6 степенна кутия
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325tds
6 степенна кутия
Някой разглобявал ли е такава кутия от 320д 150 к.с. с 6 скорости.Къде е зацепена 6-тата скорост.На пет степенната намерих какво представлява от вътре,но за 6 степенна нищо.Някой има ли инфо. 

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Re: 6 степенна кутия
Аз съм с такава кутия какво по-точно те интересува?
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
На 5 степенните първичния вал /този на който се слага феродовия диск/ до колкото съм запознат може да се свали и на него има една запчатка,синхронизатор и други чаркалаци.Тази запчатка трябва да е за 5 -тата скорост.Интересува ме дали и на 6 степенната кутия първичния вал е с същата схема или на него се намира 6-тата скорост.Може ли да се заменят двата вала.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=23&fg=15

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Да разбирам че искаш да слагаш тази кутия на е36 или части от нея в на е36 кутия?
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
може 

shiko написа:Някой разглобявал ли е такава кутия от 320д 150 к.с. с 6 скорости.Къде е зацепена 6-тата скорост.На пет степенната намерих какво представлява от вътре,но за 6 степенна нищо.Някой има ли инфо.
И на мен ми е интересно как е направена 6 степената скоростна кутия.
Устройството на 5 степенната е ясно: два успоредни вала, общо 3 вилки, всяка вилка отговаря за две включващи муфи и принадлежащите им синхронизатори. 3 вилки Х 2 скорости = 6 скорости = 5 напред + 1 назад.
Задната също е синхронизарана и всичко ОК.
Но устройството на 6-степенната според мен е коренно различно.
shiko, какво точно се опитваш ад направиш?
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
да сложа кутия от 320д с 6 скорости в 325тдс
shiko написа:да сложа кутия от 320д с 6 скорости в 325тдс
Това според мен няма смисъл.
Какво ще спечелиш? Ако шеста е мултипликатор, в което се съмнявам, ще имаш по-висока максимална скорост, или малко по ниски обороти при максимално допустимата. Разхода дали ще падне е съмнително.
Другия вариант е да имаш 6-та да е директна. Така ще имаш по голям обхват от 1-ва до директната предавка и съответно може малко да падне разхода. Второто има смисъл ако караш в страна като Швейцарияили ако си постоянно много натоварен.
Но все пак ако си решил да слагаш такава кутия няма нужда да сменяш първичния вал.
Вземи фрикционен диск за съответната скоростна кутия, само че с размер съответстващ на фрикционния диск на твоята кутия. Ако има разлика в колемината на лагера в маховика, ще смениш твоя с подходящ размер и си ти.
После пиши какъв е ефекта.
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
проблема е че първичния вал на 6 степената кутия е с около 2 сантиметра по къс.Иначе фрикционния диск трябва да стане от 320д 136 к. с.Захващането иначе мисля че ще стане,като гледах е 1 към 1.Само кърдана трябва да се смнени или да се скъси ,но не знам после колко добр ще го балансират.Иначе предавателните числа са много близки и на някои скорости дори съвпадат,а 5 -тата скорост и при мен е директна и при 6 степената.Вече 6 та ти е 0.83.
shiko написа:проблема е че първичния вал на 6 степената кутия е с около 2 сантиметра по къс.Иначе фрикционния диск трябва да стане от 320д 136 к. с.Захващането иначе мисля че ще стане,като гледах е 1 към 1.Само кърдана трябва да се смнени или да се скъси ,но не знам после колко добр ще го балансират.Иначе предавателните числа са много близки и на някои скорости дори съвпадат,а 5 -тата скорост и при мен е директна и при 6 степената.Вече 6 та ти е 0.83.
6 - 0.83 - това е много добре.
Защо ще скъсяваш кардана? Аз като свалях скоростната кутия на моя tds се оказа, че крадана се събира на зад (в шлицевото съединение) около 10 см. Така че може и да стане със същия кардан. Дано не се налага да се скъсява. Баланса е трудна работа, но в институт като ТУ-София може да се намери свестен преподавател, който да го балансира.
Казваш първичния вал е по къс... въпроса е дали фрикционния диск ще стои на шлиците. Иначе тпред на опашката може да се сложи удължение без броблем. Само читав стругар да намериш.
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
Това трябва да се пробва дали диска ще контактува добре в шлиците.Мислех си за една друга луда идея-да се направи фланец между коляновия вал и маховика.Но трябва да се търси и друг стартер.

Вижда се, че лагерчето е доста навътре в маховика, т.е. шлиците трябвя да влизат в маховика.
Но за да е 100%сигурно ще трябва да се пробва. Изместването на маховика е добра идея, но колко изхвърля бендикса на стартера. Пак трябва да се прави опит. Ако имаш кутията не се чуди, сваляй и слагай да видиш дали става.
Успех!
- shiko
- кандидат ентусиаст
-
имам кутия.Ще пробвам и като има резултат ще пиша.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Интересна тема
И аз да напиша каквото знам за тази 6-степенна скоростна кутия.
Тя е идентична с 5-степенната по предавателни числа - 5 скорост си е 1-ца пред. число.
6-та е с пред. число 0.8 и е по-скоро за икономия на гориво.
От устройството на тия кутии нямам и идея, но знам че са плуг-енд-плей при 320д 150 к.с. (тук изглежда съм се заблудил
)

И аз да напиша каквото знам за тази 6-степенна скоростна кутия.
Тя е идентична с 5-степенната по предавателни числа - 5 скорост си е 1-ца пред. число.
6-та е с пред. число 0.8 и е по-скоро за икономия на гориво.
От устройството на тия кутии нямам и идея, но знам че са плуг-енд-плей при 320д 150 к.с. (тук изглежда съм се заблудил

Последна промяна kriso85 на 04 Сеп 2010, 17:19, променена общо 1 път
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- koceto_pld
- Потребител
-
- Кара: 320d E46 Touring 2004
- Мечтае да кара: Gran Turismo
Здравейте, аз карам такава кола с 6 скорости, а мой приятел кара с 5 скорости и редовно си ги менкаме за да си правиме сравнения коя не върви и коя плаче за ремонт
От скромния си опит мога да кажа, че предавките на 6 степенната и 5 степенната нямат нищо общо - всички са различни, просто на 6 степенната са по-къси предавките (с 6 степенната в Пловдив карам редовно на 5та - с другата не мога ). И карадана на 6 степенната е по-къс от този на 5 степенната
(проверено е )
Ако някой има по-подробна техническа информация нека сподели, че е интересна темата.
Поздрави

От скромния си опит мога да кажа, че предавките на 6 степенната и 5 степенната нямат нищо общо - всички са различни, просто на 6 степенната са по-къси предавките (с 6 степенната в Пловдив карам редовно на 5та - с другата не мога ). И карадана на 6 степенната е по-къс от този на 5 степенната

Ако някой има по-подробна техническа информация нека сподели, че е интересна темата.
Поздрави
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2