Съединител или нещо друго...?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Съединител или нещо друго...?

Мнение от Vlados » 08 Май 2010, 22:07

Днес, прибирайки се от събора установих нещо странно, което се случва с колата ми. При изпреварване (най-често), когато сменям на по-горна скорост се получава един ефект, все едно колата боксува на лед - по-просто казано: започвам изпреварване, връщам на трета и изпреварвайки превключвам на 4-та, примерно на 3000 оборота. В този момент колата започва да ръмжи повече, оборотомера стига примерно 3400 оборота, но колата не върви повече, а все едно е стъпила на лед, защото след малко повече от секунда оборотите изведнъж падат с около 300 и колата продължава с ускоряването. Ефекта е точно като стъпване на хлъзгава повърхност за 1-2 секунди. Затова си мисля, че може би имам проблем със съединителя. Досега на всичко коли, които съм карал не съм имал проблем със съединител и не знам симптомите.
Ако някой има сериозна идея за причините, ще му бъда благодарен да сподели, защото след около месец и половина ме чака дълъг преход из страната, возейки две деца и не искам да рискувам...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Re: Съединител или нещо друго...?

Мнение от Tano » 08 Май 2010, 22:12

Така както обесняваш си е съединител, приплъзва и му трябва време да зацепи. Хвани утре, на запалена кола, вкарай на 5-та и натисни спирачка здраво и почни бавно да отпускаш съединителя и виж къде ще почне да зацепва. Ако е към края на педала, честито, но все пак се разходи и до майстор ;)
Ние трябва да осигурим едно по добро бъдеще за България и нашите Български деца и Национал-Социализма е пътя за това

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 08 Май 2010, 22:23

и как да започне да зацепва към края на хода, при положение, че износването се компенсира автоматично?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: -ше Е34 525 м50

Мнение от gi4o » 08 Май 2010, 22:29

това, че отделя горе, не значи че приплъзва. карах е34-ка 25000 с горе отделящ съединител и никога не приплъзна, нито се влоши. пробвай както си караш, на 5-та, подай пълна газ, ако оборотомерът изпреварва скоростта, тогава вече "честито". може да опташ с левия крак леко в това време да галиш спирачката или слабо с ръчната, за да натовариш мотора и по-лесно да разбереш ако приплъзва съединителя.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 08 Май 2010, 22:34

ачик същото го казах по - горе. това с 5 -та на бордюр и т.н. са повечето само бош лаф приказки. Първо се започва с това, на колко км е съдинителя и какво е карано предимно - градско или магистрала.

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 08 Май 2010, 22:36

При потегляне няма разлика в мястото на отделяне и това е вече трета година откакто съм я купил. Иначе точно това имах в предвид, че оборотомера "изпреварва" километража за около 1-2 сек. и това се получава след 3-та (обикновено на 4-та и 5-та) при рязко подаване на газ. Досега съм минал около 20 000 км. (може би повече извънградско - любител съм на обиколките на страната), но не знам пред това на колко километра е бил съединителя.
Има ли други варианти за повреда, освен съединител?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 08 Май 2010, 22:40

Е....ти си минал 20 000км.

Поне знаеш на колко уж си я купил? Статистически един съединтел кара около 250 000.

Има и други варианти - ама без сваляне на кутията не вярвам да се разминеш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: -ше Е34 525 м50

Мнение от gi4o » 08 Май 2010, 22:52

първоначално се усеща само на големите предавки-3,4,5...то и на малките го има, ама там и скоростомерът, и оборотомерът се движат бързо и не се усеща...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Омега А '86; E53 3.0d '06

Мнение от Нено Б. » 09 Май 2010, 1:01

Ами да, съединителят ти буксува.
Сменяй го преди да захванеш прехода.
rwd фен

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 09 Май 2010, 1:14

Нено, не че нещо, ама що не се цаниш някъде за гадател?

То не, че вероятноста да не буксува е голяма, като на всяка стара кола, ама знаеш ли, че може да буксува от това, че не "залепва" плътно, а това пък да е заради ръждясял/мръсен първичен вал на кутията?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525ТДС
Мечтае да кара: Е 38 Дизел
Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee

Мнение от \MITETO\ DSB » 09 Май 2010, 9:00

Владо точно както обясняваш усещащ приплъзване това си е заминал съединител.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 09 Май 2010, 13:59

Миналата година поради малко "драг рейсинг" :mhihi: започна да приплъзва при включване на 2-ра... явно го запалих, но ме наведе на мисълта на автора на темата... няколко дни след това пробвах докато карам с 40км/ч натискам съединител, давам повечко газ и пускам рязко съединителя - направо си станах "скутер" доста бавно понижаваше оборотите до съответстващите почти без да ускорява... но при зацепен досега не е боксувало... дори интересно ми е: вчера при 3-ма души в колата на чист асфалт и минаване от 1-ва на 2-ра задницата леко тръгва, а от 2-ра на 3-та муцуната се подава към хоризонта :mhihi: ... но на автора щом като приплъзва и при зацепен явно си е тръгнал...
Не съм толкоз на ясно при хидравличните как трябва да е... на другата ми кола е с жило, ясно усетих кога е свършил и сега направя ли този тест (нов диск), направо подскача...
Може ли да питам: сменявах спирачната течност и обезвъздуших и съединителя отдолу на пробката на скоростната, ама нали е с 2 помпи... горната от друго място ли се обезвъздушава, че не намерих... пък на пасат 2 си има 2 пробки...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: M

Мнение от fox1981 » 09 Май 2010, 19:00

Има точно два арианта:1ви ти е износен феродовият диск.2ри имаш изтичане на масло от първичния вал на скоростната кутия.Но втория варянт не ми се вярва защото ще го усещаш като притрисане в по-долни предавки,на първа примерно.Успех

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 31? , E34 525 TDS , E34 525 IX

Мнение от ///MILEN » 10 Май 2010, 8:25

Имах същия проблем с ТДСа и се оказа износен феродов диск :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от penio » 10 Май 2010, 10:16

И аз в момента съм така. Преди седмица почна само при изпреварване да приплъзва а сега вече и като ускорявам на 5та оборотомера доста изпреварва километража. Заради това изтървах и този събор. Градско няма проблеми все още, предполагам че трябва да загрее феродото хубаво за да приплъзва или понеже карам на ниски предавки. Единствено като минавам от 1ва на 2ра има претрисане. Но ще се сменя съединител, това е решението.

ПС: Кажете колко пари зимат майсторите за смяна
Изображение

Следваща

Назад към E34