Странен неприятен ефект при пуснато парно/климатик

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Странен неприятен ефект при пуснато парно/климатик

Мнение от mistyrain » 30 Сеп 2010, 19:37

Здравейте колеги,

Днес забелязах че като пусна парно се чува едно ритмично туп - туп през около 5-6 секунди. Само ако е тихо около мен го чувам обаче на спирачка като съм го усещам съвсем леко на педала. Пред блока почнах да се рова и дайе като съм отвън на колата като слойа ръка на калника се осеща леко това туп туп, на фара пак. Гледах да не би да е перката да включва и изключва тогава, но не няма такава зависимост. Ужасяващо дразнещо е, но никаква логика недолавям от какво е. Също така от днес се чува и леко от духалката която е до шофиора леко жужене, всякащ вибриране. Звукае точно примерно като пуснете парно или го спирате как издава един специфичен звук като започва да отваря клапите или там незнам кое е първото нещо което се случва при пускане на парно. Някакви идей колеги?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Странен неприятен ефект при пуснато парно/климатик

Мнение от Dimitroff » 30 Сеп 2010, 22:34

А, климатика включен ли беше ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mistyrain » 30 Сеп 2010, 22:41

И при климатик, и при само парно пуснато се получава така. Сега пак излизах и пак проверих, отново го има това нещо.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 30 Сеп 2010, 22:51

Ако климатика е пуснат - от компресора е.
Ако не е пуснат - нямам идея.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mistyrain » 30 Сеп 2010, 23:29

Значи не е от него, понеже сега слизах за да съм сигурен, прави го и само на парно.

Незнам дали има нещо общо но възможно ли е примерно таралежа да се ебава или няма как да е това. просто нямам си идея какво да мисля :( или някякво реле? ама пък чак пък толко да тупка/щрака при превключване на режим ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Мнение от yellowsubmarine » 01 Окт 2010, 1:55

Точно сега стана и при мен, бях паркирал с пуснато парно, на ръчна спирачка, заслушвам се и туп-туп, мога да го опиша като сърцебиене на колата - туп туп, през няколко секунди. При мен е тихо, не знам как е при тебе, именно все едно е пулса на колата :kuku: :shock:
Изображение

Аватар
Кара: Бързо
Мечтае да кара: М3 Е92

Мнение от ludia » 01 Окт 2010, 8:01

Май ви е много слаба музиката в колата :mhihi:
Изображение
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!

http://clip4e.com/play.php?id=45143

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mistyrain » 01 Окт 2010, 9:46

yellowsubmarine написа:Точно сега стана и при мен, бях паркирал с пуснато парно, на ръчна спирачка, заслушвам се и туп-туп, мога да го опиша като сърцебиене на колата - туп туп, през няколко секунди. При мен е тихо, не знам как е при тебе, именно все едно е пулса на колата :kuku: :shock:

Да колега, точно така е както си го описал. Сутринта бях при един познат в един сервиз и споделих и тои ми каза че клапаните са ни електронни и може от някъде да го прави това, реле ли кво ли, но каза да не очаквам проблем. нека някой потвърди или обори това становище. но иначе имаме доказателства че нашите коли са правени със сърце :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 01 Окт 2010, 10:43

Аз ще ви кажа на 100 % какво е това, защото преди време се сблъсках с него и установих причината - това е клапана, който затрваря и отваря пътя на антифриза към купето вътре. И за да не съм голословен ето това: http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... fg=18&hl=3 НОМЕР 4 на схемата!!! Става, когато иска да затрори пътя на антифриза и той да не влиза в радиаторчето на парното. Като тръгне на обратно, демек кат стане студено и пусне антифриза се оправя. И обратното е възможно! Просто щрака в като достигне в една от двете позиции. Вътре моторчето, което придвижва клапата върти постоянно и при крайната позиция изщтраква! Не е проблем!!! Не се притеснявайте!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mistyrain » 01 Окт 2010, 10:46

Много благодаря колега за подробната информация. :bowdown: Явно в един момент започва да го прави това нещо понеже до сега го нямаше. Видях и че не е много евтинко това лапанче тьй че за сега ще сме така. Интересно че днес, както беше студено не го правеше. Явно има някво зависимост.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Мнение от yellowsubmarine » 01 Окт 2010, 13:05

Днес се получи нещо ново и не знам има ли връзка с горното "тупкане".
Врътката на конзолата ми беше на трите сини точки, парното го бях пуснал на 32 градуса. Въздухът, излизащ от средните духалки, започна да свири силно, намалих температурата на 22 градуса и престана да свири, увеличих на 32 и пак започна. Завъртях клапана на трите червени точки, температурата си остана на 32 градуса и спря да свири. Завъртях пак на трите сини точки и пак започна :paranoid:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mistyrain » 01 Окт 2010, 13:43

Да не би клапаите да не се отварят/затварят плътно и между тях да има процеп и въздушната струя да свири?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 02 Окт 2010, 15:07

Тва тупкане е точно от клапаните отпред за парното :)

И при мен Е36 - М43 с климатроник го има и точно се усеща и с педала на спирачката, вероятно тоя "проблем" си остава и в Е46, макар че като знаеш от какво е и въобще не е притеснително, плюс това аз супер рядко го забелязвам, примерно ако се прибирам понякога късно вечер и навсякъде е тихо а аз съм без пусната музика ;)

Усеща се тупкането по-често когато температурата настроена на климатроника е вече близка и често отваря и затваря.

Примерно като е студено и не се налага толкова често да затваря затова го няма.

Даже поне при мен самите клапани там конзолката им е гумирана и не се хващат директно за купето ами има гума фабрично, и долу на щипката е гумирано, щото ако беше директно на купето сигурно щеше да щрака вместо да тупка :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mistyrain » 02 Окт 2010, 15:17

Ясно значи от какво е. И много си прав колега че когат е много тихо се чува и температурата е вече точна.

Назад към E46