Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Мотопед :)
Мечтае да кара: колело
Детайли за колата: супер е

Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)

Мнение от harko77 » 12 Ное 2009, 8:06

Здравейте колеги,
Чух, че е влязал закон за зимните гуми, че били задължителни.
Някой знае ли нещо по въпроса?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Re: Зимни гуми (ЗАКОН)

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 10:26

Няма такова нещо. Според ДИРЕКТИВА 89/459/ЕИО НА СЪВЕТА (от 1989 г.) има изискване само дълбочината на протектора да е над 1.6 мм.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 12 Ное 2009, 12:08

Типа на гумата (лятна/зимна) няма нищо общо с износването (височината на грайфера)
За зимните гуми изискването е не по-малко от 4 мм.

Тук са писали нещо по въпроса, аз нищо конкретно не можах да видя - само общи приказки

http://dnes.dir.bg/2007/10/30/news2268275.html

http://bulgaria.actualno.com/news_131425.html

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 12 Ное 2009, 12:14

4 мм е последно, даже по вестниците го писаха че след 08.11 имало акция и ще щъкат с "шублерите" :mhihi:
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 12:16

Има разлика какво казват по новините и какво пише в закона. Някой може ли да ми даде линк към закона, където пише, че трябва да са над 4 мм?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 12 Ное 2009, 12:17

Giorceto написа:4 мм е последно, даже по вестниците го писаха че след 08.11 имало акция и ще щъкат с "шублерите" :mhihi:

и аз така си спомням, за 4мм изискване за зимния период
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 12:20

От ЗДВП четем следното:

Релевантни актове от европейското законодателство

ДИРЕКТИВА 89/459/ЕИО НА СЪВЕТА от 18 юли 1989 година относно сближаване на законодателствата на държавите-членки по отношение надълбочината на протекторите на гумите на някои категории моторни превозни средства и техните ремаркета

За ДИРЕКТИВА 89/459/ЕИО четем следното:

Член 1

Държавите-членки предприемат всички необходими мерки, за да се гарантира, че по време на техния срок на експлоатация по пътищата, гумите за следните категории превозни средства: М1, N1, O1 и O2, така както са определени в приложение I към Директива 70/156/ЕИО от 7 февруари 1970 г. на Съвета за сближаване на законодателствата на държавите-членки относно одобряването по вид на моторни превозни средства и ремаркета за тях [6], последно изменена с Директива 87/403/ЕИО [7], имат дълбочина на протектора в основните вдлъбнатини на протекторната площ не по-малко от 1,6 mm.

"Основни вдлъбнатини" са широките вдлъбнатини в централната част, която покрива около три четвърти от ширината на протекторната площ.

Някой сега да ми цитира закона къде са тези 4 мм и къде е този зимен период?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 12:32

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА Глава 2, чл. 10, четем следното:

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
.....

9. по колелата и гумите:

а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;

Дружба Тийм
Аватар

Мнение от Giorceto » 12 Ное 2009, 12:48

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 13:22

Добре, аз ти показах цитати от закона, ти ми показваш цитати от пресата. С тях ли ще се защитаваш в съда?

Дружба Тийм
Аватар

Мнение от Giorceto » 12 Ное 2009, 14:04

Като ме спрат и ми напишат глоба за 50 лева, която нямам право да обжалвам.... да точно с цитатите от пресата ще се защитавам :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 12 Ное 2009, 14:11

Просто лично аз не мога да си позволя да тръгна на някъде с БМВто зимата и да я карам с летни гуми или с зимни с грайфер 1.6...
На мокро лятото като мине 2000об и присветва ДСЦто... на 4 също като се движа с около 80км и като подам пак газ на мокро и свети ДСЦто ... без ДСЦ направо си тръгва с вратите напред! Зимата на студено и сухо с летни гуми същата работа.... Нито аз искам да карам колата с вратите напред извън града на път с движение нито предполагам и тези насреща ми. Другото което е съм оставал и в преспи..., но съм и преминавал и преспи, защото съм бил с зимни гуми с добър грайфер, с 300 зора с мойта 530д с бутане с чистене на преспите (Варна -Добрич) но пак казвам съм се измъквал. И то защото съм бил с зимни гуми с грайфер. Със буса също.... но там спирам слагам веригите и бой... Другите коли които карам са с предно там почти няма нужда от вериги, а само пак казвам зимни гуми с грайфер. Който както иска да кара...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 15:12

Giorceto написа:Като ме спрат и ми напишат глоба за 50 лева, която нямам право да обжалвам.... да точно с цитатите от пресата ще се защитавам :)

Нали разбираш, че за да ти пишат акт, трябва да се обосноват кой закон, чл. ал. т. си нарушил? А като няма такава как ще пишат? Нямаш право да обжалваш глобата (наказателното постановление), но актът можеш да обжалваш. Просто няма как да стане да ти пишат акт по несъществуващ закон.

LUCIFER'S принципно си прав, но заглавието на темата е Зимни гуми (ЗАКОН). Затова отговарям (обосновано с извадки от закона) на човека от първия пост, че няма такова нещо.

Дружба Тийм
Аватар

Мнение от Giorceto » 12 Ное 2009, 17:37

http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=20484

Продължаваме по темата, никъде в интернет няма обнародвания закон, щото тоя с 1.6 мм е от 87/89 година :)

http://dnes.dir.bg/2009/11/11/news5361663.html

А тука актове пишат, ако искаш ти можеш да си караш с 1.8 мм, а като те спрат и ти напишат ако , ще ни осведомиш по кой член е.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 12 Ное 2009, 18:08

Колега, айде стига с линкове от новините. Покажи ми къде в закона го пише? В линковете ти само общи приказки се говорят. Не видях никой глобен за под 4 мм грайфер, даже в някой новини е 6 мм. От това единствено следва, че само се тръби по новините, а никакви промени по законите.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687 - това е правилник, последно обновен юли 2009 г., а новините са ти от 2007 г.
Линкът към директивата е на официалния сайт на Европейския Съюз (надали там ще има стари документи), това, че е приета 89 г. не значи, че е невалидна. Просто не е променяна.

Следваща

Назад към E39