Правен въпрос за ЧЕЗ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Правен въпрос за ЧЕЗ

Мнение от bum_bum » 22 Юли 2010, 11:27

Понеже се подсетих от другата тема за ЧЕЗ пускам тази, ако може някой да даде съвет как се процедира.
Имаме къща на село, където живеят баба ми и дядо ми и в двора на къщата има трансформатор построен преди години, като никъде не е питано искат ли или не и може ли или не, но тогава такива бяха времената.
Въпроса ми е сега като ЧЕЗ са собственици мога ли да ги помоля най-учтиво да ми плащат едно наемче или поне старците да не плащат тока там и каква е процедурата за това?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Re: Правен въпрос за ЧЕЗ

Мнение от driver69 » 22 Юли 2010, 11:40

bum_bum написа:...

Иди в офиса им, ако са хора, ще се разберете.
Другият вариянт е да се консултираш с адвокат, който ще ти даде най-добрия съвет. Най-вероятно ще ги съдиш по закона за частната собственост. Това за неплащането на ток от страна на ищеца в замяна на ползване на неговата собственост може да се постигне чрез договор, но трябва да бъдат упоменати сумите, да кажем максимална сума на месец - 300 лева, или да е без определена сума, но тогава едвали ще се съгласят от ЧЕЗ. Най-добре адвокат.

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 22 Юли 2010, 11:44

Да, положително се консултирай с адвокат по въпроса, добра сума можеш да ги обръснеш. Ако е високоволтов трафопоста, трябва и вредни да ти плащат, освен наема, щото малко или много облъчва ;)
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Юли 2010, 11:46

Те старците няма да правят повече от 150лв зимата мисля, но ще видим. Ще се консултирам днес с един познат прокурор да ги почвам направо, ако се правят :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 22 Юли 2010, 11:49

bum_bum написа:Те старците няма да правят повече от 150лв зимата мисля, но ще видим. Ще се консултирам днес с един познат прокурор да ги почвам направо, ако се правят :mhihi:

Какви 150лв бе, не се излагай , слагаш един наем на квадрат, като в Софийски МОЛ и да се оправят , нема къде да ходят :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 22 Юли 2010, 11:53

по принцип тези неща се водят като собственост на държавата и предполагам земята, под която е построен трансформатора също би следвало да е държавна собственост, нищо че е във вашия имот. Предплогам, че ЧЕЗ ще плаща само на държавата за ползването на електроразпределителната мрежа. Но може би трябва да се поразтърсиш из разпоредбите и законите от Министерството, ДКЕВР и ЧЕЗ. Успех! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jordanov » 22 Юли 2010, 11:55

dimithur написа:
bum_bum написа:Те старците няма да правят повече от 150лв зимата мисля, но ще видим. Ще се консултирам днес с един познат прокурор да ги почвам направо, ако се правят :mhihi:

Какви 150лв бе, не се излагай , слагаш един наем на квадрат, като в Софийски МОЛ и да се оправят , нема къде да ходят :mhihi:

Направо искай, част от дружеството :winky:
Според мен нищо няма да постигнеш ама пробвай, дано да не съм прав.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 22 Юли 2010, 12:02

Хич не му мисли ами ги подкарвай - с подходящ адвокат можеш много да постигнеш. Те примерно "Топлофикация" за едни шибани тръби през панелките събират такса мощност, та за един трансформатор ли няма да ги одереш. Давай!
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 22 Юли 2010, 12:02

значи мобилен оператор може да плаща наем за антена в частен двор,а чез да не може?
интересен казус,да видим развитието.
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Юли 2010, 12:16

Код: Избери целия код
Чл. 91. (1) Трансформаторни постове се изграждат в свободни пространства или в сгради, които не са предназначени за живеене. В градовете те могат да се изграждат и в незастроената част на урегулиран поземлен имот - собственост на физически и юридически лица, с тяхно съгласие и при спазване на изискванията за допълващо застрояване.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В застроени квартали при липса на друга техническа възможност трансформаторни постове могат да се изграждат и в жилищни сгради със съгласието на собствениците с нотариална заверка на подписите им при ефективна шумо- и виброизолация и защита срещу електрически и магнитни полета съгласно установените норми.

Код: Избери целия код
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., в сила от 16.07.2010 г.) Стойността на правото на строеж се определя от независим оценител, избран от компетентния държавен или общински орган по реда на Закона за обществените поръчки. Определената от оценителя стойност се приема за най-ниската пазарна цена, която може да бъде заплатена за правото на строеж върху конкретния имот.

Ще трябва да издиря скиците да видя кво е положението там. Право на строеж по давност мисля, че се погасява, а не придобива, тъй че поради давност едва ли ЧЕЗ може да има някакви претенции.
Кофтито е, че ако искам да им го продам, ако се окаже, че не е техен го оценява някакъв оценител и сумата ще е смешна.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 22 Юли 2010, 12:18

bum_bum написа:
Кофтито е, че ако искам да им го продам, ако се окаже, че не е техен го оценява някакъв оценител и сумата ще е смешна.

Не бъди много сигурен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 22 Юли 2010, 12:23

Леле ти си ебати добрата душа. 150 лв месечно....ако наистина земята под трансформатора си е твоя ги одери поне 1000лв на месец. Те ако бяха на твойто место нямаше да те пожалят.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на изпарения

Мнение от BorisBMW » 22 Юли 2010, 12:25

Ако стане работата, мисля че най-добре ще е с наем, защото на село стари хора да направят над 100лв. ток, мисля че е невъзможно, а лятото да не говорим.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 22 Юли 2010, 12:28

ако не -да си нарамват трансформаторчето и да ги нема! разкажи ако предприемеш нещо кво е станало....

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 22 Юли 2010, 12:51

Абе направо говори с адвокат и виж какво ще ти каже... прецеденти вече има колкото си искаш, така че си ти.
Si non confectus, non reficiat.

Следваща

Назад към Извън Темата