E46 с характер -проблем със стъклата и перката за охлаждане.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

E46 с характер -проблем със стъклата и перката за охлаждане.

Мнение от Dimitroff » 15 Юли 2010, 20:59

Да започна малко от далече...

Преди известно време се опитаха да ми откраднат колата - за щастие не успяха...
След смяната на патрона на вратата се започна малко по малко...

Най-напред при заключване от ключа стъклата се вдигаха до горе....без да задържам Lock бутона на ключа - само натискам веднъж - централното заключва и стъклата се дигат до горе сами...

4-5 дни след това разбрах, че със задържане на бутона за отключване на ключа стъклата не се свалят...ама грам не мръдват!

С pazokolarov опитахме да разгадаем мистерията с помощта на DIS ... безрезултатно.

От понеделник насам докато карам на климатик ми се включва перката на най-висока скорост...често според мен (на старата Е46ца тази перка не съм я чувал никога за 3 години)...

Днес обаче (преди 15 мин) си заключвам колата...и мигачите не сигнализираха!?!?
От както съм я взел знам от стария собственик, че му е активирана сигнализацията на мигачите с DIS при заключване...днес като се прибрах от работа - при заключване си мигаха!?!?

Нямам аларма...нямам и идея какво става с тоците/електрониката по тази кола...

Някой с предположение ?

Само да вметна, че след опита за кражба бях в Дару Кар - няма посегателства върху електрониката (прекодиране, манипулаций по ЕВС-а или др. модул)
Последна промяна Dimitroff на 22 Юли 2010, 16:46, променена общо 2 пъти

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Re: E46 с характер (проблем с електрониката...май)

Мнение от rve » 15 Юли 2010, 22:02

А да си свалял акумулатора скоро? Защото на мен ми се наложи тази седмица и имах някои подобни "изненади" като го сложих пак - паля първия път и след 20-ина секунди всички жълти лапми що касаят DCS/ABS светнаха. Угасих като я вкарах в гаража, запалих пак - няма и помен от "лошите" лампи. Заключвам и както при тебе мигачите не присветват и червения светодиод под огледалото не мига. Няколко пъти повторих и май на третия мигачите се "събудиха" и алармата се включи, от тогава няма забележки. Днес пък сутринта лявото ми огледало не ще да се прибира - регулира се нормално, но от бутона, който ги прибира се сгъва само дясното. Цъках, щраках като индианец и накрая и не разбрах как проработи :dunno:

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 15 Юли 2010, 22:14

Няма как да проверя дали със задържане на бутона на заключване се вдигат - само веднъж като го натисна - централното заключва и се вдигат сами стъклата....

Пробвах със задържане при заключване - същата работа.
След като заключи - колкото и да държа бутона за отключване - централното отключва, но стъклата не се свалят.

Сега идва интересното...

Имам втори ключ...слезнах долу с двата ключа:

Отключих с този който си ползвам принципно - плафоните светнаха.
Заключих - плафоните загаснаха, мигачите не примигнаха.

Същото упражнение с втория ключ - отключих - плафона светва - заключих - загасна - мигачите не мигнаха.

Пак с първия ключ същата последователност...плафоните светнаха, заключих....плафоните останаха да светят :shock: , мигачите не премигнаха...

Пробвах с втория ключ - заключвам - плафоните остават да си светят :shock: :shock: , мигачите не мигат!! :shock: :shock:

Отключих само багажника - викам си - баси майката...ще откачам акомулатора май...тъкмо махнах кората и реших да запаля цигара - гледам плафоните загаснали...затворих багажника - отключвам плафоните светват - заключвам - загасват и в същото време мигачите присветнаха... :mhihi: :mhihi:

Направо се чудя да се хиля или да се ядосвам!!!

За реле-то...май съм с реле, но и аз самия не съм сигурен...до преди седмица не се е включвала така перката.
Интересното е, че когато запаля колата и поработи малко - вдигна капака и я усещам, че си работи на нормална степен (не я виждам, че тя е зад радиатора - между него и клапите отзад - няма визуален контакт с перката)

Нивото на охладителната ми течност е ОК - вчера го проверявах.Перката се включва само ако ползвам климатика - развърта се като луда и после си спира...след време - пак?! Колата не загрява ГРАМ! (тоест загрява си до средата и не мърда!)

Нямам представа как е нивото на фреона и маслото в компресора...утре ще стане ясно.
За климатика и перката - утре в 8:30 съм на Бояна пред Музея - имам среща с колега от форума за бързо преслушване с ДИС + преглед на климатика...

Обаче това определено не е нормално!!

Акумулатора не е пипан - оригиналния си е, а радар детектора ми мери напрежението му - всичко си е в норми...

Поста ми е малко объркан, защото си мислех, че отговарям на ЛС от колега от форума, който даваше съвет какво мога да пробвам....нещо съм се шашнал и бъркам ЛС с отговор в темата...

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 15 Юли 2010, 22:34

Защо не пробваш да ресетнеш компютъра - откачи акумулатора за 30тина минути и виж какво ще стане.
Si non confectus, non reficiat.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 15 Юли 2010, 22:41

Заги, това винаги го има като вариант, но:

За мен е по-важно да разбера на какво се дължат тези отклонения в електрониката на колата, не как да ги отстраня. (дали с разкачането акумулатора или с колега с ДИС...все ще зачистя грешки ако има)... това с плафоните ми скри топката обаче!
Заключвам и очаквам да започнат да гаснат малко по малко...ама не! :mhihi: 10сек...20сек...30...сек....отворих даже вратата, затворих я после...отключих, заключих...пак светят...после - всичко се оправи :mhihi: (лошото е, че още утре може да се повтори, а може и някоя друга мизерия да стане...затова искам да знам причината за случващото се.)
Последна промяна Dimitroff на 16 Юли 2010, 16:56, променена общо 1 път

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Мнение от rve » 15 Юли 2010, 23:00

Нали знаеш вица за това как Бил Гейтс си оправя колата ;) Има ли замесен софтуер - никога не можеш да си сигурен какво става. Един "reset" би трябвало поне да не навреди, макар че при мен изкара за момент някаква цветомузика.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G70
Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options

Мнение от jivko2828 » 15 Юли 2010, 23:14

Интересни проблеми имаш, Ванка.
За перката си прав - на стария мотор не се чува изобщо, или поне аз мойта не я чувам.
За алармата е интересно, на мен ми се затварят така прозорците при заключване, но аз съм с афтърмаркет аларма с такава финкция. А сигурен ли си, че предишния собственик не е слагал нещо допълнително, не аларма, а нещо да е модвал оригиналната.
Иначе за мигачите и плафоните и моите от време на време правят мизерии. Това взех да го забелязвам от както от изестно време не ми отчита отворена шофьорска врата, но не знам дали има връзка - а проблема е, че не винаги гаснат плафоните вътре, т.е. като не отчита отворена шофьорска врата плафоните изгасват много бързо и като ги светна от копчето не винаги загасят като заключа колата.

P.S. имам предложение за кабел на ЛС

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 330xd
Мечтае да кара: M6 Grand Coupe

Мнение от sider23 » 15 Юли 2010, 23:43

колега Dimitroff,
Аз принципно не съм много навътре в нещата.. т.е. не разбирам много, много от ремонти и т.н., но да кажа как е при мен...
Аз съм с мотора 150 к.с. и моята перка е зад радиатора....
Това което мога да кажа е, че моята перка върти само когато съм пуснал климатика и не върти когато е изгасен... независимо от това каква е жегата навън.
Мисля си че това е нормалното й поведение, и ще се обоснова защо....
Преди няколко месеца имах прблем с тази перка... не се изключваше. Та, смених перката, оказа се че не е от нея. Беше се прецакало ДДЕ-то ми. Сега съм с нова перка и ново ДДЕ и перката ми се вклюва когато работи климатика. И двете неща съм ги правил в Камор.
Та идеята ми беше, че след всичките тези ремонти не би следвало да имам проблеми по веригата, което ме навежда на мисълта, че това поведение на перката е напълно нормално.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 15 Юли 2010, 23:52

Zagy написа:Защо не пробваш да ресетнеш компютъра - откачи акумулатора за 30тина минути и виж какво ще стане.

Да, може да се тръгне от тук, но откачи и двата полюса и ги съедини (дай ги на късо) с кабел. Изчакай 20-30мин и включи отново акумулатора. Дай на контакт без да палиш и изчакай най-малко минута.
Не съм оптимист, че тази процедура ще оправи нещата, но все ще даде някаква информация. :dunno:
Общо взето проблемите се въртят около ГМ-а. Всички описани проблеми се командват от него.

За перката - май си заминава. Ако имаш възможност да пробваш с друга ...
Но може и проблема да е в някой от температурните датчици.
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 16 Юли 2010, 0:23

Между другото - на мен функцията за премигване на мигачите при заключване ми е активирана от около 1 година. (само с централно съм и аз).
Преди няколко седмици имах лек проблем с релетата на централното и когато се оправиха (от самосебе си) мигачите не мигаха при заключване. И така 2-3 дни.
И после сами си се оправиха (не съм правил нищо нито с акумулатора, нито с диагностичен софтуер).
Едва ли ще ти е от полза точно този пост, но не си единствен със странно поведение на централното заключване поне :D
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 16 Юли 2010, 8:51

според мен проблема идва някъде от вратата или по-скоро това което "казва" че е затворена или заключена
имай предвид, че мигачите не мигат докато не се затвори напълно колата т.е. например отворен багажник - заключваш колата, но мигачите не мигат. След като затвориш багажника (или задна врата) мигачите премигват (без да пипаш ключа) т.е. вече колата е заключена напълно. Вероятно имаш и някакво "задържане" на функцията на вдигане на стъкла т.е. по-някакъв начин действа постоянно и сигурно за това не се свалят.... това е само ако разсъждаваш логически, иначе нямам никаква идея как може да се отстрани този проблем

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 16 Юли 2010, 9:12

Още като ми писа Л.С щях да ти кажа да откачиш акумулатора за 1 вечер. ПО някога просто електрониката се е шашнала и иска рестарт. Ако след това се повтори вече търси под вола теле :). Преди 2 дни правех кола (е46) не иска да пали. А проблеми няма :roll: . Казах на човека махни клемите на акумулатора( не по описанието на пацо... но то е по вярно). Човека ми звани на следващия ден щаслив колата пали.... и няма проблем. Ушашкал се е ЕВС-а и не си познава ключа :idea: примерно( от кофти акумулатор)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 16 Юли 2010, 9:39

© написа:според мен проблема идва някъде от вратата или по-скоро това което "казва" че е затворена или заключена
имай предвид, че мигачите не мигат докато не се затвори напълно колата т.е. например отворен багажник - заключваш колата, но мигачите не мигат. След като затвориш багажника (или задна врата) мигачите премигват (без да пипаш ключа) т.е. вече колата е заключена напълно. Вероятно имаш и някакво "задържане" на функцията на вдигане на стъкла т.е. по-някакъв начин действа постоянно и сигурно за това не се свалят.... това е само ако разсъждаваш логически, иначе нямам никаква идея как може да се отстрани този проблем

Колеги, проблема е само и единствено в това че са му разбили ключалката.... ! От там идват всички грижи.
На старата ми кола по аболютно същия начин..... разбиха я.... взе да прави какви ли не мизери включително и това да не иска да се заключва. Както и при колегата.... преди товеа прозорците си се вдигаха само като натисна копчето за заключване.... а не като го задържа.... след това - ТЦ !!! Така и я продадох... и неможах да го оправя.

Колега, можеш ли да пробваш дали като вкараш ключа в ключалката и задържиш в посока "заключване" дали ти се вдига прозореца догоре ? Както и обратното ... като отключиш и задържиш ключа дали се свалят ?

Според мен това което може да се направи да се види дали и къде е проблема .... е да се закачи колата през IBUS и да гледаме логовете... какви команди и грешки дават различните модули :)))

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-то си всеки ден
Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!

Мнение от pifa » 16 Юли 2010, 10:57

Не смея да твърдя на 100% но шашкането е от бравата на шофьорската врата...... има едни магнитно контактни датчици/сензори/ вътре, които подават сигнал към комфорт модула.......абе който е отварял знае за какво става въпрос....
Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 16 Юли 2010, 12:13

Ммм-да. Има резон в това, което казва Пифа. Възможно е някой от хол-датчиците в бравата на шоф. врата да прави мизерии, а ГМ да няма проблем. Все пак той е изпълняващ модул за каквато команда му се подаде.
Ако се пробва отваряне и затваряне на прозорците от завъртане на ключа в ключалката на бравата, може дасе раздвижи нещо вътре по тези датчици и да се оправи моментно или постоянно положението. До колкото си спомням, в бравата имаше май общо три такива датчика и кой точно или колко от тях ще правят мизерията - не е ясно.

Ванка, ако нямаш резервен, аз имам патрон с ключ за бравата, може да се пробва какво ще стане.
Изображение
ИзображениеИзображение

Следваща

Назад към E46