Проблеми с нивомата

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Re: Проблеми с нивомата

Мнение от Zubcho » 10 Юли 2010, 20:56

vladobate написа:
_65536_kb_sec_ написа:Понеже забелязвам че когато натоваря колата, и нивомата "свири" като стара чешма като пуснеш топлата вода :mhihi: :mhihi: :mhihi: , и ми те интересно от какво може да е.
По принцип съм събрал малко информация по ревизията на цялата система която смятам да изложа в следващите няколко поста.
Тези дни ако се наложи и реални снимки от ревизии на мойта кола може да пусна.
Така че давайте идеи по-надолу...

Зравей колега, проблема ти е решен , преди 1час го реших на мойта кола , която се оказа със същите симптоми. Аз снощи побързах да пусна нова тема с идеята че мойта не свири ами хърка, да ама не направо си свири кой както иска да го разбира ( отвътре се чува малко по-грубо ) как да е в темата която пуснах съм описал още един проблем та няма да е излишна. Свиренето се чува от регулатора . При мен лостчето беше в много задно положение ( забравих да кажа че първо натоварих отзад колата с около 180кг нямах повече ) и като го натисна още малко назад към багажника започва да свири по-яко , като го бутна напред малко спира е те това направих и работата заспа. Искам да уточня в какво състояние ми се намира хидравлично-нивоматната система да не се правят грешни изводи. Сменял съм маслото, разглобявал съм хидр. помпа и са сменени комлект гарнитури закупени от mitko_n1a ама помпата пак си вие, като бутна лосчето нз регулатора назад по-силно задницата пада обаче като го бутна напред докрай се вдига много бавно и съвсем малко ( около 5мм) и спира което означава че нещо не ми е както трябва. Все пак повдигнах задницата като оставих лостчето в почти крайно предно положение и повдигнах колата на ръце както бях оттдолу и тя се задържа :lol: . В крайна сметка шума изчезна , разбрах че нивомата не ще да повдига сам колата и задницата ми стана адски твърда ( нямам идея защо но утре пак ще си поиграя ) ама като камък. В хидр.казанче има една гайка която затяга мрежичката ( под нея има пружинка ) , та от един монтьор бях чул че с тази гайка се регулира налягането в системата. Е аз реших да я затегна доста повече от обикновено и сега не знам тази твърдост от нея ли стана или от това дето бутнах лостчето напред . Айде със здраве и дано да съм бил полезен пък утре пак ще пиша ако разбера нещо друго.

Колега ако не иска да вдига колата е възможно сферите да са заминали :(
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 10 Юли 2010, 21:16

Сменяни са преди две години : ебати кефа всеки ден да ми се разваля колата, само защото родния ми език е български. И какво им заминава на тези велики сфери ? А дали по-скоро не са ми заминали амортесьорите ? И да кажа смениха ми ги защото колата подскачаше по магистралата и който беше отзад главата в тавана винаги. В момента както съм я вдигнал и втвърдена отзад е същото положение подскача като каруца и може би наистина са амортесьори или така напъната празна сигурно е нормално така да реагира. Утре ще я натоваря с около 220-240кг и ще пробвам дали подскача а после ще я пусна по-ниско. Иска ми се да изясня различните положения и ще пиша за резултата да са наясно всичкикво става с твзи нивомати като поостареят, че то на книга едно ама всъщност е мазало. Извинявам се на колегата че така в темата му , но мисля че има връзка и ще е полезно за всички.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 10 Юли 2010, 21:25

vladobate написа:Сменяни са преди две години : ебати кефа всеки ден да ми се разваля колата, само защото родния ми език е български. И какво им заминава на тези велики сфери ? А дали по-скоро не са ми заминали амортесьорите ? И да кажа смениха ми ги защото колата подскачаше по магистралата и който беше отзад главата в тавана винаги. В момента както съм я вдигнал и втвърдена отзад е същото положение подскача като каруца и може би наистина са амортесьори или така напъната празна сигурно е нормално така да реагира. Утре ще я натоваря с около 220-240кг и ще пробвам дали подскача а после ще я пусна по-ниско. Иска ми се да изясня различните положения и ще пиша за резултата да са наясно всичкикво става с твзи нивомати като поостареят, че то на книга едно ама всъщност е мазало. Извинявам се на колегата че така в темата му , но мисля че има връзка и ще е полезно за всички.

Амортисьора за да замине според мен трябва да протече. Нека и някой др. да каже.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Юли 2010, 21:37

Владо возията ти е станала твърда защото си я вдигнал задницата това си е нормално.Като я пуснеш до определената височина утре (ако не я знаеш дрънни един телефон ще ти я кажа) возията отново ще стане мека.Регулирането го прави от стабилизиращата щанга не от самия регулатор.Развий първо болтчето на лоста на регулатора и го премести в средата и след това направи корекцията от щангата малко е по-гадно от там но по принцип така се прави.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 10 Юли 2010, 21:41

Zubcho написа:
vladobate написа:Сменяни са преди две години : ебати кефа всеки ден да ми се разваля колата, само защото родния ми език е български. И какво им заминава на тези велики сфери ? А дали по-скоро не са ми заминали амортесьорите ? И да кажа смениха ми ги защото колата подскачаше по магистралата и който беше отзад главата в тавана винаги. В момента както съм я вдигнал и втвърдена отзад е същото положение подскача като каруца и може би наистина са амортесьори или така напъната празна сигурно е нормално така да реагира. Утре ще я натоваря с около 220-240кг и ще пробвам дали подскача а после ще я пусна по-ниско. Иска ми се да изясня различните положения и ще пиша за резултата да са наясно всичкикво става с твзи нивомати като поостареят, че то на книга едно ама всъщност е мазало. Извинявам се на колегата че така в темата му , но мисля че има връзка и ще е полезно за всички.

Амортисьора за да замине според мен трябва да протече. Нека и някой др. да каже.

Ами може и да е протекъл ама кой да види :oops: Преди ми губеше малко хидр. течност около 0.5л на два-три месеца та може и от аморт. да е .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 10 Юли 2010, 21:48

dinozab написа:Владо возията ти е станала твърда защото си я вдигнал задницата това си е нормално.Като я пуснеш до определената височина утре (ако не я знаеш дрънни един телефон ще ти я кажа) возията отново ще стане мека.Регулирането го прави от стабилизиращата щанга не от самия регулатор.Развий първо болтчето на лоста на регулатора и го премести в средата и след това направи корекцията от щангата малко е по-гадно от там но по принцип така се прави.

Благодаря колега. Понеже както писах не ще да вдига така както е описано по книга разкачих лостовата система от стабилизиращата щанга и оттам я регулирах че има доста по-голям ход и възможност за максимални настройки. За височината съм го чел някъде та ще се празтърся макар че имаше някакво разминаване с данните оттам и мойте в големи размери ( мойе би десетина см ) ама ще погледна пак.

Аватар

Мнение от dinozab » 10 Юли 2010, 21:54

Ти имаш ли канал че ми дойде сега една идея на ум?Утре може да се разберем да се видим хем ще пробваме и на моята как ще стане поне при мен няма свирения и стържения.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 10 Юли 2010, 22:18

dinozab написа:Ти имаш ли канал че ми дойде сега една идея на ум?Утре може да се разберем да се видим хем ще пробваме и на моята как ще стане поне при мен няма свирения и стържения.

Нямам, днеска я бях качил задницата на един висок бордюр и аз оттдолу легнал ( гадно е че като взе да слиза надолу ми опря в шкембака ) е бях се подсигурил с две подпори от масивно дърво. Утре смятам да ида до Първенец знам една свободна естакада, малко приведен се стои ама нямам друго, ако искаш звънкай.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 12 Юли 2010, 12:22

Ей тва зеленото е готово вече, остана да се полира малко и да се събере хамортисьора с новите уплътнения в часта със стъблото, монтаж и следва :driving: :driving: :driving: , но на кой е колата с въпросния амортисьор ще се разбере скоро, сам ще си признае :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 12 Юли 2010, 12:23

NikiNikolov написа:Ей тва зеленото е готово вече, остана да се полира малко и да се събере хамортисьора с новите уплътнения в часта със стъблото, монтаж и следва :driving: :driving: :driving: , но на кой е колата с въпросния амортисьор ще се разбере скоро, сам ще си признае :mhihi:

Подреди частите по ред на монтаж и направи една снимка хубава моля ти се.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 12 Юли 2010, 14:21

:yes: :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Юли 2010, 19:11

_65536_kb_sec_ написа:Понеже забелязвам че когато натоваря колата, и нивомата "свири" като стара чешма като пуснеш топлата вода :mhihi: :mhihi: :mhihi: , и ми те интересно от какво може да е.
По принцип съм събрал малко информация по ревизията на цялата система която смятам да изложа в следващите няколко поста.
Тези дни ако се наложи и реални снимки от ревизии на мойта кола може да пусна.
Така че давайте идеи по-надолу...

Ами оправи се проблема ама не точно . Както писах возията стана невъзможно твърда и следваше два дена заиграване нагоре-надолу но с не много добър резултат. Свиренето изчезна ама не съвсем извода е регулатор за ремонт на 100%. Вчера и днес му висях оттдолу и го чувам много добре само да мръдна лостчето малко и започва да свири и все едно има въздух изпуска така се чува. Та това което беше описал като смяна на гарнитури мисля че ще свърши работа амортисьорите не пипай засега. И съм се объркал вдига ми се колата от нивомата ама по не се усеща като си отдолу и си сам ( щото пускането е много рязко и очевадно ) , но със замерване всичко си идва на мястото. Живи и здрави !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 12 Юли 2010, 21:31

значи самия регулатор забелязах че си има пробка за обезвъждушаване (2), бетер спирачен апарат, че даже на гумената тапа пише АТЕ. До тук добре, но нека някой който има книгата да види дали няма процедура за обезвъздушаване от тази пробка, и също така забелязах че единия шибър (1) вероятно служи за регулиране на твърдостта или времето за реакция на нивомата, така че ви моля проверите и това също ако е възможно.
Изображение

ПС според мен Архитекта ще се окаже прав, че нивомата си го правиш колкото си искаш високо и караш, НО с допълението че си иска пипане от въпросния шибър, който на моя резервен клапан странно но факт, шибъра се разви лесно което ми говори че вероятно е търпял регулиране.
Изображение

Аватар

Мнение от dinozab » 12 Юли 2010, 22:28

Това №2 което си го посочил е пробката за източане на маслото.Самата система няма нужда от обезвъздушаване.Аз лично сменях маслото на моя и нищо не съм правил налях новото в казанчето и си карам без проблеми до ден днешен.Това за твърдоста което го е казал този Архитект също не ми се струва вярно все пак всяка кола с активно окачване на по-високо ниво започва да вози по-твърдо ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 29 Авг 2010, 21:14

Извинявам се че в темата ти колега ама ми се стори най-подхоящо за да не пускам нова. От известно време забелязвам че задницата ми пада като стои на мчсто известно време с около 15мм , което никак не е малко пък и е доста странно. Течове видими нямам. Като запаляи хоп надига се задницата . Най-тъпото е че ми се е случвало вече преди някоя година ама тогава колата беше на сервизите ( аз нищо не чатках ) и никой не ми е казал кво и е . Ама аз съм си за трепане. :banghead: Утре ще отварям да видя нивото на течността и други работи , но ако някой знае от какво е ще съм му благодарен да сподели.

ПредишнаСледваща

Назад към E34