Въпрос за фаровете на е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Re: Въпрос за фаровете на е36

Мнение от Biogame » 02 Яну 2010, 22:34

liloff написа:Това ми е най-тъпо като видя някой да махне стъклото на фара, че по-гъзарско... типично по български.

Да ти кажа колега на мен също ми е тъпо,но повечето коли които са с лупи,стъкълцата им ги няма.Сигурно така е по готино,а пък може и някой друг кон да качва дедазнам.
:driving: :dunno: :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 02 Яну 2010, 23:03

нямам намерение да побългарявам нищо, нито пък мисля да си махам блендите, просто се интересувах дали ще стане нещо, но както вече ми казаха ефекта определено няма да е хубав, нямах си представа за това... а и мога да кажа, че никога колата не е била на заден план, дори понякога прекалявам, защото доходите ми не са големи, дори са доста малки, а аз отделям почти всичко за нея... а ако някой може да ми предложи стъкалца от депо или ЗКВ без лупата нека пише на ЛС

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 28 Яну 2010, 14:45

колеги, реших да ви послушам и сега чакам да ми пратят блендички от фар ЗКВ, но БЕЗ лупата, с тях се надявам, че моя бош ще прогледни най-накрая :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320 coupe

Мнение от pisarov » 28 Яну 2010, 21:49

колега след това пиши за резолтата

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 28 Яну 2010, 23:42

няма проблеми колега, ще пиша. А ти скоро не си писал, какво стана с твоето намерение да махаш стъклата и да моделираш крушките.
Един съвет от мен, не го прави това, по добре си взели стъкалца от друг фар, колкото и да е, пак ще е по-добре от без стъкла.
А за резултата ще пиша, даже ти може да го видиш и на живо, все пак ходя към Свиленград понякога, а особенно на Романтика :mhihi: :mhihi: :mhihi: . Само да стане разбирасе, че още не съм получил стъклата.
Инфо по темата ще има, защото знам, че има и други колеги с нашия проблем и сигурно се чудят какво ще стане.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '95, 320i, Touring

Мнение от avox76 » 29 Яну 2010, 11:24

Ей жалко, че я нямаше тази тема преди няколко месеца. Сега ще споделя моята история, която обединява всичко описано до момента.

Единият ми фар е бош без лупа, другия е нов Hella без лупа, сменен след лек удар. Така я взех колата. На фара на бош стъклата му бяха не просто пожълтели, а направо изгорели, стопени, особено на късите. Та взех си аз от един пич от форума стъкла ЗКВ без лупи, лъскави, перфектни. Сложих ги с малко силикон и леко отчупване на някои ограничители и фара на външен вид фара стана като нов. Изненадата дойде, обаче когато се стъмни. Дългите -добре. Късите - един лъч. Денят все още беше голям и карах само по-светло, та нямаше кой да ми присвятква и да ме псува. Първо си помислих, че съм разменил стъклата на къси и дълги, защото на другия ми фар шарките са коренно различни и честно не знаех кое е за дълги и кое за къси. Следващата събота, ново разглобяване. Междувременно гледах други e36 как са им стъклата... и наистина ги бях разменил. Обърнах ги и викам сега всичко ще е на 6. Обаче пак изненада! Късите -лъч с формата на обърнат конус, като горния край светеше по-високо от дългите. Доста се чудих защо е така, гледах другия фар, гледах по другите коли фаровете,... и накрая видях, че над крушката има нещо като шапка, което пречи светлината да отива нагоре. Казах си - това е! С малко алуминиева ламарина пригодих нещо подобно на шапка, залепих го за рефлектора -> паля вечерта фаровете - ефект никакъв. Взех малко фолио за стъкла, матово и го лепнах на стъклото отвътре...докато оправя проблема, за да не заслепявам. Фолиото горе долу реши проблема, но пак фара не светеше като другия. Лъчовете станаха няколко, но поне не заслепяваше, или поне не са ми светкали отсреща. Започна да ми писва и започнах да се оглеждам из форума направо за цял фар. И изведнъж гледам един колега продава рефлектор hela барабар с крушките и въпросната шапка... и то за 10 кинта. Веднага го взех и си викам е с тази шапка, оригиналната, вече ще стане работата. Естествено рефлектора на пасна на корпуса на бош, та смених целия цокъл на крушката, с помоща на клещи и малко poksi-pol, т.е. взех цокъла заедно с шапката от хелата и го залепих на рефлектора на боша. Викам се вече не може да не стане. Махнах фолиото, убеден в направеното, и зачаках да се стъмни. Паля фаровете – лъч, конус . Вече почнах да се отчайвам. Свалих отново фара, вече не знам за кой път, и си залепих обратно фолиото отвътре на стъклото. Върнах фара обратно и го наведох максимално надолу, за да не заслепява.

В момента карам така, от един месец. Корпус бош, цокъл за крушка hela, стъкла ZKW и матово фолио отвътре, което да разпръсква светлината. Пълна трагедия.

Като се замисля да си бях взел един цял фар за 50-70 лв. и отдавна да съм забравил. Обаче не - дебела глава! Чак на моменти се ядосвам сам на себе си, а жената постоянно ми се подиграва.

Извадих стъклото на бош от мазето, което е плексиглас, и гледах шарките... Ами измислили са го хората. Светих през него с фенер и видях как се пречупва светлината. Само ако не го бяха направили от плексиглас, цена нямаше да има този фар... И сега вече съм твърдо решен да си взема цял фар и да не се занимавам повече с глупости... но едно последно нещо ми се върти в главата, а именно да сложа стъклото от боша, изгорялото, пред другото стъкло, отвътре. Така хем ще разпръсква светлината както трябва, хем отвън няма да се вижда, че е изгоряло. Вероятно ефекта пак няма да е очаквания, но така или иначе вече пробвах всичко, ще пробвам и това.
Надявам се поне тези колеги, които са решили да правят подобни експерименти и прочетат това мнение, да си спестят доста време и нерви, като избегнат глупавите опити, които правих аз.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 29 Яну 2010, 11:44

avox76 написа:...
Благодаря колега, че написа това мнение. Досега никой не беше споделял такъв опит. Абсолютно има причина за определена шарка на вътрешното стъкло, но... много хора ги махат, което понякога е гадно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Яну 2010, 11:50

Хамериканците имат някакъв много популярен мод да пробиват стъклата на късите, но не съм се интересувал за причината и резултата .

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 29 Яну 2010, 11:55

Ако не са ти пукнати стъклата/:)пласмаските/ на късите, а са само пожълтели свали ги и си вземи финна шкурка 2-3 вида паста и машинка и ги полирай, имаше тема преди, но не ми се рови да я търся, на приятел я правихме интервенцията стават като нови, на мен не ми се разглабя фара, че щипки,анджъли, ксенони и темподобни селянии тябва да се свалят пък и едното стъкло е пукнато!
Истината ти я е казал liloff взимаш комплект ДЕПО с лупа, 220лв бяха последно като ги гледах комплекта, лошото е че ще даваш пари за кола на която след време не можеш да и вземеш никакви пари и всички ще ти викат такива има и по 1500лв!Но за поддръжката всеки си решава все пак зависи колко планираш да я караш!
Мисля Бабуна имаше комплект лупа биксенон и може да се преправи фара това също ти е варянт в ценовия диапзаон на нови фарове!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 29 Яну 2010, 12:09

значи поуката от всичко това йкоето прочетох е да не взимам и стъкалца от ЗКВ без лупата защото и те няма да станат за мен ... така ли да го разбирам
Още сега ще се обадя на момчето да кажа да не ги праща...
За жалост телефона му е изключен, ей сега ще стане объркване, ще ги прати колегата а на мен няма да ми вършат работа :( :confused:
Май най-накрая и аз ще се вразумя и ще си купя едни фарове депо и до там с ядовете.
А въпроса, че колата наистина няма да струва нищо след време си е така, само пари се наливат, а нищо неможе да се възвърне, но това си е риска да си фен на марката, неможе да си заебеш колата и да я оставиш на произвола на съдбата, колкото изкара.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 29 Яну 2010, 13:20

Nukem написа:Ако не са ти пукнати стъклата/:)пласмаските/ на късите, а са само пожълтели свали ги и си вземи финна шкурка 2-3 вида паста и машинка и ги полирай, имаше тема преди, но не ми се рови да я търся, на приятел я правихме интервенцията стават като нови, на мен не ми се разглабя фара, че щипки,анджъли, ксенони и темподобни селянии тябва да се свалят пък и едното стъкло е пукнато!
Истината ти я е казал liloff взимаш комплект ДЕПО с лупа, 220лв бяха последно като ги гледах комплекта, лошото е че ще даваш пари за кола на която след време не можеш да и вземеш никакви пари и всички ще ти викат такива има и по 1500лв!Но за поддръжката всеки си решава все пак зависи колко планираш да я караш!
Мисля Бабуна имаше комплект лупа биксенон и може да се преправи фара това също ти е варянт в ценовия диапзаон на нови фарове!

И аз бях с БОШ без лупа и при мен бяха леко пожълтели стъкълцата. Та взех Депо с лупа за 200лв с бели мигачи и сложих angel eyes. За визията няма кво да говорим, но БОШ-а светеше много по-добре. Чакам един мой приятел да се върне от Германия и да ми донесе Xenon, че вечер е ужасно карането.
Аз си знам, че колата ще си е вечно моя и не ме е яд, че наливам пари в нея! :)
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 29 Яну 2010, 13:32

Ей сега ми писа колегата и за щастие не е пратил стъклата. Отказвам се от глупостите и най-накря ще отделя някой лев без да се циганея и да правя експерименти, ще си купя и аз нови фарове. Това може да са зле похарчени пари, но поне няма да ме е яд като си погледна колата отпред.
А това депо което си купил колега, как така няма да свети, нали е чисто ново, а и колегите май са доволни от тези фарове, макар, че 2-ма мои приятели страшно много се оплакват от Депото с което са на е36-ците си.
Фаровете какъв модел са, в смисъл то депо имат реплика на бош с лупата, ЗКВ с лупата, хела и т.н., води се примерно Тип Бош с лупа, Тип ЗКВ с лупа и т.н., имат и без лупа.
Твоите какви са, може ли да видим снимки, та да знаем за какво става дума когато копуваме.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 29 Яну 2010, 13:39

Принципно не свтят толкова зле, но сравнени с БОШ-а са по-зле. Но като сложа ксенона всичко ще си дойде на мястото :) Ето снимки...
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 29 Яну 2010, 13:46

Принципно оригиналните фарове с лупи си светят най-добре.
Това е теорията.
Депо е евтино решение, когато не ти се занимава да обърнеш света, за да подкараш някакви 20г. фарове да светнат.
Факт е, че не светят толкова добре (или поне толкова съвършено) колкото Бош-а с лупа, но за мен си светят отлично, имайки предвид как половината фарове, които съм виждал на Е36 са поприхванати от тук от там с някоя друга рапидка, светят като буркани и са им начупени половината уши.

Аз лично си продадох перфектните фарове с рефлектор на Компакта и си купих едни фарове Бош в отлично състояние (като се изключат леко начуканите стъкла), но с перфектни рефлектори.
Полирахме после стъклата, подобри се, но не можаха да изчезнат дупките.

Презапоихме с vld буксите, за да можеш да ги боднем на инсталацията на Компакт и всичко е перфектно. Но беше ужасното разглобяване, бърсане на лупата, пренасочване на ъгъла, че бяха май английски... не помня, но свалях лупата по някаква причина. Просто попаднах на запазени фарове. Поръчах ги на късмет и насляпо. Затова ти казвам, че не си струва риска, щото не е по-евтино да сложиш стари фарове и резултата обикновено е плачевен. Просто вземи нормално депо с лупа без кристални мигачи, без ангелски очи и подобни цигании (лично мнение). Такова, което прилича едно към едно с истински фар.

Братле, с най-добри намерения. Чета ти мненията във форума, ти едва ли не чакаш някой да ти каже какво да направиш и после се разубеждаваш, защото някой ти казва нещо друго.
Това е форум, колкото хора, толкова и мнения. Няма непременно правилно и грешно решение. Прецени какво искаш да постигнеш и го прави смело.

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 29 Яну 2010, 14:03

Колега прав си за това, просто питам за неща с който наистина не съм запознат и се доверявам на менията на хората както теб и такива които са пробвали това вече.
Просто наистина се разубеждавам, защото не чувам добри неща за нещата който съм решил да правя, а да се захвана да правя нещо от което полза няма да има просто не си струва.
Едно е, че ще загубя много време, което от значение, другото, е, че най-вероятно ще съжалявам за това което съм направил.
До скоро не слушах съветите на никой, но с това си изпатих и за други неща, махнах си катализатора, а не беше запушен, правих и други интервенций, който в крайна сметка се оказаха лош избор и се върнах към всичко оригинално.
Затова съм решил да се вслушвам вече малко повече в това което казват хората, при положение, че едно нещо не го разбирам. Не искам да се правя на майстор и ''разбирач''.
Отдавна си мисля нещо за други фарове, но пък исках да опитам и с мойте какво мога да направя, е отказах се от това днес, поради простата причина, че май няма да съм първия който го е правил и е съжалявал.
Не се обиждам, критики приемам защото явно има за какво.
Лоши чувства няма при мен !!!
А относно Депото, ако купя такъв фар ще гледам да е едно към едно с оригинален, без мигачи, ангелски очи и т.н., аз си падам от оригиналните неща, мразя фарове който са заедно с мигача, и с риск да обидя някой, смятам ги за цигански.

ПредишнаСледваща

Назад към E36