Спиране на мокро пред пешоходна пътека
Модератори: mitaka7, Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- yuliancho
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 7er E38 740iA 4,4l., '99, 286h.p.
- Мечтае да кара: M5 400h.p.+ / 500 h.p.+
- Детайли за колата: V8, S EDC, ASC, TV/Navi 4:9, 17" 245/55/17...много хубави неща...
Спиране на мокро пред пешоходна пътека
Ще споделя следната моя случка от онзи ден с надежда че с това споделяне повече хора ще обърнат внимание на някой ситуации!
След 6-7 месеца каране на хубаво време и сухи пътища всички кой по-трудно кой по лесно минаваме към по "зимен" начин на шофиране - особено с това задно! Е при мен нагаждането към "зимното" шофиране не става така бързо.
Вчера по Раковска в участъка "Гурко" - "Цар Освободител" се движа ранния следобяд в посока от Гурко към Цар Освободител, като се глася да завия на ляво преди жълтите павета по Аксаков. С тази подробност че на Аксаков и Раковска има пешеходна пътека. Седейки в задръстването на ок. 150 метра от мястото на което трябва да направя ляв завой по Аксаков, решавам, че виждам цялото насрешно до жълтите павета и ако изрежа в насрешното няма да преча на никой и ще си взема левия завой без да чакам някой да ме пусне и да правя задръстване зад мен. Пропуснах да кажа че от ок. 30 мин. ръмеше и вече засилваше валежа, но все още не беше намокрило асфалта добре - най-опасното време! Та бия ляв, газ в насрешното...и...малка подробност - пешеходната пътека е непосредствено преди левия ми завой! Аз следя да не изникне някой в насрешното и наблюдавам левия край на "зебрата". Но цялата ѝ дясна половина невиждам от набилите се в задръстване коли в двете ленти на Раковска. Не съм видял и 4-5 души който пресичат и се промушват между същите тея коли от мое дясно. В критичния момент, в който аз съм на около 15тина метра от "зебрата" 4-5 души изкачат в периферното ми зрение. Следва мигновена реакция - "СПИРАЧКИ!!!". Чуствах се уверен защото със скоростта с която се движех щях да спра навреме! Но асфалта мокър!!! ABS-а с удрянето на спирачката се задейства и в резултат на времето спирачния ми път е по дълъг - и аз знам с колко точно по-дълъг беше - спрах заел пловината "зебра" а минувачите вече бяха в ужас! (тези които изобщо ме забелпзаха, защото има такива бурсуци, че...). Преминаха бързо, а аз виновен виновен си завих и бързо се оттеглих от укорителните погледи на всички!
Та да бъдем по внимателни ми е мисълта.
Чист късмет беше че не отнесох няколко пешеходеца - а знаете това е с пъти по-лошо от удряне с друга кола!
След 6-7 месеца каране на хубаво време и сухи пътища всички кой по-трудно кой по лесно минаваме към по "зимен" начин на шофиране - особено с това задно! Е при мен нагаждането към "зимното" шофиране не става така бързо.
Вчера по Раковска в участъка "Гурко" - "Цар Освободител" се движа ранния следобяд в посока от Гурко към Цар Освободител, като се глася да завия на ляво преди жълтите павета по Аксаков. С тази подробност че на Аксаков и Раковска има пешеходна пътека. Седейки в задръстването на ок. 150 метра от мястото на което трябва да направя ляв завой по Аксаков, решавам, че виждам цялото насрешно до жълтите павета и ако изрежа в насрешното няма да преча на никой и ще си взема левия завой без да чакам някой да ме пусне и да правя задръстване зад мен. Пропуснах да кажа че от ок. 30 мин. ръмеше и вече засилваше валежа, но все още не беше намокрило асфалта добре - най-опасното време! Та бия ляв, газ в насрешното...и...малка подробност - пешеходната пътека е непосредствено преди левия ми завой! Аз следя да не изникне някой в насрешното и наблюдавам левия край на "зебрата". Но цялата ѝ дясна половина невиждам от набилите се в задръстване коли в двете ленти на Раковска. Не съм видял и 4-5 души който пресичат и се промушват между същите тея коли от мое дясно. В критичния момент, в който аз съм на около 15тина метра от "зебрата" 4-5 души изкачат в периферното ми зрение. Следва мигновена реакция - "СПИРАЧКИ!!!". Чуствах се уверен защото със скоростта с която се движех щях да спра навреме! Но асфалта мокър!!! ABS-а с удрянето на спирачката се задейства и в резултат на времето спирачния ми път е по дълъг - и аз знам с колко точно по-дълъг беше - спрах заел пловината "зебра" а минувачите вече бяха в ужас! (тези които изобщо ме забелпзаха, защото има такива бурсуци, че...). Преминаха бързо, а аз виновен виновен си завих и бързо се оттеглих от укорителните погледи на всички!
Та да бъдем по внимателни ми е мисълта.
Чист късмет беше че не отнесох няколко пешеходеца - а знаете това е с пъти по-лошо от удряне с друга кола!
Бъди възторжен идеалист, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертвуване[album][/album]
- The Stig
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '00 e39 530dA
- Мечтае да кара: самолет
Re: Спиране на мокро пред пешоходна пътека
Най-безопасно за останалите е когато си лесно предвидим, а най-безопасно за теб самия е когато не разчиташ, че останалите ще карат по правилата!
А да те питам кой ти е дал право да минаваш в насрещното и да изпреварваш цялата колона? Сам си си виновен в случая.
.
Spoony написа:А да те питам кой ти е дал право да минаваш в насрещното и да изпреварваш цялата колона? Сам си си виновен в случая.
пука ли му на сгазения кой е виновен?
спряла колона не е добре да се задминава бързо
what a helluva ride
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
От мен едно "Браво" за колегата, че въпреки всичко си е направил извода и е оценил шанса, който е получил от Съдбата. Все пак Човек се учи от грешките си...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Личи си кой кара в СфThe Stig написа:Най-безопасно за останалите е когато си лесно предвидим, а най-безопасно за теб самия е когато не разчиташ, че останалите ще карат по правилата!

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Ами точно при същата ситуация съм виждал кадри в София записани от камери как се премазват пешеходци.Така че освен спирачния път е важно и да се внимава че може да излети някой пешеходец макар и не от пешеходна пътека.Най добре очите да са на четири че после наистина няма значение кой е виновен и кой не.

Това да се блъснеш с друга кола и да няма пострадали се забравя бързо,но блъснеш ли човек би тежало на съвестта ни цял живот...
- yuliancho
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: V8, S EDC, ASC, TV/Navi 4:9, 17" 245/55/17...много хубави неща...
Spoony написа:А да те питам кой ти е дал право да минаваш в насрещното и да изпреварваш цялата колона? Сам си си виновен в случая.
Съгласен!
Сам съм си виновен, разбирам.
Но поведението на пътя в дадена ситуация е функция от няколко фактора които водят до формиране на решение за едно или друго действие.
Оценил зле ситуацията, увереността ми е била в повече, преценил съм обстановката че позволява такива и такива маневри, допуснал съм компромис с правилата за движение, допускал съм че мога да направя каквото съм решил без опасни последствия, не съм си дал сметка за опасните последствия които може да настъпят...и т.н.
Не се оправдавам, направеното не е за оправдание, няма и на кого да се извинявам!
Отчитам грешката си, споделям я с надеждата че друг че се сети преди да направи това като мен и може би точно това че наклони в полза да не го прави въпреки че "може би може"
Благодаря Ви за отговорите!
Бъди възторжен идеалист, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертвуване[album][/album]
Важно е, че си разбрал грешката и че няма пострадали, за другия път по-бавничко 

- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Постъпката ти не е похвална,но както спомена един колега,важното е че си си взел поука.
А относно удължаването на спирачния път с АBS-пълни глупости.Това го казвам от личен опит,когато ми отказваше ABS-а и щях да отнеса един господар на пътя...
А относно удължаването на спирачния път с АBS-пълни глупости.Това го казвам от личен опит,когато ми отказваше ABS-а и щях да отнеса един господар на пътя...
- M2PR
- старши ентусиаст
-
- Кара: звездомобил
Бе то не е много сигурно, че хората си взимат поука, щото то който върши магарии си ги върши... Иначе, ако трябва да съм честна, такива като автора, които правят тея изпълнения много ги псувам... нищо лично, ама .. номера от селкса вечеринка...
А по повод на пешеходците.. и те в по-голямата си част са някви супер застреляни, аз мога да ви дам пример за едни такива и как щяхме да станем на сандвич (и аз да го отнеса най-вече), щото те решили, че не трябва да пресичат на пътеки и т.н. Та, карам си аз по един павиран, не чак толкова натоварен булевард в София. Вали, и то доста. Пред мене няква въшка, зад мене някъв джип. Понеже ми се е случвало някви неориентирани пешеходци да изскачат от нищото, та сега в повечето време погледа ми шари И отстрани на пътя за някой такъв елемент. Виждам 2 броя от тия, от лявата страна се мотаят, с не много ясна идея дали ще пресичат или не. 15-20метра преди да ги стигнем въпросните, кара въшката пред мене, бие спирачки, аз също намалявам, обаче тея се отказват и се връщат наобратно, настъпва се пак газта, и в момента в който те са на по малко от метър от въшката рипват в конски тръст да пресичат. Тоя бие спирачки (ма е по в средата на платното), и аз бия, ама за да не го центрирам въртя десен волан и спирам на ... милимунди
, ма колегата с джипа отзад се беше заговорил със спътника си и не ни видя бързите реакции
но за щастие не можа да ме уцели де

Та, като изключим случката на колегата, където грешката е негова, в много голям процент от случаите пешеходците са си направо за бой...

А по повод на пешеходците.. и те в по-голямата си част са някви супер застреляни, аз мога да ви дам пример за едни такива и как щяхме да станем на сандвич (и аз да го отнеса най-вече), щото те решили, че не трябва да пресичат на пътеки и т.н. Та, карам си аз по един павиран, не чак толкова натоварен булевард в София. Вали, и то доста. Пред мене няква въшка, зад мене някъв джип. Понеже ми се е случвало някви неориентирани пешеходци да изскачат от нищото, та сега в повечето време погледа ми шари И отстрани на пътя за някой такъв елемент. Виждам 2 броя от тия, от лявата страна се мотаят, с не много ясна идея дали ще пресичат или не. 15-20метра преди да ги стигнем въпросните, кара въшката пред мене, бие спирачки, аз също намалявам, обаче тея се отказват и се връщат наобратно, настъпва се пак газта, и в момента в който те са на по малко от метър от въшката рипват в конски тръст да пресичат. Тоя бие спирачки (ма е по в средата на платното), и аз бия, ама за да не го центрирам въртя десен волан и спирам на ... милимунди

Та, като изключим случката на колегата, където грешката е негова, в много голям процент от случаите пешеходците са си направо за бой...

АПНИ, БАБА, 'АПНИ
- yuliancho
- кандидат ентусиаст
-
M2PR написа:Бе то не е много сигурно, че хората си взимат поука, щото то който върши магарии си ги върши... Иначе, ако трябва да съм честна, такива като автора, които правят тея изпълнения много ги псувам... нищо лично, ама .. номера от селкса вечеринка...![]()

формирането на начина на шофиране е само част от формирания характер на човек. Като цяло понякога човек повече е склонен да рискува, което пък например се парира от натрупания опит и изводите които носи като последствия от него.
Това което съм направил...нима никой от вас не е сглупявал, и нима никой от вас въпреки че знае как се прави или не се прави едно нещо след 10 000хилядния път се смотва и се проваля!!??
За примерно период от 5 години каране в центъра всеки от нас е минал ок. 5000 пъти през зебра и на 99% от нас нищо не се е случило, но някой е сглупил и е ударил и т.н.
Благодаря за мненията!
Аз също СЕ НАДЯВАМ ДА СЪМ СИ ВЗЕЛ ПОУКА
НО НЕ ТОВА БЕШЕ ПРЕДМЕТА НА ТЕМАТА,
ПРЕДМЕТА БЕШЕ АЗ ДА СПОДЕЛЯ И ВСИЧКИ КОИТО ПРОЧЕТАТ ДА СЕ ПОЗАМИСЛЯТ!
истината драги ми съфорумецо е, че си кух като градинска лейка
тея затрогващи речи за поука итн ги спести за някоя заключителна пледоария, щото като чета какви ги вършиш на пътя, баш там ще свършиш ти самия, ако не излезе някой и не ти спука канчето на следващия светофар, защото си големия баровец да изпреварваш колона, да предреждаш, че па и в насрещното да караш
лично си държа един големичък ключ под седалката и както се пресягам да откопчея колана преди да сляза, го набарвам и някой като теб или поне автомобила му ще го отнесе много злостно
тея затрогващи речи за поука итн ги спести за някоя заключителна пледоария, щото като чета какви ги вършиш на пътя, баш там ще свършиш ти самия, ако не излезе някой и не ти спука канчето на следващия светофар, защото си големия баровец да изпреварваш колона, да предреждаш, че па и в насрещното да караш
лично си държа един големичък ключ под седалката и както се пресягам да откопчея колана преди да сляза, го набарвам и някой като теб или поне автомобила му ще го отнесе много злостно
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- yuliancho
- кандидат ентусиаст
-
Хаос написа:истината драги ми съфорумецо е, че си кух като градинска лейка
Карай го малко по-спокойно!
Аз не коментирам кой кух кой не
Какви ги върша на пътя няма откъде да знаеш
Пожелавам ти приятна Събота и Неделя!
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2