Данъци

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530d touring

Re: Данъци

Мнение от cucko » 11 Юли 2010, 2:26

Защото в закона пише че след като продавача е продал МПС е длъжен в двуседмичен срок да подаде договора от покупко-продажбата си в данъчното за да я отпише ,а същия купувача до двумесечен срок да заяви декларация за регистрирано като собственик на МПС в данъчните по местоживеене!
Нещо не ги схващам тия как не са си получили писма....предполагам рано или късно това ще дойде а вие си решете дали да си платите за всяка година или да платите наведнъж дължимия данък за посочения период + лихвата която ще ви ви я набавят като глоба!
Направете си сметка как биха могли да ви открият!
В договора на покупко-продажба пише името и адреса по ЛК на двете страни-на продавача и купувача при което както написах по-горе,ако продавача подаде копие от договора в данъчното за да я отпише т.е. автоматично прехвърлят данъка към новия собственик-купувача...не ви виждам как ще се спасите?! :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 11 Юли 2010, 10:43

cucko написа:В договора на покупко-продажба пише името и адреса по ЛК на двете страни-на продавача и купувача при което както написах по-горе,ако продавача подаде копие от договора в данъчното за да я отпише т.е. автоматично прехвърлят данъка към новия собственик-купувача...не ви виждам как ще се спасите?! :dunno:

Недей да бъдеш толкова убеден в това, което говориш, без да си достатъчно запознат. :mhihi: Ами ако и предишният собственик не я е вписвал в данъчно, от къде ще я отпише ? :mhihi:

Това какво пише в договора - консенсуален, двустранен и формален - остава само и единствено в регистъра на нотариуса и само той има достъп до него, а и може да бъде унищожен по всяко време при желание на една от страните. Относно данъка - също могат да се договорят в текста на самия договор кой ще го плати :mhihi: Нашето законодателство си има доста вратички и празноти :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 11 Юли 2010, 10:56

В скоро време НАП ще изиска информация от кат за регистрираните автомобили и.... не мога да си помисля даже как някои хора ще дължат едни суми, да не говорим, че няма да могат да напускат страната :mhihi:

Ако искате да не плащате такива безбожни данъци, отивайте пред парламента ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 11 Юли 2010, 11:00

mad_presley написа:В скоро време НАП ще изиска информация от кат за регистрираните автомобили и.... не мога да си помисля даже как някои хора ще дължат едни суми, да не говорим, че няма да могат да напускат страната :mhihi:

Ако искате да не плащате такива безбожни данъци, отивайте пред парламента ;)

Това с невъзможността за напускане на страната заради неплатени данъци, както вече си разбрал, противоречи на европейското законодателство за свободно придвижване на хора и стоки, и митническите служби нямат право да те спрат на това основание. : :winky: )

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 11 Юли 2010, 11:07

blacksapphire написа:
Това с невъзможността за напускане на страната заради неплатени данъци, както вече си разбрал, противоречи на европейското законодателство за свободно придвижване на хора и стоки, и митническите служби нямат право да те спрат на това основание. : :winky: )

На мен ли го казваш, дето съм един от тях :mhihi:

Все още не е приет, а и ще важи само за страни от европейския съюз ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cucko » 11 Юли 2010, 12:47

blacksapphire написа:....

Добре де дай си пример само, че аз съм патил за някаква глоба от продавача!
Значи аз съм продавач а ти купувач!Купил съм си нов внос автомобил и съм я регистрирал само в кат и в никакъв случай не ходя в данъчните и така 5 години не плащам за данък като другите вас!След това правим покупко-продажба с теб като нотариусите си взимат комисионната като си затворят очите без да ми искат бележка за платен данък!Е така ти не знаеш за този случай които се разминава като свидетел нотариуса и подписваме договора!След това ти я регистрираш и представ3и си че данъчното си търсят дължимото...естествено ти пращат писмо да платиш глоба в размер на 5 годишен неплатен данък....и целия филм къде отива?! :dunno: Просто купувача се отървал...защото не притежава имуществото т.е. МПС а държавата си го иска затова казах че КАТ ще обменят регистри с данъчното и неслучайно е писан продавача е длъжен в двуседмичен срок ....все пак за всяко нещо си има дата от до за платени или неплатени,собственици и т.н. Неможеш да излъжеш държавата, можеш само себе си! :mhihi:

Ето малко урок да попрочетем! :mhihi:
http://www.lawsbg.com/articles/548-prod ... mobil.html

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 11 Юли 2010, 12:56

Приятелю, право не се учи от интернет :) Всеки ден се занимавам с такива договори. Малко от кухнята - никой не те кара и в КАТ да я регистрираш, като те е страх от данъчно :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 11 Юли 2010, 13:05

Колега,ако я регистрираш в данъчното, ти си плащаш твоя си данък..Продавачът,от който си купил колата си е неговов проблема,че не е плащал..Те ще ти вземат данъка за период,от както си регистрирал колата,а въпросната кола до преди това не е фигурирала в данъчното и евентуално,ако вържат компютрите-КАТ и данъчното(въпрос на време да стане),тогава вече,според мен,ще си търсят пари от некоректният собственик,този от които си купил колата и не е плащал данък..Ти си редовен,няма какво теб да закачат,поне така си мисля аз.. :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 11 Юли 2010, 13:09

Nikolay86 написа:,поне така си мисля аз.. :mhihi:

Грешно мислиш :mhihi:

Тежестите следват автомобила, не собственика. Собствеността се прехвърля, МПСто си е същото. Купувайки колата ти я закупуваш с всички прилежащи и данъци и обременености (тежести), може и да е запорирана, но нотариусът няма как да знае. :mhihi: И като цъфнеш в КАТ и може да те зарадват :mhihi: Затова винаги се проверява предварително чисто ли е миналото на колата :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 11 Юли 2010, 13:31

Абе просто казано с тия даници"Може да стане лошо".Според мен е въпрос на време да почнат да си тарсят парите от длъжниците,незнам де може и след 20години да стане.. :mhihi: Според мен не предприемат мерки,защото има супер много хора където по 15г. не са плащали данъци..Едно е ясно "неможе да излъжеш държавата" :kuku: Просто трябва да се примирим и да станем "европейци"-да си плаштаме данък,винетка,скъп акциз на горивото...и да си си трайкаме и да си чупим колите по "хубавите" патища.И като бате Бойко изкокне по-телевизора и каже "България с най-ниски данъци..Вижте Германия,какви данъци плащат :shock: "Да ма защо веднъш не чух,колко е средната работна заплата в германия, и как немците не плащат винетки за "лошите" им патища..а само как били по-скъпи данъците :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 11 Юли 2010, 13:55

Nikolay86 написа:И като бате Бойко изкокне по-телевизора и каже "България с най-ниски данъци..yes:

Аз плащам пътен данък в Испания който за 330CI,07/2002,231к.с. е в размер на 168евро,и до колкото съм запознат в БГ за същия автомобил данъка е доста по висок.Разликата е че тук "знам" защо го плащам,пътища на ниво,маркировки,знаци и въобще сигнализация на ниво,магистрали(има платени,има и неплатени които не са по лоши и сам избираш по коя да се движиш),има официални уеб сайтове,където можеш да се оплачеш ако някой пътен участък е в лошо състояние и най важното е че се взимат веднага мерки,като те спре полиция не се чува репликата "ми сега к'о ш'а п'раим"?,а не съм и чул никой да се похвали или оплаче че е дал подкуп на полицай,няма винетки,данъка като процент от месечната заплата тук няма нищо общо със това съотношение в БГ и т.н.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 11 Юли 2010, 14:20

ros1977 написа:
Nikolay86 написа:И като бате Бойко изкокне по-телевизора и каже "България с най-ниски данъци..yes:

Аз плащам пътен данък в Испания който за 330CI,07/2002,231к.с. е в размер на 168евро,и до колкото съм запознат в БГ за същия автомобил данъка е доста по висок.Разликата е че тук "знам" защо го плащам,пътища на ниво,маркировки,знаци и въобще сигнализация на ниво,магистрали(има платени,има и неплатени които не са по лоши и сам избираш по коя да се движиш),има официални уеб сайтове,където можеш да се оплачеш ако някой пътен участък е в лошо състояние и най важното е че се взимат веднага мерки,като те спре полиция не се чува репликата "ми сега к'о ш'а п'раим"?,а не съм и чул никой да се похвали или оплаче че е дал подкуп на полицай,няма винетки,данъка като процент от месечната заплата тук няма нищо общо със това съотношение в БГ и т.н.

Е,колега ето от къде идва всичко,в белите държави хората знаят разполагам с толкова(достатъчно за всичко)..плащам си данъка,няма искам-неискам,поради това икономиката им върви напред :mhihi: В България да си платиш данъците или да дадеш на дето си да яде,защото просто няма да има и за двете..А ние скатаваме от това от онова и за това сме на това дередже.Наща държава е зле заради самите нас :!:Лош социалистически режим и после криво разбрана демокрация..Огромен процент инфлация,която се крие от народа..А ние научени от социализма да живеем назаем и да се скатаваме ей затова сме така!Но това са съвсем други и дълги теми..
Поздрави :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cucko » 11 Юли 2010, 14:39

Ами аз защо наскоро отидох за 1 седмица в Румъния....реших да си купя винетка за един месец(30 леи),абе гледам и се чудя от коя страна да го лепна този стикер,викам си от вън на вътре или от вътре да се ориентирам,я чакай да питам един Румънец къде да я лепна в жестожимичен разговор,той ми показва че винетката се прибира в джоба и си заминаваш :shock: ,после минаха едни бусове с БГ. регистрация питах и тях-винетката у жабката и проблеми няма :kuku: Е в крайна сметка го лепнах тоя стикер че знам ли какви са техните куки(те нашите ги остави),карам си по главните пътища които ги бива, но мина ли на второстепенните улици дето са пълни с дупки и едвам караш повече от 50-60 км/ч-само газ и спирачки нон стоп около 50 км за да стигна до едно село :kuku: След тази една седмица се прибирам и щом влязох в бг. усетих разликата че в Бг. е супер а в Румъния ужас....и се питам как те са влезли в Европейския съюз а ние не?!?!?! :dunno:
А само се оплакваме че в Булгаристан е пълно с дупки и можем да минем без държавни плащания! :kuku:
На българина му дай пари,акъл не му трябва! :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xristo » 11 Юли 2010, 16:40

За 2010г.данъка ми е 230лв.Правилно или не,платих си го :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от m_ski » 24 Юли 2010, 19:43

Миналата седмица платих за 520i-98г 280лв имам и един Опел-15лв.Викам и на тази като си купя друга кола няма да я гистрирам при вас кви са тия данаци,ааа казва не става вече сме вързани с КАТ ако не дойдеш до два месеца ти пращаме честитка с глоба.Работата ми е такава че се налага да минавам граница не искам да я загубя щото ще загубя много пъти по толкова.И така,това в Бургас кадето данаците са от най-високите.

ПредишнаСледваща

Назад към E39