пак дилемите с маслата...

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F30 335I xDrive
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3

пак дилемите с маслата...

Мнение от DEFLEPPARD » 22 Окт 2005, 11:43

търсих с търсачката но не можах да намеря отговор на въпроса си... :uups:

та маторя е М20Б23 след ремонт, разботването стана с 15в40 на инса - до момента са минати към 850км с много пазене, "прекъсвач" на оборотите на 2000, чакане по 5-10 минути на място докато загрее маслото и т.н. - въобще пазихме я като очите си :)
маслото не е разредено, няма стружки в него, не е станало на вода и т.н.
за момента всичко е перфектно... но идва ред да слагаме истинско масло и се чудя кво да бъде...
стандартно го дават Кастрол гтх3 магнатек 10в40 НО тук идват въпросите...

1. Мога ли да се доверя на Кастрол щото май се внасят много фалшиви масла с тая марка, а аз няма как да разбера дали е истински Кастрол или нещо друго
2. Дали да е 10в40 или 15в40 - сега е с 15в40 и си работи идеално и се притеснявам ако сложа по-тънко че може да се разтрака ?
3. Мисля да слагам Мобил 1 щото нали било оригинално пък Кастрол-а фалшив, НО не знам кой модел на Кастрол е еквивалентен на Кастрол ГТХ3 Магнатек ? Тва като че ли най-много ме интересува ?
4. Какво масло бихте препоръчали за м20б23ката като се има напредвид че всичко е "Stock" ?

П.С. не се притеснявам да се охарча малко повече за по-добро масло стига да има реална полза от него ?????
Четох из тунинг форума че слаггате разни Мотул, Ле Манс и други такива ама на турбинирани машини, пък мойта не е такава, има ли смисъл от такива масла ?

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 22 Окт 2005, 12:09

Винаги има смисъл от хубаво масло ма цената му да ти кажа е соленичка... аз моя двигател след ремонта го карах и с 10В40 кастрол и с 5В40 кастрол и да ти кажа честно усетих каква е разликата и в момента го карам с Мотул 6100 15В50 82% синтетика :idea: Не е дебело като цена и маслото е добро щом при яка ръчка почти не ми го пипа ;)
С 5В40 пълна синтетика като карах на бургия и почваше да ми го похарчва ;) с 10В40 Касстрол ГТХ магнатек беше по зле - имам чуството че това масло за нищо не става :arrow: В момента ми остават само два зелени диода от ОилСървиза и съм доливал само 1 литър а пък ми е на средата ;) Колата се кара доста неспокойно, и за мен за сега това е маслото защото и не става черно... като бях с 5В40 ставаше черно на 6000 км и ми прави впечатление че се разрежда доста с бензина щото нали имам чек контрол и като ми почернее маслото може да ми светне на чек-а че нямам масло а то да е на средата :idea: И се получава едно такова неприятно когато маслото ти е на 5000 км а чек-а ми свети преди да е стигнало дори средата ;)
КОгато сложих това масло вече съм минал близо 7000 км и маслото не е почерняло и чак като ми падне нивото на минимум на пръчката ми светва чек-а ;) :arrow: което ще рече че още не е разредено :mhihi:
НЕ знам за тея М20-ки си трябва по-гъстичко масло и препоръчително е от мен ако е М20Б23 да е синтетика :idea: :idea: просто като ръчкаш маслото яко се загрява а няма маслен радиатор и няма как да се охлади добре
;) Мене ми е правило впечатление с полусинтетиката че като я ръчкам градски условия не и се вдига разхода макар че я карам на прекъсвач яко... ама като излезна извънградско и като закрепя примерно 150 км над 4000 оборота в минута и маслото му се е*ава мамата яко се загрява и може 4000 оборота да не са много ма каот се загрее и почва да си го папка :roll:
При нас това масло Мотул 6100 15В50 82% синтетика го има при НИки Златков а при тебе не знам къде да го намериш :roll: Цената му беше около 60-70 лева тубата 5 литра :arrow: добро масло на добра цена :roll:
Мен Ванката (MadVanio) ме светна за това масло и от тогава съм много доволен ;)
Зимата може и с 10В40 ма като знам мойта кола зимата какво и причинявам пак ще я карам с 15В50...
Преди да си направя ремонта на двигателя съм засичал най-висок разход на масло на едно ходене на бояна и по витоша :mhihi: За около 100 км ми изхарчи малко над 1 литър :mhihi:
Ма то зимата се кара едва ли не на место и на прекъсвач и маслото сигурно ражда :roll: :shock:
Така че ти си прецени но според мен за лятото по тънко от 15В50 синтетика просто не е добре за двигателя!
А зимата ако не юркаш много по завойте и не се въртиш (което се съмнявам :mhihi: ) слагай 10В40... а ако си праиш шоу слагаи 15В50!
Мотул е маслото :yes:
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F30 335I xDrive
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 22 Окт 2005, 13:08

Дилян Пенчев написа:...

май ни се разминават малко представите за скъпо масло - мойта нагласа е, че нормална цена за масло е около 100лв. а оттам нататъка вече почвам да ги наричам соленички... ;) зася ме убеди да търся "Мотул 6100 15В50 82% синтетика" но се надявам още хора да се изкажат по въпроса...
хич не са ми ясни тез масла коя характеристика кво означава и за кво служи :uups: :uups: :help: :help: :help:

а много държа тоя път на тази кола да и се сложи "истинско масло" ама си мисля да не го сменям поне 7000км т. е. през зимата и през лятото да карам с едно и също масло, тва подходящо ли е?

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 22 Окт 2005, 14:11

Ако не ти се свидят парите купи си и Льо Ман Мотул 20В60 имаше тема в Тунинг колко пари стува ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 М52B20
Мечтае да кара: Е30 М52Б28 Компресор

Мнение от didore » 22 Окт 2005, 19:17

Аз карам с Мотул. Преди с Мотул 4100 15/50, но като стане студено ми се струваше че е малко гъсто. Сега съм Мотул 6100 синержи 10/40 и съм много доволен. На 4000 хил. маслото не е мръднало. както съм го налял така си седи, а и си е прозрачно. за мен това е маслото. ;)
Ма много ме кефи тази кола!!!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 22 Окт 2005, 19:32

Дилян Пенчев написа: Мотул е маслото :yes:
Вече е казано МНОГОКРАТНО в този и други форуми :idea: 6100 8100 са добрите и по-евтини алтернативи на скъпите масла на Мотул от серията 300V
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Iliev » 25 Окт 2005, 9:22

Дилян Пенчев написа:...
При нас това масло Мотул 6100 15В50 82% синтетика го има при НИки Златков а при тебе не знам къде да го намериш :roll: Цената му беше около 60-70 лева тубата 5 литра :arrow: добро масло на добра цена :roll:
...

Моляте, посочи на bgmaps.com адреса на магазина на Ники Златков.
Свобода за Кирил Мантовски, Виктор Лазаров, Светозар Колев, Любомир Мегов и Велин Неделчев - български РС-специалисти, незаконно задържани и осъдени в Дубай!

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 25 Окт 2005, 10:34

Гледах на БГ Мапс там я няма май тая улица :mhihi:
Абе много е просто... вървиш по Г.М. Димитров от кръстовището дето е картинг-а на дунев към раковата болница дето се преси1а трамвая... там отдясно беше няква автокъща сега и забравих името, точно след автокъщата има улица влизаш по нея (на оградата на автокъщата е), и стигаш кръстовище на това кръстовище завиваш наляво и там караш караш и мисля че втората пряка беше в дясно... някой ако може да ме поправи... визуално го помня и ог намирам без проблем ама сега не мога да се сетя то1но как беше :roll:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от stenly » 25 Окт 2005, 13:24

DEFLEPPARD написа:но се надявам още хора да се изкажат по въпроса...

през зимата и през лятото да карам с едно и също масло, тва подходящо ли е?

Казвал съм го и ще повторя - двигател М10 и М20 който се кара на наш климат и не от пенсионер не бива лятото да е с по-малко от Хw-50.
Сега специално по въпроса за 15w-50 - в червената книжката за Е30 (Bentley's) имаше една схема за маслата. Тази схема твърдеше, че което масло е сертифицирано като BMW Special Oil може да се кара едва ли не от -оо до +оо градуса целзии (в което силно се съмнявам).
Същата схема твърдеше, че 15w-50 може да се кара от -20 до +40 градуса. Това малко ме учуди, щото по SAE спецификация изискванията към 15w са да е течливо до -15, а тия допълнителни 5 градуса до -20 не знам откъде са ги изсмукали авторите на схемата.
От друга страна знам поне 2 коли дето последните 2 години се карат в Софийско целогодишно с Motul 15w-50 и нищо лошо не им се е случило.
Също така покрай морето температури под -15 май са рядкост (или греша?). Така че за теб Motul 15w-50 e идеален вариант.

И един съвет, който най-вероятно ти е известен, но няма лошо да го чуеш пак: ако искаш да си пазиш ДВГ-то в дългосрочен план, се старай да не го вдигаш над 3000 - 3500 rpm преди да е загрял до нормална температура.

ps. Между другото съм се заканил да пробвам Total Racing 10w-50, ако го направя и моторетката не изтропа до 1 година, ще ви го похваля ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Iliev » 25 Окт 2005, 13:29

Съжалявам но доста от ориентирите които ги казваш не ги знам.
Търсих в bgmaps.com за Г.М.Димитров но не я намира, да няма ново
име тази улица. Мже ли да сложиш приблизително къде се намира на картата
и ако може да напишеш ул. , на която се намира автокъщата за да се ориентирам.
Свобода за Кирил Мантовски, Виктор Лазаров, Светозар Колев, Любомир Мегов и Велин Неделчев - български РС-специалисти, незаконно задържани и осъдени в Дубай!

ентусиаст
Аватар

Мнение от stenly » 25 Окт 2005, 13:44

Iliev написа:Съжалявам но доста от ориентирите които ги казваш не ги знам.

Илиев, ето тук е (или на не повече от 20 метра от центъра на кръгчето):
http://www.bgmaps.com/services/links/li ... 88556ebccf

Междувпрочем, на Оборище (края откъм редута) има магазин на другия официален вносител на Мотул - Тиримпорт. Пазарувал съм си и оттам и от Ники Златков. На магазинчето хубавото му е, че всичките 101-вида масла, спирачни течности и т.н. са изложени и можеш да ги видиш, пипнеш и цъкаш с език ("тц, тц, колко готини туби и с какви шарени етикети бре!" ;))
http://www.bgmaps.com/services/links/li ... 150b9b4b92

CS-маниак
Аватар

Мнение от lowdriver » 25 Окт 2005, 13:57

stenly, мисля , че не си сложил кръгчето където трябва...
Да пробваме така...;)
http://www.bgmaps.com/services/links/li ... 87f6f96278
Става въпрос за Prospeed.
Последна промяна lowdriver на 25 Окт 2005, 14:18, променена общо 1 път
Изображение
Driver's Racing Team

ентусиаст
Аватар

Мнение от stenly » 25 Окт 2005, 14:09

lowdriver написа:stenly, мисля , че не си сложил кръгчето където трябва...

Възможно e да съм се объркал (дори и с повече от 20 метра), за което - извинете. :confused:
lowdriver, искам да ти обърна внимание, че като искаш да пратиш карта с местонахождение от bgmaps, трябва след като "догодиш" мястото да кликнеш на "вземи линк" в карето услуги в горния десен край на страницата. Следва още едно кликане и получаваш линк, който ще е валиден поне един месец, а това което си пратил мисля, че ще важи докато твоята http сесия към bgmaps е активна. :)

CS-маниак
Аватар

Мнение от lowdriver » 25 Окт 2005, 14:20

Благодаря за уточнението, stenly!Признавам си, това не го знаех. :uups: Линка е оправен...
Изображение
Driver's Racing Team

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар

Мнение от Дилян Пенчев » 25 Окт 2005, 23:39

или аз съм се заблудил или бгмапс не дават вярна карта!!! Мисля че улицата на която се намира Проспийд е глуха и от кум ТУ- София м/у спортния комплекс и стадиона за бейзбол улицата също е запушена :roll: Или може би съм в заблуда... още утре ще тръгна 15 мин по-рано и ще проверя ;) Ако е тая улица и има излаз към ТУ веднага ще си купя масло да си го сменя щото от оная другата страна от където аз го знам (от към Г.М. Димитров) хич не ми харесва да минавам и много трябва да се обръщам и въртя наляво надясно и бях отложил смяната докато ми светне Ойл Сървиза :mhihi: :lol:
Ако моторетката ми има късмет ще е с ново масло :mhihi:
Изображение

Следваща

Назад към E30