Е46 330Д автомат - няколко въпроса относно ..

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 330d '03
Детайли за колата: BMW 330d automatic year 2003 (facelift)

Е46 330Д автомат - няколко въпроса относно ..

Мнение от White 330d » 19 Юни 2010, 9:43

Здравейте,
По принцип съм хондаджия, но в момента карам временно по ред обстоятелства колата на брат ми - Е46 330Д автомат след фейслифта.
Въпросите са ми:

Какво е това така наречено "турбо" на автоматичната скоростна кутия? Преди да го закарам на ремонт, като включеше на 5-та скорост между 100 и 110 имаше едно тресене в задницата (има и тема във форума). Оказа се, че е от това така наречено "турбо" . Смениха го с такова втора ръка срещу скромната сума от 750 кинта горе-долу, но излезна др. проблем - Появиха се вибрации като включа на Д и я държа на спирачка. Разликата от преди ремонта и сега е, че преди потегляше с едно замисляне, докато сега го няма това нещо. Възможно ли е от тампони на двигателя да набива грешка в скоростната кутия (колелцето с удивителна)?
Колата претриса след като я угася. Там от сервиза са казали, че тампоните на двигателя са заминали .. Някой да е имал подобни проблеми?

Карам колата от един месец и нямам база за сравнение кое трябва да е нормално кое не :).

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Е46 330Д автомат - няколко въпроса относно ..

Мнение от kelemety » 19 Юни 2010, 14:18

Ми че то "колелцето" не е ли само за ръчната (когато е червено) и за ABS/ DSC/ накладки и т.н. (когато е жълто). Аз за друго "колелце" не знам и то май е удивителна в скоби с колелце... (!) нещо такова. Ама от тампони да свети :dunno: не знам, не ми се вярва. Къде свето това, в долу в дясно на таблото ли?
Изображение
Rear Wheel Driven

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 19 Юни 2010, 15:03

kelemety написа:Ми че то "колелцето" не е ли само за ръчната (когато е червено) и за ABS/ DSC/ накладки и т.н. (когато е жълто). Аз за друго "колелце" не знам и то май е удивителна в скоби с колелце... (!) нещо такова. Ама от тампони да свети :dunno: не знам, не ми се вярва. Къде свето това, в долу в дясно на таблото ли?

Не това колелце... :mhihi:
Колегата говори за зъбно колело с удивителен знак в него - цвета и на 2те е червен.
Като този, но при Е46 е в червено:
Изображение

Ходи на диагностика с тази кутия, колега.
За първи път чувам за "турбо на автоматична кутия"...някой бълнува докато е буден!
Щом тресе когато гасиш - много вероятно е да са за смяна тампоните на мотора.
Вибрации на D + спирачка са лош признак, колега...може да са от тампоните на мотора...но може и от кутията да са.
Хубавата новина, е че можеш да смениш софтуера на скоростната кутия в оторизиран сервиз - не е скъпо - към 100 лева беше - мой приятел си реши много проблеми с въпросния ъпдейт на софта на кутията.

П.с. Не е лошо да и смените маслото и филтъра на тази кутия...и после обновяване на софт-а.

Потребител
Аватар

Мнение от White 330d » 19 Юни 2010, 15:13

Torque converter-a е ... не е турбо :). сега отворих и го видях в багажника са ми го оставили стария в един кашон.

Не това колелце... :mhihi:
Колегата говори за зъбно колело с удивителен знак в него - цвета и на 2те е червен.

Точно за това говоря ;). Сега в момента не свети, но вчера като я прибирах към Козлодуй и светна ... та ми светна сърцето направо :no:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 19 Юни 2010, 15:30

Има турбина на скоростна кутия ;) за която само знаех , но Днес Лъчо като си говорихме обясни е че за поддържане на високо налягане в кутията....

А иначе колата може да тресе заради тампони на двг...
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 20 Юни 2010, 1:00

xerial написа:Има турбина на скоростна кутия ;) за която само знаех , но Днес Лъчо като си говорихме обясни е че за поддържане на високо налягане в кутията....

само че не се казва турбина,а както по-горе ви казаха torque converter или преведено на български ХИДРОТРАНСФОРМАТОР :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 20 Юни 2010, 10:42

Освен тампоните на двигателя погледни и тампоните на СК, те също може да са за смяна. При мен също го има това леко тресене когато съм на Д и на спирачка. КОгато потегля, или включа на неутрална или на Р, тресенето изчезва. Тампоните на двигателя са ми сменени, та си мисля че проблема не е в тях. При мен тези вибрациики се появиха след смяна на маслото в кутията.
За сега нямам намерение за смяната на тампони на СК, но ако някой реши да го прави нека сподели дали това решава споменатото проблемче (казвам "проблемче" защото не е болка за умиране, някои дори може и да не го усетят, ама понякога дразни).
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от xerial » 20 Юни 2010, 11:38

VRPerformance написа:
xerial написа:Има турбина на скоростна кутия ;) за която само знаех , но Днес Лъчо като си говорихме обясни е че за поддържане на високо налягане в кутията....

само че не се казва турбина,а както по-горе ви казаха torque converter или преведено на български ХИДРОТРАНСФОРМАТОР :idea:

:yes:

а защо ХИДРОТРАНСФОРМАТОР ? като torque converter би трябвало да значи преобразувател на въртящия момент примерно :)
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 20 Юни 2010, 11:59

Защото трансформира налягането на флуид в механично движение, а и защото братята руснаци на времето така са го озаглавили :mhihi: и това устройство вече е по-известно в техническите среди както хидротрансформатор.
Изображение
ИзображениеИзображение

Потребител
Аватар

Мнение от White 330d » 20 Юни 2010, 12:02

pazokolarov написа:Освен тампоните на двигателя погледни и тампоните на СК, те също може да са за смяна. При мен също го има това леко тресене когато съм на Д и на спирачка. КОгато потегля, или включа на неутрална или на Р, тресенето изчезва. Тампоните на двигателя са ми сменени, та си мисля че проблема не е в тях. При мен тези вибрациики се появиха след смяна на маслото в кутията.
За сега нямам намерение за смяната на тампони на СК, но ако някой реши да го прави нека сподели дали това решава споменатото проблемче (казвам "проблемче" защото не е болка за умиране, някои дори може и да не го усетят, ама понякога дразни).

Тампоните на скоростната са сменени, на скоростната кутия са сменени всички касети и масло. След като сменя и тампоните на двигателя колата отива до София за диагностика, щото тая грешка дето ми я наби нещо не ми харесва. Вчера говорих с колегата V-max по телефона, та се консултирах с него, и по неговите думи от тампони на двигателя не може скоростната кутия да влиза в авариен режим ... Май си и има и нещо друго .. дано да не е нещо сериозно :banghead:. Колегата ми препоръча сервиз и след като мине колата оттам ще пиша отново в темата .. дано да излезе полезна на някой ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от xerial » 20 Юни 2010, 12:09

pazokolarov написа:Защото трансформира налягането на флуид в механично движение, а и защото братята руснаци на времето така са го озаглавили :mhihi: и това устройство вече е по-известно в техническите среди както хидротрансформатор.

:yes: :ok:
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-то си всеки ден
Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!

Мнение от pifa » 25 Юни 2010, 1:54

Това ли ти смениха???
грешката : converter lock-up clutch, excessive slip ли е???
Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-то си всеки ден
Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!

Мнение от pifa » 25 Юни 2010, 2:09

№ 2
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!

Потребител
Аватар

Мнение от White 330d » 04 Авг 2010, 20:46

Ето и какво се случи до момента:

Сменен хидротрансформатор със такъв втора употреба. Чисто нови оригинални тампони на двигателя.
При смяната не е почистен "новия" хидротрансформатор и набива системата с некви лайна в резултат на което запушва радиаторчето за охлаждане на маслото на скоростната и прегряване на същата. На магнита на кутията един пръст стружки.... Държа да подчертая, че на кутията са сменени с нови преди това: касети и масло с чисто нови :). В момента колата е със сглобена и оправена ск. кутия, което ще установя със едно ходене до морето и обратно. Чака за смяна на един маркуч за маслото, който е сдал багажа.

Цена дотук за ремонти: По-добре не питайте ....
Мнение за майстори и сервизи: Не питайте

Всеки знае - "Що не я смени с нова, ами се занимаваш да правиш старата .."

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA+чип
Мечтае да кара: черно М6

Мнение от Kalinski » 22 Сеп 2010, 1:28

White 330d написа:Ето и какво се случи до момента:

Сменен хидротрансформатор със такъв втора употреба. Чисто нови оригинални тампони на двигателя.
При смяната не е почистен "новия" хидротрансформатор и набива системата с некви лайна в резултат на което запушва радиаторчето за охлаждане на маслото на скоростната и прегряване на същата. На магнита на кутията един пръст стружки.... Държа да подчертая, че на кутията са сменени с нови преди това: касети и масло с чисто нови :). В момента колата е със сглобена и оправена ск. кутия, което ще установя със едно ходене до морето и обратно. Чака за смяна на един маркуч за маслото, който е сдал багажа.

Цена дотук за ремонти: По-добре не питайте ....
Мнение за майстори и сервизи: Не питайте

Всеки знае - "Що не я смени с нова, ами се занимаваш да правиш старата .."

Е добре в крайна сметка вибрацийте на Д и спирачка изчезнаха ли ? И ако да при коя процедура изчезнаха.

При мен вибрациите са ужасни на D и спирачка.. на P пак има ,но 1 идея по слаби. Вчера си купих от laviatan тампони на мотора и като ги сложа се надявам проблемът да се реши ( като сменях демпферната шайба майстора каза , че тампоните на мотора са смачкани направо и плачат за смяна) . Ако ли не ще се насоча към тампони на кутията, масло, стружки и тнт. Като последното неща и да си помислям, че...

Dimitroff беше споменал , че си сменял тампони на кутията. Колко са на брой и на каква цена са макар , че е циганско да се пита :) и трудоемка ли е смяната им.
Изображение

Следваща

Назад към E46