за борд компютара

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

за борд компютара

Мнение от go6o03 » 09 Май 2010, 0:56

колеги при мен лосчето на мигачите е без копче за БК може ли по друг начин да проработи борда?Пробвахме го с лосче с копче БК ипак не тръгва.Майстор спесиалист от Пловдив каза че щтом има точка между Км и цифрите дневния километраж не ставало.Имало проблем в таблото или в ключа за светлините.Помогнете,благодаря предварително.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Re: за борд компютара

Мнение от slitter » 09 Май 2010, 9:15

За да проработи борда трябва да се прекодира таблото със специален софт - прави се обикновено с оригиналния диагностичен софтуер за бмв. Обаче, за да се препрограмира таблото трябва да функционира добре, а щом имаш точка на таблото, значи нещо не е наред. Най-често става от това, че е сменяно таблото, т.е. най-вероятно това не е твоето табло, а сложено от друга кола. Колата не го разпознава, защото е с различен ВИН, от твоя! Кокво трябва да се направи? Първо трябва да се пренапише ВИНА с верния, така, че таблото да заработи коректо! (Пак казвам, това е условност, може да е сменен и лайт модула и тогава прави същото - точка) След тва се препрограмира за борда и тогава вече всичко ще е ок! Първо обаче трябва да се определи откъде идва проблема с точката и тогава да се действа нататък!

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 09 Май 2010, 9:28

slitter написа:За да проработи борда трябва да се прекодира таблото със специален софт - прави се обикновено с оригиналния диагностичен софтуер за бмв. Обаче, за да се препрограмира таблото трябва да функционира добре, а щом имаш точка на таблото, значи нещо не е наред. Най-често става от това, че е сменяно таблото, т.е. най-вероятно това не е твоето табло, а сложено от друга кола. Колата не го разпознава, защото е с различен ВИН, от твоя! Кокво трябва да се направи? Първо трябва да се пренапише ВИНА с верния, така, че таблото да заработи коректо! (Пак казвам, това е условност, може да е сменен и лайт модула и тогава прави същото - точка) След тва се препрограмира за борда и тогава вече всичко ще е ок! Първо обаче трябва да се определи откъде идва проблема с точката и тогава да се действа нататък!

Ако не се лъжа колегата е идвал при мен, и проблема е че таблото е "скопено", сменен лайт модул и друго табло с тази така наречена точка. Но първо се почва от друго табло, после прекодиране на ВИН-а на таблото и лайт модула. Е тогава ще е ОК. Но дали цената ще се хареса на клиента е друг въпрос..... понеже ако е този клиент му правих лостчето с ключе, а не оригинално за 50-60лв(не му се даваха). Табло от 200лв., прекодиране на лайт модул и табло + отключване и лостче.... са му 300лв. и на горе. А в момента този лайт модул който е в колата сега няма никаква връска с него(няма комуникация).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 09 Май 2010, 9:42

Еми... ако му се дават 300 кинта за един борд! Кофти, щото тва е екстра, която не изисква много разправии, а в случая разправийте са големи!

Между другото, Милене, кое наричаш скопено табло? Толкова коли съм направил с тия бордове, че просто не мога да разбера... никога не е идвало скопено табло при мен. Кво става като е скопено таблото!? Някъв кабел от пин ли няма?

Аватар

Мнение от milennyc » 09 Май 2010, 9:47

slitter написа:Еми... ако му се дават 300 кинта за един борд! Кофти, щото тва е екстра, която не изисква много разправии, а в случая разправийте са големи!

Между другото, Милене, кое наричаш скопено табло? Толкова коли съм направил с тия бордове, че просто не мога да разбера... никога не е идвало скопено табло при мен. Кво става като е скопено таблото!? Някъв кабел от пин ли няма?

Не знам и аз честно да ти кажа. Но има и табла без точка, и няма проблем с лайт модула и след прекодиране(ретрофит и рекодинг) пак не иска да показва стойности на БК, обаче слагаш друго табло, и само прекодираш вин-а на ТАБЛОТО и всичко бачка без проблем :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 09 Май 2010, 9:49

Само да допълня, че често срещана причина да се появи тази точка е некадърното връщане на километри (несъответствие в някой от модулите където се записват) ....

Аватар

Мнение от milennyc » 09 Май 2010, 9:56

tsb_bg написа:Само да допълня, че често срещана причина да се появи тази точка е некадърното връщане на километри (несъответствие в някой от модулите където се записват) ....

Аз това го казах на клиента, че е това... километража му беше "замръзнал" по LCM там където беше купил колата. А на таблото това което е карал до сега след като е купил колата..... И за това тук решението е ново таболо, нов ЛСМ, прекодиране, листче и отключване. А цената както казах е от 300лв. на горе.... така че от тук на там зависи от клиента дали иска да ги даде за тази екстра + разходки на горе на долу за тези прекодирания и закупуване на необходимите неща....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 09 Май 2010, 10:03

milennyc написа:
slitter написа:Еми... ако му се дават 300 кинта за един борд! Кофти, щото тва е екстра, която не изисква много разправии, а в случая разправийте са големи!

Не знам и аз честно да ти кажа. Но има и табла без точка, и няма проблем с лайт модула и след прекодиране(ретрофит и рекодинг) пак не иска да показва стойности на БК, обаче слагаш друго табло, и само прекодираш вин-а на ТАБЛОТО и всичко бачка без проблем :dunno:

На мен само ведъж ми дойде един клиент, който слад активацията не искаше да показва стойности на БК, но след като разглобих и започнах да окъсявам пин след пин накрая започна да мени и се оказа, че проблема идваше от лостчето. Първоначално и аз си помислих, че е скопено, ама не! Да не би понякога лостчетата да правят проблеми и тва за скопените табла да е само мит!? Знам ли!

Аватар

Мнение от milennyc » 09 Май 2010, 20:48

Тук проблема е че не иска да върви прекодирането за БК.... спира и казва че няма комуникация с ЛСМ-а, и се почва ходене по мъките. Проблем с промяната на ВИН-а на таблото няма, но ЛСМ-а не може да се прекодира. И за това се налага ново табло, нов ЛСМ, лостче, отключване и честито... имаш БК за към 350-400лв. :mrgreen: :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E65 730d

Мнение от soreman » 17 Май 2010, 13:17

Искам и аз да попитам - изглежда ми е изгорял LCM-а, т.е. преди да закарам колата в Камор полу-работеше, сега вече въобще не работин след като си взех колата, от което се бърка и скоростният лост (колата е автоматик), защото не може да отчита кога е натисната спирачката и кога не. Този LCM подлежи ли на ремонт или трябва да се подмени?

Назад към E46