Липса на празен ход, гаснене и променливи обороти преди това

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Липса на празен ход, гаснене и променливи обороти преди това

Мнение от lordcho » 09 Юни 2010, 22:50

Здравейте колеги!
Имам проблем с празния ход който се разви за около 3 седмици. Откак взех колата на студено оборотите играеха, но с доста малки отклонения. Нищо специално на което да обърна внимание. Близо 3 години си беше така. Преди около 3 седмици, на път колата буквално изгасна, докато не натиснеш педала на газта. Отпуснеш ли го гасне. Не повече от 500 метра минах и спрях на една стръмна уличка до зала Фестивална. КОгато спрях изгасна тотално. При опит да я запаля, запали мигновенно но всякаш изгуби оборотите на празех нод. Близо 2-3 минути искаше да подавам газ, за да не изгасне. СЛед това се оправи, оборотите се стабилизараха. На път за Благоевград направи същото около Дупница, но след това дори не спряхме защото нямаше къде. Отново се оправи. В Благоевград се сложи газове уредбна, не ГИ. Плочка след дебитомера, разширителен пръстен преди пластмасовата тръба за въздуха. Тогава хептен изгуби оборотите на празен ход. На бензин по-добре ги държеше, но и там имаше проблем. Айде на газ някакси го натъкмихме. Колата превключва на газ, след 2500 оборота. Днес пред университета при палене и превключване колата гръмна много силно някъде отдолу или отпред. СЛед това изгуби всякакви обороти на празен ход. Прибрах се до нас с адски мъки по светофарите. С единия крак държа газта, да не паднат оборотите, с левия крак натискам спирачката. Почти съм готов на пилот в F1. :roll: Колата я прибрах на бензин. ПРоблема много се съмнявам да е повлиян от газовата уредба. Изчетох близо 9 страници намерени от търсачката. Но главно се говори за проблем при студени коли, разкачени букси. Днес когато се прибрах я огледах добре за евентуални видими на пръв поглед щети. Не видях нищо. Нещо е тръгнало да се прецакава, и днес му е бил последният ден. Ще съм благодарен да избистрим от какво може да го прави, защото ще откача. 3 седмици само проблеми не мога да си карам колата като хората. Постоянно се ослушвам, да не направи някоя магария из центъра на Софията. :banghead: :banghead: :dunno:

КОлата е 316ка, 92 набор - M40B16

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: Липса на празен ход, гаснене и променливи обороти преди това

Мнение от ~Мишо~ » 10 Юни 2010, 0:33

Основно правило като слагаш газова е колата да работи перфектно на бензин :!: Трябвало е първо да прегледаш стъпковия,сонда ,чистене на дюзи и т.н. Сега като е гръмнала провери всички маркучи,накарай я да работи добре на бензин и тогава настройвай газовата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 318i м43б18
Мечтае да кара: e90
Детайли за колата: м43б18 1996г. седан.

Мнение от pawe75 » 10 Юни 2010, 1:09

Основно правило като слагаш газова е колата да работи перфектно на бензин Трябвало е първо да прегледаш стъпковия,сонда ,чистене на дюзи и т.н. Сега като е гръмнала провери всички маркучи,накарай я да работи добре на бензин и тогава настройвай газовата. колегата е много прав :yes: :yes:
BMW

Потребител
Аватар

Мнение от lordcho » 10 Юни 2010, 1:46

Газта в момента не ме интересува. Нека да я накараме да заработи отново като хората на бензин. Интересува ме към кое да се насоча като за начало. Не искам да хвърлям една торба пари преди да съм се уверил, че всички останали варианти са изчерпани. Дебиторимери, ламбда сонди, разни датчици. I need options people :P. Много ще съм благодарен, на всеки който прояви интерес и се включи в темата ;). Дори и за сервизи бих искал да чуя мнения. Не искам да я карам при някой гаражен майстор, който е по-ненаясно и от мен :).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 10 Юни 2010, 9:28

От стъпков мотор по-скоро ще играят оборотите на празен ход, без да гасне. Вероятно дърпа въздух някъде по маркучите, обеднява сместа и в крайна сметка гасне. Оттам и гърмежа когато работи на газ. Провери си гофрирания маншон от дебитомера, към колектора да не е накъсан. Щом в началото откак си я караш леко играят оборотите на празен ход, не е лошо и стъпковия мотор да си почистиш.

Потребител
Аватар
Кара: E46 330xi

Мнение от groznika » 10 Юни 2010, 21:12

аз имах
същия проблем с оборотите на празен ход.отидох на майстор,който почисти стъпковия мотор и мисля,че изолира ламбда сондата,прави някакви настройки с лаптоп и се оправи.изкара една година и пак започна да прави същото

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dimov_ » 11 Юни 2010, 19:53

Sajelqvam nqmam kirilica ! :( ako reshite iztriite mi mnenieto. No iskam da kaja na kolegata ..:

Kolega, sushtia problem imah kato teb. I moita e 316-ka s gazova / ne injekcion /
Meneshe oboroti i gasneshe kato q ostavq na svobodna. Otna4alo go praveshe samo studena i samo na gaz. Posle vze i topla na gaz da go pravi. Posle po4na i na benzin i nakraq postoqnno gubeh oboroti i mi gasneshe. Imah i gurmeji ot vreme na vreme.
Otidoh na diagnostika. Choveka kaza debitomer. Pri gurmej debitomera se razstroival. Toi e bil otvarqn i butan daje - qvno i predi da q imam go e pravila. Maistora mi butna debitomera i mi kaza da zabravq za gazta osven ako ne e GI ina4e pak 6te imam griji.
Taka i napravih. Gaz ne e pomirisvala kolata mi ot togava. Karam si na benzin , oborotite sa mi dobre, razhoda mi e dobre i sum pei surce. Namam griji.
Nadqvam se da sum ti pomognal ! :yes:

Потребител
Аватар
Кара: 316и 93-та седан
Детайли за колата: м40

Мнение от m_manchev » 11 Юни 2010, 23:26

Колега, същия проблем със същия мотор имах преди около 3-4 месеца. Внезапно загуби празния ход и като отнема газта гаснеше, и на газ и на бензин , без разлика. Механично, от жилото вдигнах оборотите, иначе не можех да я карам.
Ходих на диагностика - не показа нищо. Майстора свали свещите - били твърде износени. Сменихме ги с НЖК, почисти стъпковия мотор и ме посъветва да сложа добавка Редекс ( има ги в Шеловете). Не бях минал и 10 км. и празните оборотите от ниски (механично увеличени) станаха повече от високи. Наложи се пак да ги намаля/върна механично. Предполагам, че добавката за почистване на системата свърши работа. А въздух от никъде не ми е дърпала.
Та най-лесно е да опиташ първо с този Редекс за 5-7 лева. Какво губиш?

Потребител
Аватар

Мнение от lordcho » 14 Юни 2010, 16:46

При мен се оказа спукан маркуч от гърмежа. Едно приятелче го видя, аз съм си кьорчо по рождение 8) :mhihi: . Ходих поисле на майстор, с него слагахме свещите, каза че имал някакви които са ОК и за газ. Мойте са си 1:1 с оригиналните. Пак са NGK. Не ми пречи нещо да ги сменя за 25-30 кинта с евентуалните подходящи. При мен също се наложи да увелича оборотите механично за да са ОК. 1000% ще мина да взема една от тези Redex добавки. Тоя стъпков мотор, къде го носите за почистване. Тюх, забравих как се казва точно.. вибро ли му вихкахте все тая. Засега няма проблеми с онези критичните части... дебитомери и стъпковия мотор. Казвам критични, щото като им видях цената нови ми се прииска да си купя още две 316-ки и да ги ползвам за части :ranting: Много съм ви благодарен за съветите и помощта. Съжалявам, че чак сега пиша но бях на работа и се прибирах смазан 2 дни подред :(. След като сложа добавката на Redex ще пиша пак.. Сега отивам да врътна едно кръгче, да я видя дали ще ма пак магария, пък и ми писна да карам семейната Ладичка :nono: :nono: :driving: :driving: :driving: :driving:

Потребител
Аватар
Кара: BMW E36 320Vanus

Мнение от gaidito » 05 Юли 2011, 15:32

Еии голям зор видя колегата с таз газова. Тя ти излезе по скъпа от инжекцион. Поне пиши на колегите да знаят как си оправил проблема и какво си сменил.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 Touring
Мечтае да кара: Mach 1, Hemi Cuda и Chevy SS
Детайли за колата: Много хубави :)

Мнение от jackass3D » 06 Юли 2011, 14:39

lordcho написа:Здравейте колеги!
Имам проблем с празния ход който се разви за около 3 седмици. Откак взех колата на студено оборотите играеха, но с доста малки отклонения. Нищо специално на което да обърна внимание. Близо 3 години си беше така. Преди около 3 седмици, на път колата буквално изгасна, докато не натиснеш педала на газта. Отпуснеш ли го гасне. Не повече от 500 метра минах и спрях на една стръмна уличка до зала Фестивална. КОгато спрях изгасна тотално. При опит да я запаля, запали мигновенно но всякаш изгуби оборотите на празех нод. Близо 2-3 минути искаше да подавам газ, за да не изгасне. СЛед това се оправи, оборотите се стабилизараха. На път за Благоевград направи същото около Дупница, но след това дори не спряхме защото нямаше къде. Отново се оправи. В Благоевград се сложи газове уредбна, не ГИ. Плочка след дебитомера, разширителен пръстен преди пластмасовата тръба за въздуха. Тогава хептен изгуби оборотите на празен ход. На бензин по-добре ги държеше, но и там имаше проблем. Айде на газ някакси го натъкмихме. Колата превключва на газ, след 2500 оборота. Днес пред университета при палене и превключване колата гръмна много силно някъде отдолу или отпред. СЛед това изгуби всякакви обороти на празен ход. Прибрах се до нас с адски мъки по светофарите. С единия крак държа газта, да не паднат оборотите, с левия крак натискам спирачката. Почти съм готов на пилот в F1. :roll: Колата я прибрах на бензин. ПРоблема много се съмнявам да е повлиян от газовата уредба. Изчетох близо 9 страници намерени от търсачката. Но главно се говори за проблем при студени коли, разкачени букси. Днес когато се прибрах я огледах добре за евентуални видими на пръв поглед щети. Не видях нищо. Нещо е тръгнало да се прецакава, и днес му е бил последният ден. Ще съм благодарен да избистрим от какво може да го прави, защото ще откача. 3 седмици само проблеми не мога да си карам колата като хората. Постоянно се ослушвам, да не направи някоя магария из центъра на Софията. :banghead: :banghead: :dunno:

КОлата е 316ка, 92 набор - M40B16

Ммдда първо върви на диагностика направи една профилактика на дросел стъпков и дебитомер и ако няма ефект я закачете. И случаино гърмяла ли е в теб ? Наи вероятно е дебитомер. И по просто земи от някъде да пробваш.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 318i м43б18
Мечтае да кара: e90
Детайли за колата: м43б18 1996г. седан.

Мнение от pawe75 » 06 Юли 2011, 16:10

За да работи така от някъде взима въздух.Огледай хубаво маркучите.
BMW

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 Touring
Мечтае да кара: Mach 1, Hemi Cuda и Chevy SS
Детайли за колата: Много хубави :)

Мнение от jackass3D » 06 Юли 2011, 17:50

pawe75 написа:За да работи така от някъде взима въздух.Огледай хубаво маркучите.

:yes: да подкрепям колегата виж си и кихалката ако е с гумен опръстен да не е хлабав та да смуче въздух от там, или от връзките на гофрето
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW e36 318is coupe

Мнение от amadeusbg » 06 Юли 2011, 18:35

Имах подобен проблем с оборотите, колата си вървеше, но чат пат решаваше, че трябва да изгасне при рязко спиране или просто решаваше да ги мени и да загасне на светофара, ако не подам газ. Отидох на диагностика и се оказа, че стъпковото моторче е аут, а също и ламбда сондата. Най - добре отиди направи една диагностика (на бензин), за да ти кажат какво е и съответно да го смениш. Мен ми сложиха едно маркуче, вместо стъпковото с нещо като регулатор, който закрепи оборотите на 1000, и ми изключиха ламбдата. Но сега докато загрее колата директно гасне, а и това си ми е временно решение, докато взема парички тоя месец и си оправя поне ламбдата, че мн дразнещо.

Поздрави

Потребител
Аватар

Мнение от criminal_face » 09 Юли 2011, 17:11

абе колеги и аз имам същя проблем всичко си беше ок веднаж гръмна и от тогава се побърка станах като тираджия сутрин по 10-тина минути даржа педала на газта все едно вдигам въздух и като загре е на положение малко след втората черата на датчика за температура се оправя и влиза в нормален ритъм на работа.
Изображение

Назад към E36