Със или Без катализатор/и/

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

с катализатор(и) ли карате, или са махнати ?

карам с катализатор(и)
255
60%
карам без катализатор(и)
173
40%

Общо гласове : 428
ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Re: Със или Без катализатор/и/

Мнение от Alexch » 05 Сеп 2010, 15:36

ja написа:Абе я ми кажете...
Днес в един сервиз ми дадоха цена за смяна на катализаторите - 440 лева (колата е 530д). Нормална цена ли е това?
Предполагам не са оригинални. Пишеше ASPO на сервиза...

В повечето сервизи предлагат да ти свалят катализаторите без пари ако им ги оставиш след това. Иначе нормалната цена само за сваляне е 40-80 лв., разбира се без резонаторни гърнета и други интервенции. За смяна не знам, но предполагам е добра цената ако включва и новите катализатори. :driving:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 06 Сеп 2010, 19:22

Смених ги днес. С меките връзки ми излезе около 600 лева.

Потребител
Аватар
Кара: BMW 3 series
Мечтае да кара: New M4
Детайли за колата: 2D 110kw 2002

Мнение от SmasheR » 09 Сеп 2010, 22:14

Днес ходих на (незнам как се нарича, въпреки че прочетох цялата тема :) - "аспухджия" предполагам :)), че нещо ми се разхлопа отдолу като палех и го погледнаха (2002 320Д 110KW) - тръбата свързваща катализатора и последното гърне, точно преди гърнето беше изгнила, но странното беще, че катализатора и гърнето бяха почти като нови (явно бяха сменяни), а тръбата беше като от няква много стара кола :). Пичовете ми казаха, че ще я заварят за 20лв, но след известно време да дойда пак и да ми отрежат катализатора и да ми сложат резонатор. Щяла да тръгна малко по-добре и щял да ми падне разхода. Замислих се и си казах, дето ще ходя два пъти, да го направят сега ако няма да отнеме много вереме и те ми казаха половин час и аз им казах да го сменят направо. Излезе ми 80лв и ми предложиха да ми дадат за катализатора 50, но си го взех. Аз лично не усещам да върви по-добре, май си е същата работа, като че ли е съвсем съвсем леко по-шумна (за което също не съм сигурен), за разхода ще видим. Въпроса ми е има ли такива ламбда сонди на дизела и въобще махането на катализатора има ли значение за моя мотор? Почти нищо не пишеше за дизеловите мотори, за това питам.
Благодаря 
Man make the money, money never make the man.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 10 Сеп 2010, 0:10

SmasheR написа:Днес ходих на (незнам как се нарича, въпреки че прочетох цялата тема :) - "аспухджия" предполагам :)), че нещо ми се разхлопа отдолу като палех и го погледнаха (2002 320Д 110KW) - тръбата свързваща катализатора и последното гърне, точно преди гърнето беше изгнила, но странното беще, че катализатора и гърнето бяха почти като нови (явно бяха сменяни), а тръбата беше като от няква много стара кола :). Пичовете ми казаха, че ще я заварят за 20лв, но след известно време да дойда пак и да ми отрежат катализатора и да ми сложат резонатор. Щяла да тръгна малко по-добре и щял да ми падне разхода. Замислих се и си казах, дето ще ходя два пъти, да го направят сега ако няма да отнеме много вереме и те ми казаха половин час и аз им казах да го сменят направо. Излезе ми 80лв и ми предложиха да ми дадат за катализатора 50, но си го взех. Аз лично не усещам да върви по-добре, май си е същата работа, като че ли е съвсем съвсем леко по-шумна (за което също не съм сигурен), за разхода ще видим. Въпроса ми е има ли такива ламбда сонди на дизела и въобще махането на катализатора има ли значение за моя мотор? Почти нищо не пишеше за дизеловите мотори, за това питам.
Благодаря 

За кой дизел става дума?
Може би ще ти пуши повечко без катализатори.

Потребител
Аватар
Кара: BMW 3 series
Мечтае да кара: New M4
Детайли за колата: 2D 110kw 2002

Мнение от SmasheR » 10 Сеп 2010, 11:34

M47TUD20 2001–2007 1995 I4, 16v 150 PS (110 kW; 148 bhp) 243 ft·lbf (329 N·m) - за този мотор става дума.
Man make the money, money never make the man.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Мнение от plam81 » 22 Сеп 2010, 9:09

От няколко дни съм без катализатор.
На неговото място има резонаторно гърне.
А разлика няма нито във вървенето нито пък стана по-шумна. ;)
Едва ли, ще има разлика и във разхода ...
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 22 Сеп 2010, 12:52

На мойта и махнах катализаторите и след турбото ми сложиха тръби а после два резонатора и аз не усетих разлика но мойта има друг проблем който впоследствие търся.. Какво мислите за "заминаването" на турбото след махането на катализаторите... Има ли нещо вярно или.. ?
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 22 Сеп 2010, 13:08

plam81 написа:От няколко дни съм без катализатор.
На неговото място има резонаторно гърне.
Едва ли, ще има разлика и във разхода ...

Кажи от къде го взе резонаторното гърне. Марка, цена нещо, че по думите ти явно е сполучливо. А аз все още немога да намеря такова. :(

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Мнение от plam81 » 22 Сеп 2010, 14:13

;) Гърнето с труд 40лв
Но аз съм в Ст.Загора

П.С.за катализатора взех 200лв.
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 22 Сеп 2010, 15:36

boksioraE39 написа:На мойта и махнах катализаторите и след турбото ми сложиха тръби а после два резонатора и аз не усетих разлика но мойта има друг проблем който впоследствие търся.. Какво мислите за "заминаването" на турбото след махането на катализаторите... Има ли нещо вярно или.. ?

Ама то нали ги махаме за да се пази турбото ако е запушен катализатора :dunno: На моята съм вече 40 хил с чип и махнати катализатори и засега не забелязвам да си отива турбото. Дано и не си заминава скоро :mhihi:
п.п.Аз съм с прави тръби а не с резонатор.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 23 Сеп 2010, 1:24

То ще е хубаво да се направи една статистика, примерно колко хора са махнали катализатора и в последствие са правили турбото, и колко не са го махали и дали са правли или не турбото. Така може и да добием някаква представа, поне вътрешнофорумна ако не друга.

Аз лично чух какви ли не мнения по въпроса и накрая не го махнах ами го смених за най-сигурно... Има и друго, май турбините са си консуматив при нас, с катализатор или без, все тая...

Аватар
Кара: E39 528i

Мнение от Massacre » 23 Сеп 2010, 8:14

plam81 написа:На неговото място има резонаторно гърне.

plam81 написа:Гърнето с труд 40лв

Тъй като резонаторното ти гърне от е т.н. черни гърнета (съдя по парите, а и съм работил в сервиз за смяна на гърнета) ще драснеш един ред след година, година и половина да кажеш как е... да видим дали нещата ще са пак толкова безпроблемни като се продуха гърнето или като започнат да се появяват дупки по шевовете (или самото гърне) в следствие появилата се ръжда. Уви ако случайно имаш и газова (говоря по принцип за колегите с бензинови двигатели), работата е направо :yes: Ама нищо де, ако катализатора ти е бил в ред и си го свалил, скоро ще разбереш какво означават думите - голяма грешка! Успех и на всички колеги дето за щяло и нещяло си свалят катализаторите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 23 Сеп 2010, 10:05

Добре де колега, за какво служат катализаторите? Защо да не ги сваляме? Обясни по подробно! Нали затова е темата? Ако знаеш нещо което ние не знаем пиши тук най малкото за да дадеш съвет на тези които смятат да махат!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 23 Сеп 2010, 10:51

Ivo_Borisov написа:Добре де колега, за какво служат катализаторите? Защо да не ги сваляме? Обясни по подробно! Нали затова е темата? Ако знаеш нещо което ние не знаем пиши тук най малкото за да дадеш съвет на тези които смятат да махат!

За да покриват европейските екологични изисквания... да ама държавата не я бърка дали имам или нямам :mhihi: Така че по-добре да го няма :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 23 Сеп 2010, 11:23

:mhihi: Аз това го знам, ама колегата може да знае нещо, което ние не знаем. Та затова нека сподели!
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39