Тракане при тръгване

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
Мечтае да кара: със служебна нафта

Тракане при тръгване

Мнение от narkk » 10 Сеп 2010, 14:15

Извинете ме предварително ако темата е вече повдигана, но не успях да намеря информация в търсачката...
е46 320д 150кс издава мн дразнещо тракане при тръгване в ниски обороти 1500, дори и при каране в такива докато мине на 2000. въпросът ми е нормално ли е това ? до сега съм се возил само в една друга 320д, но чипната и при нея този 'проблем'.
Drive Fast, but Friendly and Safe!!!

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Тракане при тръгване

Мнение от Dimitroff » 10 Сеп 2010, 16:58

Обясни от къде идва шума, колега.
От мотора?
От генерацията?
От купето?

Ако си от София - пиши 1 ЛС.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от narkk » 10 Сеп 2010, 17:06

Шумът идва от мотора, даже по-леко се забелязва и при подаване на газ на място, гледахме я с един познат, долкото успях да чуя е някъде от механизма на ролката, която обтяга пистовия ремък

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 10 Сеп 2010, 21:02

narkk написа:Извинете ме предварително ако темата е вече повдигана, но не успях да намеря информация в търсачката...
е46 320д 150кс издава мн дразнещо тракане при тръгване в ниски обороти 1500, дори и при каране в такива докато мине на 2000. въпросът ми е нормално ли е това ? до сега съм се возил само в една друга 320д, но чипната и при нея този 'проблем'.

Много ясно че това не е нормално!!!!Значи и двете 320д-ки имат един и същ проблем!При мене го няма това нещо!
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320д, 320и, 328и

Мнение от oTECa » 10 Сеп 2010, 21:19

Най-вероятно колега е от демферната шайба. Моита притракваша на желязо (не винаги) точно при подаване на газ и на 4-5 ден откъсна шайбата. Провери че като се скъса - лошо. Ако си на път даже е много лошо, че оставаш без водна помпа, следователно се прибираш с пътна помощ. НА мен ми се случи миналата седмица и още немога да я оправя.
П.П. Вчера ми дойде шайбата и днес с един колега се опитахме да я сменим. Проблема е че неможем да отвием болта на коляновия вал. Пробахме с пистоле на въздух - нестана. Пробахме и на стартер (като сложиме удължение и го подпряхме в земята за да неможе да превърти) - нестана. Имам още едно решение - да пробвам с по-як пистолет на въздух, но неможе да влезе между радиатора и двигателя и за това съм го оставил за последен възможен изход, понеже трябва и радиятора да се сваля.
Ако някой има идея как да го развия този болт нека каже.
П.П.2 Ремонтирал съм доста двигатели, също така съм насадил няколко 2.8-ци на колеги от форума, които са останали доволни и си имам представа какво правя. Просто немога да отвия глупавия болт.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 10 Сеп 2010, 21:27

да не е с обратна резба :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 330xd
Мечтае да кара: M6 Grand Coupe

Мнение от sider23 » 11 Сеп 2010, 9:27

колега,
добро утро първо!
второ.. да не би тракането което чуваш да е почукване всъщност???
щото ако е почукване и е само в ниски обороти е възможно да е от дюзите, които най-вероятно ти впръскват повече нафта от нужното.
при мен имаше такова почукване придружено с черен дим отзад... но като смених дюзите всичко се оправи....
може и от гадна нафта да е....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 11 Сеп 2010, 11:08

Почукването - като звънене от метал ли е? Все едно вибрира метална трабичка и се опира някъде, едно такова "тънко звънене" в момента в който натовариш двигателя малко, полсе изчезва. Питам защото при мен има нещо такова, хем да помогна хем да разбера дали имам и аз проблем. Мойто потракване/звънене изчезва много бързо и е само на място на полу-съединителя... минели 1000 об./мин край не се чува.
Изображение
Rear Wheel Driven

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 11 Сеп 2010, 11:18

oTECa написа:Най-вероятно колега е от демферната шайба. Моита притракваша на желязо (не винаги) точно при подаване на газ и на 4-5 ден откъсна шайбата. Провери че като се скъса - лошо. Ако си на път даже е много лошо, че оставаш без водна помпа, следователно се прибираш с пътна помощ. НА мен ми се случи миналата седмица и още немога да я оправя.
П.П. Вчера ми дойде шайбата и днес с един колега се опитахме да я сменим. Проблема е че неможем да отвием болта на коляновия вал. Пробахме с пистоле на въздух - нестана. Пробахме и на стартер (като сложиме удължение и го подпряхме в земята за да неможе да превърти) - нестана. Имам още едно решение - да пробвам с по-як пистолет на въздух, но неможе да влезе между радиатора и двигателя и за това съм го оставил за последен възможен изход, понеже трябва и радиятора да се сваля.
Ако някой има идея как да го развия този болт нека каже.
П.П.2 Ремонтирал съм доста двигатели, също така съм насадил няколко 2.8-ци на колеги от форума, които са останали доволни и си имам представа какво правя. Просто немога да отвия глупавия болт.
Колега слагаш на пета скорост и някой да ти натисне спирачката,после напъваш болта с яко рамо,ако преварти мотора в съединителя трябва да го застопориш откъм маховика.това най вероятно ще стане като свалиш стартера и после с яка щанга подпреш в зъбите на маховика да не превърта.Тогава няма къде да ходи.Болта е с нормална резба.Но все пак това е в краен случай.Успех.

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320д, 320и, 328и

Мнение от oTECa » 11 Сеп 2010, 20:50

След смяна на 3 различни компресора и 5-6 пистолета, днес най-накрая я развих, с пистолет на гумаджия за камиони. Голям зор видях докато го развия този болт. Голям зор видях докато го отвия. Накрая си мислях че ще се скъса и си представях как ще свалям двигател и колянов вал :mhihi: . Иначе след това работата е точно 10 мин.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от narkk » 12 Сеп 2010, 19:17

Хубаво е, че си си разрешил проблема :yes: При мен не е от демпфера, сменях го миналото лято, смятам че не е и от дюзите, звукът не е като звънене от метеал в метал, въпреки че напоследак се забелязва отзад черен дим, но това е от както смених Премиума със Спринт в ОМВ, като има развитие по въпроса, ще споделя мнение :)

Потребител
Аватар
Кара: BMW 3 series
Мечтае да кара: New M4
Детайли за колата: 2D 110kw 2002

Мнение от SmasheR » 12 Сеп 2010, 20:06

Аз съм със същия мотор, но ми притраква само при паленето и то не винаги, но в 90-95% от случаите. Идеи ? Тампони на двигателя ?
Man make the money, money never make the man.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 12 Сеп 2010, 20:48

SmasheR написа:Аз съм със същия мотор, но ми притраква само при паленето и то не винаги, но в 90-95% от случаите. Идеи ? Тампони на двигателя ?

Да.
Или демпфер...или обтегач.

И още нещо!
Чакай одобрение на мненията ти!!!
Изтрих 4 поредни !!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-то си всеки ден
Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!

Мнение от pifa » 13 Сеп 2010, 20:08

Колеги, незнам дали ще помогна, но понеже един колега така се оплакваше че колата му "трака" при тръгване и я "преслушах"....За мен нищо необикновено, но за него е дразнещо и непонятно, защото е нов в "секцията ДИЗЕЛ Е46" :clap: Та въпросното при него "тракане " идваше от ЕГР-а, а това си е нормално!На място колата е тиха, но подадеш ли газ при тръгване ЕГР-а затваря и се чува един шум малко подобно на "тракане". Как може да разберете да ли това е същото.....??? Ами махате кората пред самия двигател/на две имбусчета е/под която е самия ЕГР!Палите двигателя и на празни обороти махате вакум маркучето от самия клапан и ще чуете това характерно "тракане", ако е същото на звук, което Вас ви притеснява да знаете че това е нормално и колицата Ви е наред, а и че ЕГР-а работи нормално!При поставянето на маркучето обратно това "тракане" изчезва и колата отново е тиха!
Другото характерно тракане при тръгване, но се чува определено от долната страна двигателя е на самата демферна шайба и определено е признак за нейното омекване или с други думи Ви предупреждава за наложетелната и смяна!По някога този звук се чува само сутрин-студен старт на хладно или студено за около 20-30 секунди докато маслото е гъсто и не се е разкарало из системата, това също е трябва да Ви е като предупреждение!Също така наличието на много финни метални стружки около нея е предупреждение, но все пак това се вижда или на канал или на подемник.
Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-то си всеки ден
Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!

Мнение от pifa » 13 Сеп 2010, 20:14

SmasheR написа:Аз съм със същия мотор, но ми притраква само при паленето и то не винаги, но в 90-95% от случаите. Идеи ? Тампони на двигателя ?

Ако това притракване не е като описаното в горния ми пост, сигурно е от клапаните....... докато се качи маслото, на доста от Е46 го има този характерен "проблем", но пък затова при моделите с фейслифта почти го няма, така че ти трябва да прецениш кое е и каво е или отиди на майстор.
Все пак ......жокер... :lol: Ако е от клапаните притракват около 2-3 до 5-6 секунди на палене, а тракането от демфера го прави само на студен двигател и продължава 20-30 секунди.При много "омекнала" шайба може и да го прави по-често!Огледай я добре за напуквания по гумената част ако се съмняваш за нея!
Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!

Следваща

Назад към E46