DOT На гума Goodyear
Модератор: Технически модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- Macros
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36
DOT На гума Goodyear
Здравейте колеги, тъй като ми изпаднаха едни гуми втора ръка на оферта , но се чудя дали ДОТ-ът им не е много стар да ви попитам можете ли да кажете кога е произведена ? Гумите са Goodyer eagle а след ДОТ пише NBAE 26R2 0203. Продавачът ме убеждава че в случая 0203 не е дотът, както аз знам а и каучукът ми се струва твърде мек за гума на 7 години
Та дали някой може да помогне 

- maikooo
- младши ентусиаст
-
- Кара: F90 M5
Re: DOT На гума Goodyear
Ако е 0203 е заградено от елипса си е точно DOT-a и това е 2ра седмица на 2003год. Принципно мишелин твърдят, че техните гуми ако са съхранявани правилно 10 год не се променят параметрите на гумата...предполагам, че и с тези е така.Но за всеки случай ако имаш възможност вземи по-нови 

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Точно втора седмица на 2003г. е ДОТ-а, аз лично бих бягал от продавач, който се опитва да ми пробутва такива евтини номера.
Never mistake motion for action...
- Wolfen
- старши ентусиаст
-
- Кара: само по празници
Leon написа:Точно втора седмица на 2003г. е ДОТ-а, аз лично бих бягал от продавач, който се опитва да ми пробутва такива евтини номера.

NBAE 26R2 - това е кода на фабриката, където гумата е произведена .. може да се направи справка в интернет
останалото е ДОТ-а

- Macros
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36
Мда и аз така си мислех и досега съм гледал все тези 4 цифри като купувам гуми-днеска акто отидох гумаджията беше размислил и извади едни мишленки с дот 1709 та се разбрахме
Благодаря за свовременните отговори колеги, темата се изясни!

Здравейте,
По отношение на така нашумелият "DOT". ще ви дам една препратка към едно писмо, писано от "MICHELIN" за производсто на гумите и тяхното съхранение.
Надявам се да го прочетрат много хора и да се престане да се измислят какви ли не легенди по отношение на производството на гуми.
Ето линк: тук
Това разбира се се отнася за нови гуми, без значение от марката произведител.
Има ограничения от страна законодателството на различните европеиски държави по-отношение на вграждането на гуми с дата по-стара от 5 години, но това не е на всякъде. Повече се гледа за това с каква големина е протектора.
Малко инфо.
Нова гума - 8мм( повечето гуми за леки автомобили, изключение правят някои спортни гуми, които са с 7мм)
Износена гума- 3,8мм(тогава се смята, че протектора на гумата няма дебит за изхвърляне на водата и води до аквапланинг.)
Изтрита гума -1,6мм (маркер на гумата.)
За това повечето гуми втора употреба, които се вкарват са м/у 5 и 4мм, особено зимни.
По отношение на така нашумелият "DOT". ще ви дам една препратка към едно писмо, писано от "MICHELIN" за производсто на гумите и тяхното съхранение.
Надявам се да го прочетрат много хора и да се престане да се измислят какви ли не легенди по отношение на производството на гуми.
Ето линк: тук
Това разбира се се отнася за нови гуми, без значение от марката произведител.
Има ограничения от страна законодателството на различните европеиски държави по-отношение на вграждането на гуми с дата по-стара от 5 години, но това не е на всякъде. Повече се гледа за това с каква големина е протектора.
Малко инфо.
Нова гума - 8мм( повечето гуми за леки автомобили, изключение правят някои спортни гуми, които са с 7мм)
Износена гума- 3,8мм(тогава се смята, че протектора на гумата няма дебит за изхвърляне на водата и води до аквапланинг.)
Изтрита гума -1,6мм (маркер на гумата.)
За това повечето гуми втора употреба, които се вкарват са м/у 5 и 4мм, особено зимни.
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Сервизно обслужване на БМВ