Климатроник-Сензор външна температура

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Климатроник-Сензор външна температура

Мнение от nebula » 04 Май 2010, 10:38

Колеги, здравейте! Изчетох доста по темата, но така и не можах да си отговоря на въпроса - Зависи ли в крайна сметка работата на климатроника от сензора за външната температура? Преди има няма месец, влязох в една доста голяма дупка и помлях преден десен подкалник, като резултат ми показва външна температура -40 и климатроника изобщо не охлажда? Та въпроса ми е, ако сменя сензора, ще заработи ли климатроника, или трябва да оправям и двете :)? Колата е Е39 523 i 1999 г.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Климатроник-Сензор външна температура

Мнение от oci » 04 Май 2010, 12:31

Първо си сложи работещ датчик и тогава проверявай системата.
Ако не ти се дават пари за оригинален датчик можеш да сложис термистор 5 khom, кой е напрактика със същите стойности като оригиналния датчик и струва 20 пъти по евтино, като крайния резултат ще е същия ако единствено не те притеснява, че няма да пише бмв на него и ще трябва да го запоиш директно на кабелите и омотаеш със тиксо.

Потребител
Аватар

Мнение от nebula » 04 Май 2010, 14:14

И аз така мисля да направя:). Още повече, че един мой познат в Дару ми каза, че няма как да работи климатроника при положение, че сензора показва температура -40 градуса. Ако се махнел сензора, климатроника щял да работи. И още при температура -40 постоянно работел подгрева на страничните огледала, което не е добре :).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 04 Май 2010, 14:32

След като показва -40, значи сензора се е махнал сам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 525 TDSA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от monogamnia » 04 Май 2010, 17:37

Колеги при мен се получи една аномалия, като бяха снеговете и тн. Един ден оп гледам -40 и си знам че трябва купя нов, но моментан а изненада не е постоянно -40 сваля температурата от -34.5 -15.6 и така докарва го и до плюс но като натисна клаксона и директно отива на -40 което е доста странно. Да не се е замърсил или някоя от жичките да се е откачила от лашкането зимата ???

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 04 Май 2010, 19:05

monogamnia написа: някоя от жичките да се е откачила от лашкането зимата ???

най вероятно, провери
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Мнение от cls6666 » 04 Май 2010, 19:56

от личен опит-цяло лято карах без сензор и беше -40 градуса и климатроника работеше нормално-охлаждаше си
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 04 Май 2010, 20:14

cls6666 написа:от личен опит-цяло лято карах без сензор и беше -40 градуса и климатроника работеше нормално-охлаждаше си

Логично е да е така. От сензора за външна темп. зависи какво ти показва вътре на таблото, на каква степен ще работи подгрева на страничните огледала и пръскалките за чистачките (те си работят винаги на 100%) със сигурност и още системи взимат инфо от него (ECU-то). Климатроника си има собствен сензор вътре в панела за управление и съответно от този сензор зависи работата му. Ако не се ремонтира сензора-външния (подмяна с нов, възтановяване на проводници и т.н.) винаги ще работят подгревите на 100%.

:driving:
Последна промяна gentata на 04 Май 2010, 20:22, променена общо 3 пъти

ентусиаст
Аватар

Мнение от cls6666 » 04 Май 2010, 20:18

да затова като купих колата подгрева на едното огледало не работеше и го смених с друго и сега е ок
Изображение

Аватар

Мнение от bmw_taxi » 06 Май 2010, 12:20

gentata написа:
cls6666 написа:от личен опит-цяло лято карах без сензор и беше -40 градуса и климатроника работеше нормално-охлаждаше си

Логично е да е така. От сензора за външна темп. зависи какво ти показва вътре на таблото, на каква степен ще работи подгрева на страничните огледала и пръскалките за чистачките (те си работят винаги на 100%) със сигурност и още системи взимат инфо от него (ECU-то). Климатроника си има собствен сензор вътре в панела за управление и съответно от този сензор зависи работата му. Ако не се ремонтира сензора-външния (подмяна с нов, възтановяване на проводници и т.н.) винаги ще работят подгревите на 100%.

:driving:

аз малко не схванах за общото между датчика и ЕЦУто, и ако има наистина .. каква е тя :)
и на мен ми показва -40 мисля да си разка4а нагревателите на огледалата ако не са се прецакали, макар че те маи се активираха от копчето за реотаните на задното стъкло, според датчика си преценяват и те ли да се включат и кога да решат да се исключат но не съм сигурен щото то нали си се спира самичка тая функция, а огледалата ти трябват през цялото време много пове4е от вътрешното огледало, те.. трябва да си се пускат и самички (някй знае ли да каже)

ПС къде се намира тоя датчик, за да го сменя, колко пари долу горе? 10лв? 100лв? оринтировачно питам
oci, това модифициране няма ли да кара да показва една и съща темп, или то теристора беше такова дето се влияе от темпа, и прави различно съпротивление
и отделно тоя датчик не е ли да си работи всъщност а това да е грешка в компа дето се чисти с диагностика
благодаря предварително за отговорите

ентусиаст
Аватар

Мнение от cls6666 » 06 Май 2010, 14:17

датчика беше към 70 лв. по последна проверка оригинален, ама имало и по евтини
аз нямах и буксата и затова си го правих от термосъпротивление малко лъже ама засега е ок :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от nebula » 07 Май 2010, 11:27

Значи, сензора за външната температура е 62 лв. и някакви стотинки с ДДС в Дарукар. Само дето аз не намерих никакъв сензор в десния подкалник :), преди малко свалих предната част, дето я поломих в дупката и там само едни изолирани жици и нищо друго!Не видях нито букса..нито нещо дето да ми прилича на датчик :). Помагайте колеги!

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 07 Май 2010, 11:51

датчика се намира отдясно под предната броня леко навътре е защипан ! в подкалника няма датчик !
освен при удара да е заминал , но тогава защо останалите жици ще са изолирани ? да не гледаш нещо друго ?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от nebula » 07 Май 2010, 11:59

Явно гледам нещо друго :). Щото тези изолирани жици са си откакто съм я взел. Пък сензора работеше докато не влязох в тая .....яма :).Мерси колега, пак ще погледна.

ентусиаст
Аватар

Мнение от cls6666 » 07 Май 2010, 14:12

освен да си имал като моя термодатчик -90 стотинки от млад техник
пак върши работа но е малко неточен-и аз така съм го сложил увит с изолирбанд и термошлаух че нямах буксата, иначе щях да си купувам оригинален
сега си намерих букса ама не ми се разбутва повече
Изображение

Следваща

Назад към E39