Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Re: Зимни гуми (ЗАКОН)

Мнение от Giorceto » 12 Ное 2009, 18:35

Караш ме да спирам пред КАТ да ги питам по коя директива са 4 мм, последната новиа е от 11.11.09 тва май е от вчера.. безмислено е да спорим, ти явно не си се разправял с полицай, както и да е ще се разбере дали е така или не.....
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 13 Ное 2009, 0:02

Teogop написа:Колега, айде стига с линкове от новините. Покажи ми къде в закона го пише? В линковете ти само общи приказки се говорят. Не видях никой глобен за под 4 мм грайфер, даже в някой новини е 6 мм. От това единствено следва, че само се тръби по новините, а никакви промени по законите.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687 - това е правилник, последно обновен юли 2009 г., а новините са ти от 2007 г.
Линкът към директивата е на официалния сайт на Европейския Съюз (надали там ще има стари документи), това, че е приета 89 г. не значи, че е невалидна. Просто не е променяна.

Не знам дали е законно да караш с гуми с грайфер 1,6 мм, но определено трябва да си пълен олигофрен да караш с 1,6 мм грайфер. Колега престани да ни цитираш Закона - от цитирания 1000 души годишно така умират!
36436
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 13 Ное 2009, 0:05

Колега, не карам с галоши, просто се дразня, че по новините само лъжат хората и също, че има хора, които се хващат и не познават закона и не си знаят правата. Също не мисля, че за сух асфалт има значение дали изобщо има грайфер. Във форумла 1 сликовете са напълно гладки. За сух асфалт е важно качеството на каучука, не шарката или грайфера. За останалите условия вече има значение.
Последна промяна Teogop на 13 Ное 2009, 0:08, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 13 Ное 2009, 0:07

В този случай лъжат за добро ;)
36436
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 M52
Мечтае да кара: M5

Мнение от i4koo » 13 Ное 2009, 2:02

Аз лично съм за здрави глоби ,писна ми от тарикати всякви ,кадето гледат да спестят пари за някое питие или дрешка :banghead:
Ако си решил да се трепеш някаде няма лошо ,ама нали се замисляш че на пътя има и жени и деца ,и точно тези милиметри сруват човешки живот !
Нищо лично ,Просто бизнес !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 13 Ное 2009, 3:40

Аз подкепям колегата Teogop не може да се казват неща ,които не са истина били те и за "добро". Относно тези 4мм за зимни гуми ,които се носят из публичното пространство,най-вероятно е някоя наредба, или допълнение/изменение на правилника за движение по пътищата ,която още не е обнародвана в държавен весник или не е гласувана още. Но аз лично смятам ,че е закона се движи в правилната посока, следващата стъпка е да забранят гумите 2ра употреба. Но нека първо да вдигнат заплатите минималната да стане 550лв и тогава. Иначе мога да кажа ,че със задължителните колани (сега вече и на задните седалки), по-високите глоби за превишена скорост и алкохол пътищата станаха по-сигурни...само да оправят и дупките и вече няма да има загинали заради гръмнала гума и излетял в дерето.
В щатите ако си пил зад волана отиваш в затвора, защото си потенциален убиец. Мисля ,че тук са доста меки със пияните шофьори.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Мотопед :)
Мечтае да кара: колело
Детайли за колата: супер е

Мнение от harko77 » 13 Ное 2009, 6:40

Аз исках да питам дали могат да ме глобят за зимни гуми че още съм с летни ( до 1-седмица чакам да ми докарат и зимни ) а и времето в пловдив позволява още да си с летни ;)

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 13 Ное 2009, 7:49

Темата не е дали и с какви гуми е по-сигурно зимата, а дали има закон гласуван и влязъл в сила за въпросните 4мм. и "зимни гуми". !!! Стига тъпи свободни разсъждения. До тук аз видях само поредните журналистически глупости и действащия закон, където пише 1,6мм! Точка.

Относно поведението на различните типове гуми в последните броеве на АутоБилд имаше достатъчно тестове и те са показателни. На който му е интересно да си ги прочете, а може да се подискутира въпроса в отделна тема.

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 13 Ное 2009, 10:18

NeoPrint написа:....

Ама ти как ни се скара. Точка.

Ето ти закона в лекс.бг
Чл. 183 (4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
1. неправилно преминава през пешеходна пътека;
2. неправилно преминава покрай спирка на превозни средства за обществен превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус;
3. преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи;
5. управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми;

http://lex.bg/laws/ldoc/2134649345

Така, и като те спрат Тодоре в акта ще пише 50 лева глоба по член 183, ал.5, 50 лева без право на обжалване, а ти карай ако искаш и с 0.8 мм грайфер.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 13 Ное 2009, 10:27

Аз се оттеглям от спора, всеки да си тълкува нещата както иска. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 525

Мнение от 520_i » 13 Ное 2009, 12:24

Giorceto написа:

Ето ти закона в лекс.бг
Чл. 183 (4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
2. неправилно преминава покрай спирка на превозни средства за обществен превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус;
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи;

Такаи като те спрат Тодоре в акта ще пише 50 лева глоба по член 183. ал. 5, 50 лева без право на обжалване, а ти карай ако искаш и с 0.8 мм грайфер.

За пръв път чувам акта да няма право на обжалване?!!?
Тодор е прав,не може да искат грайфер 4мм при положение,че по закон е 1,6.Друг е въпроса ако в акта ти пишат,че грайфера е бил 1мм.Тогава......
ИзображениеИзображение

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 13 Ное 2009, 14:48

Giorceto написа:

Ето ти закона в лекс.бг

Такаи като те спрат Тодоре в акта ще пише 50 лева глоба по член 183. ал. 5, 50 лева без право на обжалване, а ти карай ако искаш и с 0.8 мм грайфер.

Сори ама се подразних как пак се почнаха разни разсъждения за безопастност, а темата е за съвсем друго.
Сега по същество. Този член 183, т.5 не говори никъде за 4мм. Износени означава гуми под 1,6мм както е определено в закона. Не виждам как ще ти пишат акт по тази точка ако си с каквито и да е гуми с по-дълбок грайфер от 1,6мм.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от Noob4o » 13 Ное 2009, 16:07

Колеги, не спорете за глупости, кое е морално, кое не всеки сам си приценя. По отношение на закона - ДА - грайфер под 1.6 мм. независимо каква гума е и какъв е сезона се санкционира. Погледнато от гледна точка на безопаснтност всеки си приценява за себе си - Аз съм с зимни гуми, жената е с летните: изводите какви са - падне снега колата и седи пред вкъщи, а аз се прая на бакшиш :cry:
The Ultimate Driving Machine

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от harko77 » 13 Ное 2009, 16:49

NeoPrint написа:Сори ама се подразних как пак се почнаха разни разсъждения за безопастност, а темата е за съвсем друго.
Сега по същество. Този член 183, т.5 не говори никъде за 4мм. Износени означава гуми под 1,6мм както е определено в закона. Не виждам как ще ти пишат акт по тази точка ако си с каквито и да е гуми с по-дълбок грайфер от 1,6мм.

Това ме интересуваше и мен :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от harko77 » 13 Ное 2009, 16:53

ogi dog написа:Не мога да разбера само защо всички пишете 1,6мм,не е ли 1,6см :?: :?: :?:

Аз мисля че като нова е толкова :)

ПредишнаСледваща

Назад към E39