Проблем с чистачките

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: '03 330xd M57N Sedan

Проблем с чистачките

Мнение от Mpower84 » 12 Яну 2010, 10:21

Преди да започна искам да отбележа, че съм изчел всички теми свързани с моя проблем, но не намирам решение.
Става въпрос за добре познатия проблем с произволното пускане на чистачките по време на движение.Днес ми се случи за трети път.Както си карам и изведнъж без признаци цъкалките започват да пръскат постоянно, а чистачките да чистят.Стигна се до там, че спрях и дръпнх буксата на помпата.Първия път когато го направи този номер четох, че проблема може да е слаб акумолатор.В действителност тогава той беше слаб, но сега със сигурност не е.Пръсках с контактен спрей по буксата на помпата и буксата на модула, но явно без резултат.За нов модул ми казаха, че е много пари и се доставя само като оригинална част.Въпроса ми е как да го проверя дали работи нормално?Другото което се сещам е лоста за чистачките.Когато се появи проблема ми направи впечатление, че интервалите през които минават чистачките са същите както когато се дръпне лоста да измие предното стъкло.Още повече, че и пръскаше постоянно вода.Всичко това ме кара да мисля, че може и лоста да дава ядове.А него как да го проверя?Всички идей са добре дошли!Колата е купе '97.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Re: Проблем с чистачките

Мнение от Stanchev » 12 Яну 2010, 18:34

ако имаш познат с лостче - почни първо от там.
според мен модул не може да накара помпата да върти.
другия вариант (който е почти невъзможен) е да имаш протрити кабели.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 13 Яну 2010, 17:00

И аз мисля, че модула е много млко верятно да е проблемен.Лост обаче няма кои да ми даде за поба.Лошото е, че проблема сепоявява много рядко и не мога да го хвана от какво се влияе.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uli4nika » 13 Яну 2010, 22:55

ако караше голф щеше да се намери някои ама уви :mhihi: :mhihi:
иначе по темата доста кофти проблем си е това и не мисля, че е от помпичката, а най вероятно лостчето.
Не бързаи да го сменяш първо го разглоби почисти огледаи кабелите и буксата и пробваи пак. че е скъпичко ново е мисля към 150 лв.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 13 Яну 2010, 23:43

5-10 лв е втора ръка, колко е скъпо :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uli4nika » 13 Яну 2010, 23:59

лично аз не виждам смисъл ако му е от там проблема да си купува втора ръка,но всеки сам си преценя

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 14 Яну 2010, 0:00

uli4nika написа:лично аз не виждам смисъл ако му е от там проблема да си купува втора ръка,но всеки сам си преценя

лично аз виждам смисъл да си купи тоя лост секънд хенд, щото досега не съм чул някой да е дал фира, но всеки сам си преценя :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 14 Яну 2010, 11:15

Номенклатурен номер : 61318360915
Описание : SCHALTER SCHEIBENWISCHER
Ед.цена (с ДДС) : 144.20 BGN
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

Определено ще опитам първо с втора ръка.По пътя на логиката би трябвало проблема действително да е в ръчката, защото до колкото ми е известно този модул контролира само чистачките и по-точно функцията да минават автоматично от втора на първа скорост и обратно.Факта, че пръска и вода май изключва този модул.Вярно ли е това което мисля или си съчинявам по картинка?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 14 Яну 2010, 14:07

:yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 14 Яну 2010, 14:17

И аз съм за лоста или нещо по инсталацията, смени го не е много трудно

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 14 Яну 2010, 15:16

Отивам в "Продава" да търся лост пък ако се оправи от това ще пиша, че ми се струва едно от слабите места на Е36.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 19 Яну 2010, 4:08

Колеги, намерих лост и съответно възникна нов въпрос: Има ли някакави тънкости по смяната?Колата ми е на освежителен ремонт и нямам възможност да я огледам поне до другата седмица.Тия пласмасите зад волана как се свалят?Страх ме е да не прецакам нещо по патрона.Иначе като гледам новия лост май ще трябва да играе поялника, защото от него излизат 5 кабела и това е.Очаквах да има букса ама не.Даже е капсолован.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 19 Яну 2010, 12:26

Лошо, некой аграр го е резнал с ножа в бързината :mhihi:
Няма нищо сложно при смяната.
Свали едната клема на акумолатора(за да не дадеш попогрешка контакт при махането на волана),
от долу има пластмасово винтче, като го развиеш пластмасовите кори зад волана се освобождават, подръпваш ги лекичко и се махат.
Лоста е с каналчета и като се вкара докрай към волана щракват от горе и от долу застопоряващи го пластмасови уши.
Стискаш, махаш стария, запояваш кабелите на новия , после монтираш по обратния ред.
Няма какво да увредиш по патрона, само внимавай при демонтажа да не отскубнеш пластмасовия пръстен около ключа , че в него ти е антената за имобилайзера.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 20 Яну 2010, 0:23

vld написа:Лошо, некой аграр го е резнал с ножа в бързината :mhihi:
Няма нищо сложно при смяната.
Свали едната клема на акумолатора(за да не дадеш попогрешка контакт при махането на волана),
от долу има пластмасово винтче, като го развиеш пластмасовите кори зад волана се освобождават, подръпваш ги лекичко и се махат.
Лоста е с каналчета и като се вкара докрай към волана щракват от горе и от долу застопоряващи го пластмасови уши.
Стискаш, махаш стария, запояваш кабелите на новия , после монтираш по обратния ред.
Няма какво да увредиш по патрона, само внимавай при демонтажа да не отскубнеш пластмасовия пръстен около ключа , че в него ти е антената за имобилайзера.

Да разбирам ли, че се маха волана?Пласмасите не падат ли само те?

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 20 Яну 2010, 13:03

Ако не ти е чупещ волана ще ти е по трудно да свършиш цялата процедура.
Свали го няма да ти отнеме повече от пет минути.
Изображение

Следваща

Назад към E36