E46 с характер -проблем със стъклата и перката за охлаждане.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Re: E46 с характер (проблем с електрониката...май)

Мнение от mili4uk » 17 Юли 2010, 10:19

Dimitroff написа:Aз вече нямам ключалка на шофьорската врата - след опита за кражба съм с това:

Изображение

хах :)
е извинявай колега :)
не искам да звуча гадно... или като лош пророк.... но ако има някакви залагания - аз бих заложил че няма да оправиш тези проблеми, с изключение на перката евентуално (все си мисля че това ти е друг проблем различен от плафоните и заключването :dunno: )
Дано да греша де... ще следя темата с интерес.
Другото което мога да помогна, не че съм много наясно но колегите да потвърдят, това през IBUS няма ли да може да се види какво точно става ?
ГМ модула, не се ли управлява през IBUS ?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 17 Юли 2010, 10:28

То реално проблем нямам...просто ме дразнят тези своеволия от страна на колата ... (като изключим перката, която на напред може да прерасне в проблем - другото е просто дразнещо - няма да ми създаде проблеми.)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 17 Юли 2010, 10:38

Dimitroff написа:То реално проблем нямам...просто ме дразнят тези своеволия от страна на колата ... (като изключим перката, която на напред може да прерасне в проблем - другото е просто дразнещо - няма да ми създаде проблеми.)

Абсолютно си прав....
просто и аз се дразня...когато нещо не е както трябва ... а и екстрата с вдигането на прозорците си ми е една от любимите :)
Преди време когато имах същия проблем не можах да се оправя, така че стискам палци и с каквото мога.... ще помагам

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 17 Юли 2010, 17:00

mili4uk...загуби баса :mhihi:

Tъкмо се прибирам от Бистрица - бях при колегата mirafiori...
Оказа се, че проблема ми е точно в GM (комфорт модула) модула.
Подменихме го с друг и ... о чудо!

Стъклата не се вдигат ако не задържа Lock бутона!
Със Unlock + задържане се свалят.
Мигачите си светват когато заключа...

Явно при опита за кражба пускайки ток е дал фира не целия...нещо си... и сбъгясва работата.

Сега остава да отстраня проблема (на моменти вече е проблем) с перката - нагоре по бистрица стрелката мръдна супер малко в ляво...загасих, парното на жега + вентилатора на макс и влезнах в скритото моеню - 109 градуса...перката не се пуска!!!

Обадих се, дръпнаха ме... Явор (mirafiori) закачи колата след като монтира новия комфорт модул ...перката си работи както трябва!!
От минимално до 90% - всичко е ок!

Изтри грешки (имаше този път) и перката пак тръгна...

Слави
Аватар

Мнение от © » 17 Юли 2010, 20:46

радвам се, че се е намерил някой, който да отстрани проблемите :D
единствено това за стъклата е гадно според мен, трябваше те да си останат така :mhihi:

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 17 Юли 2010, 21:46

© написа:радвам се, че се е намерил някой, който да отстрани проблемите :D
единствено това за стъклата е гадно според мен, трябваше те да си останат така :mhihi:

Пазя си стария модул - есента и зимата ще карам с него заради "екстрата" със стъклата! :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 18 Юли 2010, 15:05

Dimitroff написа:
© написа:радвам се, че се е намерил някой, който да отстрани проблемите :D

Пазя си стария модул - есента и зимата ще карам с него заради "екстрата" със стъклата! :mhihi: :mhihi:

:mhihi: Това ми хареса! :mhihi:

БДВ:
Каква беше процедурата по смяна на ГМ-ма? Иска ли някакво препрограмиране или стана плъг&плей?
Изображение
ИзображениеИзображение

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 18 Юли 2010, 16:07

Стана plug & play модула който ми дадоха е за 4 ел стъкла + шибидах, но работи коректно, макар, че днес за малко (10-15 сек не искаше да ми вдига стъклата-тосле всичко се оправи, което ме навежда на мисълта, че ще иска адаптиране...).
Голям цирк с тази електроника...ебаси майката :mhihi:

Интересното е, че май и перката работи адекватно в момента (държи 87-88-89 градуса-гледам нон стоп температурата през скритото меню) а и се включва много адекватно (според нуждите - на правилна мощност)...направо не знам какво да правя - търся друга, а май моята не е прецакана...днес имам уговорка с един колега със солидни познания върху DIS - ще я закачим и ще видим дали ще оправим нещата...обясняват ми, че ми трябва човек, знаещ какво прави с I-BUS, тъй като макар комфорт модула макар да командва перката - прави го точно през I-Bus...ще видим - в 6-6:30 ще се видя с колегата...

Общо взето остава по-важното - перката...другите неща са козметики (мигачи/стъкла/плафони), а и за момента не създават грижи.

Може ли някой да ми каже цената на GM module в Дару Кар, че колкото пъти въвеждам парт номера от кутията на моя - толкова пъти ми пише:
Несъществуващ номер на част

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Юли 2010, 16:24

дай го все пак да търсим

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 18 Юли 2010, 16:34

Eто го :

Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Юли 2010, 22:07

нищо не излиза по този номер
явно няма да съм аз човекът, който ще го открие

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 18 Юли 2010, 22:36

Номера от снимката наистина не се появява никъде и то не само за Е46 320d, но въобще в номенклатурните номера на БМВ.
Актуалния номер на GM за Е46 320d е 61 35 3 454 607 (без филтриране по VIN)
Първия номер GM за Е46 320d които е влаган е 61 35 4 533 932 (валиден до 12.11.1998)
От тогава номерата са отпадали и заменяни с ново 25 пъти !!!

Номера от снимката (както е даден без първите четири цифри от групата) не се появява никъде в ЕТК-ата.

Ако го пуснете в GOOGLE-то излиза на 4-5 места за продажба втора употреба. но не и като парт номер на BMW :dunno:

http://www.google.bg/#q=bmw+6914366&hl= ... fb526041e2

Много ми е интересно с какво е заменен в момента да се пробваме да се върнем от там назад.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 18 Юли 2010, 23:42

С такъв за Е46 с 4 стъкла + шибидах :mhihi:

Аз да обърна малко темата...

Тази вечер от 7:30 до към 22:30 :

Inpa, DIS, BMW Scaner, NS...нещо си ...резултата е нулев!
Проблема НЕ Е в комфорт модула...
Сега ще обясня защо:

1. При опита за кражба нещо яко се е омазало...толкова яко, че са се върнали "заводските настройки" на колата ми!

В моя файл излиза, че колата ми има "екстрата със стъклата" + "заключване, отключване = автоматично заключване след 2 минути ако няма отваряне на колата"... запазихме въпросния файл, та всеки който иска да му се вдигат стъклата с 1 натискане на бутона за заключване да се счита за уреден (не е от комфорт модула!).

Прекодирахме комфорт модула - нещата не се оправиха на 100%.
Прекодирахме ЦЯЛАТА КОЛА - нещата не се върнаха на 100% (имаше разни екстри, за който не съм и чувал :mhihi: )

Затова имам една молба - нека колега от София с Е46 фейслифт се свърже с мен - необходим ми е файл от колата с функцийте на комфорт модула - операцията е безкръвна и ще трае не повече от 3-4 минутки!

2. Перката работи нормално и в норми - върти като луда, защото колата качва температура - от тук въпроса - ЗАЩО?
- водната помпа ли е? (възможно ли е?)
- термостат ли е? (възможно ли е?)
- обезвъздушаване (възможно ли е?)

------ обяснявам защо: при проба да обезвъздуша от пробката се получава следното - при загряла кола: развивам леко и започва да тече малка струйка вода...която след 3-4-5 секунди ... намалява... до много леко капеща :dunno: - не трябва ли при добро обезвъздушаване да си тече харабийската??

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 19 Юли 2010, 0:05

Ти напрааво уби коня .... :mhihi:
Явно си изкарал късмет с джамбазите, защото някой ги е пркъснал при оптита за кражба и не са успели да ти програмират колата по техен вкус.
Не знам какво имаш предвид под "заводски настройки", но при програмиране на някои функции колата се връща в "бейсик сетингс" ( =завод. настр.) и е необходимо въведените/активираните екстри да се активират отново. Не знам и в Дару какво са гледали... А може и някой майстор-диагностик от нас да е помогнал за нулирането :mhihi: Моного вероятности станаха ...

Влез в ТИС-а и виж точно процедурата за обезвъздушаване на мотора (че ме мързи да пиша толкова) и я изпълни точно както е описано. При загряване се почва от там. После проверка за течове, налягане в охладителната система, глава, гарнитура, .... а при желание може да стигнеш и до смеообразуване, ДДЕ ... А бе намерил си си занимавка, с една дума :confused:

Цената на ГМ в Дару, в зависимост дали е "хай" или "лоу" е 60х,хх или 69х,ххлв.
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 19 Юли 2010, 7:41

Относно диагностиката в Дару, най-вероятно са гледали EWS-a дали е синхронизиран с DDE-то и дали се чете правилно, което на практика единствено е пряко свързано с опита за "противозаконно отнемане" (пиша го така защото докато по тъпите ни закони една откровенна кражба се замазва с какви ли не термини ше има и такива теми). От там нататък едва ли са гледали настройките, още повече че не знаят как са били променяни до момента.

Ако колата загрява провери термостата и помпата (още повече щом се съмняваш в циркулацията на охладителната течност) Виж и ремъка и обтегача как са. Като познавам собственика, вярвам че е обеазвъздушена добре :D

ПредишнаСледваща

Назад към E46