Сменяме винетките с джипиеси (предложение на ЕС и БП)
Модератор: Общи модератори
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Сменяме винетките с джипиеси (предложение на ЕС и БП)
- Код: Избери целия код
Сменяме винетките с джипиеси
Специален чип ще отчита какво разстояние е изминала колата
Винетките, чрез които си плащаме за използването на републиканските шосета, вероятно ще отпаднат и вместо тях колите ще бъдат оборудвани с електронни чипове от типа на джипиес устройствата, които да позволяват отчитането на местоположението на автомобила по всяко време. След въвеждането на технологията шофьорите ще се бъркат за изминат пробег, вместо да се ръсят например за едногодишна винетка и да се разхождат по едва веднъж през годината до морето, разкриха пред "Монитор" депутати от парламентарната транспортна комисия. Според тях друго предимство на новата система е, че събираемостта на приходите за поддръжка на шосетата ще скочи драстично, тъй като няма да можеш да прескочиш дори от София до Перник, без да си платиш за това. А обществена тайна е, че в момента мнозина не поставят лепенка на стъклото, въпреки че преминават отвъд Владая. Идеята била на територията на Европейския съюз да се изгради единна система за заплащане при използване на пътната мрежа на Стария континент. Това щяло да стане възможно след въвеждането в експлоатация на аналогичната на американската GPS (Global Position System) евротехнология за позициониране "Галилео". Носещият името на знаменития италиански физик и астроном спътников проект трябвало да бъде реализиран още през 2008 година, но заради кризата нещата зациклили. В най-лошия случай обаче и последният от 30-те 675-килограмови спътници ще бъде изстрелян в Космоса съвсем скоро, в рамките на една до максимум три години, обясни зам.-шефът на транспортната комисия Иван Иванов. След това Еврокомисията възнамерявала да спусне директива за въвеждането на новия метод за заплащане при ползване на пътищата на територията на ЕС. С промените в родното законодателство щял да се нагърби вероятно още настоящият парламент. Всяка държава трябвало да определи самостоятелно цените за минаване по нейните пътища, както и дали честитките ще "радват" водачите ежемесечно или веднъж в годината. Това е една идея, която е напълно възможно да стане факт, увери председателят на комисията по транспорт, технологии и информационни съобщения към Народното събрание Иван Вълков. Той разясни, че дори в момента камионите, които кръстосват европейските шосета, са оборудвани с джипиес устройства и се следят чрез сателити къде се намират и от къде преминават по всяко време. Народният избраник от ГЕРБ разясни, че въвеждането на системата все пак е доста сложно, защото милиони коли ще трябва да се сдобият с чипове на Стария континент. Както е известно, само у нас към системата ще трябва да се вържат близо 3 милиона возила. Цената все още не е ясна, но при положение че добиващите все повече популярност навигационни устройства, които освен с чип разполагат с монитор, софтуер с пътни карти и напътстващ гласов сигнал, вървят по 150 лв. и нагоре, то джаджите вероятно ще бръкнат в джоба на всеки шофьор поне с 40-50 лв. Колкото до заплащането, в случай че тръгнем да кръстосваме шосетата на други държави, проблем с това няма, защото тогава България ще е преминала към единната европейска валута, увери депутатът Иван Иванов.
http://www.monitor.bg/article?id=235616
Какво мислите за тази идея на правителството и дали някога ще стане факт?
.
- hemicharger
- старши ентусиаст
-
- Кара: всичко на колела
- Детайли за колата: E38 IAL 07.2001
Re: Сменяме винетките с джипиеси (предложение на ЕС и БП)
В Дубай слагат някакви подобни чипове, които като минеш по централния им булевард (Шейх Заяд роуд) ти отчита че си преминал и плащаш пари. Зареждането става като зареждане на прима карта
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
В Сингапур, същото го има, разделен е на зони и отчита колко време си седял/карал в дадена зона и месечно се отчиташ/плащаш.
п.п. Би било по добре да се въведе в София, отколкото синята зона..т.е. ся цветовата гама се увеличи
. По добре за тях де, то ние винаги сме прекарани 
п.п. Би било по добре да се въведе в София, отколкото синята зона..т.е. ся цветовата гама се увеличи

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Мммм,даааа!
А кога НИЕ ще внесем предложение с разяснение на думата "магистрала" и за разликите и с третокласен път!?
Никой ли не разбра,че там горе нема ко да отнесе!
А кога НИЕ ще внесем предложение с разяснение на думата "магистрала" и за разликите и с третокласен път!?
Никой ли не разбра,че там горе нема ко да отнесе!
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Аз ще внеса предложение за смяната на коларските ни пътища, с европейски такива.
Тая държава е черна дупка за пари....

Тая държава е черна дупка за пари....

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Плътно зад теб съм!!!
В добрият смисъл на думата!
Попаднах на едно филмче за строежите на германските аутобани,ми те там слагат 1 метър бетон,ко повече да си говорим!
И коооо,таксита ще сме вече!?
Интересно ми е как ще ме накарат да си го сложа!?

В добрият смисъл на думата!
Попаднах на едно филмче за строежите на германските аутобани,ми те там слагат 1 метър бетон,ко повече да си говорим!
И коооо,таксита ще сме вече!?
Интересно ми е как ще ме накарат да си го сложа!?
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- Нено Б.
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Омега А '86; E53 3.0d '06
Аайде поредното поевропейчване...а заплатите и пътищата?
Пък и на него българинът ще му намери цаката...сиромах човек-жив дявол.
rwd фен
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Ако го въведат повече няма да стъпя в кола.Продавам всичко и ще си карам мотора...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Нено Б. написа:Аайде поредното поевропейчване...а заплатите и пътищата?
хмм добри мисли ми навяваш

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Еййй, веднага скочихте против
Като идея- ЗА... Мразя аз да плащам, а друг да се прави на тарикат- това едно... Другото е, че приходите ще се увеличат- лошо няма... Ама свършиха плюсовете- идват лошите моменти...
Аз ще плащам, ама къде го пътя
То и някои кози пътеки в планината са по-равни от магистралите ни сигурно
Добре, това се оправя с пари- колкото повече приходи, толкова по-добри пътища... Да, ама някъде другаде- тук схемата ни е ясна
Накратко: Съгласен съм, но ако крадат само 10% от парите, а не 80%... Тъй като това няма да го бъде в тая заградена територия- съм против...

Като идея- ЗА... Мразя аз да плащам, а друг да се прави на тарикат- това едно... Другото е, че приходите ще се увеличат- лошо няма... Ама свършиха плюсовете- идват лошите моменти...
Аз ще плащам, ама къде го пътя

Накратко: Съгласен съм, но ако крадат само 10% от парите, а не 80%... Тъй като това няма да го бъде в тая заградена територия- съм против...
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Не ми харесва идеята колата ми да се следи постоянно и къде ходя!... Tollbooth е истината, хората са го открили...Плащаш си на будката и минаваш... Какви сателити, какви системи... 

Без страх, без спирачка!
- Toneloker
- ентусиаст
-
- Кара: e70 3.5xd 2010 M packet
Много ми е интересно какви пари ще плащаме?
Дали, ако мина да кажем 20 000 км извън градско вместо 60 лева за годишна винетка ще ме накарат да си платя 200?
Дали, ако мина да кажем 20 000 км извън градско вместо 60 лева за годишна винетка ще ме накарат да си платя 200?

- spens_82
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: бмв М3,M5,X6
- Детайли за колата: E60 530D 218коня
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Toneloker написа:Много ми е интересно какви пари ще плащаме?
Дано са само 200, да не са 5-600

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
ПРИ положение, че пътищата ни се нормализират и тия пари наиситна отидат където трябва аз съм ЗА. Даже мисля, че и пътния данък трябва да го направят на подобна система. Колко километра изминава превозното средство и колко е тежко. Кажете кое съсипва повече пътя според вас 5 тона камйон който върти сумати километри или някоя резачка дето я изкарваш само събота и неделя. Сегашната схема за отчитане на пътен данък е доста тъпа.
Пък и кво мислите ,че наще хакери няма веднага да измислят начин за връщане на километрите ли?
Единственото което ме притеснява е ако почна така да ти следят и скоростта на движение.
Пък и кво мислите ,че наще хакери няма веднага да измислят начин за връщане на километрите ли?
Единственото което ме притеснява е ако почна така да ти следят и скоростта на движение.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4