Лостче или реле на чистачките

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Лостче или реле на чистачките

Мнение от streetz » 02 Юни 2010, 10:16

Имам си проблем с чистачките - не работят (по-точно работят само понякога) :D Съответно решавам, че може би се е натрупал нагар по пластините и свалям лостчето да ги почистя, но .. дотам. То си е капсуловано отвсякъде и не виждам как може да се отвори. Някой има ли идея как да ги почистя тия пластинки ? :)
Последна промяна streetz на 05 Юни 2010, 17:59, променена общо 1 път
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Re: Лостче на чистачките

Мнение от FaceOff » 02 Юни 2010, 23:32

На оригиналното ми (или поне това, което беше на колата) имаше пластинка, която се виждаше и можеше да се зачисти (само за функцията за пускане на пръскалките). След половин година отново отказа и си взех втора употреба, което обаче беше изцяло капсуловано. Няма как да го отвориш.

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 02 Юни 2010, 23:40

Aми и аз започнах да стигам до тоя извод, ама реших да питам все пак .. бях чел в някаква тема, че някой си ги е чистил, та рекох да не би пък аз нещо да не правя както трябва :)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ентусиаст
Аватар
Кара: '03 330xd M57N Sedan

Мнение от Mpower84 » 03 Юни 2010, 8:24

Ако копуваш ново (разбирай втора употреба) да знаеш, че от лоста излиза кабел който завършва с букса. Аз така преди време бях решил да го сменям, че ми даваше ядове и си купих втора ръка, но кабела вместо да е откачен културно беше отрязан и трябва да играе поялник.

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 03 Юни 2010, 13:52

Чудя се дали изобщо е от лостчето. Просто там реших да търся проблема, че е на най-лесно място .. нищо чудно и релетата да са. Всъщност проблема е, че като пусна чистачките не винаги тръгват - понякога си работят както трябва, понякога не се включват изобщо. Помпичката за измиване на предния прозорец си работи иначе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 03 Юни 2010, 19:27

streetz написа:Чудя се дали изобщо е от лостчето. Просто там реших да търся проблема, че е на най-лесно място .. нищо чудно и релетата да са. Всъщност проблема е, че като пусна чистачките не винаги тръгват - понякога си работят както трябва, понякога не се включват изобщо. Помпичката за измиване на предния прозорец си работи иначе.

Пробвай с друго лостче, ако с другото всичко е Ок, направо го смени. Доста колеги продават коло на части, не вярвам да е проблем да се пробва.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Re: Лостче или реле на чистачките

Мнение от streetz » 06 Юни 2010, 14:57

Очертава се проблема да е в модула за управление на чистачките. На входа му си идва ток от лостчето при различните положения както си трябва, но вътре двете бобини изобщо не се задействат .. мотора на чистачките също работи. Изниква нов въпрос - тъй като моя модул се е поставял от 93 до 96-та, възможно ли е да се сложи такъв от модел 91-93та ? Партидните номера се различават по последните 4 цифри (моя е 61358359031, а по-стария - 61358357068).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 06 Юни 2010, 21:30

streetz написа:Очертава се проблема да е в модула за управление на чистачките. На входа му си идва ток от лостчето при различните положения както си трябва, но вътре двете бобини изобщо не се задействат .. мотора на чистачките също работи. Изниква нов въпрос - тъй като моя модул се е поставял от 93 до 96-та, възможно ли е да се сложи такъв от модел 91-93та ? Партидните номера се различават по последните 4 цифри (моя е 61358359031, а по-стария - 61358357068).

Колега, аз ти предложиж да си провериш лосчето, което се намира от дясната страна на волана. Ти явно си решил да си поправиш чистачките по най-сложния начин. След като си проверил дали до модула на чистачките има захранване, сети ли се да провериш по какъв начин се управлява самия модул и погледна ли схемата. Като чета поста ти явно не си, защото ако беше проверил, щеше да видиш, че лосчето има 5 извода. Единия, номер 1, се свързва към маса, а другите 4 се свързват към модула на чистачките:

модул за чистачките:
1. пин 9 - чер/кафяв;
2. пин 11 - кафяв/виолетов;
3. пин 12 - чер/сив;
4. пин 13 - чер/син.

към тези пинове лостчето подава "-", щом не ти се пробва с ново лостче, вземи един проводник, свържи му единия край към купето, някъде където не е боядисано, а с другия край може да провериш дали ще дработи модула, като го свържеш към един от посочените пинове. Може да провериш всички.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 06 Юни 2010, 22:25

Колега, успях да намеря само общата схема на инсталацията .. на самия модул не успях (даже datasheet на чипа не открих, макар че извади в гугъл няколко резултата). Относно лостчето пробвах на всички изводи и всичко е както е по схемата - на съответния извод при съотвеното положение на лостчето се подава напрежение. Също така пробвах всички изводи директно към масата и нищо. Пробвах да подам 12 волта на пиновете на модула. Не съм им гледал номерата, а се ориентирах по цветовете, така че мисля, че съм ги нацелил точно. И нищо. Като подам директно на бобините - сработват. И на мен ми се иска да е от лостчето, ама .. не знам, струва ми се, че то си е наред.

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 11 Юни 2010, 16:32

Проблемът е решен - сложих друг модул и чистачките хукнаха веднага :) Благодаря на всички за съветите :)

Потребител
Аватар
Кара: нищо
Мечтае да кара: 750iL had a 5.4-liter V12 good for 326 hp

Мнение от bmw_convertible » 12 Ное 2010, 19:34

и стария модул работи има лоша споика на едно краче на реле на платката имах сащия проблем преди време презапоих го и от тогава нямам проблеми

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318ис
Мечтае да кара: М3-ка

Мнение от jujko88 » 19 Яну 2011, 23:19

колега каде се намира това реле за чистачките,мерси предварително!!!!!!!

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 23 Яну 2011, 16:04

jujko88 написа:колега каде се намира това реле за чистачките,мерси предварително!!!!!!!

Сваляш жабката и отзад се открива следната картинка (приблизително) :
00.jpg

Това синьото е блока за управление, а в него е релето.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318ис
Мечтае да кара: М3-ка

Мнение от jujko88 » 26 Яну 2011, 22:39

колега тези релета да нямат разлика с моделите на е36 понеже ти ми казваш че е под жабката а друг колега ми казва че се намира над почиващият крак,и незнам какво да правя немисе раглобява на всякъде!!!

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 27 Яну 2011, 14:23

Maй зависи от годината или от нивото на оборудване, не съм сигурен. Провери първо зад жабката, че ще ти е по-лесно разглобяването. Ако не е там - търси под "почиващия крак". :)

Следваща

Назад към E36