялата процедура.
Като цяло тази интервенция на този мотор е малко немислима от гледна точка,на това какво ще постигнеш с такава кутия,имайки предвид цената и.
Като цяло тази интервенция на този мотор е малко немислима от гледна точка,на това какво ще постигнеш с такава кутия,имайки предвид цената и.

Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!
- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: compact m51d25
няма ли да се свали разхода и да се увеличи максималната скорост с такава кутия?
I think things -- and they happen...
- Karsten
- кандидат ентусиаст
-
Това се надявам да постигна и аз, плюс хубав чип мисля че ще даде приличен разход.
Ще почвам да търся значи такава кутия...
Ще почвам да търся значи такава кутия...
- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
колега мислех си по твоя въпрос. все си мисля че оптимален резултат ще се постигне и с малко по-дълъг диф. би трябвало 6-степенната кутия да е с малко по-къси предавки от 5-степенната, та затова си мисля че няма да загуби пъргавина. ще падне по-голямо заиграване с предавките обаче. на дълъг път още повече ще се вдигне макс скорост и трябва още да падне разхода. накрая но не на последно място ще се разтовари и двигателя
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
За да има някъв ефект ще ти трябва и по-къс диф ,а ти имаш най-късия за е36 което е проблем , другия варянт е да сложиш 4.45 от автомат 

I'm slowly drifting

- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
че защо пък къс диф? с късия няма да смогва да превключва а ще трябва да прескача предавките. мисля си че 2.93 ще му е добре на кола с такава кутия. мое мнение разбира се. ако греша нека ме поправят 

- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Опа глупости съм написал сега ги прочетох
верно че автоматите са с къс защото са с 4 скорости ... Дам по-дълаг но мисля че 2.93 не е добре ... 3.25 или 3.38 ще е идеално .. Аз моята я карам с 3.45 и не бих си сложил по-дълаг нищо че оригинално е с 3.15

I'm slowly drifting

- Karsten
- кандидат ентусиаст
-
Объркахте ме тотално с тези размери....2.93...3.25....какво точно е това и как да разбера какво ми трява. Ако някой има идея колко струва подобна 6-степенна кутия ориентировъчно, ще ми е от полза, а така също и някой сервиз кадето могат да ми свършат тая работа и то така че да не си скубя косите после.
- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
както спомена колегата Борис Малинов освен кутия ще ти трябва и кардан от м3. едва ли някой ще иска да го разбутва да вади само предницата. колкото до смяната, 2-ма души стигат и канал или подемник. хубаво е да имаш комплект торксове (т.нар. "еврейски звезди") и гаечни/здвездогаечни ключове. другото е лесно. махаш твойта кутия, слагаш м-ковата и си готов. има малко врътня за махането на щангата за скоростния лост. препоръчвам ти преди смяната да й смениш масълцето. за всеки случай. хубаво е разбира се да се намести ламаринката м/у двигателя и кутията като хората. вече за кардана не знам как ще стане. някой от колегите, които са го правили може да сподели опит.
п.п: нямам представа по колко вървят кутиите и кардана за 6 предавки. за малко да забравя, ще ти трябва и щангата за лоста. сигурно няма да е същата като твоята
п.п: нямам представа по колко вървят кутиите и кардана за 6 предавки. за малко да забравя, ще ти трябва и щангата за лоста. сигурно няма да е същата като твоята
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Според мен и неговия кардан ще стане нали си запазва дифа на малко прасе и ако има разлика няква минимална ще се обере от шлиците
I'm slowly drifting

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
hakerizanov написа:колега мислех си по твоя въпрос. все си мисля че оптимален резултат ще се постигне и с малко по-дълъг диф. би трябвало 6-степенната кутия да е с малко по-къси предавки от 5-степенната, та затова си мисля че няма да загуби пъргавина. ще падне по-голямо заиграване с предавките обаче. на дълъг път още повече ще се вдигне макс скорост и трябва още да падне разхода. накрая но не на последно място ще се разтовари и двигателя
Предавките са почти 1:1 с 5 степенната. Разликата е само в 6-тата на 0,8. Имах възможност преди 2 години да взема такава почти за без пари, но се отказах- носи им се славата на много кекави.
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Иво на кви пари ти е изпаднала защото аз чувам некви суми от 500-600 лева което за мен ен са добри пари 

I'm slowly drifting

- Karsten
- кандидат ентусиаст
-
Ами, инвестирал съм доста пари, време, мерак и енергия в моята машина и от никаква гледна точка не ми е изгодно да я продавам или сменям - знаете как човек свиква с колата си
). Просто не искам да си помисля как ще взема нещо ново и пак ще почвам да прая от начало.
Иначе идеята за смяна на кутията ми дойде понеже аз карам основно дълго(извънградско) и не съм фен(вече) на високи скорости,си мисля че една 6-та предавка в комбинация с добър чип ще ми даде доста по-добър разход. За това я пиша тая тема и се допитвам до опитни хора като вас. Ще се радвам ако ми препоръчате някои добър сервиз дето могат да ми напрраят тези а и някои други неща по колата.

Иначе идеята за смяна на кутията ми дойде понеже аз карам основно дълго(извънградско) и не съм фен(вече) на високи скорости,си мисля че една 6-та предавка в комбинация с добър чип ще ми даде доста по-добър разход. За това я пиша тая тема и се допитвам до опитни хора като вас. Ще се радвам ако ми препоръчате някои добър сервиз дето могат да ми напрраят тези а и някои други неща по колата.
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2