Катализатор
Модератор: Общи модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
Катализатор
Може ли да ми обясните какво е това за какво се използва,и как да разбера дали някоя кола го има?
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
Заставаш на аспуха и дишаш 2 минути ако си жив - има катализатор.
Ако колата е след 93-94 май на всички го има (поне фабрично)
Ако колата е след 93-94 май на всички го има (поне фабрично)
Катализатора е нещо което намалява вредните газове но намалява и конските сили!на старите коли(преди 90 някъде)си пише ако го имат щото тогава (може и преди тва да е било)катализатора е бил рядкост!
Сигурно има някъде писано за тва...А за по новите коли е задължително щото там се цели екология,икономия..Все пак намалява вредните емисии
Сигурно има някъде писано за тва...А за по новите коли е задължително щото там се цели екология,икономия..Все пак намалява вредните емисии
Live it like you Love it
- Niky Georgiev
- младши ентусиаст
-
Обикновено можеш да разбереш дали колата е с катализатор по големината на гърлото на резервоара - ако е малко (за зеления пистолет на колонката за бензин), т.е. само за безоловен бензин, значи колата има такова чудо.
Niky Georgiev
Re: Катализатор
M6 написа:Може ли да ми обясните какво е това за какво се използва,и как да разбера дали някоя кола го има?
скъпо екологично удоволствие
Re: Катализатор
M6 написа:Може ли да ми обясните какво е това за какво се използва,и как да разбера дали някоя кола го има?
Може би това ще ти е от полза http://www.automarket.bg/articles/03072001.htm поне за обща култура
Каталитичният преобразувател, или катализаторът може да превърне въглеродните и азотните окиси в екологично чисти емисии на CO2 и водни пари. Това е "най-капризната" част от системата. Основно във вътрешността си катализаторът представлява фини керамични филтри с микроскопични отвори, в които се задържат вредните за околната среда елементи. Използването на качествено безоловно гориво е задължително, защото порите на прецизния прибор се запушват твърде лесно, ако през тях попаднат едри частици. Гаранцията, която производителите дават, е над 150 000 км.
Катализаторът е сигурно и просто устройство, което не се нуждае от обслужване, но има неща, които трябва да знаят за да се достигне максималният живот на катализатора.
Не използвайте етилиран /оловен/ бензин в автомобила, защото оловото покрива скъпоценните метали в решетката на катализатора, намалява ефективността и поврежда катализатора.
Горивната система и запалването винаги трябва да бъдат в изправност.
Ако има повреда в управлението на двигателя, то освен увеличен разход на гориво се намаляват динамичните характеристики на двигателя, а може да се повреди и катализатора.
Не палете /пускайте/ двигателя чрез бутане или теглене.
Не изключвайте запалването при високи обороти на двигателя.
Не използвайте добавки към горивото и моторното масло, защото присадките може да съдържат вещества, способни да повредят катализатора.
Помнете, че катализаторът е крехък, затова избягвайте ударите при сваляне на катализатора или изпускателната система.
Катализаторът използван на добре регулиран автомобил трябва да служи от 100 до 160 хил. км. пробег.
Ми това е, с което мога и аз да помогна.
Да караш Peugeot е страст!
8 мнения
• Страница 1 от 1