оптимални обороти при студен старт (бензин)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- attodorov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 323 CI
- Мечтае да кара: М5 (няма значение кой модел)
оптимални обороти при студен старт (бензин)
Здравейте колеги,
Какви са според вас оптималните макс. обороти за пазене на двигателя при студен старт ? Чета най-различни и противоречиви мнения, едни пишат макс. 2000 оборота докато не излезне от синъото, други макс 4000, после червено след минимум 10 мин. каране, *или* пък друго - докато не стигнела стрелката посредата. В книжката не пише нищо конкретно , пише само "moderate engine speeds" и това че трябва да се тръгва веднага а не да загрява колата на място, което е ясно. Не ме интересува червеното толкова колкото какви са макс. обороти при които колата може да се кара без проблеми веднага след паленето, така че двигателя да се износва най-малко. Също така има ли значение температурата навън (предполагам има) - да кажем: 20 градуса, 10 градуса , 0 и -10.
Става въпрос за М52Б25, но въпроса ми е по принцип за бензините, не за дизелите.
Благодаря
Какви са според вас оптималните макс. обороти за пазене на двигателя при студен старт ? Чета най-различни и противоречиви мнения, едни пишат макс. 2000 оборота докато не излезне от синъото, други макс 4000, после червено след минимум 10 мин. каране, *или* пък друго - докато не стигнела стрелката посредата. В книжката не пише нищо конкретно , пише само "moderate engine speeds" и това че трябва да се тръгва веднага а не да загрява колата на място, което е ясно. Не ме интересува червеното толкова колкото какви са макс. обороти при които колата може да се кара без проблеми веднага след паленето, така че двигателя да се износва най-малко. Също така има ли значение температурата навън (предполагам има) - да кажем: 20 градуса, 10 градуса , 0 и -10.
Става въпрос за М52Б25, но въпроса ми е по принцип за бензините, не за дизелите.
Благодаря
- Wolfen
- старши ентусиаст
-
- Кара: само по празници
Re: оптимални обороти при студен старт (бензин)
на моята докато стрелката не стигне средата не вдигам повече от 2500 и малко отгоре оборота - 318i
външната температура влияе върху времето, за което ще загрее колата ... зимата отнема повече време
външната температура влияе върху времето, за което ще загрее колата ... зимата отнема повече време
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Колега,
за това, че колата не трябва да се загрява на място винаги малко съм се съмнявал. Вярно е, че в почти всички книжки на колите пише да се процедира по този начин, но нека имаме впредвид, че на запад са болни на тема екология.
Аз лично моята печка си я изчаквам около 2 мин и тогава потеглям. След това внимавам с оборотите поне докато стрелката не излезе от синия сектор.
за това, че колата не трябва да се загрява на място винаги малко съм се съмнявал. Вярно е, че в почти всички книжки на колите пише да се процедира по този начин, но нека имаме впредвид, че на запад са болни на тема екология.
Аз лично моята печка си я изчаквам около 2 мин и тогава потеглям. След това внимавам с оборотите поне докато стрелката не излезе от синия сектор.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Wolfen написа:на моята докато стрелката не стигне средата не вдигам повече от 2500 и малко отгоре оборота - 318i
+1
И аз процедирам по абсолютно същия начин със същата кола
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Mitko195
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xi
- Мечтае да кара: S65 Lorinser
kriso85 написа:Wolfen написа:на моята докато стрелката не стигне средата не вдигам повече от 2500 и малко отгоре оборота - 318i
+1
И аз процедирам по абсолютно същия начин със същата кола

Все си мисля, че най-голямото износване е в момента на самия старт, понеже маслото още не е достигнало оптимално до всички детайли, които трябва да смаже, та и затова смятам, че както ''пазенето'' на студената кола помага доста е изключително важно какво ти е маслото- разбирай както марка, така и вискозитет

- nelim
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
- Мечтае да кара: //M Power :)
Аз палим и тръгвам 
Изключение прави само зимата и лятото жегата, тогава изчаквам малко - зимата да се размрази, лятото да се поохлади купето и тръгвам, двигателя много не го мисля, те други са го мислили и сигурно ще ме надживее

Изключение прави само зимата и лятото жегата, тогава изчаквам малко - зимата да се размрази, лятото да се поохлади купето и тръгвам, двигателя много не го мисля, те други са го мислили и сигурно ще ме надживее

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
До 2000об/мин., докато не мине синята зона
7 мнения
• Страница 1 от 1