Нужда от помощ и съвети/Е36 седан

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Нужда от помощ и съвети/Е36 седан

Мнение от sharksfin » 20 Юли 2009, 21:59

Здравейте колеги, първо искам да се извиня на тези от вас, които ще сметнат темата за ненужна и дразнеща, но сам не мога да се справя, пък и искам да чуя няколко мнения преди да започна да давам пари за музика. Колата е Е36 седан. Не искам да правя нищо сериозно. В момента разполагам със следното: отзад на кората две колонки Блаупункт GTx 652 MK II (158 mm) Ето какво пише относно техническите им характеристики: Peak power handling 190 watts, rms power handling 45 watts, impedance 4 ohms, frequency response 60-22.000 Hz, sound pressure level 2.83 V/m - 92 db. Плейърът го взех наскоро и няма да го сменям. Той е Sony CDX GT 620U. неговите ТТ данни за мен са тъмна индия (и не зная къде съм заврял книжката). На кутията нямаа нищо, освен едно 52W х 4. От колконките във вратите не излиза ни вопъл, ни стон. тези в краката само пращят и ме побъркват. Прави ми впечатление, че като поработи известно време, плъйрът започва да загрява (и то доста). Не знам дали е редно, както и на какво може да се дължи. Та, обръщам се към вас с надеждата да получа ясни отговори (като за лаик). А конкретно въпросите ми са: какви колони да взема за в краката и за вратите, без да се налага да режа корите (размери, марка, ватове, омове и пр.)? Слагайки колкони навсякъде, ще трябва ли усилвател? Греенето на плейъра с какво е свързано? Сякаш на този етап е това. Благодаря предварително на отзовалите се.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Юли 2009, 8:48

Греенето е нормално, защото там е тясно и не може да се охлажда, като хората, ама не се притеснявай, нищо му няма.

В краката 13см. - марка според парите и понеже няма да ги прекарваш през усилвател, нещо до към 30 вата рмс.

Пищялките във вратите няма да е лошо да ги провериш, не че са от голямо значение, ама попълват звуковата картина.

отзад кората рязана ли е? :confused: :confused: :confused:
или тия 16см са пригодени в дупките?

Аз съм привърженик на елипсите с преходници, става красиво и е функционално, като за начало. ;)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 21 Юли 2009, 17:03

vicho написа:отзад кората рязана ли е? :confused: :confused: :confused:

кората не е рязана, пък и не искам да я режа. затова само смених старите колкони с такива със същия размер.
за краката 13-ки да разбирам, че ще паснат със сигурност?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Юли 2009, 17:37

sharksfin написа:
vicho написа:отзад кората рязана ли е? :confused: :confused: :confused:

кората не е рязана, пък и не искам да я режа. затова само смених старите колкони с такива със същия размер.
за краката 13-ки да разбирам, че ще паснат със сигурност?

в краката 13-ки пасват 100%
я дай снимка да видя отзад? :roll: :idea:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 21 Юли 2009, 18:20

vicho написа:я дай снимка да видя отзад? :roll: :idea:

това ще отнеме време

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d (150)
Мечтае да кара: е30 M3

Re: Нужда от помощ и съвети/Е36 седан

Мнение от levskifans » 01 Дек 2009, 8:35

Извинявам се, че пиша в тази тема, но гледам, че отдавна не е писано в нея, и най-вероятно вече е забравена...а моите въпроси са същите като на колегата... ;)
Значи...музиката в колата не съм я пипал до сега изобщо...само плеяр съм си купил SONY - http://www.sony.bg/product/ica-in-car-u ... cdx-gt620u
Това което искам да постигна като качество на музиката е просто да я подобря малко, не нещо кой знае какво...да се чува бас, и качеството на звука да е по-добро...надявам ме разбирате какво искам...
Също така искам да е без бас кутии в багажника, защото ми трябва, а също така ако може и без усилвател...
Просто да сменя оригиниалните колони с други по-добри...ще има ли ефект от тази смяна? Кажете какви колони да купувам за краката, задната кора и във вратите...(марка, ватове, размери)
за краката разбрах, че 13-те стават...Знам, че и парите с които разполагам са важни :D Мисля да вкарам някъде около 200-250 лв.
Да кажа отново, че неискам нещо кой знае какво, просто да се подобри музиката малко и да се чува повече бас... :)
Благодаря за отделеното време, колеги! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW

Мнение от JL » 01 Дек 2009, 13:10

От началото до края на темата ми прави впечатление само едно:
Искам качествен звук/ не искам да режа вратите / искам да чувам бас но не искам сабуфер / искам сила но не искам усилвател !
Моето мнение е, че не не се постига приличен саунд без никакви компромиси. Когато не мога да инвестирам достатъчно пари, компенсирам с повече личен труд и успеха не закъснява.
Няма нищо страшно да се изрежат вратите и там да се вградят по-големи колони.След това се облепват с кожа или плат и пак ще изглеждат красиво. Това няма да влоши нито комфорта, нито продажната цена на колата. Сабуфера не е задължителхо да заема целия багажник. Има доста добри плоски говорители за отворен обем, които не заемат практически място и са добро решение за приличен бас без покъртителни резултати,разбира се.А за най-икономично решение без усилватели и бас мисля : елипси отзад, 17см във вратите и лек компромис с рязане на колата-какво му се плашите на рязането, бих нарязал и Х6, за да получа по-добър саунд :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 01 Дек 2009, 18:17

levskifans написа:Извинявам се, че пиша в тази тема, но гледам, че отдавна не е писано в нея, и най-вероятно вече е забравена...а моите въпроси са същите като на колегата... ;)
Значи...музиката в колата не съм я пипал до сега изобщо...само плеяр съм си купил SONY - http://www.sony.bg/product/ica-in-car-u ... cdx-gt620u
Това което искам да постигна като качество на музиката е просто да я подобря малко, не нещо кой знае какво...да се чува бас, и качеството на звука да е по-добро...надявам ме разбирате какво искам...
Също така искам да е без бас кутии в багажника, защото ми трябва, а също така ако може и без усилвател...
Просто да сменя оригиниалните колони с други по-добри...ще има ли ефект от тази смяна? Кажете какви колони да купувам за краката, задната кора и във вратите...(марка, ватове, размери)
за краката разбрах, че 13-те стават...Знам, че и парите с които разполагам са важни :D Мисля да вкарам някъде около 200-250 лв.
Да кажа отново, че неискам нещо кой знае какво, просто да се подобри музиката малко и да се чува повече бас... :)
Благодаря за отделеното време, колеги! :yes:

Колега, със Сони е трудно да се получи добър бас в колата. Аз не бих те посъветвал да сменяш никакви говорители. Лично аз не бих си купил никога Сони, не се справят много добре с автомобилните плеари. Ако имаш познат с друг плеар, Pioneer, Alpin, Blaupunkt, го помоли да го пуснете на твоята кола и ао и тогава няма по-добро звучене може да помислиш за говорителите.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 02 Дек 2009, 8:58

Да използвам темата да питам и аз:

Значи е36 седан, музиката е оригинална, смених само колоните на задната кора с Пайнер ТС-Е1796 (17см), резултата е че баса се увеличи с около 10% (даже и толкова незнам дали има). Плеярът е Кларион 4х50, а тези Пайнери за 4х60 RMS, макс 220W. МОй приятел е със същите колони но 20см отзад (модел 2096 + усилвател) и баса е просто ненормален, а отпред и във вратите му е запазена конфигурацията както при мен с оригиналната.
Къде е проблема:
1. Трябва ли ми усилвател?
2. Тва че са му с 3-4см по големи колоните от толкова голямо значение ли е, че да увеличи баса почти двойно?
3. Друг проблем?

П.С. За връзването на колоните отзад съм използвал оригиналните кабели и се чудя това ограничава ли им мощността и възможностите и трябваше ли да използвам други кабели при условие, че кабелите с които ми дадоха към тези пайнери са със същото сечение както оригиналните.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 29 Дек 2009, 17:18

Аз сега на моята сложих елипси Sony XS-F6936SE с преходници и плейъра ми е Сони, обаче почти не усещам баса. Забелязах също,като си играя в настройките, давайки примерно да свири само отляво или отдясно, то тогава се появява баса. На какво се дължи това. Имам приятел с Корса, който със същия плейър и същите елипси вади приличен бас...
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 29 Дек 2009, 18:45

Тонката написа:Аз сега на моята сложих елипси Sony XS-F6936SE с преходници и плейъра ми е Сони, обаче почти не усещам баса. Забелязах също,като си играя в настройките, давайки примерно да свири само отляво или отдясно, то тогава се появява баса. На какво се дължи това. Имам приятел с Корса, който със същия плейър и същите елипси вади приличен бас...

Колега, объркал си поляритета на една от колоните, казано иначе разменил си "+" и "-" при монтажа.
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 30 Дек 2009, 20:11

stony1 написа:
Тонката написа:Аз сега на моята сложих елипси Sony XS-F6936SE с преходници и плейъра ми е Сони, обаче почти не усещам баса. Забелязах също,като си играя в настройките, давайки примерно да свири само отляво или отдясно, то тогава се появява баса. На какво се дължи това. Имам приятел с Корса, който със същия плейър и същите елипси вади приличен бас...

Колега, объркал си поляритета на една от колоните, казано иначе разменил си "+" и "-" при монтажа.

Колега, искрено ти благодаря! Също бих искал да кажа, че с преходниции добре си свирят елипсите ;) :) ...
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d (150)
Мечтае да кара: е30 M3

Мнение от levskifans » 03 Яну 2010, 18:12

Искам да попитам дали тези колони са оригиналните за E36 sedan, защото като гледам в другите са по различни, каточали по-малки, а и някои си имат кутии...а на тези не виждам как може да се сложат кутии, защото пространството е много малко... ;) благодаря предварително
http://img706.imageshack.us/img706/5576/imageb001.jpg

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 03 Яну 2010, 19:41

Чувал съм за Е36 седан, което няма кутии а само говорители, но не знам точно какви са те и дали са тези които си посочил в снимката.
Така като гледам обаче не ми изглеждат оригиналните.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 03 Яну 2010, 22:50

levskifans написа:Искам да попитам дали тези колони са оригиналните за E36 sedan, защото като гледам в другите са по различни, каточали по-малки, а и някои си имат кутии...а на тези не виждам как може да се сложат кутии, защото пространството е много малко... ;) благодаря предварително
http://img706.imageshack.us/img706/5576/imageb001.jpg

Колега, това са оригиналните колони на Е36, които се монтират след 95 г., може и да бъркам годината, но съм сигурен , че не е по-ранна. Самите говорители са по-големи, мисля, че бяха 16см и свирят много добре дори има вариант на Hi-Fi пакет с такива говорители, които имат допълнително монтирани пищялки.
Относно вариантите за задни говорители без кутии в Е36 има три варианта. При първия задните говорители са монтирани директно на ламарината и са добре уплътнени, за да няма вибрации. Такова изпълнение видя за първи път преди около половин година. При втория вариант вместо кутии се използват само горната част на добре познатите ни кутии. Към тази пластмасова част са монтирани говорителите, а самата пластмаса се закрепя за ламарината както се закрепят кутиите. Третия вариант е този от твоята снимка, само че говоритела е уплътнен към пластмасовото подобие на кутия с вата. Тук може да се поспори, дали това е кутия или не.
Надявам се да съм бил полезен.

П.П. Честита нова година на всички колеги.
Българския вариант:

Следваща

Назад към Car аудио и видео