"Референдум" за част от техническите въпроси във форума
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
"Референдум" за част от техническите въпроси във форума
Предварително се изивинявам на модераторите и администраторите, ако преценят че съдържанието на тема не е за тук или пък клони към евентуални умствени отколнения на автора
За какво иде реч?
Четейки във всички технически форуми, а и не само в тях, ми прави впечатление че има доста теми свързани с кражба на части по автомобилите.
Това ме навява на мисълта да обсъдим:
1. възможността за въвеждане на вето за обсъждане в техническите форуми на въпроси, свързани с разглобяване и демонтиране на детайли, които могат да бъдат демонтирани (за кратко време, обикновенно нощем) без присъствието и против личната воля на собственника на автомобила;
2. забрана за четене без регистрация на потребителя на теми в техническите форуми, както и във форумите Купува и Продава, ;
3. въпросите по точка 1 да се споделят само на лични съобщения след отправяне на такава мобла в някоя тема.
От какво са породени тези идеи?
Ако се задълбочите в темите за оплаквания от кражби, ще ви направи впечатление, че в последно време зачестяват кражбите с перфектно техническо изпълнение. Т.е. апашите освен с "маркетинг" на пазара "Търся", "наличност на стоката на определен адрес" и принципа "да гепим всичко максимално бързо", са започнали да наблягат и на целостта и качеството на "стоките в наличност" добивайки информация именно от този форум. Това колкото е добре, толкова е и лошо, защото застрахователите веднага преминават към обвинение за измама и не плащат нищо за липсващи части.
Далеч съм от мисълта, че подобни мерки ще премахнат набезите върху колите ни, но поне ние ще намалим нашият неволен принос за това.

За какво иде реч?
Четейки във всички технически форуми, а и не само в тях, ми прави впечатление че има доста теми свързани с кражба на части по автомобилите.
Това ме навява на мисълта да обсъдим:
1. възможността за въвеждане на вето за обсъждане в техническите форуми на въпроси, свързани с разглобяване и демонтиране на детайли, които могат да бъдат демонтирани (за кратко време, обикновенно нощем) без присъствието и против личната воля на собственника на автомобила;
2. забрана за четене без регистрация на потребителя на теми в техническите форуми, както и във форумите Купува и Продава, ;
3. въпросите по точка 1 да се споделят само на лични съобщения след отправяне на такава мобла в някоя тема.
От какво са породени тези идеи?
Ако се задълбочите в темите за оплаквания от кражби, ще ви направи впечатление, че в последно време зачестяват кражбите с перфектно техническо изпълнение. Т.е. апашите освен с "маркетинг" на пазара "Търся", "наличност на стоката на определен адрес" и принципа "да гепим всичко максимално бързо", са започнали да наблягат и на целостта и качеството на "стоките в наличност" добивайки информация именно от този форум. Това колкото е добре, толкова е и лошо, защото застрахователите веднага преминават към обвинение за измама и не плащат нищо за липсващи части.
Далеч съм от мисълта, че подобни мерки ще премахнат набезите върху колите ни, но поне ние ще намалим нашият неволен принос за това.
- Archangel
- старши ентусиаст
-
- Кара: N42B20 с ръкавици
- Мечтае да кара: Spitfire
Re: "Референдум" за част от техническите въпроси във форума
Е едва ли ще се ограничат и набезите. Доколкото знам по едно време се изискваше одобрение от администратор/мод за всяка регистрация във форума, но по разбираеми причини беше премахнато това изискване.
Идеята не е лоша, но едва ли ще има дори минимален резултат. Кражбите на по-сложни детайли се правят от що-годе добри джамбази, които знаят множество техники, едва ли биха седяли да четат форум за да разберат как се сваля задна броня.
Мен примерно повече ме вълнува защо всички отговарят на бълвоча от еднакви теми, вместо просто да се поства един линк към търсачката и правилата на форумите и да се заключва темата?
Идеята не е лоша, но едва ли ще има дори минимален резултат. Кражбите на по-сложни детайли се правят от що-годе добри джамбази, които знаят множество техники, едва ли биха седяли да четат форум за да разберат как се сваля задна броня.
Мен примерно повече ме вълнува защо всички отговарят на бълвоча от еднакви теми, вместо просто да се поства един линк към търсачката и правилата на форумите и да се заключва темата?
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
- xerial
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330d CBR 600RR
- Мечтае да кара: F82 ,S1000RR
Според мен идеята не е особено добра или по-скоро частта с забраняването на публикуване как се разглабят част и т.н. Едвали джамбазите дебнат по форумите как се разглабя нещо - супер наивно е да се мисли по този начин....
Докато има търсене ще има и предлагане това е ... не сте ли гледали такъв е живота по БТВ
Докато има търсене ще има и предлагане това е ... не сте ли гледали такъв е живота по БТВ

- jivko2828
- младши ентусиаст
-
- Кара: G70
- Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options
Няма смисъл от такова нещо. Според мен никой крадец не стои по форумите да чете как се разглобяват колите ни. В повечето случаи крадците са или цигани, които едва ли занят за наличието на интернет
, или не са случайни и знаят какво правят. Ако крадец реши да вземе нещо от колата ти, или самата кола, нищо няма да го спре.
Това е моето мнение.

Това е моето мнение.

Archangel написа:Мен примерно повече ме вълнува защо всички отговарят на бълвоча от еднакви теми, вместо просто да се поства един линк към търсачката и правилата на форумите и да се заключва темата?
ако се пусне линк към подобна тема веднага се заключва
въпроса е, че на мен не ми остава много време да търся - особено с това одобряване на мнения ежедневно

Иначе гледам специално аз гледам да съм по толерантен към новите ни колеги и се опитвам да не ги смъмря от първия път, че не ползват търсачката. Разбира се, появи ли се свестен отговор и ли подобна тема - ключ. В това отношение всички могат да помагат
що се отнася до предложението за недопускане на обяснения за разглобяване на части ... малко пресилено ми се струва, няма да може да ги спрем по този начин. Може би добра идея е да не се купуват втора употреба съмнителни части, но това вече е въпрос на личен морал.
Забраната за четене също не знам дали е добра идея, ако се стремим да бъдем отворени към повече хора. Все пак тези въпроси не ги решавам нито аз, нито пък в този раздел могат да получат някакво решение, може да пуснеш подобно запитване в "Новини, предложения, проблеми & коментари за сайта и форума" и там да се изкажат повече хора и в крайна сметка админите да решат. Все пак техническите форуми са доста повече от Е46
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL

Подкрепям с две ръце инициативата:yes:
Я да си вдигнат ръцете, тия които преди да се регистрират, известен период преди това (месеци) са чели само форума...
Идеята не е лоша, но поражда доста... двусмислия... Как ще зарибиш един фен да се регистрира, да започне да чете, като още с влизането ще му се убие желанието и до там... "Вие не можете да четете дадения подфорум...Моля регистрирайте се..." и вече насъбрал, после първите 20 мнения "Мнението ви следва да бъде удобрено..." или както там изписва... Е лично на мен ще ми се отще... Колкото и желание да съм имал...
Но пък, както каза автора за кражбите и апашите, там е добре... Но ефективността би била нищожна... Отдавна си знаят материала, преди още да пуснем тема ние
Едва ли са толкова глупави, за колкото ги смятаме...
Това е моето мнение и никой не задължавам с него

- Face
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320Д(M47TUD20)
uCnaHeTcA написа: Отдавна си знаят материала, преди още да пуснем тема ние
Tочно и изчерпателно

Аз ако бях "джамбаз" не бих разчитал на форум в който често всеки пише както си ги представя нещата,нищо че са далеч от реалноста...
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
Face написа:uCnaHeTcA написа: Отдавна си знаят материала, преди още да пуснем тема ние
Tочно и изчерпателно![]()
Аз ако бях "джамбаз" не бих разчитал на форум в който често всеки пише както си ги представя нещата,нищо че са далеч от реалноста...
Наистина е така. А и как да спрем разпространението на Тис-а (няма тайни с него за монтаж и демонтаж)? Всичко се обезмисля

- somuchbetter
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318 e46
- Мечтае да кара: M3 e46
pazokolarov написа:2. забрана за четене без регистрация на потребителя на теми в техническите форуми, както и във форумите Купува и Продава, ;

...само да не си намеря фаровете в продава, че ...
impossible is nothing

BMW TEAM PLOVDIV

BMW TEAM PLOVDIV
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
uCnaHeTcA написа:Я да си вдигнат ръцете, тия които преди да се регистрират, известен период преди това (месеци) са чели само форума...Идеята не е лоша, но поражда доста... двусмислия... Как ще зарибиш един фен да се регистрира, да започне да чете, като още с влизането ще му се убие желанието и до там... "Вие не можете да четете дадения подфорум...Моля регистрирайте се..." и вече насъбрал, после първите 20 мнения "Мнението ви следва да бъде удобрено..." или както там изписва... Е лично на мен ще ми се отще... Колкото и желание да съм имал...
Но пък, както каза автора за кражбите и апашите, там е добре... Но ефективността би била нищожна... Отдавна си знаят материала, преди още да пуснем тема ние
Едва ли са толкова глупави, за колкото ги смятаме...
![]()
![]()
![]()
Това е моето мнение и никой не задължавам с него
![]()
+1 !!!
И да се скъсам от напъване, не мога по-добре да го кажа.
Si non confectus, non reficiat.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Няма воля за справяне с "дребните" кражби по автомобилите. Едва ли с такива промени в правилата биха намалели този тип посегателства.
Струва ми се , че всичко е заложено в нашия манталитет и култура (а може би и икономическо състояние). Всеки иска да купи нещо , макар и втора ръка изгодно. Не го интересува дали този комплект М-лайстни, ксенонови фарове или фейс-стопове от Е39 са с доказан произход. Важното е да е "на далавера".
Но когато те изчезнат и от неговия автомобил, разбира че всъщност монетата има две страни.
А това за инфото за "начините на демонтиране" - свалянето на бъбреци, огледалца, капачки, лайстни и т.н. "дреболии" (които често са доооста скъпи) не го търсят по форумите, защото такива неща се крадат от наркомани и всякаква друга такава паплач. Те се учат от опит - напъват с отвертката и ако падне (повечето детайли така се махат) го взимат, ако не - отиват към другата кола и пробват по-внимателно по друг начин.
Но примерно свалянето на нави 16:9 си е доста по-сложна процедура. И извършителите са доста добре технически подготвени. Но пак не трябва да се абсолютизира забраната, защото представи си дори един ентусиаст да реши да си монтира такава система, да си събере всички части по нормалния начин (с закупуване на такива с доказан произход) това сериозно ще наруши идеята на форума - БМВ фенове да споделят опит и да си помагат.
Струва ми се , че всичко е заложено в нашия манталитет и култура (а може би и икономическо състояние). Всеки иска да купи нещо , макар и втора ръка изгодно. Не го интересува дали този комплект М-лайстни, ксенонови фарове или фейс-стопове от Е39 са с доказан произход. Важното е да е "на далавера".
Но когато те изчезнат и от неговия автомобил, разбира че всъщност монетата има две страни.
А това за инфото за "начините на демонтиране" - свалянето на бъбреци, огледалца, капачки, лайстни и т.н. "дреболии" (които често са доооста скъпи) не го търсят по форумите, защото такива неща се крадат от наркомани и всякаква друга такава паплач. Те се учат от опит - напъват с отвертката и ако падне (повечето детайли така се махат) го взимат, ако не - отиват към другата кола и пробват по-внимателно по друг начин.
Но примерно свалянето на нави 16:9 си е доста по-сложна процедура. И извършителите са доста добре технически подготвени. Но пак не трябва да се абсолютизира забраната, защото представи си дори един ентусиаст да реши да си монтира такава система, да си събере всички части по нормалния начин (с закупуване на такива с доказан произход) това сериозно ще наруши идеята на форума - БМВ фенове да споделят опит и да си помагат.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Напълно безмислено, защото доста части- крадени се продават точно тук във форума и то чрез ЛС... особенно и със новите изисквания като си пуснеш обява в купува с телефон и ти звънят директно без да пишат вече и ЛС гепачите, те обява продавам не пущат...
Като инфо ще ви кажа на мен като ми ощавиха преди 2 седмици колата в София видях от терасата на приятеля ми докато пушим, на който бях на гости 2 пъти да преминава лекичко черна одрънкана Е36 със стикер на джама- форумна. Яд ме е че не записах номера... 80% това са извършителите... Мамка им нещастна!
Като инфо ще ви кажа на мен като ми ощавиха преди 2 седмици колата в София видях от терасата на приятеля ми докато пушим, на който бях на гости 2 пъти да преминава лекичко черна одрънкана Е36 със стикер на джама- форумна. Яд ме е че не записах номера... 80% това са извършителите... Мамка им нещастна!

Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
Незнам колеги къде живеете, но няма честен народ. Никой продавач няма да ти представи някаква фактура на негово име ,че тази част която продава е лично негова и на никой друг. И аз продавам някой части за Е46 свалене от моята кола и съм ъпгрейднал от кой знае може би някой наш колега. Като купувам части не питам от къде са и т.н. важното да са на "далавера" както се изразихте. Всеки търси най евтиното.
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2