висок разход на Е46 320 д

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М57
Мечтае да кара: E31

Re: висок разход на Е46 320 д

Мнение от BlackManz » 25 Ное 2009, 2:54

колеги някой сравнявал ли е данните от борда дали съвпадат със засичането по резервоар?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 ///M5
Детайли за колата: Eisenmann Exhaust

Мнение от B.Tunchev » 25 Ное 2009, 5:59

BlackManz написа:колеги някой сравнявал ли е данните от борда дали съвпадат със засичането по резервоар?

Абсолютно 1:1 :yes:
Идеята е да се се занулява след като заредиш или преди всяко каране, не да се кара примерно разстояние София-Варна => разхода по борд, да е 5/100 и после цял ден градско,примерно 100км в града с реален разход 10/100... Тогава ще показва 6/100 и ще има хора, които ще си мислят, че борда лъже, а всъщност това е средния разход на тея 500км м/у 2-та града + 100те км градско в трафика.

Аз поне така си обяснявам постовете на колегите, които казват, че данните по борд. не са им реални. Няма друго обяснение, уредът работи безупречно! Това го твърдя, понеже на всяко каране си смятам/наблюдавам consumption-a на колата ;)
Съвсем пресен пример от тази вечер: Карах 60км в града, нулирах средния разход преди да запаля. Първите 5-6км, докато загрее мотора, виждах числа от порядъка на 10-12/100, след това постепенно падаше, докато угасих пак пред вкъщи - разхода по борд беше 4.8/100 => 0.6 х 4.8 = 2.88 х 2.00лв = 5.76лв.. точно толкова "изяде" :)

П.П.: За всеки който си каже "абе тоя луд ли е, как 4.8/100 градско...", ами вечер е, няма трафик, светофарите не работят, карам според ограничението, че е пълно с куки и без тва, постоянно наблюдавам стрелката на дебитомера, да не надвишава 10/100 (освен при потеглянията естествено) и такъв разход е напълно реален!

П.П2: И един hint за извън-градското(а и не само). Забелязал съм, че когато се поддържа една скорост постоянно, примерно 100км/ч, разхода е по-голям от колкото, ако скоростта варира 100-110км/ч. И защо? На равен път, набирам до 110, след което пускам газта, съответно дебитомера пада на 0/100, изминавам така някакво разстояние, докато скоростта падне до 100, после плавно подавам газ(през това време дебитомера показва примерно 7/100), докато пак се качи до 110 и пак отпускам, да падне до 0/100. Докато, ако поддържам постоянно 100км/ч дебитомера стои залепен на 5-6/100 през цялото време.
Тази тактика, може да звучи странно, но на дълъг път е ефективна, може да свали разхода от 0.5 до литър, в зависмост от това, дали скоростите са 80-90, 100-110 или 150-160. От връх Шипка до Велико Търново стигнах със среден разход 3.9/100 и не съм се влачил, който иска да вярва! :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д(M47TUD20)

Мнение от Face » 25 Ное 2009, 10:34

Gh0s7 написа:П.П2: И един hint за извън-градското(а и не само). Забелязал съм, че когато се поддържа една скорост постоянно, примерно 100км/ч, разхода е по-голям от колкото, ако скоростта варира 100-110км/ч. И защо? На равен път, набирам до 110, след което пускам газта, съответно дебитомера пада на 0/100, изминавам така някакво разстояние, докато скоростта падне до 100, после плавно подавам газ(през това време дебитомера показва примерно 7/100), докато пак се качи до 110 и пак отпускам, да падне до 0/100. Докато, ако поддържам постоянно 100км/ч дебитомера стои залепен на 5-6/100 през цялото време.
Тази тактика, може да звучи странно, но на дълъг път е ефективна, може да свали разхода от 0.5 до литър, в зависмост от това, дали скоростите са 80-90, 100-110 или 150-160. От връх Шипка до Велико Търново стигнах със среден разход 3.9/100 и не съм се влачил, който иска да вярва! :)

:shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 520d LCI
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от brabusbg » 25 Ное 2009, 11:08

Само че защо си мисля че всички казвате за този разход, но.... като гледате борд компютъра. Нима не сте чели и не знаете че дава доста сериозни отклонения реалния разход от този на борда. Разход засичаш като напълниш 63-те литра и караш до свършване!!
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 320 D
Мечтае да кара: 330

Мнение от quickman » 25 Ное 2009, 12:02

като гледам какви разходи ми давате си мисля че при мен май положението е сериозно.трябва да си сменя всички джаджи които не ми работят като хората и да видим тогава какво ще стане

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e65 730d SE
Мечтае да кара: m5

Мнение от optimist » 25 Ное 2009, 12:24

Някои теми са малко народен фолклор. В града да давате каталожни данни че и 2-вия д.мотор на 8 градско :wave: в София айде стига. Колегата дето и стигнал с 3.9 е карал по инерция почти през цялото време газ не е подавал склонен съм да му повярвам макар че здрави нерви се иска за това или спестовност :lol:
Борд компютъра показва супер точно на мен ми се появява разлика от макс 100- 150 мл среден разход между пъленене и борда което спокоино може да е от бензиностанцията винаги пълня догоре. Колкото и да рисетваш междинния разход ,смесения си остава верен евала на уредите в баварката 8) .
Тва което ме радва специално в 3-я дизелов мотор е че разликата между влачене и нормално каране в града и извън е 1-до 2 л и просто не си заслужава да караш бавно :driving:
Изображение

You sooooo want to hate these guys – they brag about the Ultimate Driving Machine and dammit they deliver exactly what they promise. In every sector expect definitive build quality and peerless engineering

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320 D
Мечтае да кара: свръхзвуков самолет марка БМВ

Мнение от bavar4oto » 25 Ное 2009, 12:34

brabusbg написа:
baga написа:Пада на 6 ама във Варна! :yes:

Aха, аха... говори ми! :nono: :no: Тя извънградско не пада толкова, а Варна, Бургас и т.н. - 10-ка!
Аз не мога да разбера колегите които пишат, че колите им извънградско харчели (за дизелите говоря) цитирам: " между 4,7 и 5,2л/100км". Абе искам да питам: - Колеги?!?! 4,7-5,2 като карате от София до Варна със скорост между 60 - 80км/ч ли ви го дава този разход??

Аз мога да ти кажа, че мойта бавария ми дава разход към 4,8л/100 км със средна скорост към 115 км/час от СФ до Плд по магистралката. В обратна посока ми дава към 5,1 - 5,2. Това може да се докаже :)
Градско в Сф си гори колата. нормално е в тия задръствания.

BlackManz написа:колеги някой сравнявал ли е данните от борда дали съвпадат със засичането по резервоар?

Ако ти кажа, че съм сравнявал, то това ще е за моята кола. За твоята трябва да си сравниш сам. Всяка кола си е различна като нас хората и ако моята е точна, това не означава, че и твоята ще е точна. Пробвай, за да разбереш

Gh0s7 написа:...

Това с подаването на газ и пускането не е сериозно готин :)
Аз лично имам автопилот и като го забия не барам нито нагоре, нито надолу, като смея да кажа, че автопилота си знае работата по подаване на точното количество нафта, отголкото нашите крачета, които не знаят какво правят с тоя педал :)))
иначе тая разход от шипка до търново е възможен при освобождаване от скорост и спускане по наклона. после сменяш накладки :)
За градския ти разход вечер съм абсолютно съгласен. На 4 предавка със 60 км/час е нормално да дава разход към 4,2/100 км с автопилота, без него към 4,5/100.
Моята като загрее и стрелката на темп не мърда от средата. Може би това е много важно за разхода. А и не само - за живота на двигателя също.

brabusbg написа:Само че защо си мисля че всички казвате за този разход, но.... като гледате борд компютъра. Нима не сте чели и не знаете че дава доста сериозни отклонения реалния разход от този на борда. Разход засичаш като напълниш 63-те литра и караш до свършване!!

Пълня 63 л, карам 100 км, пълня догоре и напълненото ми дава колко е изразходвала за тези 100 км, като може да занулиш борда да видиш дали ти дава същия разход :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d '00

Мнение от ReDDcaFFe » 25 Ное 2009, 13:52

Face написа:
Gh0s7 написа:П.П2: И един hint за извън-градското(а и не само). Забелязал съм, че когато се поддържа една скорост постоянно, примерно 100км/ч, разхода е по-голям от колкото, ако скоростта варира 100-110км/ч. И защо? На равен път, набирам до 110, след което пускам газта, съответно дебитомера пада на 0/100, изминавам така някакво разстояние, докато скоростта падне до 100, после плавно подавам газ(през това време дебитомера показва примерно 7/100), докато пак се качи до 110 и пак отпускам, да падне до 0/100. Докато, ако поддържам постоянно 100км/ч дебитомера стои залепен на 5-6/100 през цялото време.

:shock:

И аз съм почти обеден че ако караш на темпомат разхода ще е по-малък отколкото ако постоянно натискаш и пускаш газта.
because Nothing breaks necks like a Black BMW

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shpeki » 25 Ное 2009, 15:24

Добре някой наистина ли се връзва на тия разходи от по 4-5/100 :mhihi: :mhihi: Но пък не се учудвам де, щом имате нерви да пускате темпомата на 50км/ч сигурно сте с железни нерви.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 ///M5
Детайли за колата: Eisenmann Exhaust

Мнение от B.Tunchev » 25 Ное 2009, 17:16

bavar4oto написа:....

Това с подаването на газ и пускането не е сериозно готин :)
Аз лично имам автопилот и като го забия не барам нито нагоре, нито надолу, като смея да кажа, че автопилота си знае работата по подаване на точното количество нафта, отголкото нашите крачета, които не знаят какво правят с тоя педал :)))

и аз имам темпомат/автопилот и точно това се опитвах да обясня, че действително подава точно колкото трябва нафта, за да върви с определената скорост, но я подава абсолютно постоянно. Аз когато контролирам газта с крак съм наблюдавал по нисък разход от колкото на темпомат ;) Нали за това я има стрелката на дебитомера, всеки може да си наблюдава колко нафта подава темпомата или колко подава с крака си.
bavar4oto написа:....

иначе тая разход от шипка до търново е възможен при освобождаване от скорост и спускане по наклона. после сменяш накладки :)
...

Е как да стане, като разхода на скорост по инерция е 0.0/100, за разлика от тоя на свободна, който е това, което гори автомобила в минута/час? :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 520d LCI
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от brabusbg » 25 Ное 2009, 18:45

shpeki написа:Добре някой наистина ли се връзва на тия разходи от по 4-5/100 :mhihi: :mhihi: Но пък не се учудвам де, щом имате нерви да пускате темпомата на 50км/ч сигурно сте с железни нерви.

:lalala: :lalala: :yes: :yes: :yes: :lalala:
Мисля че всички трябва да си изпратите данните колко ви горят колите в завода! Определено дори хората които са правили колата мисля ще се учудят какъв разход прави :)
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 25 Ное 2009, 18:54

не случайно темата за разхода е 30 страници :D
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=47818

Предишна

Назад към E46