Със или Без катализатор/и/
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Със или Без катализатор/и/
и аз съм с катализатор но това е за6тото нямам време да го махна,но при първа вазможност 6те го изкормя
за6тото на тия стари коли катализаторите са задръстени като някоя девственица

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
С или Без катализатор е една от "вечните" теми във форума, но да си кажа и аз личното мнение ...
Катализатора представлява порьозна керамична пита покрита с активно вещество (катализатор) поставено в метална обшивка и оформено като отделно гърне от изпускателната система. В допълнение катализатора намалява скоростта и температурата на изходящите газове. като всичко това е изчислено за конкретния двигател и конкретния автомобил.
Основната роля на катализатора е да намалява количеството на вредните емисии в изгорелите газове
Поради това единствената оценка за състоянието му е стойностите на съответните емисии отчетени със съответните газ-анализатори
Ако те са в рамките на предписаните от производителя стойности, то катализатора е проходим (изходящите газове преминават свободно през порите на "питата" и са в контакт с каталитичното вещество - най-често платина) и функционира правилно!!!
Единствената причина да се смени такъв катализатор е механична повреда (удар или изгнила обшивка) и разрушаване на "питата"
Според мен всичко останало са теории за прибиране на някой лев за резонансни гърнета а много често и един напулно функциониращ катализатор за без пари
Всеки да си решава сам
Катализатора представлява порьозна керамична пита покрита с активно вещество (катализатор) поставено в метална обшивка и оформено като отделно гърне от изпускателната система. В допълнение катализатора намалява скоростта и температурата на изходящите газове. като всичко това е изчислено за конкретния двигател и конкретния автомобил.
Основната роля на катализатора е да намалява количеството на вредните емисии в изгорелите газове
Поради това единствената оценка за състоянието му е стойностите на съответните емисии отчетени със съответните газ-анализатори
Ако те са в рамките на предписаните от производителя стойности, то катализатора е проходим (изходящите газове преминават свободно през порите на "питата" и са в контакт с каталитичното вещество - най-често платина) и функционира правилно!!!
Единствената причина да се смени такъв катализатор е механична повреда (удар или изгнила обшивка) и разрушаване на "питата"
Според мен всичко останало са теории за прибиране на някой лев за резонансни гърнета а много често и един напулно функциониращ катализатор за без пари
Всеки да си решава сам
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Около 3% намаля мощността катализатора, и без него двигателя се охлажда по добре, защото няма задържане на горещи изгорели газове и температурата се отвежда по-бързо. Основния враг на керамичната пита и платината в нея е маслото в изгорелите газове. Определено ако се махнат без последствие за електрониката е по-добре за работата на двигателя, отпушва се, но проблема е, че в най скоро време по европейските директиви ще прокарат строг закон за вредните емисии и няма да допускат коли без такъв да се движат, или ще имат много голям данък.
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
LUCIFER'S написа:... Основния враг на керамичната пита и платината в нея е маслото в изгорелите газове.....
.... както и неизгорял бензин или "оловен" бензин
- Sivako
- младши ентусиаст
-
- Кара: F20 116d / F01 750i xDrive
- Мечтае да кара: Колело
Аз ги махам,
На повечето коли не мисля че са им сменяли катализаторите,
А катализатора не е вечен
На повечето коли не мисля че са им сменяли катализаторите,
А катализатора не е вечен

- bobih
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10
И аз чух, че щели да задължат колите да имат катализатори ама много интересно кой луд ще даде 3 бона за катализатор
да ги направят по 200-300лв.

DSC OFF - STEPTRONIC ON - KICK-DOWN!
- monogamnia
- младши ентусиаст
-
- Кара: '98 525 TDSA
- Мечтае да кара: E39 M5
bobih написа:И аз чух, че щели да задължат колите да имат катализатори ама много интересно кой луд ще даде 3 бона за катализатор![]()
![]()
да ги направят по 200-300лв.
![]()
много точно казано
bobih написа:И аз чух, че щели да задължат колите да имат катализатори ама много интересно кой луд ще даде 3 бона за катализатор ....
Като те спрат от движение и ти ръснат една глобичка има да го търсиш катализатора дето сега се чудиш как да отрежеш, че и нов ще си купиш ...
Държавата ако реши да ти вземе парите има начин да го направи бъди сигурен
Тъпото е, че за пореден път се залага на наказателни (репресивни) мерки за тези със свалени или неработещи катализатори, а не на поощрителни (облекчаващи) за тези които карат с изправни катализатори
- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Аз затова си ги пазя и двата, като го въведат закона си ги слагам и продължавам 

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- Пакостин
- Потребител
-
- Кара: e-39
- Мечтае да кара: голям камион
Вече две години карам без катализатор, но е прибран в гаража, за да няма глоби след време.Не забелязах разлика в динамиката на колата. 50 лв ми струваше изрязването му, и поставянето на друго гърне.
...нищо не е така както изглежда!!!
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
И като ги направят задължителни как ще проверяват кой има и кой не?Защото има врътка на всичко
Държавата като почне да дава облекчения на тези които имат,ще си сложим!До тогава ще има де се лъжем и мамим че имаме.Нищо че може да има глоби,има начин за всичко 

Ivo_Borisov написа:И като ги направят задължителни как ще проверяват кой има и кой не? ....
Ами първо на ГТП, второ с пунктове по пътя, трето с мобилен апарат - елементарно е ако ще се прибират пари по този начин
Не са решили не са го направили
По-скоро във варианта на Giorceto има нещо рационално - "когато му дойде времето" ще си имаш работещ катализатор, въпреки, че лично аз не бих се занимавал с подобни упражнения
Последна промяна tsb_bg на 21 Фев 2010, 13:20, променена общо 1 път
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Ivo_Borisov написа:И като ги направят задължителни как ще проверяват кой има и кой не?Защото има врътка на всичкоДържавата като почне да дава облекчения на тези които имат,ще си сложим!До тогава ще има де се лъжем и мамим че имаме.Нищо че може да има глоби,има начин за всичко
Иво те и сега си проверяват като минаваш преглед, обаче едно към гьотере се отчитат и записват данните...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Аз сега като минавах преглед на колата,теста на газовете беше 5 пъти под нормата.Измерването си го направиха както трябва.Даже ме пита дали съм дизел или безнин защото много чист тест изкарах.А като правят визуален преглед дали имам,може да се сложи гърне което да имитира катализатора и пак да мине номера.На всичко му се намира колая
Не са го направили задължително,не са му измислили начина как да прекарат държавата