Подчукване откъм волана
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
Подчукване откъм волана
Колеги, каня се да нпусна такава тема от години, защото този така наречен проблем го имах навремето на е36-цата, сега и на тази, ако изобщо може да се нарече проблем, щото не е кой знае какво, но определено мноо ме дразни. Ето за какво става въпрос: като минавам през неравности да речем през павета, сняг (ето защо чак сега се сетих, заради последния снеговалеж) или път с многобройни дупки и неравности като малките централни такива, неремонтирани от времето на бай Тошо се чува едно леко притракване откъм волана, но не от самия него, а вътре да речем около нивото на пласмасарийте (ръчката за регулирането на височината). Това го имам откакто съм я купил колата, същото го имах и на старата е36. Сигурно кормилния механизъм е еднакъв. Казаха ми, че това бил някакъв лагер, който се намирал вътре, но аз никога не съм отварял, освен заради ръчката на борда, за да вида за какво става въпрос. Имате ли някакви идеи кой точно лагер, къде точно се намира, ако е от него??? Търсих в realoem.com, но не можах да се ориентирам. Благодаря предварително!
- prel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW '02 318i, Peugeot '94 306
Re: Подчукване откъм волана
Предполагам само - леко тръгнала рейка или кормилни накрайници.
- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
И аз имам същото почукване. Чува се само когато карам по павета и други неравности и мисля ,че не е болка за умиране. Музиката на мах и си ти 

- kaspar_ivo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318i
колеги направо късмет че сте пуснали тази тема
от около 1 седмица като минавам през павета...а те сега са станали като лунен пейзаж покраи валежите и ниските темп. и аз чувам нещо като тракане все едно някво малко нещо(болтче или парченце пластмаса) тропа от към таблото
вече съм се побъркал с някви звуци спирам радиото и слушам като луд
за другите(стъклата) вече свикнах обаче сега това ми вади душичката.. незнам дали да се притеснявам да ходя ли някаде да ми свалят таблото и да гледат кво става... 

от около 1 седмица като минавам през павета...а те сега са станали като лунен пейзаж покраи валежите и ниските темп. и аз чувам нещо като тракане все едно някво малко нещо(болтче или парченце пластмаса) тропа от към таблото

Не бе пичове, не е кормилна рейка, не е и болка за умиране, но ме дразни, защото се усеща като вибрация. Ако се визиш в колата няма да усетиш, но като караш се усеща. Това доколкото успях да разбера бил някакъв лагер, който се намирал някъде след каренцето по щангата. Кой обаче, какъв е и къде с точност се намира аз не мога да се ориентирам по схемите в реалоем. Та затова попитах, ако някой се е сблъсквал, да каже кой точно е, как се сменя - трудно ли е, изисква ли се много разглобяване, за да знаем дали да се захващаме. Доста често срещано е, както сами се убеждавате в това и е болест още от е36. Хубаво би било, ако се разбере за какво става въпрос!
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
А този проблем няма ли някаква връзка с механизма за регулиране дължината на волана 

- prel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW '02 318i, Peugeot '94 306
Ако е лагер на пръта на волана според мен би трябвало на място като хванеш волана и го размърдаш, без да го въртиш да го усетиш това почукване/луфт, но ти казваш, че е свързано с минаване по неравности, т.е. от колелата се предава движение, което поради някакъв луфт ти усещаш като почуване. Сега като се замисля къде може да има луфт, че да го усещаш по този начин, ми се струва, че едва ли е от този лагер. Виж, може да е каре.
Разбира се може и да е от някаква пластмаса в цялата конструкция на волана и друсането по павета да предизвиква това.
На стария Пежак имах такова потракване и смених едно каре на волана и нещата се оправиха. Там беше много лесно да се разбере - викаш някой да ти асистира и го караш да хване там където пръта на волана влиза в рейката. По този начин изолираш тракания от към рейката и надолу. Ти през това време размърдваш волана и в моя случай имаше леко почуване/луфт.
Не знам на БМВто дали ще стане подобна диагностика, но не виждам причина и да не стане де.
Успех и пиши като разбереш какво е!
Разбира се може и да е от някаква пластмаса в цялата конструкция на волана и друсането по павета да предизвиква това.
На стария Пежак имах такова потракване и смених едно каре на волана и нещата се оправиха. Там беше много лесно да се разбере - викаш някой да ти асистира и го караш да хване там където пръта на волана влиза в рейката. По този начин изолираш тракания от към рейката и надолу. Ти през това време размърдваш волана и в моя случай имаше леко почуване/луфт.
Не знам на БМВто дали ще стане подобна диагностика, но не виждам причина и да не стане де.
Успех и пиши като разбереш какво е!
- iliikata_3
- кандидат ентусиаст
-
при мене го има същото почукване и особенно като съм намотал волана на ляв или на дясно и натискам спирачната или разклатя волана , от кормилната щанга е при мен , но не е болка за умиране . се пак ако я качиш на стенд и някой хване пръта а друг размърда волана може да се види от каде има луфт .
- kaspar_ivo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318i
pazokolarov написа:А този проблем няма ли някаква връзка с механизма за регулиране дължината на волана
незнам колега дали говориш за същото обаче днеска реших да вдигна малко волана или да го размърдам просто да е на друга позиция не както беше вчера... и това почукване изчезна

Изглежда колегата слитер има по странен проблем защото при мен няма вибрации няма почукване като завивам просто беше почукване като пластмаса от към тъблото и като размърдах волана да е в друга позиция изчезна...
kaspar_ivo написа:pazokolarov написа:А този проблем няма ли някаква връзка с механизма за регулиране дължината на волана
незнам колега дали говориш за същото обаче днеска реших да вдигна малко волана или да го размърдам просто да е на друга позиция не както беше вчера... и това почукване изчезнаНякаква идея от какво може да е пък това чукане?
Изглежда колегата слитер има по странен проблем защото при мен няма вибрации няма почукване като завивам просто беше почукване като пластмаса от към тъблото и като размърдах волана да е в друга позиция изчезна...
Усеща си се като почукване, вибрация в кормилната щанга, а не от пластмасария. Поне така си мисля. Като ми остане време ще махна пластмасите и ще покарам по дупките малко, за да видя дали няма да открия от какво е!
- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
kaspar_ivo написа:pazokolarov написа:А този проблем няма ли някаква връзка с механизма за регулиране дължината на волана
незнам колега дали говориш за същото обаче днеска реших да вдигна малко волана или да го размърдам просто да е на друга позиция не както беше вчера... и това почукване изчезнаНякаква идея от какво може да е пък това чукане?
За моя голяма изненада и моето почукване се оправи. Позицията на волана ми беше най ниско долу и аз го приместих с много малко нагоре и почукването спря. Изпробвах го на павета

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
От скоро и аз съм със полопващият (леко почукване на пластмаса) волан при навиването му на място. Няма значение дали наляво или надясно. Бях си размърдал позициите му в двете посоки. Иначе е стегнат и не лопа в движение. Според мен е във фиксиращият го детайл (лостчето) за смян на позицията му. Щото ясно се чува че почуква на пластмаса.
12 мнения
• Страница 1 от 1