Разлика между реален разход и разход по БК

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d 150hp

Разлика между реален разход и разход по БК

Мнение от venziap » 22 Апр 2010, 22:24

Колеги,
Използвах търсачката, но никъде не видях изчерпателна информация по темата. Проблемът е следният: колата ми дава реален разход до 4л/100км (при градско каране) по-голям от този по БК. Зимата реално харчеше 12л/100км, а бордът показваше 8л/100км. Колата е 320д 150 кс.
Искам да ви питам на какво може да се дължи тази голяма разлика?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Разлика между реален разход и разход по БК

Мнение от Dimitroff » 22 Апр 2010, 22:35

Зануляваш ли достатъчно често показанията на борда и километража ?

ентусиаст
Аватар
Кара: U.D.M.

Мнение от stilko » 22 Апр 2010, 22:53

Ако има чип показва по-малко, ако има развалени дюзи пак показва по-малко. На компакта ми който е със същия двигател и от известно време е с чисто нови дюзи, преди да ги сменя ми показваше разход 3-4л/100км, а реално беше 6-8л/100км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d '03
Мечтае да кара: E90 V10 Hartge

Мнение от adko001 » 22 Апр 2010, 23:23

когато си на функцията разход на 100км, задръж коп4ето BC, докато не се занули и виж дали ще покаже това, което за теб е по-реално :yes: ///иначе колега този разход 12 на 100 ми се струва висок, аз съм със същия двигател и зимата градско стигах до 8.5 макс
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535D 2012

Мнение от skp » 22 Апр 2010, 23:33

Колега не се притеснявай, просто борд компютъра при този двигател лъже много, ама много. И мен много ме дразни, ама не знам как може да се коригира. 12л./100 са малко много ако си с ръчни скорости, аз съм автомат и зимата също съм около 12/100 градско (реални).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G70
Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options

Мнение от jivko2828 » 23 Апр 2010, 0:37

Аз мислех че дюзите като не са в ред показва повече и харчи повече съответно, но явно не е така.
Мойта днес в града с ръчкане на няколко пъти и голямо задръстване пред новия мол :mhihi: ми даде 9 разход по борд, който според мен е реален. Вижда ми се доста, но както и да е. По-добре да върви и да гори от колкото обратното.
Честно казано под 2500 оборота просто не мога да сменям скорости, а и след смяната на дебитомера просто ми идва от вътре да нстъпя. :mhihi:
Как отчитам аз по борда: вчера заредих на OMV на околовръсното посока Младост-Студентски град. От там до нас ми даде разход 6,3. От нас до фитнеса(няма и 1км :mhihi: ) ми вдигна на 7,2. От там до магазина и до нас 8,2. Днес до офиса и обратно 8,9. В задръстването на мола ми вдигна 9,3-9,4, което падна на 9 като се прибрах до нас.

ентусиаст
Аватар

Мнение от stilko » 23 Апр 2010, 1:11

Винаги пълня догоре, карам около 600км и пак догоре. Разхода винаги има разлика 0,5-1,0л(по нисък от реалния ест.) и на Е60-ката и на Е46-цата и на Е-класата и преди на А4-ката. Колкото до дюзите колата вървеше много и зверски пушеше а разхода като на 0,8cdi Смарт(поне по БК) :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 23 Апр 2010, 1:17

skp написа:Колега не се притеснявай, просто борд компютъра при този двигател лъже много, ама много. И мен много ме дразни, ама не знам как може да се коригира. 12л./100 са малко много ако си с ръчни скорости, аз съм автомат и зимата също съм около 12/100 градско (реални).

Той се настройва/калибрира , но принципно не дава големи отклонения колега ,явно зависи много от: начина на каране ,престоя на автомобила в задръствания , и многобройните студенизаради разтояния от 5-10км.
п.с.: моя лъже с 0,5-0,7л.
:duel:

ентусиаст
Аватар

Мнение от stilko » 23 Апр 2010, 1:36

gocho_ написа:
skp написа:Колега не се притеснявай, просто борд компютъра при този двигател лъже много, ама много. И мен много ме дразни, ама не знам как може да се коригира. 12л./100 са малко много ако си с ръчни скорости, аз съм автомат и зимата също съм около 12/100 градско (реални).

Той се настройва/калибрира , но принципно не дава големи отклонения колега ,явно зависи много от: начина на каране ,престоя на автомобила в задръствания , и многобройните студенизаради разтояния от 5-10км.
п.с.: моя лъже с 0,5-0,7л.

:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G70
Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options

Мнение от jivko2828 » 23 Апр 2010, 1:42

Според мен моя е доста близо до истината, може да има отклонени +/- в диапазона който посочи колегата gocho_

Потребител
Аватар

Мнение от venziap » 23 Апр 2010, 8:41

Dimitroff написа:Зануляваш ли достатъчно често показанията на борда и километража ?

Колега, занулявам борда всеки път като зареждам и нулирам показанията на километража; бензинът, които сипвам, също отчитам точно.
stilko написа:Ако има чип показва по-малко, ако има развалени дюзи пак показва по-малко. На компакта ми който е със същия двигател и от известно време е с чисто нови дюзи, преди да ги сменя ми показваше разход 3-4л/100км, а реално беше 6-8л/100км.

Колега, колата я имам сравнително отскоро. Предишният собственик не ми е казвал да е правил чип тунинг. Не знам как да разбера дали действително има... Дюзите не знам какъв хал са, трябва да ги погледна, но колата върви доста добре - не претриса, ускорява добре. Единствено реалният разход ми се струва завишен и си мисля, че може да се дължи на нереалното отчитане на разхода по БК. Не знам дали съм прав. Някакви идеи?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 23 Апр 2010, 13:39

Идея: виж ми последния пост в темата за разход на гориво - При мен беше проблема -МАЛЪК ТЕРМОСТАТ и т.н.
Мисля и ,че и дебитомера ми е тръгнал .... ама иначе съм доволен засега :yes:
Иди на диагностика , за да видиш показанията на дебитомера .....
Гледай с ей такива очи :shock: таблото и как се повишава температурата :mrgreen: :mhihi:

Колега, занулявам борда всеки път като зареждам и нулирам показанията на километража; бензинът, които сипвам, също отчитам точно.

Нещо неразбрах в инфото пише ,че дизел караш :dunno:
:duel:

Потребител
Аватар

Мнение от venziap » 23 Апр 2010, 15:09

gocho_ написа:Идея: виж ми последния пост в темата за разход на гориво - При мен беше проблема -МАЛЪК ТЕРМОСТАТ и т.н.
Мисля и ,че и дебитомера ми е тръгнал .... ама иначе съм доволен засега :yes:
Иди на диагностика , за да видиш показанията на дебитомера .....
Гледай с ей такива очи :shock: таблото и как се повишава температурата :mrgreen: :mhihi:

Нещо неразбрах в инфото пише ,че дизел караш :dunno:

:mrgreen: Ха-ха, не бензин, а нафта, колега. Обърках се :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: BMW e46 318i 99'

Мнение от ganecabul » 23 Апр 2010, 16:22

При бензина е сравнително точен БК.
Но зависи с какъв бензин я карам.
При обикновен 95 разхода по БК най-много се доближава до реалния.
При каране с 95+ и 98 ми дава 0,5-0,7 литра по нисък разход по БК от реалния.
Но да ви кажа, колкото повече се вдигат цените на горивата, толкова по изгодно е да караш с 98 бензин, вместо 95.

ентусиаст
Аватар
Кара: 320i 1999г.

Мнение от Сладур1 » 23 Апр 2010, 17:20

аз съм забелязъл че,ако тръгна извънградско,зануля борда отчита перфектно разхода,градско същата работа,само че,градско трябва да е с еднакъв стил на каране,неможе да го зануля като сипя бензин,излезна от бензиостанцията,обортомера в червено първите 3 скорости,разхода по-борда става 15,след това карам нормално пада на 12,5 , а реалният всъщност си е 8-9.незнам точно как го изчислява но винаги като го зануля и карам определени км с еднакво темпо си е прецизен.

Следваща

Назад към E46