Махане на катализатори

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Re: Махане на катализатори

Мнение от mistyrain » 30 Авг 2010, 12:26

Супер, мерси :)

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 30 Авг 2010, 15:19

На бензиновите мотори е по-хубаво да се сложи резонаторно гърне, иначе може да се опече ламбда сондата... не че с права тръба няма да стане, но все пак си има известен риск. Гърнето сваля температурата на отработените газове и по тоя начин пази сондата.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: нормално

Мнение от scipo » 30 Авг 2010, 16:03

напротив, работната температура на сондите е около 600 градуса ;) в резонатора се получава завихряне и така се вдига температурата, за да работи сондата като хората ;)

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 30 Авг 2010, 16:13

Аз пък знам, че в резонатора точно от завихрянето и разширението на изгорелите газове същите се охлаждат и температурата пада... при правата тръба горещите газове минават директно през ламбдата и става мяу. А и ламбдата май работи на около 450 градуса... ма може и да бъркам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: нормално

Мнение от scipo » 30 Авг 2010, 16:27

прав си, нещо съм се объркал, може да съм чел по фаренхай :mhihi: сега прочетох и работната температура на сондите е от 300-350 градуса...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 31 Авг 2010, 13:03

vavilon написа:Резонатор на свястна цена. Тва е. От теб зависи с колко кеше ще се разделиш!
Аз съм с резонатор от 50лв. 2,5г. карам така.

Има ли смисъл да се обсъжда за бензинките? Проверено дори и с диагностика, как се държат "ламбдите"- ми екстра :mhihi:

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 31 Авг 2010, 13:13

Колега, има смисъл, защото на някои бензинки като им махнат катовете ламбдите горят като пуканки... то си зависи от конкретния мотор, от резонатора, който се слага и от ред други неща. Ти може би си късметлия :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Мнение от mistyrain » 16 Окт 2010, 14:13

Така, днес смених катализатора с резонатор. Човека след като ми видя катализатора ми каза че сега мога да очаквам някаква малка разлика в мощноста. Другото което е ми препоръча да е резонатор от колкото тръба за да си пазя сондите. Ще видиме. Искам обаче да споделя с вас цялата случка, понеже за мен е много показателна че българина не е много тъговец. родолюбец съм голям, но съм сигурен че такова нещо българин няма да направи.

Значи в Събота можех да го направя това и отидох в ем комплект обаче беше 13:00 и ми казаха че нямало време въпреки че работят до 14:00. Тръгнах си и на К. Величков виждам гараж за гърнета и катализатори. Влизам директно и там ми казват, че ще ми махнат катализатора и ще ми сложат резонатор, като катализатора остава за тях и нищо няма да плащам. То си имаше цял плакат "смяна катализатор за резонатор безплатно" ама кои да чете :). ОК съм аз с това. Хората там са араби или турци, не съм сигурен. Свалят обаче катализатора и се оказва че е изгорел яко и 1/3 е останало от него. Даде ми даже сам да бръкна с една пръчка и видях че е почти кухо. Обаче какво ми каза човека което ме смая. Цитирам "Ти като влезе аз ти казах че е без пари, щом така съм казал няма да се отметам от думата и пари ти не искам". Айде сега кажете ми каде българин ще направи така? Аз съм яко националист и родолюбец ама тоя ме изненада много. Извадих 20лв, дадох му и си тръгнах. Отдавна не си бех плащал за нещо с кеф.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 16 Окт 2010, 14:22

На бензинките след катализатора нали има сонда и на тази сонда се слагало накъква метанна фтулка за да я покрие е да смуче по малко газове все едно има катализатор. Някой това правил ли го е?
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 16 Окт 2010, 14:32

Next написа:На бензинките след катализатора нали има сонда и на тази сонда се слагало накъква метанна фтулка за да я покрие е да смуче по малко газове все едно има катализатор. Някой това правил ли го е?

Имаш два варианта:

1) да си потърсиш отнякъде дистанционна втулка и да си я купиш;
2) на мястото на ламбдата се заварява с телоподаващо една подходяща гайка - така ламбдата се навива в гайката, а не в тръбата, и е изнесена леко отвън - така не се опича;

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 16 Окт 2010, 14:40

Аз си направих втулка на стругар но му дадох предната сонда (старата ) и като свалих задната да слагам втулката идваше голяма диаметъра на задната е по малък от предната ламда сонда.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330D Touring
Мечтае да кара: BMW E46 330D Touring

Мнение от LoS BanditoS » 16 Фев 2012, 16:16

Здравейте колеги. Искам да махна катализаторите но не видях нищо за 330д дайте някакъв съвет от прочетеното стигнах до ресхение изтурбусхване на първия до турбото и заменяне на задния с права тръба или резонаторно. Колата е 2001 година средата.

Това което ми е неясно е:
1: права тръба или резонатор?
2: Дали и двата да ги махна?
3: Къде в Пловдив?
4: Приблизителна цена? И не може ли ако изкупуват катализатори да им ги остава пак де да ми ги свалят и оправят пак те после да си вадят пари от тях????

Това е общо взето което ме интерисува дайте съвет какво да правя и допулнете нещо за което не се сещам.

Потребител
Аватар

Мнение от Ilief85 » 23 Фев 2012, 18:44

Работата по премахването на катализаторите е макс 100лв/на мене ми земаха 20лв за махането на долния и слагане на неръждавейка тръба/ горния още не съм го махал ,немога да се реша нещо.
Цената на двата ако са в добро състояние е минимум 200лв,тъй че бартера дет си го мислиш не те устрийва

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 325i

Мнение от vitaliss » 23 Фев 2012, 23:06

добре на м54б25 ясно проблема е че святка чека...но съм чувал че имало опасност без катализатора да прегори ламбдата незнам до колко е вярно..един маистор ми каза че можело да ги изключи тия ламбди незнам какво е имал предвит и какви ще са плюсовете и минусите..някои може ли да ми разясни че не съм в бг и им нямам вяра на тукашните маистори

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 24 Фев 2012, 9:51

...от няколко дни и аз съм без двата катализатора. е46 320Д 150 кс.
горния е узбушен. долния е сменен с резонатор. цена 195 лв в крафт.
мъчиха се горките от 10 сутринта до 3 след обед. много трудно се отвиха от турбото тръбите.
колата е значително по-добре без тях. препоръчвам.
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

ПредишнаСледваща

Назад към E46