Бензин vs Газ или къде ми е сметката

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW Е36
Детайли за колата: 156 HP ,AUTOMATIC

Бензин vs Газ или къде ми е сметката

Мнение от GAUSS » 21 Май 2010, 14:31

Здравейте колеги ,доста се колебая дали да не сложа един газов инжекцион fobos на мойта Е36-ца и все още не съм обеден че няма да си прецакам хубавата колица като и сложа това чудо.Изведох си една формула колко километра трябва да измина изцяло на газ за да съм на 0 т.е. да си изплатя инжекциона.
К=100.C/(RB.PB-RG.PG) където :

К-общ брой километри
C-цена на газовия инжекцион
RB-среден разход на бензин за 100 Km на колата
PB-цена на бензина
RG-среден разход на газ за 100 Km на колата
PG-цена на газта
Оказа се , че в моя случай ако дам за читав газов инжекцион 1350 лв. и като имам в предвид , че цената на бензина в мемента е средно 2.17 а на газта 1.11 и това , че колата ми харчи средно 10 на бензин и предполагам 12 на газ то по горната формулка се получава , че за да си избия вложените пари трябва да измина 16109 километра
и тъй като не изминавам повече от 4000-4500 км на година то излиза че ще съм на сметка чак след 4 години и това при предположение , че цената на горивата ще се запази в близки граници от сегашните.

Дайте ми съвет заслужава ли си изобщо да си развалям красавицата с тези газови тъпотии ?
Tomorrow never comes until it's too late

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 BMW E46 330i

Re: Бензин vs Газ или къде ми е сметката

Мнение от ///M3 » 21 Май 2010, 14:39

Колега, аз минавам 30 000-32 000км на година. 16 000км ги минах вече, при положение, че разликата между цените на горивата беше по-голяма и по-бързо си избих инвестицията. Ако бях в твоя случай обаче, нямаше да инвестирам в газов инжекцион. На практика имаш и други разходи за инжекциона - филтри, преглед, а и багажника си отива наполовина.

Потребител
Аватар

Мнение от GAUSS » 21 Май 2010, 14:47

Да наистина ако караш доста ,по-скоро си заслужава но иначе не.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бас Барабас

Мнение от Яро » 21 Май 2010, 14:47

За 4-5000км/г не си струва. Отделно пропускаш един съществен момент - разхода на бензин докато колата ти загрее, щото при ГИ прехвърля на газ към 33-37 градуса. Което ще рече, че ако караш на къси разстояния ще имаш около 2км на бензин докато колата вдигне необходимата температура, което съвсем забатачва нещата ;)
Всеки шут в задника - крачка напред!
Изображение

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 21 Май 2010, 14:48

Сметката ти е грешна още от началото- за кой *еп си взимаш кола като ще правиш 5000км. на година :dunno: Вози се на такси или си взимай кола под наем като ти трябва, 3 пъти по-евтино ще ти дойде- без майтап...

По въпроса- карай си на бензин, ако минаваш поне 15000 на година може да се мисли за газ...
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E36 320 Coupe

Мнение от Totogada » 21 Май 2010, 14:51

Колега ето в сайта на фобос хората са сметнали каква ти е далаверата от ГАЗ-та
http://www.fobos-bg.com/

Тази тема е много разисквана..погледни в стари теми по този въпрос :)
Изображение
R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 21 Май 2010, 14:51

Е след 4 години вероятно ще си я продал тая кола и ще си с по-нова. Лично аз не виждам никакъв смисъл, разбирам да си я избиваше ГИто за 1 година , тогава има някакъв смисъл ;) Да не говорим, че след 4 години вероятно вече ще се движим на водород :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Мнение от Nikito_nn » 21 Май 2010, 14:53

Колега мисля че конкретно за твоя случай не си заслужава изобщо. Ти щом минаваш само по 4-5к км на година, докато я изплатиш, може и да си сменил колата :mhihi:
Наистина щом е така по добре не си прецаквай колата, карай си и не го мисли. На мен за съжаление ми се налага да карам на газ ама на година минавам по 25-30к км, доста щъкам извънградско. Ако бях в твоята позиция небих сложил газово.
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 21 Май 2010, 15:11

Може да се купи кола, която вече е с газова уредба.
BMW only!

Потребител
Аватар

Мнение от GAUSS » 21 Май 2010, 15:25

Благодаря на всички за съветите.Искам да попитам възможно ли е да не дупчат колата за да извеждат дюзата за зареждане а да остане в багажника колата ми е седан или по някакъв начин да не се вижда изобщо но в същото време да е удобно за зареждане ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E36 320 Coupe

Мнение от Totogada » 21 Май 2010, 16:01

GAUSS написа:Благодаря на всички за съветите.Искам да попитам възможно ли е да не дупчат колата за да извеждат дюзата за зареждане а да остане в багажника колата ми е седан или по някакъв начин да не се вижда изобщо но в същото време да е удобно за зареждане ?

Може да се монтира "зарядното" там където е капачката за бензина :)
Изображение
R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e31 850i ,f10 520d
Мечтае да кара: Детско багерче

Мнение от BMWgiunter » 21 Май 2010, 16:10

Има много мнения по този въпрос - газ или бензин,зависи за какво ти трябва колата ,колко често я караш и т.н . Аз съм на мнение че ако искаш икономичен автомобил си купи някой малка кола 1.1 ,1.4 ,дето ще ти гори 5.5 - 6 л. Някакси идеята да имаш BMW 150 к.с и да сложиш газ .. се обезмисля,само като видя газовия инжекцион на този 6 цилиндров звяр и ме заболява сърцето.. :banghead: :banghead:

Изображение
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Мнение от pgv64 » 21 Май 2010, 16:17

:D Всеки ще ти даде различни съвети, но при твойто каране просто е неоправдано да си съсипваш колата!
Аз понеже работя в къщи и имам горе долу 3 -4 хил. на година и то половината ивнградско ,по риба , въобще не си и помислям за газ .А извън града пада на 7/100 така че... .Да не говорим за запушените дюзи от газта и др. негативи!Решението все пак си е твое ! :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Май 2010, 16:21

На въпроса "Бензин vs Газ или къде ми е сметката"-отговора е елементарен-всеки път като зареждаш ще плащаш 50% по-малко,всичко друго е суета,щял да се прецака мотора и подобни щуротии,видял съм един милион автомобила на газ и даже съм имал-нищо му няма на двигатела,по-малко ли се прецаква мотора като се кара само в "лютеницата" и повече на страни,голема гъзария е да караш на бензин и с 30 лева да минеш софия,освен това колегата пише за автомобил на над 10-15 години,последното нещо което ще му навреди е газовата уредба...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 21 Май 2010, 16:25

Отново се изписаха един тон приказки от един чул и друг не видял ....

Читав газов инжекцион за 4 цил 950 лева с евро сонда , за 6 цилиндрова 1100+ - .

Няма разлика във вървенето , няма запушени дюзи колкото и да ви се иска.

Има един филътр на 10хил км - 10л лева.,

Багажника отивал наполовина - Не , 1/3 ти остава само да си сложиш сакчето . ФВ поло ли караш ? 30 литра бутилка е достатъчна.
Настройва се като хората , разликата в разхода е 1 литър. Сметката си я прави сам :
1.10 газ - 2.20 бензин ..на 1000 лева 500 в джоба ;) или по ку*ви :)

ТО за това правите по 5000км , като заредиш за 50 лева 20 литра и минеш 100км кво да карам , то ти иде да се гръмнеш!

Забравих да кажа : Не си слагайте ФОбоси , Бардолинита и т.н измислици , че после ще слушаме пак ,че газовите не ставали.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

Следваща

Назад към Извън Темата