рески по разпределителен вал

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

рески по разпределителен вал

Мнение от Djelebov » 02 Май 2010, 22:41

Колеги, реших да сменям оплътнителния пръстен на ваноса и да чистя повдигачи, никога не съм го правил, но реших да се науча, като няколко дни само четох. Като махнах валовете обаче забелязах това:
DSC03168.JPG

DSC03165.JPG

Както казах не съм много запознат и не знам кви заключения да си вадя. Ще съм благодарен, ако някой може да ме светне тва сериозно ли е и от какво са причинени тия реснички по вала?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B44TU
Мечтае да кара: Сбъднах си мечтата
Детайли за колата: DF85926

Re: рески по разпределителен вал

Мнение от georgipass » 02 Май 2010, 22:59

Ами колега както сигурно знаеш, там лагерува вала и сякаш е задрал за да има такова износване, причината може да бъде, от ниско налягане на маслото, кофти масло и прочие, а защо реши че трябва да се сменя уплътнението на ВАНОС-а какво прави колата? :dunno: Имаше ли шум във ВАНОС-а?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 02 Май 2010, 23:09

georgipass написа:Ами колега както сигурно знаеш, там лагерува вала и сякаш е задрал за да има такова износване, причината може да бъде, от ниско налягане на маслото, кофти масло и прочие, а защо реши че трябва да се сменя уплътнението на ВАНОС-а какво прави колата? :dunno: Имаше ли шум във ВАНОС-а?

Заради този проблем: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=7&t=186596&start=0&hilit=%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8 , още не съм го оправил, а вече не е свързан с зимата щото и на 20 градуса го прави. Иначе пръстена на ваноса е заминал- като пласмаса е , а трябвало да е мек гумен..шум от ваноса нямах.
Изображение

Потребител
Аватар
Детайли за колата: BMW E39

Мнение от yovko_yovkov » 02 Май 2010, 23:32

По добре я закарай на майстор да я погледне!!! Всичко се дължи на лошо обслужване на колата, т.е. или НЕсменяно масло или некачествено такова! По добре обърни сериозно внимание на проблема, понеже е наистина сериозен!!! Има ли вече рески,то тепърва ще започне да износва валя,да не говорим 4е може да се стигне и до бликоране!!! Колкото по рано толкова по добре, аз лично днес се изръсих сумати и пари за смяна на вал и кобилици,поради некачествено облужване на автомобила от предишния собственик, ... проблема точно беше че не качваше масло!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 03 Май 2010, 9:41

Колеги, тва дето го казвате, за ниско налягане и некачването на масло , най-много ме притеснява. Карам с bmw 10W40 (бутилирано), но колата е била и с 15-40 лики моли, по препоръка на майстор, който каза, че щели да спрат да тракат повдигачите (ама не спряха). Преди лики молито бях с 10/40 бмв наливно. Има ли нещо, свързано с качването на маслото, което да мога да проверя преди да я сглобя? Щетите са само по изпускателния вал?
Изображение

Потребител
Аватар
Детайли за колата: BMW E39

Мнение от yovko_yovkov » 03 Май 2010, 20:14

За да се сигурен в това дали кчава масло или не, след като още е отворен двигателя,най сигурно е да врътнеш ключа и да провериш дали впръсква масло. А по въпроса с какво масло е била .... колкото и добро да е било маслото не е ли било сменяно на време и ..... само поразии! Но честно казано след като е тръгнал да се износва разпределителния вал, .... моя съвет е да го сменяш. Не знам как си гледаш колата,но това е моя съвет. Честно казано не съм специалист и не мога да дам най доброто мнение по въпроса, но поне най малкото което можеш да направиш за да си сигурен за здравето на колата в бъдеще е да занесеш вала на специалист и да го погледне дали ще има или не проблем да караш още с него или е по добре да го смениш, все пак и милиметър да е изяден от него и може да стане голяма беля!
п.с. Пояснявам още веднъж не съм специалист,просто изказвам мнение и преживявание с подобобен проблем!

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 03 Май 2010, 22:10

Колега не е добре това че е задрал вала така.Гърбиците са добре като гледам но явно проблема е там където лагерува но тъй като реално нямаш лагер там заедно с вала ще трябва да смениш и №2 http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... nder_head/ което се явавя лагер.Обеснявам ти го така да го разбереш.
Шлайф за мен няма да стане тъй като няма основни лагери като на коляновия вал :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Май 2010, 0:01

Не е готино, но не е и толкова фатално. Позадрали са леко шийките...поне така изглежда на снимките. Дали е от маслото - надали някой ще ти отоговори със сигурност. Ако си първи собственик и сега отваряш мотора за първи път, може да имаш съмнения, че е от маслото. Но не се знае, кой преди теб, какво е правил. Може да е пренатегнал някой винт, може да не е работено чисто. Не виждам смисъл да сменяш вал, че барабар с него и лагери и чудесии. Ще отидеш на едни цифри, че свят ще ти се завие. След време, ако положението се влоши може да минеш на втора ръка части, макар, че и там е чист късмет.

Тракащите повдигачи, никога не спират с по - гъсто масло. Започнат ли един път да тракат, отпиши ги. Не се хващай на подобни приказки.

Меренето на маслото - можеш да се закачиш на тръбичката, която е за вентила на ваноса. Ама и там става дебела работата, ако се губи налягане.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 04 Май 2010, 9:49

Колеги, благодаря за съветите и мненията. Сега като видях, схемата пусната от dinozab, се замислих, че ако ще се прави нещо както трябва, то тва ще е смяна на въпросния bearing ledge, вала и другите лагери отгоре.
Изчистих повдигачите идеално (гледах от тема за почистване на sonny), ще поръчам ванос ринговете и гарнитурите за ваноса и капака на клапаните и затварям. Ако се оправи проблема с паленето(линка горе), тогава ще вкарам пари в двигателя, и главата ще махна, труда не ми се свиди.

:OT: Колеги, търсих рингове за ваноса по магазините, но не намерих. Само това окрих:
http://www.beisansystems.com/products.html
тук са 43USD с доставката, като гледам старите как се чупят кат пластмаса, сигурно тия са специални и си заслужават парите.
Има ли по-бърз начин да си набавя гумените пръстени?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 04 Май 2010, 10:27

В оригиналния Сервиз Кит за ВАНОС няма ли го този ринг?

Целия сервиз кит е 100-на лева при официалния представител...

Поздрави,
Д
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 04 Май 2010, 15:17

ddddk написа:В оригиналния Сервиз Кит за ВАНОС няма ли го този ринг?

Поздрави,
Д

Те рингчетата се оказаха 2, но така или иначе и за тях или за кит-а в Бова (BMW Бургас) и в Eлиткар викат такова нещо няма :dunno:
Знаеш ли от къде да го поръчам тоя кит?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 04 Май 2010, 16:12

Днес за втори път ми се налага да давам този линк:

http://bmw-varnacars.bg/index.htm

Трябва да им кажа да ме "почерпят" за PR activity :mhihi:

Поздрави,
Д
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B44TU
Мечтае да кара: Сбъднах си мечтата
Детайли за колата: DF85926

Мнение от georgipass » 04 Май 2010, 19:24

Djelebov написа:
ddddk написа:В оригиналния Сервиз Кит за ВАНОС няма ли го този ринг?

Поздрави,
Д

Те рингчетата се оказаха 2, но така или иначе и за тях или за кит-а в Бова (BMW Бургас) и в Eлиткар викат такова нещо няма :dunno:
Знаеш ли от къде да го поръчам тоя кит?

Значи бяха 3 ринговете по спомени и 3 болта, ако искаш веднага мога да ти изкарам номерата на необходимите части ;)Аз правих този ремонт миналото лято
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 04 Май 2010, 21:04

Георги, ddddk, вие май говорите за upgrade-а на ванос-а ,дето пречи да спича:
vanos1.jpg

най-вероятно и него ще направя, щото едната от трите гайки на моя беше спекла и му пречеше да мърда. Но за момента много ми трябва това:
vanos.JPG

има ли го в кит-а?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Назад към E34