Въпрос за фаровете на е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Re: Въпрос за фаровете на е36

Мнение от joreto_88 » 24 Май 2010, 13:31

След доста ровене из търсачката не открих отговор на моя въпрос. И за да не отварям нова тема ще пиша в тази. В момента съм с фарове тип ZKW без лупа. Купих си 2 фара тип Bosch с лупа, но счупени външни стъкла. Въпроса ми е ще станат ли външните стъкла от ZKW на Bosch-а? Те че ще станат - ще станат, но на светлината как ще се отрази? Стъклата на ZKW са с пъпки ако има значение.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 24 Май 2010, 14:32

Всички стъкла ли липсват от фаровете с лупа?
На теб ти трябват само вътрешните от късите светлини.
Ако ги има тях, ги премести на големите стъкла от ЗКВ-то и после си ги монтирай на Бошовете.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 24 Май 2010, 15:35

Plamen_Shopov_BMW написа:
JOGI написа:ем страшни са рефлекторните с тоя ксенон как разпръсква сигурно и в космоса ден прават... ти си знаеш де. или не..

колега, хайде не ме иронизирай ... :winky:
на доста е36-ци съм се качвал (наистина не малко), повечето са били с фарове с лупата и мога да твърдя, че рефлекторния фар наистина свети повече. Един иска светлината му да е по насочена и събрана (взима си фар с лупа), друг не иска да е така (кара с рефлекторен фар) и те така.
Затова има и различни видове фарове.
А с ксенона не свети до космоса ама горе долу до най-горните слоеве на атмосферата достига :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: даже и озоновия слой затова прогресивно взе да изтънява. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
До тук с шегите.
Аз съм доволен от светенето на фаровете, свалил съм ги възможно най-ниско и не заслепяват никой.
Предостатъчно ми е това как осветяват, не се опитвам да убедя някого в предимствата и недостатъците на двата вида фарове.
Всеки сам избира какво да си вземе, при мен това не беше въпрос на избор, а на финанси, в момента нямам пари за нови фарове, затова си карам с тези, който ''от ремонтирах''.

не не ти май не разбра защо те иронизира .... тоя рефлеткорен фар с ксенон пробвал ли си да караш срещу него. Щото ако ми се случи в 4 сутринта след 300-400км да те видя срещу мен си гася фаровете и ти влизам в платното ей така да гледам реакции. Рефлекторен фар - стандартна крушка нажежаема жичка, лупа - ксенон другото си е садизъм а в някой случаи и мазохизъм
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 25 Май 2010, 0:52

Coulthard написа:
Plamen_Shopov_BMW написа:
JOGI написа:ем страшни са рефлекторните с тоя ксенон как разпръсква сигурно и в космоса ден прават... ти си знаеш де. или не..

колега, хайде не ме иронизирай ... :winky:
на доста е36-ци съм се качвал (наистина не малко), повечето са били с фарове с лупата и мога да твърдя, че рефлекторния фар наистина свети повече. Един иска светлината му да е по насочена и събрана (взима си фар с лупа), друг не иска да е така (кара с рефлекторен фар) и те така.
Затова има и различни видове фарове.
А с ксенона не свети до космоса ама горе долу до най-горните слоеве на атмосферата достига :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: даже и озоновия слой затова прогресивно взе да изтънява. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
До тук с шегите.
Аз съм доволен от светенето на фаровете, свалил съм ги възможно най-ниско и не заслепяват никой.
Предостатъчно ми е това как осветяват, не се опитвам да убедя някого в предимствата и недостатъците на двата вида фарове.
Всеки сам избира какво да си вземе, при мен това не беше въпрос на избор, а на финанси, в момента нямам пари за нови фарове, затова си карам с тези, който ''от ремонтирах''.

не не ти май не разбра защо те иронизира .... тоя рефлеткорен фар с ксенон пробвал ли си да караш срещу него. Щото ако ми се случи в 4 сутринта след 300-400км да те видя срещу мен си гася фаровете и ти влизам в платното ей така да гледам реакции. Рефлекторен фар - стандартна крушка нажежаема жичка, лупа - ксенон другото си е садизъм а в някой случаи и мазохизъм

Да пробвал съм да карам с един опел срещу моето БМВ, за да видя защо толкова често ми премигат когато съм на къси. Е наистина си е дразнещо, но не е фатално, фаровете ми ги регулираха добре наскоро в един сервиз, в момента са доста свалени и не заслепяват толкова. Вярно, не е както при фара с лупа, но също така е поносимо, не мисля, че моите фарове заслепяват повече от рефлекторни фарове на други модели коли, които са с ксенон. Все пак заради това, че слагам ксенон не мисля, че трябва да си сменя целите фарове. Проблема идва когато колата отсреща е с много лоши фарове, имам предвид слаби, тогава настина си ги заслепявам доста. Иначе съм си доволен от светенето на боша без лупа. С едно ксенонче този фар направо прави чудеса, вечер си карам все едно е ден пред мен.
А относно колега с които пита за външните стъкла на ЗКВ-то ... значи ако имаш на боша вътрешни стъкла, можеш да сложиш външното стъкло от ЗКВ-то , самото външно стъкло не играе роля за светенето, вътрешните стъкла разпръскват светлината. Ако си чел темата, ще знаеш какво исках да правя аз, но се отказах, стъклата от фара без лупа имат един ''релеф'' чрез него те пръскат светлината, такива стъкла не стават за фар с лупа и обратното, за дългите са почти еднакви, а външното стъкло не играе такава роля, можеш спокойно да сложиш от ЗКВ-то на боша стига да можеш. Пластмасата под външното стъкло за която се захващат двете вътрешни е различна при теб, стъклата на ЗКВ без лупата са по-големи от тези на останалите модели фарове ... моята идея е ако стоят пластмасите от боша да си сложиш тях, а външното стъкло мисля, че е хванато за тази пластмаса със силикон. Пробвай да го свалиш и така да го сложиш на боша.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Мнение от joreto_88 » 25 Май 2010, 23:08

vld написа:Всички стъкла ли липсват от фаровете с лупа?
На теб ти трябват само вътрешните от късите светлини.
Ако ги има тях, ги премести на големите стъкла от ЗКВ-то и после си ги монтирай на Бошовете.

Под "външни" стъкла разбирай тези правоъгълните. Днес си говорих с един пич от който си купих един фар и той ми каза че не би трябвало да има проблем. Но изникна друг проблем. Колегата писал десен фар, но десен като застанеш с лице към колата. И аз въобще не погледнах и го напазарувах. и сега като се прибрах в нас и го сложих до другия фар и видях, че всъщност е ляв. Гледам вътрешните стъкла, че стават от ляв на десен обаче трябва да им се разменят местата. Ще има ли проблем ако им разменя местата и ги сложа на десния фар? Или за по ясно: каталожните номера на вътрешните стъкла 2 х 2 еднакви ли са?
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 25 Май 2010, 23:21

Ако сложиш стъкло от късите на мястото на дългите естествено ще има проблем, защото стъклата за къси и дълги са различни. Но независимо дали са от ляв или десен фар ако си ги сложиш кое за където е предназначено няма да има проблеми. Тоест да ти обясня : слагаш си вътрешното стъкло от късите на мястото на късите и от дългите пак на дългите, проблем няма да има. Стъклата са еднакви независимо дали е ляв или десен фара. Както казах, гледай само да не смениш местата, да сложиш стъкло от дългите на късите или обратното. :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i touring 2001/9

Мнение от mihal » 27 Май 2010, 13:40

малко ме съмнява на ляв и десен да са еднакви стъклата
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 27 Май 2010, 14:26

mihal написа:малко ме съмнява на ляв и десен да са еднакви стъклата

говорим за вътрешните стъкла, а те са 1 към 1 еднакви, пробвал съм го не веднъж, поне 20 пъти съм си разглобявал моите фарове ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i touring 2001/9

Мнение от mihal » 29 Май 2010, 14:59

да май си прав объркал съм се с тези за дясна дирекция
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 30 Май 2010, 14:51

mihal написа:да май си прав объркал съм се с тези за дясна дирекция

за тях не знам колега, от такава кола не съм разглобявал фар ...
:)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SaRaLiQ » 23 Дек 2010, 6:56

темата е малко стара ама няма смисъл да пускам нова да се пълни форума затова ще питам тук.изчетох цялата тема но накрая се обърках какво от какво става каде и прочие.ще си кажа моята мъка... :lol:

единия ми фар (шофьорския) е ЗКВ и е перфектен.Другия ми е Бош и естествено с изгорели вътрешни стъкла.Разбрах че вътрешните стъкла няма значение дали са от ляв или десен фар.Правилно ли съм разбрал?Ще стане ли да сложа вътрешни от ЗКВ на Бош-а? Става въпрос за фарове без лупи!Донора също е без лупа и е шофьорски,а на мен пасажерския ми е БОШ.
15 лева за стъкълца не са 70 лева за цял фар ЗКВ :)
мерси предварително и се извинявам ако е написано в самата тема :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 23 Дек 2010, 23:11

1. Да вътрешните стъкла на ляв и десен фар са идентични няма как да ги объркаш. Като купуваш стъклата само внимавай да са от кола с ляв волан :yes: .
2. Да можеш да ги сложиш лещи (стъкълцата) от ЗКВ без лупа на Бош без лупа, но не пасват перфектно. Трябва първо да счупиш зъбчето,което е държало пластмасовата бленда на Бош, защото тези на ЗКВ се закрепват по друг начин. След това налагаш стъклото от ЗКВ така ,че да легне най плътно към основата и мажеш обилно със силикон фугите :mhihi:. Чакаш да изсъхне и слагаш.
3. Много важно за всички дето ще решат да правят тази модефикация. никъде не пише , че така моднат фар свети доста различно от нормални- били те с лупа или без. Така модефициран фара почва да прави много концентриран сноп светлина. Горе долу пречупването _/ се получава, определено не е толкова прецизно като на заводските.
Резултата е ,че след регулиране с нужната апаратура (не на стената :mhihi: ):
:arrow: фаровете светят много силно в твоята лента и малко от дясната, но от ляво е пълен мрак и при каране в по не осветени улици е доста дразнещо,защото не можеш да видиш дали някой пешеходец няма да връхлети.
За сметка на това обаче в твоята летна е ден особено ако им сложиш и едни Osram Nightbreaker.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SaRaLiQ » 23 Дек 2010, 23:37

много благодаря за изключително изчерпателния отговор колега.Днес питах един приятел на баща ми дето си е купил два фара в перфектно състояние с лупи от автоморга за 100 лева двата...незнам защо във форума струват по 180 ? но това е друга тема.да си мълчим че да не стане някой луд форумен спор...айде със здраве и мерси за отговора.ще ги мъдря какво ще правя с този фар :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 28 Дек 2010, 20:08

SaRaLiQ написа:много благодаря за изключително изчерпателния отговор колега.Днес питах един приятел на баща ми дето си е купил два фара в перфектно състояние с лупи от автоморга за 100 лева двата...незнам защо във форума струват по 180 ? но това е друга тема.да си мълчим че да не стане някой луд форумен спор...айде със здраве и мерси за отговора.ще ги мъдря какво ще правя с този фар :)

Колегата ти е отговорил много изчерпателно наистина...
А аз ще ти кажа, че рядко се намират читави фарове за 100-тина лв, защото са от вече доста стари коли, а и тези с лупата са още по-стари като модел. Ако твоите фарове са читави и без точици от камъчета и т.н. по-добре дай 15 лв и си сложи нови стъкла на БОШ-а и си гледай кефа.
Лупата е по-красива на вид, също не заслепява ако ще слагаш ксенон, но ако ще си караш така ЗКВ-то и БОШ-а без лупа светят по-добре, по-силно, защото са рефлекторни и разпръскват много повече светлината.
А сложиш ли стъкла от ЗКВ на мястото на изгорелите пластмаски на БОШ-а няма да имаш никакви ядове занапред и ще изглеждат еднакви двата фара.
Кажи какво си направил.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: остъклена тераса
Мечтае да кара: open wheeler

Мнение от dobo-is » 18 Юли 2011, 19:21

аз пък се сдобих със един фар хелла без лупа от компакт за донор на моя изгорял бош без лупа...
и се чудя дали вътрешните стъкла на 2та вида фарове са със еднакъв диаметър и подобно захващане ...
с други думи - дали ще станат от хелата на боша,ако някой го е правил,моля да сподели ...
brillantrot team
Изображение Изображение Изображение Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36