Задно предаване - през зимата?
Модератор: Общи модератори
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Задно предаване - през зимата?
Ай да се басирате на лични и т.н. Вместо да се ежите, направете тест, сложете клипа тука и всеки да гледа и да цъка с език. Иначе само празни приказки. Днес снимах с камерата малко каране из града, къде стръмно, къде не, сутринта валя доста сняг и обстановката е класически зимна, непочистените пътища са едно на ръка, таман за тест. Ама стана 650МВ и нема де да го кача, пък и незнам дали ще е интересно на някой да гледа 5 мин. обикаляне насам натам. Не издържах на изкушението и на паркинга в завода, DSC off и газ, малко шоу за колегите.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
Да споделя и аз нещо по темата. От опита, който имам зад волана и не малко автомобили от различни марки, които съм карал в градски, извънградски, планински, мокро, сухо, обилен снеговалеж и всякакви условия, стигнах до извода, че е неприемливо да се сравняват автомобилите на такива с предно, задно и 4х4. Има предно и предно, както и задно и задно. Едно е да спорим за проходимост на автомобила в зимни условия и съвсем различно е устойчивост, повратливост и скорост на движение в същите условия. Като върл почитател на задното предаване /всичките ми лични коли са били такива/, не мога да отрека и някои предимства на другия вариант с предно предаване. За да избегна противоречията, нека приемем, че теста се извършва с едни и същи гуми, като шарка и модел, но с различен цолаж и ширина. Най-висока проходимост в неутъпкан сняг имат автомобилите с предно предаване, леко купе около 1000 кг, без товар и пасажери, гуми с размер 165х75 или повечех13. Обзалагал съм се и съм печелил с деу ланос. Наистина тази кола можеше да издрапа и в много дълбок сняг, леко купе, тесни гуми и сравнително голям пътен просвет. От друга страна сааб 95 от 2005 г., също с предно предаване, дори и на равно не може да отлепи, а в завой направо може да те изхвърли от пътя. Тези със задно предаване също имат различна проходимост. Колкото по-леко е купето и по-тесни гуми, толкова по-висока проходимост. Разбира се това е за сметка на устойчивостта. Със старата ми е30-ска, въпреки по-лошия баланс, можех да издрапам на такива места, където ми е почти невъзможно с е36-цата. А сега не се учудвайте когато в някой форум на Ауди например, пуснат видеоклип с новата седмица БМВ, с 230 широки валяци и тонаж 2 тона, дори и с шпер не може да качи съвсем лек наклон по заснежен път и да плюят по марката. Просто тежките коли със задно задвижване не са много подходящи за такива условия.
- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
Само 1 въпросче.
Защо на дядо ладата като е лека и като тръгне примерно по заснежен или залиден път ми вика ела моето моче да хвърлим 2-3 човала пясък в багажника? Той не иска да е лека задницата, а иска да тежи и да стъпва сатбилно на леда а не да се кълчи като е празна. Според мен тежката кола е в пъти по стабилна от леката кола на лед.
Защо на дядо ладата като е лека и като тръгне примерно по заснежен или залиден път ми вика ела моето моче да хвърлим 2-3 човала пясък в багажника? Той не иска да е лека задницата, а иска да тежи и да стъпва сатбилно на леда а не да се кълчи като е празна. Според мен тежката кола е в пъти по стабилна от леката кола на лед.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
Next написа:Само 1 въпросче.
Ми ладата е със зависимо окачване на задния мост, как искаш да върви без чували в багажника? А и гумите на дядо вероятно са като млякото на баба- и двете правени с некачествен материал

ивчо3 написа:Next написа:Само 1 въпросче.
Ми ладата е със зависимо окачване на задния мост, как искаш да върви без чували в багажника? А и гумите на дядо вероятно са като млякото на баба- и двете правени с некачествен материал. Втората част от въпроса е подробно обяснена с горния ми пост. Едно е стабилност, съвсем друго проходимост.
Карал съм ЛАДА с гуми 155/80/13.
Просвета и беше 20 см.
Тази кола минаваше през много дълбок сняг, без никакви тежести.
BMW-то ми е по-добре балансирано, но е със спортно окачване.
Върви, върви па набере сняг и спре.
- Joro_Paveto
- ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i
Шофирам от 9 години или по-точно 9 зими (понеже ства дума за зимата, а и преди зимата получих книжката си и навършените години...полседно си е естествен процес) та от тези 9 години - 5 карах Опел - 5 катастрофи, 5 зими подред!
Останалите 4 са разпределени - 1 за ладата и 3 за BMW-то - няма нито една катастрофа (тук чукам по главата поради липса на дърва около мен) та май задното ми е доста по- на сърце отколкото предното и то не само за зимата...
Останалите 4 са разпределени - 1 за ладата и 3 за BMW-то - няма нито една катастрофа (тук чукам по главата поради липса на дърва около мен) та май задното ми е доста по- на сърце отколкото предното и то не само за зимата...
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Joro_Paveto написа:Шофирам от 9 години или по-точно 9 зими (понеже ства дума за зимата, а и преди зимата получих книжката си и навършените години...полседно си е естествен процес) та от тези 9 години - 5 карах Опел - 5 катастрофи, 5 зими подред!
Просто си се научил да караш,то и за това на шофьори дето са под 25 години за тва има такива застраховки гражданска

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
vld написа:Видех ме ги тая сутрин с предното![]()
Пак олеле, пак снега им пречи
Където видях закъсала кола беше с предно предаване и вътре почти винаги жена гледаща в празнината

Където видях БМВ почти без изключение ухилени физиономии и задници малко на чомпек на пътя

Аз какво метене мета с мойта караванка със шперчето ауууууу

Георги Пенчев
Само аз ли видях закъсали "мъже" с BMW-та, които блокираха движението 

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
porostorm написа:Само аз ли видях закъсали "мъже" с BMW-та, които блокираха движението
Колега ,явно само ти защото аз пътувах от Красно село до Сухата река през баира по "Свети наум" ,после по баира по "Драган Цанков" към ТВ кулата - това са най-сериозните склонове по най-основните пътни артерии в столицата и се нагледах на всякакви боксуващи и задръстващи автомобили движението на с БМВ-тата шофьорите си бяха подготвени и гледах ,че изобщо не се потяха притеснени а си подаваха доволно газ

Георги Пенчев
Бе не съм само аз ма то гордост голяма
Ма то не е виновна колата, да не си помисли някой нещо

Ма то не е виновна колата, да не си помисли някой нещо

- ceno83
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ 320D 2001
- Мечтае да кара: M Power
изринах паркинга днес сутринта
Голям кеф
Това си е изобразително изкуство 

,,Болката от сполетялото ни нещастие се дължи не на самото събитие,а на нашата оценка за него.А тъкмо нея ние можем да променим във всеки един момент."
- Richmond
- ентусиаст
-
- Кара: харабийската
- Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
- Детайли за колата: Пълно шукаритети!
С летни гуми съм все още, направих 1 кръгче е няма такъв кеф, 2-3-та всичко на страни немога да взема правата линия,целия бях усмивка, но я прибрах за да няма после при тенекеджията и да не застрашавам трафика

- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Penchev написа:vld написа:Видех ме ги тая сутрин с предното![]()
Пак олеле, пак снега им пречи
Където видях закъсала кола беше с предно предаване и вътре почти винаги жена гледаща в празнината![]()
Където видях БМВ почти без изключение ухилени физиономии и задници малко на чомпек на пътя![]()
Аз какво метене мета с мойта караванка със шперчето аууууууусещам се че съм постоянно в емоциите , питайте ме кога ще се кача на друг автомобил освен БМВ
![]()
Георги Пенчев